Το Κέντρο Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ροδάκινο προγραμματίζει για την χρονιά 2017-2018 την έναρξη Ομάδας Γονέων με στόχο την στήριξη, την προσωπική ανάπτυξη και την επίλυση των αποριών που γεννιούνται όταν αναλαμβάνουμε τον ρόλο του γονέα. Η Ομάδα Γονέων θα περιλαμβάνει μέχρι 12 άτομα, ενώ δίνεται η δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε μόνοι ή με το σύντροφό μας.
Η Ομάδα Γονέων έχει βιωματικό χαρακτήρα (χωρισμός σε μικρότερες ομάδες, ασκήσεις επικοινωνίας κλπ) και τα μέλη της συζητάνε με συντονιστή τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Γιώργο Παραδείση, έχοντας ως σημείο εφόρμησης μια διαφορετική θεματική κάθε μήνα. Ανάλογα με το θέμα μου επεξεργάζεται η ομάδα σε κάθε συνάντηση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την επιλογή να διαβάσουν ένα η περισσότερα βιβλία που αφορούν την θεματική, έτσι ώστε να επεκτείνουν τις γνώσεις και τους προβληματισμούς τους και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική άποψη από επιστημονικά βιβλία, κάτι που θα προάγει ακόμα περισσότερο μια ποικιλία απόψεων στις συναντήσεις.
ΧΩΡΟΣ: Κέντρο Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ΡΟΔΑΚΙΝΟ (Εμμ. Μπενάκη 105Β-Εξάρχεια)
ΗΜΕΡΑ: Τετάρτη
ΩΡΑ: 20:00-22:00
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: 11/10/2017, 22/11/2017, 20/12/2017, 24/01/2018, 21/02/2018, 21/03/2018, 18/04/2018, 16/05/2018, 13/06/2018
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 20 ευρω η κάθε συνάντηση.
Θεματικές που θα επεξεργαστούμε:
-Επικοινωνία στην οικογένεια
-Ρόλοι στην οικογένεια
-Σημαντικά μεταβατικά στάδια της οικογένειας
-Διαχείριση συγκρούσεων
-Όρια και κανόνες
-Οι σημαντικοί άλλοι και η επίδρασή τους στην οικογένεια
-Η κοινωνικοποίηση του παιδιού και οι δυσκολίες του αποχωρισμού για το γονέα
-Διαζύγιο και ρόλος των γονέων στην νέα κατάσταση
Γονεϊκός ρόλος: Η έλευση ενός παιδιού αλλάζει τα πάντα στην καθημερινότητα του ζεύγους. Η προσοχή και ο χρόνος των συντρόφων ανακατανέμονται έχοντας ως επίκεντρο το βρέφος και δημιουργούνται νέες ισορροπίες οι οποίες θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια. Ο νέος γονέας καλείται να μάθει να αντεπεξέρχεται πλέον στις ανάγκες του παιδιού χωρίς να παραμελήσει τον σύντροφο και τα επαγγελματικά του. Ταυτόχρονα πρέπει να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών και τους τρόπους με τον οποίους σκέπτονται και λειτουργούν σε κάθε ηλικία. Προκειμένου να επιτύχει τα παραπάνω και να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο του, ο γονέας πρέπει να αναπτύξει τόσο το γνωστικό του κομμάτι, εμπλουτίζοντάς το με τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από την παιδική ηλικία, όσο και το συναισθηματικό, μαθαίνοντας να επικοινωνεί αυτά που νιώθει και να κατανοεί τα συναισθήματα του παιδιού.
Ομάδα Γονέων: Παρόλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ζευγάρι όταν έρχεται στη ζωή του το παιδί, συνήθως οι δύο σύντροφοι προσπαθούν να μάθουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να χτίσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες χωρίς κάποια βοήθεια ή καθοδήγηση. Συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήματα τα οποία δεν ξέρουν που να απευθύνουν, με συναισθήματα άγχους, φόβου ή ενοχών τα οποία δεν ξέρουν με ποιον να μοιραστούν. Στόχος μας στην ομάδα γονέων είναι η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε μέλος και η επίλυση των αποριών. Αξιοποιώντας τις γνώσεις που θα πάρουμε από την ψυχολογία και την επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, θα κατορθώσουμε με βιωματικό τρόπο να απαντήσουμε στα ερωτήματά μας και να είμαστε αποτελεσματικότεροι και λιγότερο αβέβαιοι στον ρόλο μας.