ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!

Καθώς τα παιδιά μας κάνουν τις διακοπές τους, είναι ευκαιρία να βουτήξουν σε λέξεις και εικόνες! Κάντε τους δώρο ένα βιβλίο για το Πάσχα! Σας προτείνουμε τα καλύτερα!

1

Οι Εκδόσεις Ίκαρος παρουσιάζουν ένα νέο τίτλο στην πετυχημένη σειρά βιβλίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Ψάξε να βρεις», της Jannie Ho! Όπως σε όλα τα βιβλία της σειράς, στα οποία οι ήρωες-μικρά ζωάκια ψάχνουν τους αγαπημένους τους, στο βιβλίο «Η Τσίου Τσίου ψάχνει τον Λαγό του Πάσχα!», η ηρωίδα ψάχνει παντού στην αυλή για να τον βρει και τα παιδιά καλούνται να τη βοηθήσουν. Το βιβλίο, μικρού σχήματος, από ανθεκτικό χαρτόνι, με κινούμενα μέρη, γεμάτο εκπλήξεις, είναι ιδανικό για παιδιά από 1 έως 3 ετών.

 2

Για πολύ μικρά παιδάκια και το βιβλίο-παιχνίδι «Το βιβλιοπυργάκι-φάρος», των Εκδόσεων Διόπτρα. Τα δέκα πολύχρωμα κυκλικά τουβλάκια κάνουν τη μάθηση διασκεδαστική και δημιουργική. Το βιβλιοπυργάκι ενεργοποιεί την εκπαιδευτική διαδικασία και αναπτύσσει τις δεξιότητες του παιδιού, καθώς με τα φανταστικά κείμενα και τα χαρούμενα τουβλάκια μαθαίνει να συγκεντρώνεται, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει νέες λέξεις, σχήματα και χρώματα!

3

Τέσσερα αγαπημένα διαδραστικά βιβλία με πρωταγωνιστή τον σκυλακό Σποτ, τον ήρωα του Έρικ Χιλ, εξέδωσαν πρόσφατα οι Εκδόσεις Μίνωας. Ο Χιλ εμπνεύστηκε το χαρούμενο αυτό σκυλί στα μέσα της δεκαετίας του ’70, παίζοντας με τον μικρό του γιο και δημιούργησε μια φιλική φιγούρα με την οποία έχουν μεγαλώσει έκτοτε εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας σε πολλές χώρες του πλανήτη.

3-1

«Ο Σποτ αγαπάει τη μαμά του», «Ο Σποτ αγαπάει τον μπαμπά του», «Ο Σποτ μετράει ως το δέκα» και «Τα αγαπημένα χρώματα του Σποτ» υπόσχονται να κρατήσουν υπέροχη συντροφιά στους λιλιπούτειους αναγνώστες, που θα διαβάσουν πώς περνάει ο σκυλάκος με τη μαμά του και πώς με τον μπαμπά του, θα μάθουν να μετράνε ως το δέκα, αλλά και να ξεχωρίζουν τα χρώματα με απλό και διασκεδαστικό τρόπο.

4

Παραμένουμε σε σκυλάκι και από τον Σποτ περνάμε στον Άκη! Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος προσθέτουν νέο τίτλο στη διαχρονική σειρά για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Τα ζουζουνάκια», του συγγραφέα και εικονογράφου Antoon Krings. «Ο Άκης το σκυλάκι» μπορεί να είναι σκυλάκι, αλλά κάνει την ίδια φασαρία που κάνουν όλα τα ζουζουνάκια! Μια μέρα βλέπει μία γάτα στον κήπο του και μαζί με όλη τη σκυλοπαρέα αρχίζουν το κυνηγητό! Μέρα και νύχτα! Μέχρι τη στιγμή που θα κάνουν μία ανακάλυψη μέσα σε έναν θάμνο του κήπου…

5

Άλλος ένας κλασικός και αγαπημένος παιδικός μας ήρωας, ο Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας του Ντέιβιντ ΜακΚι, που με τη σειρά του αγαπήθηκε από πολλές γενιές παιδιών προσχολικής ηλικίας αλλά και από εκπαιδευτικούς, επιστρέφει με νέο βιβλίο στις Εκδόσεις Πατάκη. Ελάτε να γνωρίσετε την «Μπάντα του Έλμερ»! Για να διασκεδάσει τον αγαπημένο του ξάδερφο τον Γουίλλυ, που είναι λυπημένος, ο αγαπημένος μας ελέφαντας προσκαλεί όλους τους μουσικούς της ζούγκλας σε μια μεγάλη συναυλία. Τα παιδιά πατούν το κουμπί όταν βλέπουν το αντίστοιχο σύμβολο και ακούν την ιστορία όπως ακριβώς συνέβη στη… ζούγκλα!

6

Πώς περνάς τη μέρα με τον παππού και τη γιαγιά; Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε το «Πόσο μ’ αγαπά ο παππούς και η γιαγιά», της Τζούντι Άμποτ, ένα υπέροχο εικονογραφημένο τρυφερό βιβλίο που μέσα από στιχάκια περιγράφει την τρυφερή σχέση παππούδων και παιδιού. Ιδανικό δώρο για να διασκεδάσουν παρέα μικροί και μεγάλοι, διαβάζοντας τα χιουμοριστικά κείμενα και παίζοντας με την όμορφη εικονογράφηση.

7

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός ανέλαβαν να μάθουν στα μικρά μας καλούς τρόπους, μέσα από δύο νέα βιβλία. Χάρη στο «Καλοί τρόποι στο σχολείο», τα παιδιά θα μάθουν γιατί πρέπει να βρίσκονται εκεί πάντα στην ώρα τους και θα ανακαλύψουν πώς οι καλοί τρόποι κάνουν το σχολείο ένα πολύ ευχάριστο σημείο συνάντησης για όλους. Χάρη στο «Καλοί τρόποι στο τραπέζι», τα παιδιά θα μάθουν γιατί πρέπει πάντα να μασάνε με κλειστό το στόμα και θα ανακαλύψουν πώς οι καλοί τρόποι κάνουν την ώρα του φαγητού ευχάριστη για όλους!

8

Οι μεγάλοι καλούνται να φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Πώς όμως μπορούν να αποφεύγουν τις μικρές επαναλαμβανόμενες και ψυχοφθόρες φράσεις «Πήγαινε να πλύνεις τα δόντια σου», «Μη βλέπεις πολλή τηλεόραση», «Φόρα τα γυαλιά σου», «Πιο σιγά τη μουσική», «Μακριά απ’ το τσιγάρο», «Πρόσεχε πώς περνάς τον δρόμο»; Πώς θα δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα; Ύστερα από την επιτυχία του πρώτου τόμου, που ήταν αφιερωμένος στους φόβους και τα άγχη του παιδιού, έρχονται από τις Εκδόσεις GEMA οι «Μικρές Ιστορίες για να γίνεις μεγάλος 2», μέσα από τις οποίες η Σοφί Καρκέν προσφέρει ένα θαυμάσιο βοήθημα, γεμάτο χιούμορ και ποίηση, για την αντιμετώπιση όλων των ερωτημάτων σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια. Επειδή η φαντασία αποτελεί προνομιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, οι ιστορίες, με πρωταγωνιστές πρόσωπα που τους είναι αγαπητά, βοηθούν τα παιδιά πολύ περισσότερο απ’ όσο ένας λόγος παιδαγωγικός να αναλάβουν τη φροντίδα του ίδιου του εαυτού τους.

9

Από την Έρη Ρίτσου και τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Γκαλού, Μπαλού, Νταλού: Τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί», για παιδιά από 4 ετών! Τρεις καλοί φίλοι, λίγο τεμπελούληδες, διασκεδάζουν τρώγοντας και χαλαρώνοντας στο νερό. Φυσικά, τρώγοντας γίνονται πιο παχουλοί και χαλαρώνοντας δεν έχουν όρεξη να κάνουν τίποτε άλλο. Έτσι αρνούνται να κουνηθούν ακόμα και για να παίξουν, μέχρι που ξεμένουν από φίλους και αυτό δεν τους αρέσει. Αποφασίζουν λοιπόν να ζήσουν την περιπέτεια! Παχουλοί και αγύμναστοι καθώς είναι, θα τα βρουν σκούρα. Η περιπέτειά τους θα τελειώσει άδοξα, αλλά θα τους κάνει ν’ αλλάξουν βιολί και ν’ αφήσουν κατά μέρος το μασούλημα και την τεμπελιά.

10

Πέρα στη θάλασσα είναι ένα νησί με πράσινα δέντρα και γαλάζια νερά. Τ’ όνομά του δεν το ξέρουν στον βαλτότοπο. Όλοι το λένε «Το απέναντι νησί». Κι όλοι γνωρίζουν πως, όσο όμορφο κι αν δείχνει από μακριά, κρύβει μέσα στις φυλλωσιές του φοβερά και τρομερά μυστικά. Κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς, μα και κανείς δεν θέλει να μάθει. Ώσπου μια μέρα ένας απ’ τους κατοίκους του βαλτότοπου, ο πιο τολμηρός κι ο πιο ονειροπαρμένος, κι ας είναι ένα απλό λαγουδάκι, θα αποφασίσει να το ανακαλύψει. Ανακαλύψτε το και εσείς, και γκρεμίστε τις προκαταλήψεις σας, μέσα από το νέο βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη.

11-2

Οι Εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν δύο νέα βιβλία του Nick Bruel, συγγραφέα και εικονογράφου της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς Bad Kitty, με πρωταγωνίστρια τη γάτα Κίττυ! Η ιστορία «Bad Kitty-Να τα εκατοστίσεις» μας βάζει σε κλίμα… πάρτι! Είναι τα γενέθλια της Κίττυ κι εκείνη κάνει μια ευχή: να πάρει ένα ξεχωριστό δώρο. Αλλά, αν δεν το πάρει, τα πράγματα θα είναι άσχημα για τους καλεσμένους της, τη Φλύαρη Γατούλα, τον Παράξενο Γατούλη, τον Βρομερό Γατούλη και τα υπόλοιπα «φιλαράκια» της από τη γειτονιά. Α, και για τον Θείο Μάρεϊ και το Κακόμοιρο Σκυλάκι!

11Η ιστορία «Bad Kitty-Ο θείος Μάρει» μάς ετοιμάζει για… μάχη! Οι ιδιοκτήτες της Κίττυ την άφησαν μαζί με το Σκυλάκι για μια βδομάδα στον καλόκαρδο, αλλά αδέξιο θείο Μάρεϊ, που ανέλαβε τον ρόλο της νταντάς των κατοικιδίων. Πώς θα επιβιώσει ο θείος; Θα καταφέρει να βγει ζωντανός από εκεί μέσα;

12

Μια απολαυστική σειρά graphic novels για παιδιά από 7 ετών, με πρωταγωνιστή τον Καπετάν Βράκα, έρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Οι νεαροί αναγνώστες θα γελάσουν μέχρι δακρύων με τη χιουμοριστική ιστορία δράσης από τον βραβευμένο συγγραφέα και εικονογράφο Ντέιβ Πίλκι. Χάρη στην πρωτοποριακή τεχνική του, που ονομάζεται ΦΛΙΠ-Ο-ΡΑΜΑ, οι αναγνώστες θα ζωντανέψουν τις σκηνές δράσης και θα διασκεδάσουν παρέα με τους αγαπημένους τους ήρωες. Κυκλοφορούν οι τίτλοι «Οι περιπέτειες του καπετάν Βράκα», «Ο Καπετάν Βράκας και η επίθεση των καμπινέδων που μιλάνε» και «Ο καπετάν Βράκας και η εισβολή των υπερβολικά άτακτων τραπεζοκόμων από το Διάστημα».

13

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη «Το Μουσείο των υποσχέσεων», σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια. Ένα έκθεμα εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το Μουσείο των Υποσχέσεων. Ο παράξενος φύλακάς του ζητεί τη βοήθεια της Μαργαρίτας για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Εκείνη, όμως, έχει τις αμφιβολίες της. Μα είναι δυνατόν να αφήσει την καλοκαιρινή ησυχία της και να τρέχει σε μουσεία; Και πώς να εμπιστευτεί έναν άγνωστο φύλακα; Και μάλιστα βάτραχο; Η Μαργαρίτα τελικά τολμά και τρυπώνει στις αίθουσες του μουσείου, λύνει τους μυστηριώδεις γρίφους που συναντά στην πορεία της και ανακαλύπτει το χαμένο έκθεμα. Μαζί ανακαλύπτει κι ένα κρυμμένο μυστικό… Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες 8+, η οποία περιλαμβάνει ιστορίες που βοηθούν το παιδί που διαβάζει άνετα να αγαπήσει το βιβλίο.

14

Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφόρησε ένα υπέροχο παραμύθι της Carol Ann Duffy που θα αγαπηθεί και θα συγκινήσει… Έχετε ακούσει για την «Κλέφτρα των Δακρύων»; Κάθε βράδυ, λίγο πριν από το δείπνο και λίγο πριν από τον ύπνο, τρυπώνει στην πόλη έχοντας έναν ασημένιο αδιάβροχο σάκο κρεμασμένο στην πλάτη της. Κανείς δεν μπορεί να τη δει, γιατί είναι αόρατη, ούτε να την ακούσει, γιατί φορά μεταξωτά παπούτσια που είναι τελείως αθόρυβα. Η Κλέφτρα των Δακρύων μαζεύει στον σάκο της τα δάκρυα από κάθε παιδί που κλαίει. Τι κάνει με όλα αυτά; Ποια είναι τα πιο πολύτιμα;

15

Οι φαν του Γίργκεν Μπανσέρους έχουν την τιμητική τους! Ο αγαπημένος Γερμανός συγγραφέας, που επισκέφθηκε πρόσφατα και τη χώρα μας, επανέρχεται με τρία βιβλία, που κυκλοφορούν φυσικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Κατ’ αρχάς, έχουμε δύο καινούργιες περιπέτειες του πολυαγαπημένου ντετέκτιβ Κλουζ. Στο βιβλίο «Κεραυνοί, αστραπές και τρελά πουλιά», μια καλοκαιρινή μπόρα πιάνει τον δαιμόνιο Κλουζ έξω από το σπίτι και βρίσκει καταφύγιο στο περίπτερο της Όλγας. Καθώς περιμένει να σταματήσει η βροχή, βλέπει τρία παιδιά που κινούνται ύποπτα μέσα στη γενική αναστάτωση. Τους παρακολουθεί, αλλά δεν καταφέρνει να βγάλει άκρη για το τι κάνουν. Ξέρει όμως ότι με την υπομονή του, την εξυπνάδα του και τις αχτύπητες τσίκλες του, θα κατορθώσει να διαλευκάνει και αυτήν την υπόθεση…

15-1Στο βιβλίο «Οι μπότες του Μαραμπού», παράξενα πράγματα συμβαίνουν στο γύρισμα μιας ταινίας. Μυστήρια που μόνο το δαιμόνιο μυαλό του Κλουζ μπορεί να ξεδιαλύνει. Ποιος κρύβεται πίσω από τα απανωτά σαμποτάζ στα στούντιο της κινηματογραφικής εταιρείας; Για να βρει την άκρη, ο Κλουζ κρύβεται στο στούντιο όταν όλοι φεύγουν και παραμονεύει στο σκοτάδι να πιάσει τον ένοχο στα πράσα…

16

Ο Μπανσέρους, όμως, έχει και δύο νέους ήρωες, τη Μίλι και τον Μάγκνους, που μας συστήνει στο βιβλίο «Ο εξαφανισμένος βαρόνος». Η Μίλι, μια επιδέξια κλέφτρα, πρέπει να κάνει διάρρηξη στον πύργο του Στέρνενμπουργκ. Για μια έμπειρη επαγγελματία σαν αυτήν κανένα πρόβλημα. Αλλά ο ιδιοκτήτης του πύργου, ο Μάγκνους, τη συλλαμβάνει και της προτείνει να γίνει… σωματοφύλακάς του. Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι, σκέφτεται η Μίλι και από μέσα της σχεδιάζει να το σκάσει με την πρώτη ευκαιρία. Αλλά τότε ο μικρός βαρόνος πέφτει θύμα απαγωγής…

17

Χαμένοι θησαυροί, συναρπαστικά μυστήρια σε νησιά και παλιά κάστρα, ιστορίες που ωθούν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και το καλό βιβλίο και να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους πολύ μακριά. Οι Εκδόσεις Gutenberg επανακυκλοφορούν τη δημοφιλέστατη σειρά της πολυαγαπημένης Ένιντ Μπλάιτον «Οι πέντε φίλοι», τα βιβλία της οποίας έχουν μεταφραστεί σε 54 γλώσσες, έχουν γίνει ταινίες, θεατρικά έργα, σειρά κινουμένων σχεδίων και έναυσμα για πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια. «Οι πέντε φίλοι στο νησί των θησαυρών», «Οι πέντε φίλοι πάλι σε περιπέτεια», «Οι πέντε φίλοι φεύγουν μαζί», «Οι πέντε φίλοι στην κορυφή του λαθρέμπορα» και «Οι Πέντε φίλοι πάλι στο νησί του Κιρρίν» είναι οι πρώτοι τίτλοι που επανήλθαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

18

Όταν η Αντιγόνη Δεληνοτιά, διευθύντρια του Μουσείου Μυθικών Αρχαιοτήτων, παίρνει ένα μυστηριώδες γράμμα που κρύβει έναν γρίφο, καλεί αμέσως σε βοήθεια τον παλιό φίλο της, τον καθηγητή Ήπιο Θερμοκήπιο. Κι ενώ ο γρίφος που μιλά για τη χαμένη μάσκα ενός βασιλιά φαίνεται πως λύνεται, η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή. Ο καθηγητής, μαζί με τα αγαπημένα του εγγόνια, τον Ορέστη και την Αθηνά, μπλέκουν σε μια επικίνδυνη περιπέτεια που ξεκινά από την Ελλάδα και θα καταλήξει στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Περού. Κανείς τους δεν υποψιάζεται πως ένας πανούργος Σκωτσέζος, ο Ντάνκαν ΜακΝτούγκαλ, ορκισμένος εχθρός της Δεληνοτιά, παρακολουθεί το κάθε τους βήμα και τους έχει στήσει μια ύπουλη παγίδα. Τη βραδιά της πανσελήνου του Δεκεμβρίου, όλοι συναντιούνται στα ερείπια της ιερής πόλης των Ίνκας, το Μάτσου Πίτσου, όπου τους περιμένει ο μάγος Κουνάκ… Όλα αυτά συμβαίνουν στη «Μάσκα του Βασιλιά», στο πρώτο βιβλίο της σειράς του Χρήστου Δημόπουλου με τις περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

19

Παραμένουμε στο αστυνομικό μυθιστόρημα με το νέο βιβλίο της Λίνας Λυχναρά «Επικίνδυνη αναζήτηση» για παιδιά από 9 ετών, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη. Ο αστυνόμος Μίλτος Ζαφείρης βρίσκεται στη Λαµία για µια οικογενειακή του υπόθεση. Αυτός και οι συνάδελφοί του βρίσκονται στα ίχνη µιας εγκληματικής σπείρας που εκμεταλλεύεται παιδιά. Στην Αθήνα, ένα παιδί παίρνει την απόφαση να ψάξει για τον πατέρα του, που δεν έχει γνωρίσει ποτέ και δεν ξέρει αν κι αυτός γνωρίζει την ύπαρξή του. Ο μικρός αρχίζει µια επικίνδυνη αναζήτηση που θα τον οδηγήσει στην παγίδα των κακοποιών που δρουν στην επαρχία. Ο Μίλτος Ζαφείρης µε µια δυναµική επέµβασή του θα σώσει τα παιδιά από τα δίχτυα τους. Αυτό το επικίνδυνο οδοιπορικό θα γίνει αφορµή για µια µεγάλη φιλία ανάµεσα σε τρία αγόρια που γνώρισαν την πιο σκληρή πλευρά της ζωής.

20

Δύο παιδιά που ζουν στην πόλη, σε αντικρινά διαμερίσματα. Μαζί πηγαίνουν στο σχολείο, διασχίζουν τη γειτονιά, χαζεύουν στο παρκάκι, κλωτσάνε την μπάλα και παίζουν ό,τι παιχνίδια μπορεί να παίξει κανείς σε μια ασφυκτικά γεμάτη από τσιμέντο, αυτοκίνητο και κινδύνους, πραγματικούς ή φανταστικούς, γειτονιά. Ώσπου εμφανίζεται ο ύποπτος που επιτέλους θα δώσει νόημα στη ζωή τους! Ποιος είναι ο κύριος που συχνάζει στα μέρη τους, με βαρύ εξοπλισμό και άγριες διαθέσεις; Η παρακολούθηση ξεκινά. Δεν θα αργήσουν, ελπίζουν, να πιάσουν τον δράστη επ’ αυτοφώρω ή έστω να συλλέξουν επαρκή στοιχεία για να τον στείλουν γραμμή για το τμήμα! Στη μικρή αυτήν περιπέτεια ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η πόλη. Το WWF και «Οι Συνωμότες της τσουγκράνας», το νέο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, μας καλούν να αλλάξουμε τη σχέση μας με τον δημόσιο χώρο. Πλατεία, παρκάκι, παιδική χαρά, άλσος ή δημόσιος κήπος, δεν θα είναι πια ποτέ το ίδιο αν αρχίσουμε να το βλέπουμε με τα μάτια του… καλού «συνωμότη». Το βιβλίο φιλοδοξεί να οδηγήσει στη δράση. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο καταγραφής και αξιολόγησης της κατάστασης της γειτονιάς. Με χαρτί και με μολύβι οι νεαροί αναγνώστες παρατηρούν, αξιολογούν, καταγράφουν, προτείνουν, αναλαμβάνουν δράση για να κάνουν τη γειτονιά τους μια προέκταση του σπιτιού τους: όμορφη, καθαρή, φιλόξενη. Μια γειτονιά όπου θέλεις να ζεις. Σημειώνεται ότι από την αγορά κάθε αντιτύπου 0,50 ευρώ διατίθενται στο WWF Ελλάς.

21

«Είναι πολύ παράξενος ο τρόπος που βλέπουν οι μεγάλοι εμάς τα παιδιά. Όσο πιο μικροί είμαστε τόσο πιο συχνά λένε πως είμαστε πολύ έξυπνοι, αλλά και τόσο περισσότερο νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε τίποτα… Αυτό τους κάνει να ψιθυρίζουνε μπροστά σου ή να φωνάζουν στο διπλανό δωμάτιο για πράγματα που σε αφορούν και να είναι ήσυχοι πως εσύ δεν έχεις ακούσει τίποτα. Ακόμα όμως και να ξέρουν πως έχεις ακούσει τα πάντα, συνεχίζουν να είναι σίγουροι πως δεν έχεις καταλάβει τι έχουν πει. Έτσι και εγώ τις περισσότερες φορές, για να μην τους χαλάσω το χατίρι, κρατάω για τον εαυτό μου αυτά που καταλαβαίνω και κάνω αυτό που νομίζουν, κάνω δηλαδή πως δεν καταλαβαίνω τίποτα». Ο Αλμπέρτο, ο ήρωας του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Τσιρίδη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε εικονογράφηση Γιώργου Δημητρίου είναι «Ένα τυχερό αγόρι». Όχι όμως γιατί όλα στη ζωή τού έχουν πάει καλά. Ίσως το ανάποδο να έχει συμβεί. Είναι ένα τυχερό αγόρι γιατί μπορεί να κάνει φίλους, να συμβιβάζεται και να προχωρά στη ζωή του και, κυρίως, γιατί μπορεί να σκέφτεται τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι οι μεγάλοι.

22

Νέο βιβλίο για τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. «Το φιλί της λύκαινας», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη, μιλάει για έναν μυστηριώδη ασυνήθιστο παππού, που περνάει µε τον δωδεκάχρονο εγγονό του ένα καλοκαίρι όλο απρόοπτα. Παρέα τους µια λύκαινα αλληγορική, µια λύκαινα συµβολική, µα και µια λύκαινα µικρή και ολοζώντανη! Τα απρόσµενα που τους συµβαίνουν και οι ιστορίες που αφηγείται ο παππούς πλέκουν µια υπόθεση απροσδόκητη, υφασµένη από οικογενειακές παρεξηγήσεις αλλά και κοινωνικές συγκρούσεις που τις έζησε από κοντά κι ακόµα καθορίζουν τον ταραγµένο κόσµο µας.

23

Τέλος, ένα εξαιρετικό βιβλίο για γονείς, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το «Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν» έχει βοηθήσει εκατομμύρια γονείς να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία με τα παιδιά τους και ταυτόχρονα λιγότερο σκληροί με τον εαυτό τους. Η προσέγγιση των βραβευμένων συγγραφέων Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις βασίζεται στον ρεαλισμό και στον αμοιβαίο σεβασμό, εξασφαλίζοντας μια ποιοτικότερη και λιγότερο αγχωτική επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού. Οι μέθοδοι επικοινωνίας επεξηγούνται μέσα από διαλόγους που απεικονίζονται με κόμικς. Έτσι ο αναγνώστης διδάσκεται νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και παράλληλα τις βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη. Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μπορείτε κι εσείς να ανακαλύψετε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση συνηθισμένων καθημερινών προβλημάτων και συγκρούσεων.

Leave a Reply