ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΔΕΚΑΕΠΤΑΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;

Μόλις διάβασα την είδηση. Και σας τη μεταφέρω αυτούσια από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Ανείπωτη τραγωδία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όπου τέσσερα νεαρά άτομα έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, ενώ ένα ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Το πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν πέντε νεαροί -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοιχίο και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε περίφραξη, στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και προέκτασης Σμύρνης, πάνω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις Αρχές και στο σημείο κλήθηκαν πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και περιπολικά της Τροχαίας. Από τα συντρίμμια του μοιραίου αυτοκινήτου ανασύρθηκαν νεκρά τέσσερα άτομα, ενώ ένα πέμπτο απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκροί είναι ο 17χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, ένας ακόμη 19χρονος, όπως επίσης δύο νεαρής ηλικίας άτομα, ενώ ο τραυματίας είναι 17 ετών. Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρμόδιων Αρχών για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος”. 

Κρίμα, μεγάλο κρίμα όταν χάνουν τη ζωή τους τόσο νέα παιδιά, με τέτοιο τρόπο.

Όμως εγώ αναρωτιέμαι γιατί οδηγούσε το αυτοκίνητο ένας δεκαεπτάχρονος; Ένας δεκαεπτάχρονος απαγορεύεται να έχει δίπλωμα για αυτοκίνητο και επομένως απαγορεύεται να οδηγεί αυτοκίνητο. Για να δώσεις εξετάσεις πρέπει να έχεις κλείσει τα δεκαοκτώ. Ποιος, λοιπόν, επέτρεψε σε έναν δεκαεπτάχρονο να πάρει στα χέρια του το τιμόνι; Ή ποιος δεν μπόρεσε να ελέγξει αν ο δεκαεπτάχρονος πήρε το αυτοκίνητο να οδηγήσει; Το γνώριζαν ή όχι οι γονείς του; Σε κάθε περίπτωση, είναι το ίδιο τραγικό. Η ευθύνη είναι δική τους. Τα υπόλοιπα παιδιά που μπήκαν στο αμάξι μαζί του, και την πλήρωσαν βέβαια πολύ ακριβά, με την ίδια τους τη ζωή, του έλεγαν μπράβο; Τον παρακινούσαν να τρέξει πιο γρήγορα; Τι σκέφτονταν; Ότι είναι μαγκιά να οδηγάς χωρίς δίπλωμα; Ότι είναι εύκολο να οδηγάς χωρίς δίπλωμα; Ότι έχει πλάκα να οδηγάς χωρίς δίπλωμα; Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Το να οδηγάς χωρίς δίπλωμα είναι απλά μαλακία. Μεγάλη.

Ήξερα κι εγώ κάποτε έναν ανήλικο που πήρε το αυτοκίνητο του πατέρα του και το στούκαρε σε κολόνα. Δεν σκοτώθηκε. Τραυματίστηκε, όμως, σοβαρά. Ο πλούσιος μπαμπάς του, του οποίου το πανάκριβο αμάξι έγινε βίδες, κατάφερε να αποσιωπηθεί το γεγονός και ο δεκατετράχρονος απλά έφαγε επίπληξη. Άλλωστε είχε χτυπήσει, το καημένο… Λίγα χρόνια μετά, ο ανήλικος, ενήλικας πλέον, ξαναστούκαρε και εκείνη τη φορά όχι σε τοίχο, αλλά με άλλο αμάξι. Εκείνη τη φορά σκότωσε άνθρωπο. Πλήρωσε την εγγύηση και φυσικά είναι ελεύθερος. Και φυσικά οδηγεί.

Δεν είμαι ο Ιαβέρης να φωνάζω στα μίντια για την χείριστη οδηγική μας κουλτούρα ως λαού και να έχω εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλά κάθε μέρα καταλαβαίνω πόσο σημαντικό θα ήταν να μπει στα σχολεία από νωρίς η κυκλοφοριακή αγωγή. Πόσο σημαντικό θα ήταν οι εξετάσεις για τα διπλώματα να είναι αδιάβλητες. Πόσο σημαντικό θα ήταν οι γονείς να προσέχουν αν τα ανήλικα παιδιά τους έχουν πρόσβαση στο αυτοκίνητο. Σημειωτέον ότι στην επαρχία τα παιδιά οδηγούν χωρίς δίπλωμα για πλάκα και δεν μιλάει κανείς. Όχι μόνο δεν μιλάει, αλλά επικροτεί τις περισσότερες φορές. Πόσο σημαντικό θα ήταν να γίνει κατανοητό από τις μικρές κιόλας ηλικίες ότι αλκοόλ και τιμόνι ΔΕΝ πάνε μαζί. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τα τροχαία δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ αποτελεσματικά και ως μείζον κοινωνικό/πολιτικό θέμα. Γι’ αυτό σκοτώνονται για πλάκα 17χρονοι και ξεκληρίζονται οικογένειες…

Αν τα παιδιά μου ήταν στη εφηβεία, γιατί ακόμα είναι πολύ μικρά, θα τους έδειχνα τις εικόνες από το τροχαίο, όσο σκληρές κι αν είναι. Μπορεί και να τα πήγαινα μια βόλτα από το ΚΑΤ. Πιθανότατα μελλοντικά θα τα πάω. Θέλω πριν πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους να ξέρουν τι σημαίνει οδήγηση και τι ευθύνες απαιτεί. Θέλω να μη μπουν ποτέ να οδηγήσουν μεθυσμένοι ή σε αμάξι με οδηγό μεθυσμένο ή με οδηγό χωρίς δίπλωμα. Υπάρχουν ταξί, ΜΜΜ, ποδαράκια αν θες να βγεις, να διασκεδάσεις και να πιεις. Θέλω να μην οδηγήσουν ποτέ χωρίς ζώνη, χωρίς κράνος, χωρίς αντίληψη. Θέλω να έχουν συναίσθηση ότι στο δρόμο πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Γιατί όσο τέλειοι οδηγοί κι αν είμαστε εμείς, δυστυχώς υπάρχουν 17χρονοι που παίρνουν το αμάξι του γονιού τους. Και 27χρονοι που οδηγούν μεθυσμένοι. Και 37χρονοι που γκαζώνουν για πλάκα. Και 87χρονοι που αρνούνται να παραδώσουν το δίπλωμά τους.

Και πάνω απ’ όλα υπάρχει αυτή η γαμημένη η κακιά η ώρα…

Update: Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του κειμένου διαβάζω: “Ενός λεπτού σιγή από τη Βουλή των Ελλήνων για την ανείπωτη τραγωδία στον τροχαίο του Ευόσμου στην οποία έχασαν τη ζωής τους τέσσερα παιδιά και ένα τραυματίσθηκε σοβαρά”. Και συνεχίζω να διαβάζω: “Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου προανήγγειλε ότι άμεσα θα ξεκινήσει στα σχολεία το μάθημα της οδικής ασφάλειας. Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, απαντώντας στην παρατήρηση του προεδρεύοντα Αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη που έθεσε το θέμα στην Ολομέλεια με την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε χαρακτηριστικά πως το υπουργείο ήταν έτοιμο να ανακοινώσει την έναρξη στα σχολεία της οδικής ασφάλειας, όμως επειδή είχε γίνει το προηγούμενο τραγικό δυστύχημα -στην εθνική οδό με την μοιραία Πόρσε- δεν έγινε όμως από ευαισθησία για να μην θεωρηθεί κίνησης εκμετάλλευσης του κλίματος που είχε δημιουργηθεί στην κοινωνία. Το υπουργείο, είπε, είναι έτοιμο για να ξεκινήσει το μάθημα αυτό στα σχολεία”. 

 Αργήσατε κ. βουλευτές…

Leave a Reply