ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Η ΝΤΕΝΙΑ ΠΑΤΡΑ ΣΤΕΛΝΕΙ “ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ”

Ευχές στον ουρανόΗ συγγραφέας Ντένια Πάτρα μιλάει στο Τaλκ για τις Ευχές στον ουρανό, τη νέα της χριστουγεννιάτικη ιστορία, από τις Εκδόσεις Πνοή, που έρχεται να μας συντροφεύσει και να μας θυμίσει τις ουσιαστικές αξίες των ημερών!

«Ευχές στον ουρανό» λέγεται το νέο σας βιβλίο. Πώς γεννήθηκε στο μυαλό σας η συγκεκριμένη ιστορία;
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που αγαπάμε όλοι.  Νιώθουμε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον, νιώθουμε χαρούμενοι, θέτουμε νέους στόχους και ανταλλάσσουμε δώρα. Πολύ συχνά αυτή η όμορφη γιορτή συνδέεται με τον υπερκαταναλωτισμό. Αυτό το φαινόμενο με προβλημάτισε. Η ιδέα ενός βιβλίου όπου θα παρουσίαζε την πραγματική λάμψη των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλη από τα αγνά συναισθήματα, την αγάπη, τη φροντίδα, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, κυριάρχησε στο μυαλό μου. Είναι γεγονός ότι  τα  χριστουγεννιάτικα βιβλία κλείνουν μέσα τους τη λάμψη της γιορτινής ατμόσφαιρας και μεταφέρουν τα παιδιά σε φανταστικούς κόσμους όπου κυριαρχούν όμορφα συναισθήματα.

Οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου αποφασίζουν να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους διαφορετικά. Τι τους διαφοροποιεί από τις παλαιότερες γενιές και τι μηνύματα θέλουν να περάσουν με την απόφασή τους;
Το δέντρο του δημοτικού σχολείου της ιστορίας μας είναι το πιο σημαντικό δέντρο της πόλης, γιατί είναι το πιο μεγάλο σε ηλικία. Είναι ξεχωριστό γιατί πάντοτε το στόλιζαν οι μαθητές τους σχολείου, οι οποίοι μεγαλώνοντας βλέπουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να το στολίζουν. Οι ήρωες του βιβλίου θέλησαν να κάνουν διαφορετικό στολισμό, όπως όλα τα παιδιά πειραματίζονται, θέλουν να διαφοροποιούνται από τις επιλογές των γονιών τους και ο στολισμός του δέντρου είναι μια ιδανική ευκαιρία να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και όχι μόνο. Η διαφοροποίηση ανάμεσα στις γενιές είναι μια διαχρονική κατάσταση, υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, βιώματα, συμπεριφορά. Τα παιδιά είναι ευαίσθητοι  δέκτες, αντιλαμβάνονται και κατανοούν πολύ περισσότερα από όσα πιστεύουμε, γνωρίζουν τις δυσκολίες τις εποχής μας. Έτσι, αποφάσισαν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να χαρίσουν τις ευχές τους, γιατί γνωρίζουν τη δύναμη των ευχών. Σκέφτηκαν να στολίσουν το δέντρο τους με λιτά χάρτινα στολίδια, όπου κάθε παιδί έγραψε μια ευχή,  με αυτόν τον απλό τρόπο αποφάσισαν να παρουσιάσουν όσα τα προβληματίζουν και πολλές φορές τους δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.

Τι συμβολισμοί απορρέουν από τα στολίδια τους και ποια η δυναμική τους;
Οι ήρωες του βιβλίου φιλοτέχνησαν τα στολίδια με σημαντικές αρετές που είναι απαραίτητες για την ομαλή μας συνύπαρξη. Στην παιδική ηλικία μαθαίνουμε ότι οι ενέργειές μας φανερώνουν τις αξίες μας και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας. Οι αξίες μας συνδέονται, αλληλοσυμπληρώνονται και μας οδηγούν στην αρμονική συμβίωση. Ευχήθηκαν αγάπη και ειρήνη, αξίες πολύτιμες, που αποτελούν βάση για όλες τις υπόλοιπες. Επιλέγουν την απλότητα και τη συνεργασία, αξίες που αναδεικνύουν τις αρετές κάθε ανθρώπου. Επιλέγουν μουσική, που ψυχαγωγεί, είναι συνδεδεμένη με κάθε στιγμή της ζωής μας και μας δημιουργεί όμορφα συναισθήματα. Εύχονται «δώρο για κάθε παιδί»  γιατί οι αντιθέσεις μεταξύ των προνομιούχων και λιγότερο προνομιούχων παιδιών είναι εντονότερες κατά την  περίοδο των γιορτών. 

Στο καινούριο σας βιβλίο υπάρχει και ένας ήρωας από τα παλιά, ο Ορέστης που τον συναντήσαμε και στην «Αέρινη Παρέα», το πρώτο παραμύθι σας. Γιατί επιλέξατε να τον «πάρετε» μαζί σας και σ’ αυτή τη νέα περιπέτεια;
Ο Ορέστης είναι ένα ευαίσθητο παιδί που κρύβει μέσα του θέληση και δύναμη. Η φαντασία του, με έναν μαγικό τρόπο, ομορφαίνει τη ζωή του. Ένιωσα ότι αυτός ο χαρακτήρας είναι ιδανικός για ένα βιβλίο που αναφέρεται στις αξίες της ζωής. Είναι ένας ήρωας που, όπως όλα  τα παιδιά, επιθυμεί να έχει φίλους, αγαπά να συναναστρέφεται με τους συμμαθητές του. Οι φιλίες που δημιουργούνται στην παιδική ηλικία έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Μέσα στην «Αέρινη Παρέα» είδαμε τον Ορέστη να αποκτά φίλους, στη νέα ιστορία «Ευχές στον ουρανό»  παρακολουθούμε την όμορφη συνεργασία των παιδιών, τη δημιουργικότητα τους, το πνεύμα αλληλεγγύης και  τα «θαύματα» που δημιουργούν οι παρέες.

Σε καιρούς ζοφερούς σαν αυτούς που βιώνουμε πώς μπορούμε να φέρουμε αντιμέτωπα τα παιδιά με τη σκληρή πραγματικότητα: τη φτώχεια, τον πόλεμο, το γεγονός ότι συνομήλικοι τους στερούνται ακόμη και τ’ αυτονόητα και την ίδια στιγμή να διατηρήσουμε λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων;
Τα παιδιά, αναπόφευκτα, μέσα από την τηλεόραση και από το διαδίκτυο έρχονται σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα και όσα συμβαίνουν γύρω μας. Προβληματίζονται και εκφράζουν την αγωνία τους. Με αφορμή μια είδηση ή ένα βιβλίο μπορούμε να συζητήσουμε ήρεμα μαζί τους, να τα ακούσουμε με προσοχή και να τα καθησυχάσουμε. Η συζήτηση θα τα βοηθήσει να καταλάβουν σε ποιες συνθήκες ζουν πολλά παιδιά στον κόσμο που στερούνται τα αυτονόητα. Η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μάς πλημμυρίζει όμορφα συναισθήματα,  τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν την πραγματικότητα και οφείλουμε να τα μεγαλώνουμε  με σεβασμό στον συνάνθρωπο, πίστη, αγάπη, αισιοδοξία, ελπίδα για να ένα καλύτερο μέλλον.

Κλείνοντας, θα θέλαμε τη δική σας ευχή για τη χρονιά που έρχεται.
Εύχομαι να έχουμε καλές γιορτές με αγάπη και υγεία, απολαμβάνοντας χαρούμενες στιγμές με τους αγαπημένους μας. Ακόμη, εύχομαι να αξιοποιήσουμε αυτές τις γιορτινές μέρες προσφέροντας αγάπη και δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας στους γύρω μας. Ας είναι η νέα χρονιά γεμάτη υγεία, αισιοδοξία, ειρήνη και αφετηρία μιας νέας δημιουργικής εποχής.Ευχές στον ουρανό: Τα Χριστούγεννα, την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, η αγάπη και η αλληλεγγύη πλημμυρίζουν τις καρδιές μας. Όμως, πίσω από τα λαμπερά φωτάκια και τη χρυσόσκονη, υπάρχουν κρυμμένα πολλά ουσιαστικά  μηνύματα. Οι ειλικρινείς ευχές κρύβουν μέσα τους το νόημα που εμείς θέλουμε να προσδώσουμε στις γιορτές. «Ό,τι σχεδιάζουμε στο χαρτί, έχει δύναμη» λέει ο μικρός μας ήρωας, και είναι αλήθεια: τα αγνά συναισθήματα των παιδιών μπορούν ν’ αγκαλιάσουν ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δημοτικού σχολείου μιας μικρής πόλης κρύβει κάτι μαγικό και σοφό στα κλαδιά του. Τόσο μαγικό, που κατόρθωσε να ταξιδέψει σ’ ολόκληρη τη Γη, τόσο σοφό, που τα μηνύματά του άγγιξαν τις καρδιές αμέτρητων παιδιών σε πολλές χώρες. Τι λέτε; Θέλετε να το μάθουμε κι εμείς; Μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία που μιλά με ευαισθησία για τις υψηλές αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, έννοιες συνώνυμες με τα Χριστούγεννα.

Leave a Reply