ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ανοιχτά ΣχολείαΌταν τα σχολικά κτίρια γίνονται ζωντανά κύτταρα της γειτονιάς, ακόμα και αν το κουδούνι δεν χτυπάει, το φως παραμένει ανοιχτό, το προαύλιο ζωντανό, από τις αίθουσες ξεπηδούν φωνές και από τους διαδρόμους χαμόγελα. Το σχολείο παύει να ταυτίζεται με τα βασανιστικά πρωινά ξυπνήματα και παίρνει τη θέση ενός χώρου που φιλοξενεί τις πιο δημιουργικές στιγμές μας.

Με αυτό το όραμα, ο δήμος Αθηναίων ξεκίνησε πριν δύο χρόνια το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία-μία πρωτοβουλία που άνοιξε 25 σχολικά κτίρια στις γειτονιές της Αθήνας προς όφελος όλων των Αθηναίων, κάθε ηλικίας.

24.000 και πλέον Αθηναίοι γνώρισαν το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων μέσα από το πλήθος δράσεων που έχει προσφέρει τα τελευταία δύο χρόνια. Δράσεις που επέτρεψαν σε εμάς και στα παιδιά μας να εκπαιδευτούμε σε νέα αντικείμενα, να αθληθούμε, να ψυχαγωγηθούμε, να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στον κόσμο της τεχνολογίας, να κάνουμε κατασκευές, να δώσουμε αξία σε παλιά αντικείμενα, να ανακαλύψουμε τη δημιουργικότητα μέσα μας και κυρίως να αλληλεπιδράσουμε με κατοίκους της γειτονιάς μας.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων συνεχίζουν τη λειτουργία τους και το καλοκαίρι. Ένα πλήθος summer camps, τα οποία προσφέρονται δωρεάν χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership, θα χαρίσουν στα παιδιά ξέγνοιαστα πρωινά στην πόλη και θα λύσουν τα χέρια των εργαζόμενων γονιών.

5 - Αντίγραφο
Μία ματιά στις δράσεις…

Την ελληνική παράδοση του καφενείου αναβιώνει σε Ανοιχτά Σχολεία της Αθήνας ο Περίπατος με το summer camp ‘Παιδικό Καφενείο’. Πολύχρωμα τραπέζια και καρέκλες στήνουν το σκηνικό που θα ψυχαγωγήσει τους νεαρούς συμμετέχοντες μέσα από παιχνίδια γνώσης, κινητικά παιχνίδια και εικαστικές δημιουργίες επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Λίγες γειτονιές πιο κάτω, Η Ορχήστρα των Χωμάτων δημιουργεί το απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό με το summer camp ‘Πριν να πάω για βουτιές, στο σχολείο διακοπές’. Εικαστικά, μουσική και περιβαλλοντική εκπαίδευση θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες που θα επιτρέψουν στα παιδιά να γνωρίσουν διαφορετικές θεματικές.

Η άθληση είναι η πιο υγιής συνήθεια. Με όχημα αυτή τη σκέψη, ο Αθλητικός Σύλλογος ‘Αμπελόκηποι’ σχεδίασε ένα summer camp που συνδυάζει ποδόσφαιρο με τοξοβολία και μπάσκετ με χορό.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων είναι ένας χώρος για όλους, γι’αυτό αν δείτε να περνάνε τις πόρτες τους ρομπότ με καλλιτεχνικές αναζητήσεις, μην εκπλαγείτε. Η Challedu σχεδίασε το summer camp ‘Μικροί Επιστήμονες’ που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να παρατηρήσουν μέσα από τηλεσκόπια, να ανακαλύψουν τις κρυμμένες δυνατότητες ενός λεμονιού, μέχρι και να κατασκευάσουν έλικες DNA από φράουλες.

Τα επιστημονικά πειράματα δεν σταματούν εδώ. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων ρομποτικής και μηχανικής που οξύνουν την σκέψη και ενισχύουν το πνεύμα συνεργασίας, το CityLab και η STEM Education θα γνωρίσουν τα παιδιά σε καθένα από τα επιστημονικά πεδία του STEM μεταμορφώνοντάς τους σε μικρούς μηχανικούς. Με όχημα την περιέργεια και γνώσεις από τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να δώσουν λύσεις σε ό,τι ανεξήγητο.

3 - Αντίγραφο

Πόσες ευχάριστες στιγμές χωράνε σε μία βαλίτσα; Η απάντηση στο δημιουργικό summer camp που σχεδίασε το ‘Παραμύθι από Μακριά’ και φέρει τον τίτλο ‘Μια χρονιά σε μια βαλίτσα’. Οι μικροί συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν αντικείμενα, κούκλες, θα εμπνευστούν και θα φτιάξουν τους δικούς τους ήρωες, θα πειραματιστούν με διάφορα υλικά, θα παίξουν με το σώμα, το νερό και τα χρώματα και θα γεμίσουν την αυτοσχέδια βαλίτσα τους με ευχάριστες αναμνήσεις της χρονιάς που πέρασε.

Το σχολείο μεταμορφώνει και η δράση του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ‘Το σχολείο αλλιώς’, η οποία δίνει την ευκαιρία σε παιδιά να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών στη γειτονιά τους και να βιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης και της συνεργασίας μέσα από παιχνίδι, κατασκευές, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, εικαστικά κ.α.

Μία καινοτομία του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων αποτέλεσε το περσινό summer camp για παιδιά με αυτισμό. Ειδικά σχεδιασμένες δράσεις ζωγραφικής, μουσικής, γυμναστικής, κηπουρικής και δραματοθεραπείας θα προσφέρουν στα παιδιά νέα ερεθίσματα.

“Πέρσι φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά το summer camp για παιδιά με αυτισμό στα Ανοιχτά Σχολεία. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο που θα επιτρέψει στα παιδιά να γνωρίσουν και να απασχοληθούν με νέα αντικείμενα, να αλλάξουν περιβάλλον, να υπερβούν τα όρια τους και μέσα από αυτήν την υπέρβαση να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργικότητα τους και να νιώσουν πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας,” αναφέρει η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου.

4 - Αντίγραφο

Ανοιχτά προαύλια μέχρι τη δύση του ηλίου

Αν δεν συμμετέχετε στις δράσεις, τότε το ραντεβού με τους γείτονές σας μεταφέρεται για τις απογευματινές ώρες. 11 Ανοιχτά Σχολεία προσφέρουν τον προαύλιο τους χώρο από τις 16.00 έως τις 21.30, Δεύτερα έως Παρασκευή, για παιχνίδι και συναντήσεις. Εσείς, βρήκατε το κοντινότερο ανοιχτό προαύλιο;

Τα 11 Ανοιχτά Σχολεία

 • ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ – 51ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Ακομινάτου 40)
 • ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – 99ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Υγείας 11Α)
 • ΠΑΓΚΡΑΤΙ – 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σπύρου Μερκούρη 20)
 • ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ – 76ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης)
 • ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ – 12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ (Σφηττίων 3 & Κειριάδων)
 • ΚΟΛΩΝΟΣ – 57ο /61ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Διστόμου 67)
 • ΓΚΡΑΒΑ – 132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Ταϋγέτου 60)
 • ΚΥΨΕΛΗ – 26ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Φωκίωνος Νέγρη 63)
 • ΚΥΨΕΛΗ – 45ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Πυθίας 38)
 • ΓΚΥΖΗ – 135ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Μομφεράτου 94)
 • ΓΟΥΔΗ – 8ο/106ο/9Ο ΕΙΔ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ (Πόντου & Αγίου Θωμά)

2

Μάθε περισσότερα για τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων 
www.athensopenschools.gr

Facebook: Ανοιχτά Σχολεία
Instagram: @athensopenschools

Leave a Reply