ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

2Τα παραπάνω μουσικά βιβλία είναι δώρο για τον ανιψιό μου. Όμως, τα πρόλαβε η κόρη μου και τους έκανε ένα πέρασμα! Και τα αγάπησε και τώρα δεν θέλει να τα δώσει, αν και είναι πια λίγο μεγάλη…

3

Όλα τα παιδιά, από έμβρυα, λατρεύουν τη μουσική. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι οι επιστήμονες συστήνουν στις εγκύους να βάζουν μουσική κοντά στην κοιλιά τους. Η κλασική θεωρείται η καταλληλότερη μουσική για παιδιά (και ενήλικες), καθώς ακούγεται εύκολα και ηρεμεί. ‘Αλλωστε, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι οπαδοί της κλασικής μουσικής έχουν τελείως διαφορετική εγκεφαλική δομή από τους υπολοίπους και είναι πιο ανοιχτοί ως άνθρωποι και με τον εαυτό τους και με τους γύρω τους.

Έχοντας σπουδάσει μουσική, και παίζοντας πιάνο και κιθάρα, ως γονείς πάντοτε κοιμίζαμε τα παιδιά μας υπό τους ήχους κλασικών κομματιών. Και τώρα που έχουν μεγαλώσει και πηγαίνουν μόνα τους για ύπνο, πάντα βάζουν “την κλασική”, όπως την λένε, μια USB που φορτώνουμε κάθε εβδομάδα και με διαφορετικά τραγούδια.

Ίσως έτσι να εξηγείται η εμμονή της Ελεάννας με τη νέα σειρά των εκδόσεων Διόπτρα, που απευθύνεται (επίσημα) σε παιδιά από 3 ετών, αν και προσωπικά πιστεύω πως είναι ιδανικά ακόμα και για βρέφη (ο ανιψιός μου, που λέγαμε).

5

Γνωρίστε, λοιπόν, τέσσερα μουσικά βιβλία, που αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να εισάγετε το παιδί σας στην κλασική μουσική.

4

1

Φυσικά, τα βιβλία είναι διαδραστικά. Δηλαδή το μικρό σας πατάει κουμπιά και ακούει. Πάρτε, λοιπόν, αυτά τα διαδραστικά βιβλία που και θα ψυχαγωγήσουν και θα ενισχύσουν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών σας.

Tip 1: Αφού ακούσετε ένα κλασικό κομμάτι από το βιβλίο, αναζητήστε και το original. Θα το βρείτε εύκολα online. Μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί σας για τα μουσικά όργανα που ακούσατε,  για το ύφος του κομματιού (χαρούμενο, λυπημένο), για τα συναισθήματα που του προκάλεσε, για τις εικόνες που του έφερε στο μυαλό κ.λ.π. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα τα παιδιά σας θα αγαπήσουν αυτό το ρεπερτόριο και θα θέλουν να το ακούν μαζί σας.

Tip 2: Αν τα παιδιά σας είναι συνεχώς σε κίνηση, δοκιμάστε μια χορευτική προσέγγιση της κλασικής μουσικής. Πείτε στο παιδί σας να ακούει τη μουσική και να χορεύει στο ρυθμό της, με οποιοδήποτε τρόπο αισθάνεται. Χορέψτε και εσείς μαζί του. Δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά και τονωτικό, σωματικά και ψυχολογικά. Ο χορός περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι το να ακούει κλασική μουσική είναι διασκεδαστικό.

605224

605223

605222

605221

Leave a Reply