ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Πάλλευκες πλαγιές και γοτθικές εκκλησίες. Παγοπίστες και φρούρια, κατάφυτα βουνά, πύργοι και παλάτια. Όλα τα παραμύθια ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών σας στο πιο δημοφιλές χειμερινό θέρετρο των Καρπαθίων.

romania1Η Poiana Brasov είναι ένα από τα πιο γοητευτικά, καλά κρυμμένα μυστικά των Βαλκανίων. Ξεκίνησε να λειτουργεί ως τουριστικό θέρετρο σκι το 1895 και φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1951. Πρόσφατα επεκτάθηκε, εκσυγχρονίστηκε πλήρως και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων. Σε ένα τοπίο με άρωμα Μεσαίωνα, που κόβει την ανάσα, τα παιδιά σας θα μάθουν σκι εύκολα (οι περισσότερες πίστες διευκολύνουν τις απόπειρες των αρχάριων σκιέρ) και πάνω από όλα οικονομικά. Περισσότεροι από 120 εξειδικευμένοι αγγλόφωνοι εκπαιδευτές σάς μαθαίνουν όλα όσα χρειάζεστε για να δοκιμάσετε την πρώτη σας κατάβαση σε μια από τις μπλε πίστες. «Τέσσερις ημέρες αρκούν», υποστηρίζουν, ακόμη και αν είστε πιο αρχάριος και από τους αρχάριους.  Όσοι από εσάς πάλι καμαρώνεται για τις ικανότητές σας στο σκι, ακολουθήστε την τριών χιλιομέτρων «διαδρομή του λύκου».
romania2Στο κέντρο του χιονοδρομικού λειτουργεί επίσης και πίστα για πατινάζ. Αν είστε μεγάλη παρέα θα γελάσετε και θα γυμναστείτε μέχρι τελικής πτώσεως παίζοντας paint ball στο χιονισμένο δάσος. Μπορείτε επίσης να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα χιονισμένα έλατα με τα παραδοσιακά έλκηθρα αλλά και να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην τοξοβολία και την ιππασία. Αν ο καιρός το επιτρέπει, ανεβείτε με τελεφερίκ μέχρι την κορυφή του Ποσταβάρουλ και απολαύστε μία πανοραμική όψη των Καρπαθίων που κόβει την ανάσα. Για τη διαμονή σας, εκτός από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μπορείτε να νοικιάσετε μικρές κατοικίες σε πολύ οικονομικές τιμές. (Για περισσότερες πληροφορίες:www.poiana-brasov.com, www.ski-romania.com)

romania3H μυστηριώδης ιστορία του κόμη Δράκουλα θα είναι ίσως η μόνη αφορμή για να αποχωριστούν τα παιδιά σας για λίγο χιονοπέδιλα και παγοπέδιλα και να περιηγηθούν μαζί σας στα πανέμορφα μεσαιωνικά σοκάκια των γειτονικών κωμοπόλεων.
Στο κοντινό χωριό Μπραν, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπρασόβ, βρίσκεται ο περιβόητος Πύργος του Δράκουλα, γεμάτος από φωτογραφίες και κειμήλια της βασιλικής οικογένειας. Τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν με τα αναμνηστικά αντικείμενα και χειροποίητες κατασκευές με θέμα τον Δράκουλα που πωλούνται στις υπαίθριες αγορές της περιοχής.
Παραμυθένια είναι όμως και η πόλη Μπρασόβ, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο. Περιπλανηθείτε και ταξιδέψτε μαζί με τα παιδιά σας πίσω στον χρόνο. Επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα, τείχη και φρούρια, γοτθικοί ναοί και μικρά σοκάκια συνθέτουν ένα υποβλητικό σκηνικό που θα εντυπωσιάσει τα παιδιά σας. Ζωντανέψτε μαζί τους όλους τους ήρωες των παραμυθιών εποχής και φανταστείτε ιππότες, πλούσιους εμπόρους και όμορφες δούκισσες να περπατούν μαζί σας. Εκεί θα βρείτε και τον πιο στενό δρόμο της Δυτικής Ευρώπης, πλάτους μόλις 120 εκατοστών, τον Δρόμο του Σχοινιού (Estrada Sfori). Στο Μπρασόβ βρίσκεται και η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία της Ευρώπης, η Μαύρη Εκκλησία. Χαζέψτε το εντυπωσιακό μεγάλο καμπαναριό της αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα που έχετε δει, και εξηγήστε στα παιδιά σας ότι η εκκλησία πήρε το όνομά της μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά το 1689, η οποία χρωμάτισε το εξωτερικό της.

Παγωμένο βουνό
Οι κατάφυτες πλαγιές της Poiana Brasov έχουν πολλές φορές μετατραπεί σε πραγματικό κινηματογραφικό σκηνικό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το φιλμ Παγωμένο βουνό (Cold Mountai). Ο Τζουντ Λο, η Ρενέ Ζέλβεγκερ, η Νικόλ Κίντμαν και ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Άντονι Μιγκέλα έφεραν στην πόλη χολιγουντιανό αέρα!

Παραδοσιακές ταβέρνες
Κάντε ένα διάλειμμα από τις αθλοπαιδιές και τρυπώστε σε μία από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Το σκηνικό είναι συνήθως εντελώς φολκλόρ, με αποτέλεσμα τα παιδιά να το διασκεδάζουν απίστευτα. Οι γεύσεις όμως (και οι χαμηλές τιμές) αποζημιώνουν και τους μεγάλους!

Δράκουλας
Πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι σας, διηγηθείτε στα παιδιά σας τον θρύλο του Βλαντ Τέπες (Βλαντ ο Παλουκωτής),  του αληθινού κόμη Δράκουλα, ηγεμόνα της Μολδαβίας αλλά και του φανταστικού, του βαμπίρ που πρωταγωνιστεί σε διάφορες ταινίες και μυθιστορήματα. Μόνο φροντίστε να ξεκαθαρίσετε στα μικρότερα από αυτά ότι ο δεύτερος δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ.

Πέλες
Αν έχετε χρόνο, αξίζει να επισκεφθείτε και τη γειτονική Σινάια, γνωστή και ως «Το Μαργαριτάρι των Καρπαθίων». Εκεί βρίσκεται και ένα από τα πιο όμορφα παλάτια της Ευρώπης, το παλάτι Πέλες που αποτελούσε τη θερινή κατοικία του βασιλιά της Ρουμανίας Καρόλου Α΄. Από το 1914 λειτουργεί σαν μουσείο.

Leave a Reply