ΤΑ ΠΕΝΤΕ #MUSTREAD ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

παιδικά βιβλίαΚαλοκαίρι σημαίνει ξεκούραση, παιχνίδι, παραλία, κολύμπι, ηλιοθεραπεία και διάβασμα. Διάβασμα όχι από αυτό του σχολείου, το υποχρεωτικό, το παπαγαλίστικο, το σπαστικό καμιά φορά, αλλά από αυτό το πολύχρωμο, το μαγικό, το ταξιδιάρικο, που μόνο τα εξωσχολικά βιβλία μπορεί να προσφέρουν. Και να σας πω κάτι; Αυτό είναι και το πιο εκπαιδευτικό, είτε έχει την «ταμπέλα» του βιβλίου γνώσης είτε αυτή του αμιγώς λογοτεχνικού. Σήμερα, λοιπόν, διάλεξα να σας παρουσιάσω πέντε παιδικά βιβλία από τις Εκδόσεις Διόπτρα, που είναι #mustread αυτό το καλοκαίρι. Και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Γέτι: Η δύναμη του ακόμη, της Μαρίνας Γιώτη⇒ Για αυτό το βιβλίο έχω γράψει αναλυτικά εδώ, ενώ έχω συνομιλήσει και με τη συγγραφέα εδώ. Γιατί το επαναφέρω στο προσκήνιο; Διότι δεν πρέπει να ξεφύγει από κανέναν γονιό και κανένα παιδί. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι η εποχή που τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν τα όριά τους και να καταφέρουν όσα δεν είχαν καταφέρει ακόμη τον προηγούμενο χρόνο. Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητές μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε; Για όποιον δεν το γνωρίζει, στο βιβλίο πρωταγωνιστεί το Γέτι, ένας φανταστικός φίλος ενός αγοριού. Το Γέτι ακολουθεί παντού το Αγόρι, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει. Η συγγραφέας βασίστηκε πάνω σε μια νέα εκπαιδευτική θεωρία-φαινόμενο, που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας και μας βοηθάει να τα ενδυναμώσουμε. Για παιδιά από 4 ετών.

Πέντε δέκα δεκαπέντε, του Chris Naylor-Ballesteros⇒ Άλλο ένα βιβλίο για το οποίο έχω γράψει εδώ και ξαναφέρνω στην επικαιρότητα, λόγω… υπεροχότητας. Είναι από τα εικονογραφημένα που δεν ξεχνιούνται εύκολα και που θεωρώ… ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Ο συγγραφέας του  με πολύ χιούμορ, παρουσιάζει την ιστορία του Μπερτ και του Φρανκ, δυο φίλων που περνούν τον καιρό τους παίζοντας κρυφτό, στο οποίο υπάρχει σταθερός νικητής, μέχρι το εντελώς ανατρεπτικό τέλος του παραμυθιού, που φέρνει τα πάνω κάτω. Μια ωδή στην ενσυναίσθηση και στη φιλία για παιδιά από 4 ετών, σε μετάφραση της Λύντης Γαλάτη.

Το μυστικό δάσος, της Sandra Dieckmann ⇒ Λατρεύω τα βιβλία «Ψάχνω-Βρίσκω», γιατί είναι και διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά. Το συγκεκριμένο έχει άλλο ένα ατού. Μια μαγευτικότατη εικονογράφηση. Μια καινούργια μέρα ανατέλλει στην άκρη του Μυστικού Δάσους. Τα ελάφια ξυπνούν και μασουλάνε νόστιμα φρούτα, τα αλεπουδάκια παίζουν, ενώ μια οικογένεια αρκούδων πηγαίνει για ψάρεμα. Περιπλανηθείτε μαζί με τα μικρά σας από την ανατολή έως και μετά τη δύση του ηλίου -όταν ξεμυτίζουν τα πλάσματα της νύχτας-, κάντε ένα μαγικό ταξίδι σε ένα ήρεμο δάσος, νιώστε κοντά στη φύση, ψάξτε και βρείτε όλους τους καταχωνιασμένους θησαυρούς, όλα τα κρυμμένα ζωάκια και έντομα για να μάθετε πώς μεγαλώνουν, πώς χτίζουν τις φωλιές τους και πώς αναζητούν την τροφή τους… Θα σας κρατήσει απασχολημένους για ώρα, θα σας διασκεδάσει, θα σας χαλαρώσει…. Για παιδιά από 4 ετών, σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη.

Ένα φασαριόζικο φάντασμα, του Isaac Palmiola⇒ Κοιτάξτε, εδώ ήθελα να βάλω όοοολα τα βιβλία της σειράς «Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς», αλλά επειδή είναι πολλά και δεν προλαβαίνω, προτείνω το τελευταίο που κυκλοφόρησε, το δέκατο έκτο παρακαλώ, αλλά ταυτόχρονα σας παροτρύνω να ψάξετε, αν δεν τα ξέρετε ήδη και τα δεκαπέντε προηγούμενα. Οι περιπέτειες της Λέσχης δεν σταματάνε! Στην ιστορία αυτή, η Τζούλια και ο Ντιέγκο είναι σε διακοπές… αλλά όχι για πολύ. Υπάρχει μια καινούρια υπόθεση για τους ντετέκτιβ της Λέσχης Μυστηρίου: στην έπαυλη της οικογένειας Παστελίτο κυκλοφορεί ένα φάντασμα, ένα φασαριόζικο φάντασμα, που εμφανίζεται κάθε βράδυ στην έπαυλη και δεν αφήνει κανέναν να κοιμηθεί με τους θορύβους και τον τρόμο που προκαλεί. Όλοι λένε πως δεν υπάρχουν φαντάσματα, αυτό εδώ όμως φαίνεται αποφασισμένο να κάνει την οικογένεια να εγκαταλείψει την έπαυλη. Ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτό το σαμποτάζ; Για παιδιά από 7 ετών, σε μετάφραση της Τιτίνας Σπερελάκη.

Ακτίβιτι Μπουκ για παιδιά Νο. 2, από την ομάδα «Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ»⇒ Έπειτα από 3 γεωγραφικά best sellers, η δημιουργική ομάδα πίσω από τη Γεωγραφία που είναι πολύ κουλ ξαναχτυπά με ένα νέο και ανανεωμένο βιβλίο γεωγραφικών δραστηριοτήτων για παιδιά [φυσικά υπάρχει και το αντίστοιχο για μεγάλους, και για εσάς που «γηράσκετε» αεί διδασκόμενοι.] Όπως και το πρώτο, έτσι και αυτό το Ακτίβιτι Μπουκ, προσφέρει γνώση και διασκέδαση με μοναδικό τρόπο, με κείμενα, κουίζ, ακροστιχίδες, κρυπτόλεξα, ζωγραφική και κάθε λογής παιχνίδια. Για το παιδί που έχει βαρεθεί να παπαγαλίζει τη σχολική γεωγραφία, αλλά θέλει να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του, έρχεται ένα επικό ταξίδι γνώσεων σε όλον τον κόσμο. Το μόνο κακό είναι ότι το βιβλίο ανοίγει την όρεξη για αποδράσεις μακρινές και συχνά ανέφικτες. Για παιδιά από 8 ετών.

Leave a Reply