Η ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

Ένας “δικός” μας αγαπημένος άνθρωπος και καλλιτέχνης, η Λήδα Βαρβαρούση, προτάθηκε ως υποψήφια εικονογράφος από την ΙBΒΥ Ελλάδας για το Andersen Award 2016, το επονομαζόμενο και «Νόμπελ» της Παιδικής Λογοτεχνίας.

Όλο της το έργο, από το 1993 μέχρι και σήμερα, είναι γεμάτο από βιβλία με εικόνες που μας έχουν συντροφεύσει, μας έχουν προβληματίσει, μας έχουν κάνει να γελάσουμε και να χαρούμε. Η Λήδα έχει εικονογραφήσει 200 παιδικά βιβλία και έχει γράψει 15 από αυτά. Επίσης, έχει πάρει το πρώτο διεθνές βραβείο για τη εικονογράφηση του βιβλίου της «Ένα σκουλήκι με φτερά», το 2006, από το South East European Center of Literature and Media for Children and Young People.

Οι εικόνες της είναι σαν μια καθαρή αναπνοή γεμάτη οξυγόνο. Μικροί και μεγάλοι θέλουν να ανοίξουν τα βιβλία που εικονογραφεί και να έρθουν σε επαφή με τη θετική ενέργεια που εκπέμπουν. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι  σίγουρα θα συναντήσετε κάποια δουλειά της σε όλες τις βιβλιοθήκες και στα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα. Αυτό το κορίτσι είναι μαγικό! “Αγαπώ πολύ “αυτό” που τα βιβλία έδωσαν στη ζωή μου ως παιδί και θέλω να το μεταφέρω και στις επόμενες γενιές”, μας λέει η ίδια σχετικά με τη δουλειά της.

lida3

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμά της “Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα” τρέχει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα διαδραστικό, δημιουργικό πρόγραμμα που προωθεί τη φιλαναγνωσία. Ενώ η ίδια αφηγείται παραμύθια, ταυτόχρονα τα ζωγραφίζει σε μια μεγάλη επιφάνεια. Έτσι η ιστορία της αποτυπώνεται οπτικοακουστικά στα παιδιά με πολύ δημιουργικό τρόπο και δεν μένει ποτέ η ίδια, καθώς είναι σαν “ζωντανός κινηματογράφος”. Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά, τα παιδιά λένε τις ιδέες τους, ενώ η ιστορία εξελίσσεται και εκείνη, την ίδια στιγμή, ζωγραφίζει τις ιδέες αυτές και τις προσθέτει στην υπάρχουσα  ιστορία πάνω στο χαρτί, σε μεγάλο μέγεθος, μπροστά τους.

lida2

Στο τελευταίο βιβλίο που γράφει και εικονογραφεί η Λήδα, στο “Ένα πουλί στην …πρίζα”, που ανήκει στη σειρά της “Τρελοδαγκωνίτσες” των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, γνωριζόμαστε με ένα εγκλωβισμένο πουλί, που δεν είναι απλά κλεισμένο στο κλουβί του, αλλά είναι κυρίως απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της τεχνολογίας. Ζωγραφικά, η ανάλαφρη της πένα σε θέλγει να την ακολουθήσεις μέσα στο βιβλίο. Το σχέδιό της, με όλες τις λεπτομέρειές, και οι γραμμικοί της συμβολισμοί, καθώς και η έντονη χρήση του ασπρόμαυρου χρώματος βάζουν αμέσως τον αναγνώστη στον κόσμο των κλουβιών. Τα μεγάλα μάτια αυτού του περίεργου πουλιού, περίεργου όχι τόσο εμφανισιακά, όσο περίεργου να μάθει για την ζωή των άλλων, έχουν γίνει το εργαλείο του εγκλωβισμού του. Χιλιάδες πρίζες, καλώδια και κεραίες αποτελούν πλέον το φυσικό του περιβάλλον. Έχει συγκεντρώσει όλη την τεχνολογία στο κλουβί του και δεν θέλει να δει τίποτα άλλο έξω από αυτόν τον “εικονικό” κόσμο του. Η πολυτέλεια και η ευκολία το έχουν αλλοτριώσει. Και η Λήδα Βαρβαρούση με πολλή μαεστρία μας κάνει να ακολουθήσουμε γραμμή γραμμή την εξέλιξη της ιστορίας αυτού του μικρού πουλιού.

lida5

“Αυτό το βιβλίο δημιουργήθηκε από την ανάγκη μου να πω στα παιδιά με το δικό μου τρόπο: “Προσέξτε τι κάνετε το χρόνο σας στη ζωή σας, δεν είναι ανεξάντλητος, είναι πολύτιμος, εσείς είστε πολύτιμοι!”. Γύρω μου πάρα πολλά παιδιά απορροφούνται από τα video games και το διαδίκτυο και χάνουν πολύ από τον δημιουργικό τους χρόνο. Δημιουργείται εξάρτηση.  Όπως αυτό το πουλί που έγινε αδιάφορο και σκληρό με τους άλλους. Ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του με ένα αρρωστημένο τρόπο, επειδή νομίζει ότι είναι καλά. Μια μέρα ένα περιστέρι τον επισκέπτεται που έχει γυρίσει τον κόσμο και συμβολικά και κυριολεκτικά για να το αφυπνίσει. Είναι ο Δάσκαλος.”, μας λέει χαρακτηριστικά! Η συνέχεια της ιστορίας στο βιβλίο!

Ευχόμαστε στη Λήδα Βαρβαρούση κάθε επιτυχία με την υποψηφιότητά της!

Leave a Reply