«Αν κερδίζει συνέχεια, θα του γίνει συνήθεια. Θα παλεύει για να είναι πάντα πρώτος» άκουσα τη μαμά του να λέει μια μέρα στον μπαμπά. «Δεν πρέπει να μάθει να χάνει» έλεγε ύστερα στον παππού και στη γιαγιά.
Πολλοί μελετητές συμφωνούν ότι ο ανταγωνισμός είναι απαραίτητος, καθώς μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ανθρώπων. Έρευνες έχουν αποδείξει πως αποδίδουμε καλύτερα όταν προσπαθούμε να κερδίσουμε. Από την άλλη πλευρά ο συνεχής και σκληρός ανταγωνισμός που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να ενισχύσει το άγχος, να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και να οδηγήσει στην απόσυρση και την παραίτηση του ατόμου.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν και να βελτιώσουν δεξιότητες, καθώς και να τα ωθήσει να προσπαθήσουν και να επιδιώξουν το καλύτερο. Μέσω του ανταγωνισμού τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τις ικανότητες και τα όριά τους, να θέσουν στόχους, να χειριστούν την αποτυχία, να εφαρμόσουν κανόνες. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός μπορεί παράλληλα να προκαλέσει προβλήματα όταν δίνεται υπερβολική έμφαση στην πρωτιά και η υπεροχή γίνεται αυτοσκοπός. Ένα παιδί που θέλει να είναι συνεχώς το καλύτερο απ’ όλα μπορεί να υποφέρει τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, και είναι ανήμπορο να διαχειριστεί οποιαδήποτε πιθανή αποτυχία. Ταυτόχρονα, απομονώνεται από το περιβάλλον του καθώς προκαλεί εχθρικότητα και επιθετικότητα στους συνομηλίκους του.
Στη σημερινή εποχή, που οι περισσότεροι γονείς κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου το παιδί τους να διαβάσει περισσότερο, να πάρει καλύτερους βαθμούς, να μάθει περισσότερες γλώσσες, να συμμετέχει σε περισσότερα αθλήματα και εξωσχολικές δραστηριότητες και να μπει πρώτο στο πανεπιστήμιο, ο ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών… έχει χτυπήσει κόκκινο!
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε συνεργασία με το περιοδικό ΤΑΛΚ, διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για γονείς και εκπαιδευτικούς με στόχο να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να ανταγωνίζονται με έναν υγιή και εποικοδομητικό τρόπο που να μη στερεί τον χαρακτήρα της ευγενούς άμιλλας.
- Ποια είναι τα όρια μεταξύ ευγενούς άμιλλας και σκληρού ανταγωνισμού;
- Πώς καλλιεργείται μια υγιής επιθυμία να γίνει κανείς ο καλύτερος;
- Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η κάποιες φορές αναπόφευκτη ήττα;
- Πώς είναι ένας καλός νικητής και ένας καλός χαμένος;
Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω, χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις θα μας δώσει η Δρ Λήδα Αναγνωστάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, ενώ η συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννα Μπαμπέτα θα αναφερθεί στην ψυχοσύνθεση του ήρωα της ιστορίας της, που ήθελε πάντα να κερδίζει. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Πελιώ Παπαδιά.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ
Η μοναξιά των σούπερ ηρώων
Ενημερωτική ημερίδα για δασκάλους και γονείς με θέμα τον ανταγωνισμό των παιδιών και το κυνήγι για την πρωτιά με αφορμή το βιβλίο Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα της Ιωάννας Μπαμπέτα
Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
Σε συνεργασία με το Τaλκ
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά του βιβλίου Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα (λιανική τιμή: 7,70 €) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.
O αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.