ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

γυμναστική στην εγκυμοσύνηΗ εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος για κάθε γυναίκα. Αν θέλετε να είστε υγιείς και να αντιμετωπίσετε την κούραση σας (απαραίτητη προϋπόθεση να το επιτρέπει ο γυναικολόγος σας) βάλτε την γυμναστική στην καθημερινότητα σας. Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη ενισχύει την αντοχή και την δύναμή σας, ενώ συγχρόνως σας προετοιμάζει για έναν πιο ανώδυνο τοκετό. Παρόλα αυτά, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικές κατά την διάρκεια της προπόνησής σας καθώς πέραν από την υγεία σας θα πρέπει να φροντίσετε και την υγεία του εμβρύου.

Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί να προσέχουμε όταν κάνουμε γυμναστική στην εγκυμοσύνη:

Ασφάλεια

  • Πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον 1 με 1,5 ώρα από το γεύμα σας. Πριν ξεκινήσετε να ασκείστε κάνετε 10 λεπτά ζέσταμα και 10 λεπτά διατάσεις.
  • Μη γυμνάζεστε σε ύπτια θέση και μην παραμένετε στο δεξί πλευρό περισσότερο από 3 λεπτά, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  • Μη γυμνάζεστε σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
  • Μην υπερβαίνετε ποτέ τις δυνάμεις σας
  • Φοράτε άνετα ρούχα και κατάλληλα αθλητικά παπούτσια που να απορροφούν τους κραδασμούς.
  • Σταματήστε αμέσως αν αισθανθείτε αδιαθεσία, ζαλάδα ή δείτε αιμορραγία και ενημερώστε τον γυναικολόγο σας.
  • Εάν παρακολουθήσετε μαθήματα αεροβικής γυμναστικής ή κάποιου άλλου είδους, να ασκείστε μόνο σε ξύλινες επιφάνειες ή σε τάπητες με πυκνή ύφανση και να βεβαιωθείτε ότι ο γυμναστής ξέρει ότι είστε έγκυος.
  • Αποφύγετε, μετά τον έκτο μήνα, τις ασκήσεις με πηδηματάκια και σε όρθια στάση. Προτιμήστε ήπιες ασκήσεις στο πάτωμα με τις γάμπες ανασηκωμένες, μια στάση που εμποδίζει τη στασιμότητα των υγρών.
  • Να μην γυμνάζεστε για περισσότερο από 1 ώρα την φορά.

7eb3369e2b9cbd88ea24152cde9ae813_L

Ιδανικά σπορ

Τα ιδανικά σπορ είναι και εκείνα που σας προσφέρουν απλόχερα πλεονεκτήματα για την δική σας υγεία αλλά και το μωρό σας. Για τις μέλλουσες μανούλες, που δεν γυμνάζονταν πριν, προτείνουμε το περπάτημα. Το περπάτημα 30-40 λεπτών τονώνει τους μυς των ποδιών και κυρίως της γάμπας. Προσοχή όμως στο ρυθμό σας. Δεν πρέπει να λαχανιάζετε. Φροντίστε να διατηρείτε ένα ρυθμό βαδίσματος που θα σας επιτρέπει να συζητάτε χωρίς οι λέξεις να βγαίνουν με κόπο.

Το κολύμπι είναι ακόμα ένα σπορ που μπορούν να επιλέγουν μέλλουσες μανούλες. Χάρη στην έλλειψη βαρύτητας, οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη απαλλάσσονται από το βάρος του σώματος, ενώ το μικρομασάζ που κάνει το νερό έχει εξαιρετική χαλαρωτική δράση. Επίσης, χαλαρώνει τους μυς των ποδιών σας που καταπονούνται περισσότερο από όλους, αφού στηρίζουν την φουσκωμένη κοιλιά σας.  Γενικά, η άσκηση στο νερό ρυθμίζει την πίεση και βελτιώνει το μεταβολισμό. Γι’ αυτό οι ειδικοί τη συνιστούν ακόμη και σε μητέρες που πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη της κύησης. Μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι στους 30 βαθμούς περίπου.

Τέλος για τους πρώτους μήνες, μπορείτε να κάνετε ήπιο ποδήλατο, που οδηγεί σε σταθερή κατανάλωση οξυγόνου. Καθώς όμως μεγαλώνει η κοιλιά σας, καλό θα είναι να μην το προτιμάτε μιας και υπάρχει κίνδυνος να πέσετε λόγω της αλλαγής της ισορροπίας του σώματος σας.

Το πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας κάνει να νοιώθετε ευχάριστα και σας απομακρύνει το άγχος και τους προβληματισμούς της εγκυμοσύνης! Η περίοδος αυτή της ζωής σας είναι η πιο κατάλληλη για να να ηρεμήσετε, να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο και να καταλάβετε κάθε «μαγική» αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα σας τους 9 μήνες που διαρκεί η εγκυμοσύνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συμβουλευτείτε πάντοτε τον γυναικολόγο σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε γυμναστική στην εγκυμοσύνη. Κάθε κύηση είναι μοναδική και ιδιαίτερη και θέλει ξεχωριστή αντιμετώπιση.

Leave a Reply