ΔΙΔΥΜΑ|ΠΟΝΑΣ ΕΣΥ, ΠΟΝΑΩ ΚΙ ΕΓΩ

Είναι δίδυμα, πιο δίδυμα μάλλον δεν γίνεται… Με την αγάπη τους, το δέσιμό τους, τα μυστικά τους, τους καβγάδες τους, τον ανταγωνισμό τους. Και είναι τόσο ίδιοι που στις φωτογραφίες τους και αυτοί κάποιες φορές μπερδεύονται!

Πόσες φορές σκέφτομαι… Άραγε τι νιώθουν ο ένας για τον άλλον; Δεν εννοώ το προφανές, την αγάπη που έχουν τα αδέρφια μεταξύ τους, αλλά κάτι παραπάνω, κάτι πιο δυνατό, που ίσως είναι τόσο εσωτερικό που μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε ούτε οι ίδιοι οι γονείς τους.

Θα μου πεις δίδυμα είναι, έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο που είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερο απ’ αυτό των άλλων παιδιών. Συμφωνώ… αλλά αναρωτιέμαι αν στα αλήθεια νιώθουν ο ένας τον άλλον με τρόπο που να επηρεάζει τη σκέψη τους, τα συναισθήματά τους, τη διάθεσή τους, τις πράξεις τους.

Δύο από τις πολλές ξαδέρφες μου είναι δίδυμες, διζυγωτικές. Η μαμά τους είναι μονοζυγωτική δίδυμη με την άλλη θεία μου. Και για τα δύο ζεύγη διδύμων θυμάμαι πάντα ιστορίες για το πως η μια ένιωθε ότι συνέβαινε στην άλλη με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο. Στενοχωριόταν η μια, έκλαιγε η άλλη. Χτυπούσε η πρώτη, μετά από λίγο χτυπούσε και η άλλη στο ίδιο ακριβώς σημείο. Τύχη; Μπορεί….

Είχα πάντως στο μυαλό μου ότι αυτά συμβαίνουν με τα δίδυμα. Έτσι λοιπόν από την ημέρα που γεννήθηκαν τα δίδυμα αγόρια μου έψαχνα να βρω σημάδια για αυτό το – κατά κάποιο τρόπο μεταφυσικό – φαινόμενο. Και ομολογώ ότι όσο ήταν πολύ μικρά δεν είδα ποτέ ανάλογες συμπεριφορές. Δεν είδα να χτυπάει ο ένας και να κλαίει ο άλλος, ούτε να στενοχωριέται ο ένας τόσο πολύ για κάτι (μικρό φυσικά) που μπορεί να είχε συμβεί στον άλλον.

Αυτό όμως που παρατηρούσα και συμβαίνει ακόμη και σήμερα είναι ότι κάποια πράγματα συμβαίνουν και στους δύο. Μια ελιά στην πλάτη που είχε ο ένας και έβγαλε και ο άλλος στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα μικρό χτύπημα στο πόδι του ενός που μετά από μερικές μέρες αποκτά και ο άλλος. Κάτι που σκέφτηκαν και οι δύο μαζί, ενώ δεν ήταν στο ίδιο μέρος. Αυτά πια τα περιμένουμε, είτε εξηγούνται είτε όχι…

Όμως αυτό που βλέπω καθώς μεγαλώνουν και μου δείχνει με έναν περίεργο, σχεδόν μυστικό τρόπο, το ιδιαίτερο δέσιμο που έχουν τα δίδυμα, είναι ότι κάποιες φορές βιώνουν και οι δύο μια κατάσταση που μπορεί να αφορά μόνο τον έναν.

Έχει τύχει, όπως σε όλα τα σπίτι που έχουν παιδιά -ιδίως αγόρια-να υπάρξει κάποιο μικροατύχημα και να χρειαστεί επείγουσα επίσκεψη σε κάποιο νοσοκομείο. Είναι μετρημένες στα δάκτυλα οι φορές που χρειάστηκε τα δίδυμα παιδιά μου να χωριστούν απότομα για κάποιον τέτοιο λόγο. Το κοινό σε αυτές τις ιστορίες είναι ότι αυτός που έμενε πίσω, καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα και για να ακριβολογώ, προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να κάνει την ώρα να περάσει, χωρίς όμως να εκφράζει τόσο με λόγια τη στενοχώρια ή το άγχος του. Πάντως είχε μια έντονη συμπεριφορά, ήταν σε εγρήγορση, σε αμηχανία.

Άλλες φορές παρατηρούμε με τον άντρα μου ότι ένα συμβάν που μπορεί να στενοχωρήσει τον έναν, θα το βιώσει και ο άλλος με τον ίδιο τρόπο και θα αντιδράσει όπως ο αδερφός του. Πάντα όμως πρόκειται για συμπεριφορές που ένας τρίτος μπορεί να μην καταλάβει εύκολα, συμπεριφορές που καμουφλάρονται από τα ίδια τα παιδιά. Ένα κλάμα που δεν θα παραδεχτεί το λόγο του αλλά θα προφασιστεί κάτι άλλο. Μια θλίψη που θα φανεί μόνο όταν τον ρωτήσουμε αν ο λόγος είναι αυτό που μπορεί να συνέβη στον αδερφό του.

Λες και όλο αυτό αφορά μόνο τους ίδιους, είναι το δικό τους μυστικό και δεν θέλουν να το παραδεχτούν στους τρίτους. Μπορεί και το γεγονός ότι είναι αγόρια να κάνει τη διαφορά. Ίσως στα δίδυμα κορίτσια που από τη φύση τους εξωτερικεύουν περισσότερο τα συναισθήματά τους να είναι αυτός ο δεσμός πιο εμφανής.

Δεν ξέρω αν πονάει ο ένας και άρα πονάει και ο άλλος… Ίσως ναι, ίσως όχι, οι ίδιοι ξέρουν. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ενώ οι χαρακτήρες και οι προσωπικότητες διαφέρουν, υπάρχει μια ιδιοσυγκρασιακή επίδραση μεταξύ των διδύμων που είναι απλά μαγική.

Η Εύη Σταθάτου είναι η δημιουργός του site  www.mytwins.gr, στο οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το παρόν κείμενο. Είναι μαμά 3 αγοριών, εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα είναι… δίδυμα!   Ακολουθήστε την στο instagram και στο twitter και μοιραστείτε κι εσείς τις δικές σας δίδυμες ιστορίες στο info@mytwins.gr.

Leave a Reply