24 ΩΡΕΣ ΜΠΑΜΠΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ

Γιάννης ΣαρακατσάνηςΟ Γιάννης Σαρακατσάνης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, μιλάει στο Τaλκ για την καθημερινότητά του ως μπαμπά ενός πιτσιρικά σχεδόν δυόμισι ετών.

Σήμερα, που γράφω αυτές τις γραμμές, ο γιος μου, ο Αύγουστος, είναι 2 ετών και 4 μηνών. Η γέννησή του συνέπεσε με την πανηγυρική έναρξη της πανδημίας και το πρώτο lockdown, με  τη μετακόμισή μας σε καινούργιο σπίτι, με το κλείσιμο των θεάτρων και την ολοκληρωτική αναθεώρηση του επαγγέλματός μου. Μου είχαν πει, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που γίνεσαι μπαμπάς η ζωή σου χωρίζεται στα δύο: στο «πριν από το παιδί» και στο «μετά το παιδί». Αλλά δεν μου είχαν πει είναι ότι το «πριν» απλώς διαγράφεται από τη μνήμη σου…

7:00-8:00 – Ξύπνημα
Το ξυπνητήρι χτυπάει και ο στόχος μου είναι να αποδράσω χωρίς να με καταλάβουν. Κινούμαι αθόρυβα για να μην τον ξυπνήσω. Αν τα καταφέρω, τότε 7:30 θα είμαι στο γραφείο, με καθαρό μυαλό, έτοιμος για μια δημιουργική και παραγωγική μέρα. Απλώς, κατά τις 9:00, που θα τον δω σε FaceTime, θα μισώ τον εαυτό μου που τον εγκατέλειψα τόσο άκαρδα.
Αν δεν τα καταφέρω και ο Αύγουστος ξυπνήσει, τότε θα τρέξει καταπάνω μου και θα μου επιτεθεί με μια τεράστια αγκαλιά! Θα συζητήσουμε κάτι που τον απασχολεί (πάντα τον απασχολεί κάτι το πρωί), θα παίξουμε λίγο ή θα διαβάσουμε, θα με «βοηθήσει» να ντυθώ και, οπωσδήποτε, να κλείσω το κράνος μου φεύγοντας. Έτσι θα φτάσω στο γραφείο μία ώρα αργότερα βρίζοντας. Και θα μισώ τον εαυτό μου που θεωρώ υπεύθυνο το παιδί μου για την καθυστέρηση.

14:00 – Μεσημεριανό
Από τις καλύτερες ώρες της ημέρας, καθώς είμαστε και οι τρεις στο τραπέζι και συζητάμε. Ο Αύγουστος συμμετέχει στη συζήτηση και λέει και τις δικές του ιστορίες. Το μόνο εμπόδιο είναι, μερικές φορές, κάποια σάλτσα που εκτοξεύεται, όταν χτυπάει το φαΐ του με το πιρούνι και το κουτάλι του, λέγοντας «Εγώ παίζω τύμπανο». Εκεί, για άλλη μια φορά, διχάζεται ο εγκέφαλός μου ανάμεσα σε αυτόν που λέει: «Ε, δεν χάλασε και ο κόσμος που λερώθηκε λίγο ο τοίχος» και σε αυτόν που ξέρει ότι πρέπει να καθαρίσει τον τοίχο.

15:00 – Μπάνιο
Η μπανιέρα γεμίζει με νερό, αφρόλουτρο, 4 φουσκωτά παπάκια, ένα καραβάκι, έναν (όχι αδιάβροχο) Μινώταυρο, 6 πλαστικά ζωάκια της θάλασσας και (κάπου εκεί ανάμεσα) τον Αύγουστο. Λατρεύει το νερό και μπορεί να κάτσει εκεί με τις ώρες. Αλλά όταν πάω να του ξεβγάλω τα μαλλιά από το σαμπουάν, το νερό μάλλον μετατρέπεται σε υγρό πυρ και το παιδί ουρλιάζει σε μια συχνότητα που μου τρυπάει την ψυχή. Πάλι διχασμός… Το παιδί, όμως, πρέπει να πλυθεί και η ψυχή του πατέρα θα αντέξει.

16:00 – Μεσημεριανός ύπνος
Ο Αύγουστος μας κάνει τη χάρη –όχι πάντα– να ρίξει έναν υπνάκο το μεσημέρι. Εκείνη την ώρα ανακαλύπτω ότι στο σπίτι ζει κι άλλος ένας άνθρωπος: η γυναίκα μου, η Αλεξάνδρα!

18:00+ – Απόγευμα
Η μεγάλη πρόκληση του απογεύματος είναι να νικήσω την κούραση και την αϋπνία. Ο Αύγουστος ξυπνάει με ασύλληπτη ενέργεια και είναι σαφές ότι ΠΡΕΠΕΙ να βγει έξω: μια παιδική χαρά, κάποια δραστηριότητα, έστω μια βόλτα! Αν καταφέρω να νικήσω την κούρασή μου και βγούμε, τότε ο Αύγουστος θα περάσει ωραία, το ίδιο και εγώ και η ώρα θα φύγει χωρίς να το καταλάβω. Άσε που θα γυρίσω σπίτι πιο ξεκούραστος. Αν όμως ηττηθώ και μείνουμε σπίτι, τότε οι επόμενες 3 ώρες θα φανούν αιώνας και το παιδί θα το μαζεύουμε από το ταβάνι!

21:00-22:00 – Βραδινός ύπνος
Η διαδικασία του βραδινού ύπνου του Αυγούστου έχει πιο πολλά στάδια και από την εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου. Εγώ συμμετέχω συνήθως στα στάδια: αλλαγή πάνας, πλύσιμο δοντιών και βραδινό entertainment. Ο Αύγουστος κάθεται στην αγκαλιά μου, στο κρεβάτι. Βάζουμε συγκεκριμένα μαξιλάρια για πλάτη και «τραπέζι» και διαβάζουμε το τρέχον βιβλίο-παραμύθι. Αυτή είναι σίγουρα η πιο τρυφερή ώρα που έχω μαζί του. Το κορμάκι του στην αγκαλιά μου και η προσοχή που δίνει στην αφήγησή μου με κάνουν να νιώθω όλη την ευθύνη που έχω ως μπαμπάς του. Του φιλάω το κεφαλάκι και κλέβω όση αγάπη προλαβαίνω μέχρι να γίνει έφηβος και να πλακωνόμαστε.
Τα επόμενα στάδια του ύπνου τα αναλαμβάνει η Αλεξάνδρα που τον κοιμίζει, ενώ εγώ την περιμένω στο σαλόνι για να… κοιμηθούμε παρέα βλέποντας κάτι στην τηλεόραση. Κι ενώ διαμαρτύρομαι και γκρινιάζω για τη δυσκολία τού να είμαι 24 ώρες μπαμπάς, βλέπω την Αλεξάνδρα να βγαίνει από την κρεβατοκάμαρα (45’ αργότερα) και τη θαυμάζω που είναι 50 ώρες μάνα!

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Θα τον βρείτε στο κανάλι του στο YouTube «Yiannis Sarakatsanis», όπου ασχολείται με φιλοσοφία, ψυχολογία, φυσικές επιστήμες, τέχνη, βιβλία, podcast και πάρα πάρα πολλή σκέψη. Όλα αυτά με πάρα πάρα πολύ χιούμορ… Καλή διασκέδαση!

Leave a Reply