ΠΑΡΑΜΥΘΕΟΜΑΙ IX. ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

sasaprincipalΗ προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, πρωτοπόρος της νεο-αφήγησης στην Ελλάδας δημιούργησε μία  πρωτότυπη και καινοτόμο μέθοδο επινόησης ιστοριών με εφαρμογές σε πολλά πεδία η οποία βασίζεται στα είδη του παγκόσμιου έντεχνου προφορικού λόγου.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!

ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ:

Γ΄ Κύκλος – Δημιουργική Παραμυθο –γ– ραφή

Η ΜΕΘΟΔΟΣ της Σάσας Βούλγαρη: 

 • Περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ποικιλία από, εύκολα εφαρμόσιμες, τεχνικές κατασκευής κειμένων πεζού και ποιητικού λόγου που σχετίζονται με την παγκόσμια λαϊκή προφορική παράδοση, και όχι μόνο
 • Αναλύει τη μορφολογία και τη δομή των κειμένων σε σχέση με τα είδη του παγκόσμιου λαϊκού προφορικού λόγου
 • Δίνει πλούσια παραδείγματα εφαρμογών της, σε ποικίλα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά πλαίσια και για όλα τα εξελικτικά στάδια
 • Είναι ευχάριστη και παιγνιώδης αφού βασικός στόχος είναι να αποδείξει ότι όλοι… μα όλοι!… μπορούμε να φτιάξουμε και βέβαια να πούμε… ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!!! 

Μερικά από τα θέματα: 

 • Τα βασικά συστατικά στην κατασκευή μιας ιστορίας
 • Δομή του αφηγήματος: το στήσιμο και ο «χάρτης» επεξεργασίας του
 • Ο τρόπος επεξεργασίας ανάλογα με το είδος της ιστορίας
 • Μορφολογία του κειμένου (έμμετρο, πεζό, ανάλογα με την έκταση και τη δομή κ.λ.π.)
 • Ο συν – τονισμός και ο ρυθμός των λέξεων: πως έχουμε ένα κριτήριο για αυτό που γράψαμε
 • Απλές τεχνικές και αφορμές από την καθημερινότητα για να φτιάξετε ιστορίες
 • Αυθόρμητες ιστορίες, αυτόματη γραφή, και ιστορίες με προδιαγραφές
 • Τεχνικές μυθοπλασίας εμπνευσμένες από παγκόσμια προφορικά είδη αφήγησης
 • Κείμενα για παιδιά, εκπαιδευτικά κείμενα, διαθεματικά κείμενα
 • Λίμερικ, nonsense, Χάϊκου, ποίηση, δεκαπεντασύλλαβος κ.α.

Info: 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 19 Μαρτίου 2018 – 28 Μαϊου 2019 (παύση στις γιορτές) 

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 18.00 ΜΕ 21.00 μ.μ. 

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 206, ΤΑΥΡΟΣ, ΑΘΗΝΑ,

ΤΗΛ. 210 3418550, www.mcf.gr 

Σύνολο 30 διδακτικών ωρών.

Παρέχεται πλούσιο πληροφοριακό υλικό.

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης. 

ΚΟΣΤΟΣ: 300 ευρώ για τους νέους συμμετέχοντες στα σεμινάρια της συντονίστριας στο ΙΜΚ. 

Προβλέπεται έκπτωση για παλιότερους μαθητευόμενους της Σάσας Βούλγαρη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: 210 9572613, 6972 261037

sassa_v@otenet.gr,  www.facebook.com/sassa.voulgari                           

 Γ΄κυκλος 2019

Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Υποψήφια 2014 & 2015 της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award

Πρωτοπόρος της νεο – αφήγησης στην Ελλάδα, με σπουδές Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1993 σχεδιάζει και πραγματοποιεί προγράμματα αφήγησης για ενήλικο και παιδικό κοινό, διαλέξεις και σεμινάρια ποικίλης διάρκειας και θεματολογίας και εκπαιδευτικά προγράμματα αφήγησης από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανέπτυξε τη δική της μέθοδο εκπαίδευσης στην τεχνική της αφήγησης και στην δημιουργική γραφή η οποία εφαρμόζεται σε πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά πεδία. Έχει συντονίσει επιμορφώσεις σε Πανεπιστήμια (Παιδαγωγικά και Λαογραφικά Τμήματα, Θεατρικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο κ.α.), σε Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Κέντρα, σε Εκπαίδευση ιδιωτικής πρωτοβουλίας κ.α.

Με σταθερές και πολυετείς συνεργασίες γνωστοποίησε και καθιέρωσε την προφορική αφήγηση σε μεγάλα Μουσεία (Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Γουλανδρή, Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία, Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης κ.α.), Βιβλιοθήκες (Δημοτικές Α. Παρασκευής, Κολεγίου Αθηνών κ.α.) και πολλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά.

Το ποιοτικό έργο της άσκησε σημαντική επιρροή στις νεότερες γενιές αφηγητών ενώ συνετέλεσε ουσιαστικά στην διαμόρφωση της νεότερης θεώρησης για την Τέχνη της προφορικής νεο – αφήγησης στην Ελλάδα.

Η Σάσα  Βούλγαρη ήταν η πρώτη και η μοναδική ως τώρα επαγγελματίας παραμυθού που αφηγήθηκε αποκλειστικά ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην τηλεόραση (ΕΤ1, 1998 «Ψέματα κι Αλήθεια έτσι ειν΄ τα Παραμύθια») σε 13 επεισόδια που προβάλλονται ακόμα κατ’  επανάληψη.

Έχει σχεδιάσει πρωτοποριακά προγράμματα αφήγησης όπως για το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Θάλασσα του Πρωϊού – αφηγηματική περιπλάνηση στην ποίηση του Καβάφη, 2013, Έτος Καβάφη), την Εθνική Λυρική Σκηνή («Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» – κείμενα, σκηνοθεσία, αφήγηση, Δεκέμβρης 2013), την Πινακοθήκη Λεβέντη στην Κύπρο («Τα Παραμύθια της Λεβεντείου Πινακοθήκης» – πρωτότυπα διηγήματα και αφήγηση πάνω σε δύο Συλλογές, Ελληνική και Ευρωπαϊκή, 2015) και άλλα.

Έχει διδαχτεί εντατικά την μέθοδο φωνητικής αγωγής της αείμνηστης Μίρκας Γεμεντζάκη.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της έχει στραφεί στην μετα-μόρφωση της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης σε ένα σύγχρονο μοντέλο ψυχαγωγίας και αυτογνωσίας με καινοτόμες εφαρμογές και σε τομείς δράσης που έχουν εμφανιστεί σχετικά πρόσφατα όπως είναι η ψηφιακή τεχνολογία, η σύγχρονη διδασκαλία οικονομικών και θετικών επιστημών, η συμβολή στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρίες,  η σύνδεση με μεθόδους θεραπείας, κ.α.

Από το 2013 συνεργάζεται με  το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα αφήγησης για Σχολεία.

Με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχει εκτεταμένη συνεργασία από το 2010, με επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια, μαθητείες, διαδραστικές διαλέξεις, αφηγήσεις για όλες τις ηλικίες, εξωτερικές συνεργασίες, παρουσιάσεις μαθητευομένων και πολλούς πειραματισμούς.

Leave a Reply