ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΟΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ

ιστορίες τηλεπικοινωνιώνΤο περασμένο Σάββατο ταξίδεψα πίσω στο χρόνο, σας λέω αλήθεια. Έγινα παιδί που διαβάζει στο σαλόνι ακούγοντας τη μητέρα του να σχηματίζει τα νούμερα στο κυκλικό καντράν ενός καταπράσινου τηλεφώνου, την άκουγα σχεδόν να λέει «πάρε το μηδέν, δεν σε ακούω». Έγινα 12 ξανά, τότε που καθόμουν στο πάτωμα του δωματίου μου, τραβώντας το καλώδιο του τηλεφώνου για να φτάσει ως εκεί και να μιλήσω με την ησυχία μου. Έγινα 15 όταν ξαναμπήκα στον τηλεφωνικό θάλαμο και έριξα το κέρμα στη σχισμή για να πάρω τους γονείς μου να τους πω να έρθουν να με πάρουν από το σινεμά.

IMG_4253

Πού έγιναν όλα αυτά; Στο πιο νοσταλγικό, αλλά συνάμα σύγχρονο μουσείο της πόλης, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. Εκεί μπορούμε εμείς οι μεγάλοι να διηγηθούμε τις δικές μας ιστορίες στα…digital παιδιά μας, να τους δείξουμε πώς ήταν το τηλέφωνο όταν ήμασταν εμείς παιδιά και να μάθουμε μαζί τους πώς επικοινωνούσαν οι άνθρωποι από τα πρώτα χρόνια της πορείας τους στη γη ως σήμερα. Πώς ήταν τα…sms της αρχαιότητας; Πώς λειτουργούσε ο υδραυλικός τηλέγραφος; Πώς ήταν οι τηλεφωνικοί θάλαμοι;

IMG_4270

Συνοδός μου στο ταξίδι αυτό πίσω στο χρόνο ήταν η μικρή μου Ιωάννα, που σχημάτισε με τα δαχτυλάκια της αριθμούς στα στρογγυλά καντράν, τρύπωσε μέσα σε θαλάμους, ζωγράφισε έναν δικό της θάλαμο-δεινόσαυρο και έφτιαξε, με τους υπόλοιπους μικρούς επισκέπτες, ιστορίες τηλεπικοινωνιών στην άμμο. Αυτό ήταν και το highlight της επίσκεψης, κατά τη γνώμη της. Και πώς να μην είναι, αφού με τα χέρια της έφτιαξε λίμνες, ποτάμια και βουνά και σχημάτισε τα πρώτα δίκτυα τηλεπικοινωνίας σε ένα φανταστικό Sand Box επαυξημένης πραγματικότητας.

IMG_4264

Συμπληρωματικά, οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ προσφέρουν στους επισκέπτες μία νέα πολύ-αισθητηριακή εμπειρία υψηλών προδιαγραφών και ενισχύουν τη διαδραστικότητα με τα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, ή ακόμη να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν (πόντιζαν) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδέσουν με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

Βάλτε οπωσδήποτε στη λίστα των εξορμήσεών σας το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, λοιπόν, με τα μικρά ή τα μεγάλα σας παιδιά. Γνώμη μου; Αν είστε από τους τυχερές οικογένειες που ακόμη απολαμβάνουν την παρέα δραστήριων παππούδων και γιαγιάδων, παρακινείστε και εκείνους να συνοδεύσουν τα παιδιά σας στο Μουσείο!

IMG_4251

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, επισκεφθείτε το site www.otegroupmuseum.gr

Leave a Reply