ΕΚΡΗΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Μετά τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, το Big Bang, το συναρπαστικό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με μια πλατιά γκάμα ακουσμάτων, από όπερα για βρέφη μέχρι τζαζ και από ηχητικές κατασκευές μέχρι έθνικ ήχους.

Οι νεαροί φίλοι μας, σε αυτό τους το ταξίδι, θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Στο Big Bang, μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά. Το Big Bang δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή σε αυτό. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες και μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους.

big

Το Τaλκ μίλησε με τη Μυρτώ Λάβδα, μία εκ των επιμελητών του φεστιβάλ. Ας δούμε τι μας είπε!

Τι είναι το φεστιβάλ Big Bang και ποια η κεντρική ιδέα του; Το Βig Βang είναι ένα φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, γονείς και γενικά περιπετειώδεις θεατές! Στοχεύει στο να βρει τρόπους να ενεργοποιήσει τα παιδιά και όλους τους θεατές να εμπλακούν με τη μουσική, μέσω της ακρόασης και κάθε τύπου συμμετοχής τους σε μουσικά δρώμενα.

-Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Σε παιδιά 0-12 ετών και τους γονείς τους.

Τι μπορεί να ακούσει όποιος επισκεφτεί το φεστιβάλ; Όποιος επισκεφτεί το φεστιβάλ μπορεί να ακούσει jazz, ηλεκτροακουστική μουσική, projects που έχουν στο επίκεντρο τον αυτοσχεδιασμό, μουσική του 20ου αιώνα, όπερα για βρέφη…

-Τι είναι η όπερα για βρέφη; Μία ομάδα από τη Νορβηγία έρχεται στη Στέγη με την όπερα για βρέφη Ψηλά στα βουνά. Με επίκεντρο την ανθρώπινη φωνή, ευφάνταστα σκηνικά, κίνηση και ήχο, η «αφήγηση» μας ταξιδεύει σε κόσμους μακρινούς.

Ποιοι Έλληνες καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος στο Big Bang; Η Σαββίνα Γιαννάτου με το project Από μία φωνή, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος με τη δράση Μυρίστε τη μουσική, το σχήμα Acte Vide (Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης) με το Διάλειμμα!, οι Σταυρούλα Παυλίκου, Ηλιάννα Σκουλάκη και Παναγιώτης Μανουηλίδης με μαθητές νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ δημοτικού από τέσσερα διαφορετικά σχολεία με το Μουσικό Καράβι, ο Coti K με την ηχητική εγκατάσταση Κουρδιστό Τραπέζι και το σύνολο ARTéfacts Εnsemble με τη Σοφία Καμαγιάννη με την εκπαιδευτική συναυλία Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα και η Έφη Ψιαχούλια, μέλος της ομάδας Naadistan με μουσικούς από όλο τον κόσμο, με τη συναυλία Kashi 

Ποια είναι η σχέση που έχουν το μέσο ελληνόπουλο με τη μουσική; Τα σχολεία δεν εμβαθύνουν ιδιαίτερα στη μουσική και τα ωδεία έχουν μία τεχνική προσέγγιση με έμφαση στο κλασικό ρεπερτόριο, κάτι που δεν καθιστά δυνατή την εξοικείωση των παιδιών με περισσότερα μουσικά ιδιώματα.

Είναι οι Έλληνες γονείς έτοιμοι να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με λίγο πιο… ψαγμένη μουσική και λίγο πιο εναλλακτικά δρώμενα όπως το φεστιβάλ Big BangΑκόμη περισσότεροι γονείς είναι έτοιμοι να το δοκιμάσουν. Πολλές οικογένειες έχουν παρακολουθήσει προγράμματα της Στέγης, τα οποία έχουν στο επίκεντρο τη διάδραση και τη συμμετοχικότητα τόσο των παιδιών όσο και των γονέων, μιας και στη Στέγη είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικά είδη μουσικής και τρόπους παρουσίασης τους. Να αναφέρω ενδεικτικά το θεσμό των open days, κατά τη διάρκεια των οποίων η Στέγη προσφέρει αλλεπάλληλες δράσεις σε όλους τους χώρους της με αφορμή το έργο ενός συνθέτη, όπως John Cage,  Karlheinz Stockhausen και Luciano Berio.

Γιατί θα προτείνατε σε ένα γονιό να φέρει το παιδί του το Σαββατοκύριακο στην Στέγη; Γιατί θα διασκεδάσει, θα ανακαλύψει διαφορετικά είδη μουσικής μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, θα δει συνομήλικους του να είναι επί σκηνής και να δημιουργούν, θα περάσει δημιουργικό χρόνο με τους γονείς και τους φίλους του και θα εμπλουτίσει τη «μουσική εμπειρία» του, μέσα από αυτή την περιπετειώδη μουσική γιορτή!

 Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Leave a Reply