ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ EARTH SPEAKR| ΝΕΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Earth SpeakrΤο Earth Speakr είναι ένα νέο διαδραστικό έργο τέχνης του Ισλανδού-Δανού καλλιτέχνη Olafur Eliasson. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και προσκαλεί παιδιά και νέους να υπερασπιστούν τον πλανήτη και τους μεγάλους και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ν’ ακούσουν τα όσα έχουν να πουν. Στις σημερινές δημόσιες συζητήσεις για τις κλιματικές πολιτικές είναι σημαντικό να ακουστούν δυνατά και καθαρά οι φωνές της επόμενης γενιάς, μιας και αυτοί είναι που θα ζήσουν στο μέλλον που σήμερα διαμορφώνουμε.

Σύμφωνα με τον δημιουργό Olafur Eliasson: “Το Earth Speakr είναι ένα συλλογικό έργο τέχνης που προσκαλεί παιδιά και νέους να γίνουν οι ίδιοι καλλιτέχνες. Το πως θα αναπτυχθεί το Earth Speakr εξαρτάται από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των συμμετεχόντων. Το έργο δημιουργείται από τις σκέψεις, το όραμα, τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αισιόδοξο, σοβαρό ή και δημιούργημα φαντασίας. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό και η συμμετοχή είναι πολύ εύκολη. Το Earth Speakr προσκαλεί τα παιδιά και νέους να ανοίξουν την καρδιά και το μυαλό τους και να συμμετέχουν στον σχεδιασμό ενός καλύτερου κόσμου και ενός βιώσιμου πλανήτη, σήμερα και στο μέλλον”.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: Το Goethe-Institut Athen διοργανώνει δυο εργαστήρια Earth Speakr στα οποία θα δημιουργηθούν μηνύματα από τους συμμετέχοντες σχετικά με την κλιματική κρίση και το μέλλον του πλανήτη. Μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσουν την εφαρμογής Earth Speakr για να σχεδιάσουν ένα τρισδιάστατο πρόσωπο, στο οποίο αντικατοπτρίζονται οι εκφράσεις τους και κινήσεις τους. Μπορούν, στη συνέχεια, να ηχογραφήσουν ένα μήνυμα και να εναποθέσουν το πρόσωπο στο περιβάλλον τους, πάνω σε ένα πλαστικό μπουκάλι ή σε ένα λουλούδι, για να δώσουν την εντύπωση ότι αυτό μιλά. Με αυτόν τον τρόπο δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας του άμεσου περιβάλλοντός τους αλλά και όλου του κόσμου. Σε μια δεύτερη φάση οι νέοι θα παρουσιάσουν τα μηνύματά τους σε μια συνάντηση «στρογγυλής τραπέζης». Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι εκπρόσωποι του πολιτικού και εκπαιδευτικού χώρου, καθώς και εκπρόσωποι της Γερμανικής Πρεσβείας. Στόχος του προτζεκτ είναι να επιτρέπει σε παιδιά και νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του πλανήτη και του μέλλοντος. Για αυτόν το λόγο σε όλη την Ευρώπη τα μηνύματα δημιουργούνται στη μητρική γλώσσα των συμμετεχόντων.

Εργαστήρια Earth Speakr από το Goethe-Institut Athen  

Προθεσμία δήλωσης: 20/10/2020
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε νέους ηλικίας 13 έως 17 ετών.
Τόσο τα εργαστήρια όσο και η εκδήλωση λήξης θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.
Εργαστήρια: 26 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου 2020 (διάρκεια: περίπου 1,5 ώρες το καθένα)
Εκδήλωση λήξης: 14 Νοεμβρίου 2020
Αίτηση συμμετοχής: https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath/esa.html
Περισσότερες πληροφορίες για το Project: https://earthspeakr.art/de/ 

Το Earth Speakr χρηματοδοτείται από ειδικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut.

Leave a Reply