ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ: ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Έφυγε από τη ζωή έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 64 χρόνων ο γνωστός ψυχίατρος και συγγραφέας Κώστας Γκοτζαμάνης. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο βιογραφικό του, σπούδασε γιατρός γιατί το όνειρό του ήταν να γίνει ψυχίατρος. Κι έγινε ψυχίατρος γιατί τον ενδιέφερε η κοινωνική διάσταση της ψυχικής υγείας και η δυνατότητα του σύγχρονου ανθρώπου να είναι ευχαριστημένος και δημιουργικός.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1957 από γονείς που επίσης είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Λάρισα. Λίγο πριν προλάβει να τελειώσει το νηπιαγωγείο, η οικογένειά του έφυγε από την πόλη. Πήγε σχολείο στη Βέροια, στην Κατερίνη, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, στην Ελευθερούπολη Καβάλας και τελικά στη Θεσσαλονίκη. Συνήθως άλλαζε σχολείο στη μέση της χρονιάς. Όχι, ο πατέρας του δεν ήταν στρατιωτικός. Τα πρώτα του καλοκαίρια, ως 17 χρονών, τα πέρασε όλα στον Πλαταμώνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ από το 1975 ως το 1981. Ενόσω ήταν ακόμη φοιτητής, γεννήθηκε η κόρη του. Έζησε στην Οία της Σαντορίνης ως σύζυγος της αγροτικού γιατρού και για δυο χρόνια ήταν αγροτικός γιατρός στον Μόλυβο της Λέσβου. Απέκτησε τρία εγγόνια και μοιράστηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με την εκδότρια Έλενα Πατάκη.

Από το 1988 ζούσε κι εργαζόταν στην Αθήνα. Ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής του επιστημονικού θεραπευτικού κέντρου «Τόπος Ψυχοθεραπείας», που αποτελεί έναν τόπο συνάντησης κλασικών και εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Το 2000 ανέλαβε μετά από ειδικό διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας τη συγγραφή των βιβλίων της Σεξουαλικής Αγωγής για τους μαθητές του λυκείου. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του «Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου», ένας σύγχρονος οδηγός επιβίωσης για οικογένειες και άτομα και το 2020 το βιβλίο του «Πανικός – Η μεγάλη εξέγερση μέσα μας», όπου καταθέτει τη δική του επιστημονική θέση για την αιτιολογία της Διαταραχής Πανικού και προτείνει μια διαφορετική, αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση. Ο Κώστας Γκοτζαμάνης είχε ασχοληθεί με τη μετάφραση και την επιμέλεια βιβλίων σχετικών με το αντικείμενο της ψυχιατρικής.

«Κάθε πρωί πρέπει να σκεφτόμαστε κάτι σημαντικό για τη ζωή μας· κάτι που μας κάνει πιο πλούσιους, που μας δίνει νόημα και κίνητρο για χαρά και δημιουργία. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: οι ευφυείς και οι ηλίθιοι και υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να τους ξεχωρίζουμε. Οι ευφυείς είναι ευγνώμονες· ηλίθιοι είναι οι αχάριστοι. Είναι πολύ απλό.»
Χθες το βράδυ έπεσε η αυλαία της ευτυχισμένης ζωής του Κώστα Γκοτζαμάνη, ενός ανθρώπου ευφυούς, που υπήρξε πάντα ευγνώμων απέναντι στη ζωή του, την οικογένεια και τους φίλους του, τους δασκάλους του (Γιώργο και Βάσω Βασιλείου στη συστημική ψυχοθεραπεία και Γιάννη Σούκο στην ψυχανάλυση) και τους θεραπευόμενούς του. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 2 μμ, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Μπορείτε να διαβάσετε τις συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Κώστας Γκοτζαμάνης στο Τaλκ εδώ και εδώ.

Leave a Reply