ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ: ΕΝΑ ΞΑΦΝΙΚΟ ΑΝΤΙΟ

ΓκοτζαμάνηςΈτσι ξαφνικά έφυγε χθες ο ψυχίατρος και συγγραφέας Κώστας Γκοτζαμάνης … Είχα  την τύχη να τον γνωρίζω καλά, θα θυμάμαι πάντα το καθετί που μου έχει πει και μέσα στα πολλά χρόνια που τον γνωρίζω, μου έχει πει πολλά. Ήταν όπως και τα βιβλία του. Απλός, αιχμηρός, αυθεντικός, με καλό χιούμορ και ταυτόχρονα ευαισθησία και βαθιά οξυδέρκεια. Ήταν υπέρ της σιωπής και είχε αληθινά πολλή υπομονή.

Κι αν κάτι από τη στάση του είναι επιτακτικό να κρατήσω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορείς και δεν πρέπει να τα βάζεις με τη ζωή. Η ζωή έρχεται και φεύγει και εμφανίζει καταστάσεις χωρίς  να σε ρωτάει, χωρίς να υπολογίζει τι έχεις συνηθίσει και θεωρείς δεδομένο,  τα όνειρα ή τα προγράμματά σου ή το πόσο βαθιά κάποιον αγαπάς ή το τι τελικά σου αξίζει.  Εκείνος άφηνε τη ζωή να συμβαίνει, τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση είχα στη σχέση μου μαζί του. Δεν προσπαθούσε να ελέγξει αυτό που εξελισσόταν, να το τιθασεύσει, να το σταματήσει.

Ο Κώστας Γκοτζαμάνης ήταν ένας πάρα πολύ καλός γιατρός, με ήθος, με καλοσύνη, με γενναιοδωρία. Είχε ποιότητες, που τις θεωρώ σπάνιες στις ημέρες μας. Παραδεχόταν πως κάτι μπορεί να μην το ήξερε και έλεγε στους ανθρώπους πως τους αξίζει να χαίρονται. Είμαι σίγουρη πως τα βιβλία του ήταν μεγάλη βοήθεια ακόμη και σε αναγνώστες που δεν τον γνώριζαν προσωπικά.

Διαβάζοντας τις αναρτήσεις κάτω από την είδηση του θανάτου του, βλέπω πως είχε αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Φυσικά, αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Πιστεύω πως ακόμη και με μια ομιλία του μπορούσε να μεταδώσει τη διάθεση για ζωή αλλά και βαθύ προβληματισμό για το αν όλα αυτά που θεωρούμε σημαντικά είναι όντως.

Σίγουρα άφησε πολλά από όσα γνώριζε, από όσα με μοναδικό τρόπο αντιλαμβανόταν σε πολλούς ανθρώπους, λιγότερο ή περισσότερο, δεν έχει σημασία. Εμείς αυτά θα τα μάθουμε στα παιδιά μας, θα τα εισπράξουν οι δικοί μας άνθρωποι, θα τα εφαρμόσουμε στη δουλειά μας, θα επηρεάσουμε ο καθένας με τον τρόπο του άλλα άτομα και καταστάσεις. Κι έτσι αυτό που ήταν τελικά δεν θα πεθάνει, μόνο θα συνεχίζεται…
Αντίο, λοιπόν, ξαφνικά…  Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους…

Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη είναι ψυχολόγος και συγγραφέας.

Leave a Reply