ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ EL GRECO ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΤΖΗΒΕΗ

Με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό των 400 χρόνων από την κοίμηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1614-2014) η Σχολή Χατζήβεη διοργάνωσε την εκδήλωση “Γνωριμία με τον El Greco”.

Η Σχολή Χατζήβεη το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 μετατράπηκε σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού! Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο σχολείο πλαισιώθηκε από ποικίλες δραστηριότητες που είχαν στόχο να προσεγγίσουν οι καλεσμένοι το έργο του μεγάλου ζωγράφου.

Στο χώρο παρουσιάστηκαν δύο εικαστικές εκθέσεις εμπνευσμένες από το έργο του ElGreco. Hπρώτη έκθεση περιλάμβανε έργα μαθητών ηλικίας 5-12 ετών που δημιουργήθηκαν στα εικαστικά εργαστήρια της Σχολής Χατζήβεη καθώς και φωτογραφίες με μιμήσεις από μέρους των παιδιών μοντέλων του ElGreco. Την έκθεση των μαθητών επιμελήθηκε η εικαστικός του σχολείου κ. Μαρία Μπαχά.

Η δεύτερη έκθεση με έργα ενήλικων καλλιτεχνών, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, περιλάμβανε έργα εικαστικά, ψηφιακά και φωτογραφικά. Την έκθεση επιμελήθηκε η εικαστικός Ράνια Καπελιάρη.

Οι μικροί επισκέπτες αφού επισκέφτηκαν τις εκθέσεις συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξιδεύοντας με τον El Greco”. Το πρόγραμμα είχε στόχο τα παιδιά να μεταφερθούν στη περίοδο ζωής του ElGreco.   εμπνεύστηκαν  από τη μουσική της εποχής και χόρεψαν τους χορούς της, ακολούθησαν στο χάρτη το ταξίδι του μεγάλου ζωγράφου και φιλοτέχνησαν, με την παλέτα του ζωγράφου, πορτραίτα του ElGreco! Φεύγοντας παρουσίαζαν περήφανα το όμορφο τελαράκι τους και το πολύτιμο δώρο τους, ένα πινέλο με την υπογραφή του ElGreco!

Παράλληλα με το πρόγραμμα των παιδιών οι ενήλικες επισκέπτες γνώρισαν τη ζωή του ζωγράφου σε μια άρτια παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του Σχολείου. Στη συνέχεια η καλεσμένη μας εικονογράφος και υπεύθυνη του αγιογραφικού εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη, κ. Ανθή Βαλσαμάκη ανέλυσε σε μια αξιόλογη παρουσίαση άγνωστες πτυχές στο έργο του El Greco.

Η διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν τον πολιτισμό είναι ιδιαίτερο μέλημα της Σχολής Χατζήβεη, επιδιώκοντας να φέρει το πολιτισμό κοντά στα παιδιά αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία. Η ανταπόκριση των ενηλίκων και ο ενθουσιασμός των παιδιών ωθεί τους ανθρώπους της Σχολής να συνεχίσουν με ανάλογες εκδηλώσεις.

IMG_5509

Leave a Reply