ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΟΠΤΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟ

Φτιάξε μια Πυρσεία, έναν «οπτικό τηλέγραφο» και επικοινώνησε με τους φίλους σου με έναν… αρχαίο τρόπο επικοινωνίας!

Η συγκεκριμένη «μηχανή» των Κλεόξενου και Δημόκλειτου (2ος αι. π.Χ.) βασιζόταν στη μετάδοση γραμμάτων, σε συνδυασμό με αναμμένους πυρσούς. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, ο πομπός του μηνύματος και ο δέκτης είχαν ο καθένας από δύο τοίχους που απείχαν μεταξύ τους λίγα μέτρα. Η κατασκευή των τοίχων θύμιζε πολεμίστρες, όπου μπορούσαν να τοποθετηθούν 5 πυρσοί, στον κάθε τοίχο. Επίσης ο «πομπός», αλλά και ο «δέκτης» είχαν μπροστά τους ένα μικρό πίνακα με τα γράμματα της αλφαβήτου, χωρισμένα σε οριζόντιες σειρές και κάθετες στήλες. Όπως έβλεπε τον «σταθμό εκπομπής» απέναντι ο δέκτης, ο αριστερός τοίχος αντιστοιχούσε στη σειρά των γραμμάτων και ο δεξιός στη στήλη των γραμμάτων. Προκειμένου να μεταδώσουν μια λέξη, τοποθετούσαν πυρσό, πρώτα στον αριστερό τοίχο και αντίστοιχα στον δεξιό, σχηματίζοντας το πρώτο γράμμα (οριζοντίως και καθέτως, όπως στο σταυρόλεξο). Κατόπιν, κατέβαζαν τους πυρσούς και τοποθετούσαν τους επόμενους για το δεύτερο γράμμα κ.οκ.

_MG_1710

Πάρτε λοιπόν κι εσύ και οι φίλοι σου από ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι ή φελιζόλ και μετά, με το ψαλίδι ή το κοπίδι σας, κάντε ο καθένας από δυο τοίχους σε σχήμα πολεμίστρας, ώστε να τοποθετούνται οι πυρσοί ( μικρά ομοιώματα, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο), φτιάξτε το δικό σας πίνακα με τα γράμματα της αλφαβήτου, σε όποια σειρά θέλετε, για να μη διαβάζονται από τον «εχθρό»,  και στείλτε τα μηνύματά σας.

Αυτές και πολλές άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες και εμπειρίες μπορείτε «να ζήσετε» σε μια επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ στη Ν. Κηφισιά. Εκεί θα δείτε μεταξύ άλλων και ένα εκμαγείο πυρσείας για διαδραστική προσέγγιση και επαφή!

Leave a Reply