ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ;

Οστεοπόρωση της ΚύησηςΣίγουρα γνωρίζετε ότι η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, και «χτυπά» κυρίως τις γυναίκες. Τα κόκαλα του ασθενή  γίνονται σταδιακά πιο εύθραυστα και λεπτά και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος, είτε λόγω τραυματισμού είτε αυτόματα. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζετε είναι μια όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη, αλλά δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, η Οστεοπόρωση της Κύησης και της Γαλουχίας, που, όπως είναι προφανές, αφορά στη μείωση της οστικής πυκνότητας των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών.

Πού οφείλεται η Οστεοπόρωση της Κύησης και της Γαλουχίας

H ακριβής αιτιολογία και παθογένεια της νόσου παραμένει ακόμη άγνωστη, η ανίχνευση της είναι δύσκολη και γίνεται συνήθως κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή την πρώτη μετά τον τοκετό περίοδο εξαιτίας κάποιου κατάγματος ή ισχυρών πόνων στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δυσκαμψίας, κύφωσης και άλγους στο ισχίο που γίνεται εντονότερο κατά τη βάδιση. Πάντως, πρόκειται για μια παροδική κατάσταση με καλή πρόβλεψη  και μάλιστα αφορά κυρίως στην πρώτη κύηση,  καθώς σπάνια έχει παρατηρηθεί υποτροπή σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Σε κάθε εγκυμοσύνη, η μέλλουσα μαμά παρουσιάζει μικρές μεταβολές της οστικής πυκνότητας της  που, όμως, επανέρχονται μετά τον τοκετό, σπάνια δημιουργούν προβλήματα και συνήθως δεν ανιχνεύονται. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες  γυναίκες  στις οποίες οι μεταβολές αυτές κατά το διάστημα της κύησης ή της γαλουχίας είναι τέτοιες, που μπορεί να εγκαταστήσουν οστεοπόρωση (δηλαδή να μην είναι αντιστρεπτές) και να οδηγήσουν στη δημιουργία καταγμάτων, κυρίως στη σπονδυλική στήλη, αλλά και στο ισχίο.  Για παράδειγμα, ο πόνος στη μέση που παρουσιάζεται κατά την περίοδο της λοχείας και του θηλασμού, και αποδίδεται εύκολα στην κούραση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της μητέρας  καθώς και του συχνού σηκώματος του βρέφους, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οφείλεται σε οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα, που συμβαίνουν και με σχετικά απλές κινήσεις , όπως το σκύψιμο ή οι ελαφριές δουλειές του σπιτιού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες γυναίκες που διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση μετά τη γέννα τους θήλαζαν, επομένως και έχαναν ασβέστιο διαμέσου του μητρικού γάλατος  και είχαν αυξημένη προλακτίνη (που ευθύνεται για την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, άρα και της προστατευτικής δράσης τους στα οστά). Παρ’ όλα αυτά μετά τον απογαλακτισμό παρατηρήθηκε πως η οστική πυκνότητα τους αποκαταστάθηκε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Πώς προλαμβάνεται η Οστεοπόρωση της Κύησης και της Γαλουχίας; 

Προς αποφυγή, λοιπόν, δυσάρεστων καταστάσεων και για την προστασία των οστών τους, συστήνεται η λήψη σκευασμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D σε όλες τις εγκύους και θηλάζουσες. Συστήνεται, επίσης, η μείωση του βάρους φόρτισης που ασκείται στα οστά και στις αρθρώσεις τους, αλλά και η ήπια άσκηση. Τέλος, είναι απαραίτητη η συμβουλευτική και διαγνωστική παρέμβαση του ορθοπεδικού σε περίπτωση που η μέλλουσα ή η νέα μαμά νιώσει έντονο πόνο που επιμένει στη μέση ή το ισχίο της ή αν παρουσιάσει κάταγμα σε άλλο σημείο του σκελετού της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

Leave a Reply