ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ, ΜΕΛΑΙΝΑ ΓΡΑΜΜΗ, ΜΕΛΑΣΜΑ: ΣΗΜΑΔΙΑ ΧΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΜελάγχρωσηΌταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, αναπόφευκτα μαθαίνει καινούριες λέξεις που δεν είχε ποτέ ακούσει ή που η σημασία τους  δεν την είχε απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν! Μια από αυτές είναι η μελάγχρωση (από την αρχαία ελληνική λέξη «μέλας» που σημαίνει σκούρος, μαύρος), δηλαδή το σταδιακό μαύρισμα του δέρματος της εγκυμονούσας σε κάποιες περιοχές του σώματος της. Η δερματική αυτή αλλαγή οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και κυρίως της μελανινοτρόπου ορμόνης (κι άλλη καινούρια λέξη), η οποία προκαλεί την παραγωγή μελανίνης από τα κύτταρα του δέρματος. Η μελάγχρωση δεν είναι επικίνδυνη και εμφανίζεται περίπου στο 90% των εγκύων, όμως σε διαφορετικό βαθμό. Από τι εξαρτάται η έντασή της; Από τον φωτότυπο της επιδερμίδας. Δηλαδή, όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα της γυναίκας, τόσο λιγότερες αλλαγές θα παρατηρήσει στην απόχρωση του δέρματός της, ενώ όσο πιο σκούρα είναι η επιδερμίδα της, τόσο πιο έντονα θα είναι τα σημάδια του μαυρίσματος της εγκυμοσύνης, που μάλιστα καμιά φορά διατηρούνται-πιο ήπια- ακόμα και μετά τη γέννα.

Στην αρχή του δευτέρου τριμήνου της κύησης (13η-14η εβδομάδα) εμφανίζεται η μελάγχρωση των θηλών και της περιοχής της θηλαίας άλω, ενώ μπορεί να αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα του δέρματος στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, στο λαιμό, στις μασχάλες και στα χέρια. Επιπλέον, αρχίζει σταδιακά να διαμορφώνεται μια σκούρα κάθετη γραμμή στο μέσο της κοιλιάς που φουσκώνει, η λεγόμενη μέλαινα γραμμή ή linea nigra, που ξεκινά από την περιοχή της ήβης και φτάνει μέχρι τον αφαλό ή σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και  το στέρνο.  Η μέλαινα γραμμή αρχίζει να υποχωρεί μετά τον τοκετό και εξαφανίζεται περίπου 6 μήνες αργότερα, παρόλο που σε κάποιες γυναίκες αφήνει μόνιμα ένα ανεπαίσθητο σημάδι, σαν σκιά.

Σημειώνουμε εδώ ότι, καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, εκ γενετής σημάδια, κρεατοελιές, φακίδες ή ουλές σκουραίνουν και αυτά και επανέρχονται μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση δεύτερης ή τρίτης (ή ακόμα και τέταρτης- για τις πιο τολμηρές) εγκυμοσύνης όλες οι αλλαγές στο δέρμα παρουσιάζονται νωρίτερα και συνήθως είναι εντονότερες.  Ακόμα, τα παραπάνω σημάδια γίνονται εντονότερα μετά την έντονη και χωρίς προστασία έκθεση της εγκύου στον ήλιο. Τέλος, παρατηρούνται στο δέρμα της εγκύου, και μάλιστα εντείνονται και αυτά μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ορισμένα καφέ σημάδια που ονομάζονται μέλασμα ή χλόασμα ή μάσκα της εγκυμοσύνης (τελευταίες καινούριες λέξεις για σήμερα). Τα σημάδια αυτά, που μοιάζουν με πανάδες, εντοπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο μέτωπο, στα μάγουλα, στο άνω χείλος, στη μύτη και στο πηγούνι και συνήθως εξαφανίζονται το αργότερο ένα χρόνο μετά τη γέννα.

Προσοχή: Ακόμα κι αν σας ενοχλούν αισθητικά, απαγορεύεται η οποιαδήποτε θεραπεία των δυσχρωμιών της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Leave a Reply