ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: «Ο ΑΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 100 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΣ»

Τελικά, ο αέρας που αναπνέουμε στο σπίτι μας δεν είναι τόσο καθαρός όσο νομίζουμε. Το Τaλκ μίλησε με τον κύριο Διονύσιο Βλάχο, CEO και Ιατρικό Διευθυντή της PureAirLab, που μας είπε πολλά που δεν ξέραμε και ακόμα περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε, ιδίως αυτή την περίοδο.Ποιες είναι οι πηγές ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους;
Σύμφωνα με στοιχεία που αντλούμε από διεθνείς οργανισμούς προστασίας περιβάλλοντος, ο αέρας μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι μέχρι και εκατό φορές πιο μολυσμένος σε σχέση με τον εξωτερικό. Στους εσωτερικούς χώρους εγκλωβίζουμε την εξωτερική ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα παράγουμε και νέα, από πολλές πηγές: Υδρατμοί κουζίνας και μπάνιου, υλικά που γερνούν (συνθετικά χαλιά, μπογιές, βερνίκια πατώματος ή επίπλων), αρωματικά χώρου, τζάκι, κεριά, καθαριστικά, περιττώματα από ακάρεα, αλλεργιογόνα από κατοικίδια κ.ά.

Και για να είμαστε και… επίκαιροι, ένας ακόμη παράγοντας ρύπανσης είναι οι ιοί. Πώς επιβιώνουν στο σπίτι και τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν αρκεί να αερίζουμε;
Οι ιοί μεταδίδονται κυρίως με τρεις τρόπους. Μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα –γι’ αυτό και συνιστάται συχνό πλύσιμο χεριών–, μέσω μεγάλων σταγονιδίων, σάλιου ή αναπνευστικών υγρών, όταν υγιείς άνθρωποι έρχονται σε επαφή με άτομο που νοσεί και βήχει ή φτερνίζεται και μέσω των αερολυμάτων. Μάλιστα, στην περίπτωση του SARS-CoV-2, ο τρόπος αυτός μάλλον είναι ο πιο διαδεδομένος. Τα αερολύματα, δηλαδή τα πολύ μικρά σταγονίδια που παράγουμε όταν εκπνέουμε και όταν μιλάμε, διαχέονται όπως ο καπνός του τσιγάρου και, αφού αποβληθούν, αιωρούνται για ώρες με αποτέλεσμα να εισπνέονται από όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Μελέτες δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να παραμείνει στον αέρα μολυσματικός έως και 16 ώρες.
Ο αερισμός του σπιτιού είναι σημαντικός και βοηθάει στην ανανέωση του οξυγόνου. Σε πραγματικές συνθήκες, ωστόσο, όταν το κρύο ή η ζέστη επιβάλλουν τη χρήση θέρμανσης ή ψύξης, ο ταυτόχρονος αερισμός είναι δύσκολος, ειδικά, όταν στην οικογένεια ζουν μωρά ή παιδιά, που χρειάζονται συνθήκες θερμικής άνεσης.
Έτσι καταλήγουμε σε τέσσερις βασικούς πυλώνες προστασίας: Στη σωστή απολύμανση των επιφανειών, στο πλύσιμο των χεριών, στον αερισμό του σπιτιού σε ώρες χαμηλής κυκλοφορίας αυτοκινήτων και στη χρήση συστημάτων καθαρισμού του εσωτερικού αέρα.

Είναι τελικά τόσο επιβλαβής για την υγεία μας η ρύπανση του αέρα;
Οι επιδημιολόγοι συχνά τη χαρακτηρίζουν «αόρατο δολοφόνο», ενώ στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο περισσότερων από 7 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και 600 χιλιάδων παιδιών κάτω των 5 ετών.
Η κακή ποιότητα αέρα συνδέεται κυρίως με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνια αναπνευστική νόσο, καρκίνο του πνεύμονα, του εντέρου, του εγκεφάλου, αλτσχάιμερ, μεταβολικά νοσήματα, όπως παχυσαρκία ή λίπωση του ήπατος και πολλές ακόμη παθήσεις. Γνωρίζατε ότι η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη εξαιτίας του αέρα που αναπνέουμε ανέρχεται στο 10%; Ή πως ο μολυσμένος αέρας προκαλεί άγχος και κατάθλιψη στους ενήλικους;
Όσον αφορά τα παιδιά, τα επιδημιολογικά στοιχεία συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με άσθμα, διαταραχή φάσματος αυτισμού, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, αναπτυξιακές και γνωστικές καθυστερήσεις, ακόμα και σχιζοφρένεια. Ιδιαίτερα όσα είναι κάτω των 5 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, καθώς η έκθεσή τους σε σωματιδιακή ρύπανση, εκτός από το ότι επηρεάζει δυσμενώς τη γνωστική τους ανάπτυξη, μπορεί να τους προκαλέσει αναπνευστική νόσο και άσθμα, ενώ τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις στο μέλλον.

Δίνετε έμφαση στην επίδραση της ρύπανσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γιατί; Πώς μπορεί η Pure Air Lab να προστατεύσει την έγκυο και το έμβρυο;
Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ακόμη όλες τις επιπτώσεις της ρύπανσης του αέρα στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει πως όταν η έγκυος εκτίθεται σε πάρα πολύ μικρά αιωρούμενα μικροσωματίδια (<0,1μm) υπάρχει κίνδυνος για διαταραγμένη ανάπτυξη των πνευμόνων και του εγκεφάλου του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, καθώς και για αναπτυξιακές και γνωσιακές διαταραχές του μωρού.
Τα συστήματα της PureAirLab εξασφαλίζουν καθαρότερο αέρα στην πορεία της εγκυμοσύνης, αλλά και στα σημαντικά πρώτα χρόνια ζωής, μειώνοντας δραστικά όλες τις κατηγορίες ρύπων, ιδιαίτερα τα υπέρλεπτα αιωρούμενα σωματίδια.

Τελευταία κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα καθαρισμού αέρα. Τι διαφορετικό έχει η τεχνολογία που προτείνετε;
Η αγορά των καθαριστών αέρα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη χώρα μας και διεθνώς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ως εκ τούτου, προτείνονται διαφορετικά μοντέλα, πολλά εκ των οποίων δεν μπορούν να επιτύχουν όσα υπόσχονται.
Η κατοχυρωμένη πρωτότυπη τεχνολογία DFS (Disinfecting Filtration System) των συστημάτων καθαρισμού αέρα της PureAirLab, που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση για την εξάλειψη ιών, βακτηρίων, μυκήτων, μούχλας, οργανικών και ανόργανων αερίων και πτητικών ρύπων. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, με το πρώτο κιόλας πέρασμα από το σύστημα, την αερομεταφερόμενη μετάδοσή τους, παγιδεύοντας και θανατώνοντας το 99,99% των σωματιδίων έως 0,007μm, δηλαδή 40 φορές μικρότερου μεγέθους συγκριτικά με το πρότυπο φίλτρανσης HEPA.
Επιπλέον, τα συστήματά μας διαθέτουν φίλτρο πολλαπλών σταδίων προσρόφησης VOC (οργανικών αέριων ρύπων), για την εξάλειψη επιβλαβών αερίων και οσμών, χημικών ουσιών και καπνού, έχουν εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλά επίπεδα θορύβου και μικρότερη συχνότητα αντικατάστασης φίλτρων.αέραςΤι πρέπει να προσέξουμε αν θέλουμε να αγοράσουμε έναν καθαριστή αέρα;
Φροντίστε το σύστημα καθαρισμού αέρα που θα αγοράσετε:

  • Να φέρει τεχνολογία ικανή να αφαιρεί σωματίδια πολύ μικρού μεγέθους από το πρώτο κιόλας πέρασμα του αέρα από τη συσκευή.
  • Να έχει ικανότητα εξάλειψης των τριών κατηγοριών ρύπων: Σωματιδίων (κυρίως των υπέρλεπτων, <0,12μm), μικροοργανισμών (ιοί, βακτήρια, μούχλα, μύκητες) και πτητικών οργανικών ενώσεων (χημικά και οσμές).
  • Να μην εκπέμπει όζον ή υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Να φέρει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και αποδείξεις αποτελεσματικότητας.

Τι προτείνετε για να διατηρείται ο αέρας του σπιτιού μας καθαρός;

  • Μην καπνίζετε στους εσωτερικούς χώρους.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα τον απορροφητήρα, ακόμη και αν απλώς βράζετε νερό.
  • Καθαρίζετε συχνά. Το επιμελές σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, και κάτω από τα έπιπλα, βοηθά στο να μειωθεί η σκόνη, η γύρη, τα σπόρια μούχλας.
  • Μη χρησιμοποιείτε τοξικά καθαριστικά, επιβλαβή για τους πνεύμονές σας.
  • Προσοχή στα αρωματικά αέρα, εκπέμπουν επιβλαβή πτητικά αέρια. Προτιμήστε φυτά εσωτερικού χώρου.
  • Αερίζετε σε ώρες μειωμένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μετά κρατήστε κλειστά.
  • Βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι, γιατί μεταφέρουν σημαντική ρύπανση στον χώρο.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα κυκλοφορίας αέρα με φίλτρανση, μια καλή συσκευή καθαρισμού αέρα (όχι ιονιστής, διότι παράγει όζον, που πάνω από ένα όριο είναι τοξικό), βοηθά σημαντικά.

Leave a Reply