ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ| ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Γιατί πεθαίνουμε; Πού βρισκόμουν πριν γεννηθώ; Γιατί τρώμε τα ζώα; Γιατί δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε; Γιατί ο συμμαθητής μου δεν έχει το ίδιο χρώμα δέρματος μ’ εμένα; Γιατί τα αγόρια κοιτάζουν κάτω από τις φούστες των κοριτσιών;

Τα παιδιά, ήδη από την ηλικία των 4 ή 5 ετών, βομβαρδίζουν τους μεγάλους με αφοπλιστικές ερωτήσεις σχετικά με τον θάνατο, το καλό, το κακό, το σωστό, το λάθος, την αλήθεια, το θάρρος, τον φόβο κ.ά., και οι γονείς, τις περισσότερες φορές, αισθάνονται αμήχανα και είναι απροετοίμαστοι να απαντήσουν.

Τα παιδιά μας καθημερινά, από τη στιγμή που αρχίζουν να μιλούν και να έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, εκφράζουν (ή θα έπρεπε να εκφράζουν) ερωτήματα που θα τα βοηθήσουν να επιβιώσουν στον κόσμο της προσωπικής τους διαδρομής, έρχονται αντιμέτωπα με αγωνίες και συναισθήματα που δεν μπορούν να εξηγήσουν και το μόνο όπλο που έχουν είναι το παιχνίδι και η επαφή τους με τους μεγάλους.

Στη συνάντηση που διοργανώνει ο Πολυχώρος Μεταίχμιο σε συνεργασία με τον Τaλκ, θα μοιραστούμε τις απορίες των μικρών μας και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με αυτές. Θα κουβεντιάσουμε για τους τρόπους που απαντάμε σε ερωτήσεις που αφορούν τον θάνατο, τις ανθρώπινες αξίες και τα αντίθετά τους (όπως την αλήθεια και το ψέμα, τη δικαιοσύνη και την αδικία), την ανθρώπινη φύση (σεξουαλικότητα, επιθετικότητα, σχέση ανθρώπου και ζώων), τη διαφορετικότητα (φύλου και φυλής), τον φόβο, την αγωνία για το μέλλον, την ευτυχία και το δικαίωμά μας σε αυτήν!

Η κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, ομαδική-οικογενειακή αναλύτρια Σουζάνα Παπαφάγου και η δημοσιογράφος Πελιώ Παπαδιά μέσα από έναν ζωντανό διάλογο, δίνοντας εύστοχα παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές, καθοδηγούν τους γονείς ώστε, αξιοποιώντας τις απορίες των παιδιών, να τα βοηθήσουν να αντιληφθούν την αξία του στοχασμού, να διευρύνουν τις αναζητήσεις τους, να μάθουν να βρίσκουν λύσεις, να γίνουν πιο ελεύθερα και να διαμορφώσουν μια συγκροτημένη προσωπικότητα.

0013536_195

Μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο των Nicole Prieur και Isabelle Gravillon Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι που θα σας δείξει ότι το να φιλοσοφείτε μαζί με τα παιδιά σας είναι πολύ πιο απλό απ’ ό,τι φαίνεται.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη συζήτηση είναι η αγορά ενός βιβλίου ελάχιστης αξίας 7 ευρώ από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί.

8253_17_Ta Paidia Mas Autoi Oi Mikroi Filosofoi_Afisa

Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι

 Συζήτηση με γονείς για τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν τα παιδιά μας για τη ζωή

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017, στις 7 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Leave a Reply