Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να απασχολείται δημιουργικά;

ηλικίαΗ γαλούχηση των μικρών παιδιών, τόσο στο επίπεδο των γνώσεων όσο και στη συναισθηματική νοημοσύνη, ξεκινά από την πρώτη βρεφική ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από βρεφάκια τα μικρά μας έχουν την ικανότητα να δέχονται τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και να τα ερμηνεύουν, να εισπράττουν ήχους, μελωδίες, ακούσματα, αλλά και να αναγνωρίζουν υφές μέσω των αισθήσεων τους.

Η γνωριμία με τα νέα αυτά περιβάλλοντα, τα αντικείμενα και τους ήχους, τα βοηθά να ενεργοποιούν την αντιληπτικότητα τους, να ενισχύουν τη λεπτή τους κινητικότητα, να ενεργοποιούν τη φαντασία τους και τελικά να «μαθαίνουν» με έναν τρόπο που σε εμάς φαίνεται πολύ πρώιμος, εν τέλει όμως είναι ουσιαστικός. Η κατάλληλη ηλικία, λοιπόν, ενασχόλησης των παιδιών με μία δημιουργική δραστηριότητα είναι… όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Τότε, θα ξεκινήσουν να «μαθαίνουν» παίζοντας και να νιώθουν περισσότερα συναισθήματα.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επιλέγουμε πάντα δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικιακή τους ομάδα. Για παράδειγμα, εάν είμαστε μαμά βρέφους, μπορούμε να επιλέξουμε να το πάμε σε ένα βρεφικό θέατρο! Ναι, ναι, υπάρχει και κατακλύζεται από ήχους και μουσικές για να ενθαρρύνει τη χαρά και την αντίληψη των μικρών μας. Στην ηλικία των 2-3 ετών, μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα δραστηριότητες ενίσχυσης της λεπτής κίνησης και των δεξιοτήτων τους. Τα προγράμματα ενασχόλησης με την αφή, τύπου «Μessy Play», είναι πολύ διαδεδομένα.

Μεγαλώνοντας, μετά την ηλικία των τριών, είναι υπέροχο να τα βλέπουμε να αρχίζουν να κρατάνε ένα πινέλο και να επιλέγουν χρώματα ή να προσπαθούν να κόψουν με το ατομικό τους ψαλιδάκι. Στην ηλικία αυτή, το μικρό παιδί μπορεί να ανταποκριθεί άριστα στα εκπαιδευτικά προγράμματα με γνωστικό χαρακτήρα, αφού πια είναι ικανό να συνδυάζει όσα ακούει και βλέπει με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του. Άρα εάν το ενδιαφέρουν τα εικαστικά, είναι έτοιμο να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα ζωγραφικής και να ανταποκριθεί εξαιρετικά σε αυτό.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε το ελεύθερο παιχνίδι! Είναι πάντα αναγκαίο και πάντα πολύτιμο! Η επαφή με τη φύση, μια βόλτα με το ποδήλατο, η κατασκευή μίας ταΐστρας πουλιών με τον παππού και τη γιαγιά στην αυλή, αποτελούν τις πιο γεμάτες συναισθηματικά εμπειρίες για ένα παιδί, τις αγαπάμε, τις αξιολογούμε ως πολύτιμες και τις εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας!

Η Ζανίνα Βάσση είναι φιλόλογος MSc, CEO Παίδευσις Kids Academy, www.paidefsiskids.gr

Leave a Reply