ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ (ΜΕΡΟΣ 1)

Λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, διαβάσαμε και σας προτείνουμε τι να πάρετε μαζί σας στη βαλίτσα με τα παιδικά βιβλία και τα βιβλία γονεϊκότητας. Αυτό είναι το πρώτο μέρος του αφιερώματος, όπως δημοσιεύτηκε στο 104ο τεύχος του Τaλκ. Έπεται σύντομα και δεύτερο!

Δυο βιβλία της Marianne Dubuc για μωράκια από ενός έτους παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Πατάκη, στη σειρά «Μικρές κρυψώνες», σε μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη. «Το δέντρο μου» στέκεται στη μέση ενός μεγάλου λιβαδιού και κρύβει πολλά μυστικά. Για παράδειγμα, στο βάθος της κουφάλας, θα βρείτε την κουκουβάγια με την οικογένειά της, που παίρνουν έναν υπνάκο. Δίπλα σε μια μεγάλη βελανιδιά κυλάει «Το ποτάμι μου». Αν παρατηρήσετε καλά, θα δείτε πως κρύβει επίσης πολλά μυστικά. Για παράδειγμα, κάτω από τα βότσαλα, χωμένο μέσα στην άμμο, βρίσκεται το αρκουδάκι που έχασε ο Πάρης. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα ξωτικά-οδηγούς, θα ανοίξουν μικρά παράθυρα γεμάτα εκπλήξεις και θα ανακαλύψουν όλες τις μικρές κρυψώνες στη φύση.

Άκου τη μουσική των συναισθημάτων! Το βιβλίο της Έλσα Φουκιέ «Τα συναισθήματά μου στη μουσική» (Εκδόσεις Πατάκη, Σειρά: γνωρίζω τους ήχους του κόσμου, μετάφραση: Αντωνία Γουναροπούλου) εισάγει τα βρέφη, από ενός έτους, στις μουσικές του Βιβάλντι, του Τσαϊκόφσκι, του Φορέ, του Σοπέν και του Μουσόργκσκι που απεικονίζουν τα συναισθήματα της αγάπης, του θυμού, της χαράς, του φόβου και της λύπης. Και στο τέλος, υπάρχει ένα παιχνίδι αναζήτησης και εύρεσης ήχου με ένα κουμπί-έκπληξη! Το παιδί πατάει το κουμπί και δείχνει την εικόνα που ακούει. Πατάει ξανά και ψάχνει σε ποια εικόνα αντιστοιχεί ο νέος ήχος όσες φορές θέλει!

Άλλο ένα μουσικό παραμύθι από τις ίδιες εκδόσεις, που εδώ και χρόνια πρωτοπορούν στην κατηγορία των ηχητικών βιβλίων με μια μεγάλη συλλογή διαλεγμένη με φροντίδα. Στο ολοκαίνουργιο «Ο Ρένος κάνει σινεμά», της Magali Le Huche (μετάφραση Ελένη Μπακογεώργου), τα παιδιά γνωρίζουν μαζί με τον αγαπημένο τους ήρωα τη μουσική του σινεμά, που είναι… υπέροχο! Γι’ αυτό, άλλωστε και ο Ρένος το λατρεύει. Μια μέρα, ονειρεύεται ότι παίζει τον ρόλο ενός καουμπόη, ενός σούπερ ήρωα… ακόμα κι ενός ταξιδιώτη στ’ άστρα! Είναι πραγματικά μαγικό το σινεμά και οι 16 μελωδίες που θα ακουστούν μέσα από τις σελίδες του θα μαγέψουν και τα μικρά σας και εσάς!

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν δυο βιβλία σε κείμενα της Kate και του William Petty αντίστοιχα, εικόνες του βραβευμένου Axel Scheffler και απόδοση του Μάνου Μπονάνου. Και τα δυο έχουν παραθυράκια και pop-up εκπλήξεις και απευθύνονται σε παιδιά από 2 έως 5 ετών. «Ο Σαμ φυτεύει ένα ηλιοτρόπιο» αφηγείται την ιστορία ενός γάτου που αγαπάει τον ήλιο και θέλει να φυτέψει μεγάλα ηλιοτρόπια στον κήπο του. Μαζί με τον Σαμ, το Σκουλήκι και την Πασχαλίτσα, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες θα μάθουν πώς να φυτεύουν σπόρους για να τους δουν να αναπτύσσονται. Τι, άραγε, συμβαίνει στο φυτό κάτω από το έδαφος, όσο περιμένουμε να μεγαλώσει;

Η Βέρα μαθαίνει τα πάντα για τα δέντρα. Έτσι, όταν με τη γιαγιά της βρίσκουν ένα ξεχωριστό βελανίδι στο έδαφος γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν! Με τη βοήθεια των φίλων της, του Σκουληκιού και της Πασχαλίτσας, «Η Βέρα φυτεύει μια βελανιδιά» κι αρχίζει να τη μεγαλώνει. Μαζί της τα παιδιά θα μάθουν πώς μεγαλώνει ένας μικρός σπόρος και πώς αναπτύσσεται το δέντρο μέσα στο έδαφος. Και τα δυο βιβλία αποτελούν έμπνευση για να φυτέψουμε τους δικούς μας σπόρους, παρέα με τα μικρά μας!

Ποιο παιδάκι θα ψάξει για χρυσά νομίσματα στην παραλία; Ποιο θα τρέξει στις αστειοδρομίες με την Πέππα και την παρέα της; Ποιο θα κάνει μπάρμπεκιου με την Οικογένεια Γουρουνάκη; Μα φυσικά ΟΛΑ! Το «Peppa Pig: Στην Παιχνιδοχώρα» (Εκδόσεις Anubis) είναι ένα βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με απίθανα παιχνίδια και φοβερές χρωμοσελίδες!

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το παραμύθι της Marie Voigt «Το χαμόγελο», σε μετάφραση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Όταν ένα μωρό χαμογελά στην αδερφή του, η χαρά που αυτή νιώθει είναι τόσο δυνατή που κινητοποιεί μια αλυσίδα καλοσύνης που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και επιστρέφει πάλι πίσω. Με ένα χαμόγελο που ξεκινάει το ταξίδι του και γεμίζει χαρά οικογένειες, συγγενείς, φίλους, αλλά και τελείως αγνώστους μεταξύ τους, η συγγραφέας και εικονογράφος δημιουργεί ένα τρυφερό βιβλίο για παιδιά από 3 ετών και μιλάει για τους δεσμούς που μας ενώνουν, ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικοί μπορεί να μοιάζουμε με μια πρώτη ματιά.

Όταν ο φαταούλας Μπόγκι αποφασίζει να πάει διακοπές, σκορπά το χάος και φέρνει την καταστροφή σε κάθε προορισμό! Μα σ’ όλα τα ωραία μπαίνει ένα τέλος. «Ο Μπόγκι ο τουρίστας» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος) είναι ένα ταξιδιάρικο, ξεκαρδιστικό βιβλίο από τον πολυβραβευμένο Aaron Blabey! Πρωταγωνιστεί ένα αστείο παγκ, με συμπεριφορές που ομοιάζουν πολύ με αυτές των νηπίων-αναγνωστών του, και ο Λούκι Λουκάν, ο μικρός αδελφός του. Η έμμετρη μετάφρασή τους ανήκει στο πιο διάσημο παγκ της Ελλάδας, στον αγαπημένο Αρσέν, τον σκύλο του Κυριάκου Αθανασιάδη.

Ο Σταύρος αγαπάει πολύ και παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο, μια μικρή κουβέρτα που έχει πάνω της έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες! Μόνο που… κρύβεται από πίσω της όταν του μιλούν. Όταν, όμως, τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους! Το νέο βιβλίο της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη «Με μια κουβέρτα… στο διάστημα» (Εκδόσεις Διόπτρα, εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού) είναι μια τρυφερή ιστορία για τις πρώτες δύσκολες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον, όπως στον παιδικό σταθμό.

Τι θα συμβεί όταν «Ένας γάτος με καπέλο» εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι της Σάλι και του αδελφού της και θα τα κάνει όλα άνω κάτω; Τι θα κάνει ο Τέρι που θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δοκιμάσει ο φίλος του, που δεν του αρέσουν καθόλου, «Πράσινα αυγά με χοιρομέρι»; Άλλα δυο βιβλία –μετά τον κλασικό «Γκριντς»– του σπουδαίου παραμυθοποιητή Dr Seuss μεταφράζονται στα ελληνικά. Δύσκολο το έργο του Φίλιππου Μανδηλαρά, στην απόδοση των στίχων, αλλά πετυχημένο! Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και διασκεδάζουν κάθε αναγνώστη από 3 ετών.

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα μόλις κυκλοφόρησαν το 7ο και το 8ο βιβλίο της πρωτότυπης, διαδραστικής σειράς «Το μεγάλο βιβλίο των απαντήσεων». Μέσα από σύντομα, κατανοητά κείμενα, χαρούμενες εικόνες και κρυμμένες απαντήσεις, τα παιδιά από 3 ετών διασκεδάζουν και διδάσκονται! Γιατί αναπνέουμε; Γιατί πρέπει να τρώμε; Πώς βλέπουμε πράγματα; Γιατί βλέπουμε όνειρα; Με τι μοιάζει ο εγκέφαλός μας; Γιατί κάνουμε μελανιές όταν χτυπάμε; Γιατί είναι κόκκινο το αίμα; Στο «Σώμα μου», οι μικροί αναγνώστες εξερευνούν τον ανθρώπινο οργανισμό και τις λειτουργίες των οργάνων και μαθαίνουν πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Πώς άλλαξε τον κόσμο ο Μέγας Αλέξανδρος; Ποιος είπε τη φράση «έχω ένα όνειρο»; Ποιος ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα; Στ’ αλήθεια έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι του Ισαάκ Νεύτωνα; Πόσα βραβεία Νόμπελ απονεμήθηκαν στη Μαρί Κιουρί; Ποιος εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα; Ποια σχεδίασε τις πρώτες γυναικείες πιτζάμες; Οι «Διάσημοι Άνθρωποι» βοηθούν τα μικρά μας να ανακαλύψουν σπουδαίες προσωπικότητες, να μάθουν τα επιτεύγματά τους και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη.

Όλοι στο ποντικοχωριό περιμένουν με αγωνία τη νέα κολεξιόν του αγαπημένου τους ράφτη ποντικού κι ανυπομονούν να διαλέξουν το καινούργιο τους κουστούμι. Μα «Ο ράφτης ποντικός», ο ήρωας της Κατερίνας Χριστόγερου (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη), δεν είναι καθόλου βιαστικός… Αναζητά την έμπνευση που θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει ρούχα υψηλής αισθητικής, πρωτότυπα, ξεχωριστά. Αναζητά υφάσματα με υπέροχα χρώματα και σχέδια. Θα τα καταφέρει να κάνει τη γιορτινή του συλλογή μοναδική, όπως θέλει και επιθυμεί; Θα μπορέσει να ευχαριστήσει και να ενθουσιάσει τους πελάτες ποντικούς, μεγάλους και μικρούς; Ποιο είναι το μυστικό της τέχνης του; Αν είστε πάνω από 3 ετών, διαβάστε την περιπέτεια του ράφτη ποντικού, που με τόλμη, φαντασία, υπομονή και πρωτοτυπία κέρδισε το χειροκρότημα όλων των ποντικών κι ίσως κερδίσει και το δικό σας.

Όταν οι φάλαινες αποφασίζουν να βγουν από τις θάλασσες για να ζήσουν στη στεριά, οι άνθρωποι τα χάνουν εντελώς. Άνθρωποι και φάλαινες μοιράζονται τις πισίνες, στριμώχνονται στα βαγόνια των τρένων, και στα εστιατόρια δεν βρίσκουν πια ψάρια. Μέχρι που ένα μικρό έξυπνο κορίτσι αποφασίζει να ρωτήσει τις φάλαινες γιατί βγήκαν από το νερό και ήρθαν στις πόλεις και στα χωριά… Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το εικονογραφημένο αλληγορικό παραμύθι του Nick Bland «Οι φάλαινες βγήκαν από τις θάλασσες» (μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου), με οικολογικά μηνύματα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Το έξυπνο κείμενο σε ρίμα και η ζωντανή εικονογράφηση θα κάνουν κάθε αναγνώστη από 3 ετών να το λατρέψει!

Το «Παίξε, Μαξ!», της Μαρίας Ρουσάκη (Εκδόσεις Κλειδάριθμος, εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση), είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς με τον Μαξ, το μαύρο προβατάκι που αρνείται να κάνει ό,τι του λένε. Μα, γιατί να παίζει; Και γιατί να αθλείται; Αφού ο Μαξ δεν έπαιζε ποδόσφαιρο. Ούτε μπάσκετ. Ούτε ρακέτες στην παραλία. Ούτε έκανε ορειβασία. Όμως του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Και να μελετά τα πουλιά. Και να σκάβει για έντομα. Ή να παίζει μόνος του καμιά φορά. Ώσπου μια κεφαλιά θα αλλάξει την οπτική του γωνία και ο Μαξ θα τα δει όλα διαφορετικά. Ίσως και λίγο πιο ευχάριστα. Για παιδιά από 3 ετών.

Ο λύκος Ζαχαρίας κάνει περίπατο στο όμορφο δάσος του όταν ανακαλύπτει ότι κάποιος ξεριζώνει τα δέντρα! Ποιος καταστρέφει το δάσος του Ζαχαρία και των φίλων του; Ο λύκος ξεκινά την έρευνα για να βρει τον ένοχο και να σώσει τα αγαπημένα του δέντρα. Όλα αυτά στη νέα περιπέτεια του γλυκού και τρυφερού ήρωα της Orianne Lallemand «Ο λύκος Ζαχαρίας αγαπάει το δάσος» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση: Éléonore Thuillier, μετάφραση: Κέλλυ Δημοπούλου), ένα βιβλίο που μιλάει στα παιδιά από 3 ετών για τα δέντρα, τα δάση, την οικολογία, την περιπέτεια, τα… ξωτικά και για το πιο σημαντικό: πως όταν είμαστε ενωμένοι, όλα είναι δυνατά!

Τα χάδια είναι υπέροχα και απολαυστικά, όταν αυτοί που μας τα δίνουν σέβονται το σώμα μας. Τόσο απλά! Ο πέμπτος τίτλος της σειράς παιδικών βιβλίων της γνωστής παιδιάτρου Δρ. Κατρίν Ντολτό «Τόσο Απλά», που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως, ονομάζεται «Σέβομαι το σώμα μου». Η Ντολτό, με τη βοήθεια της επιστημονικής συνεργάτιδάς της Κολίν Φορ-Πουαρέ, μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για την παιδική ηλικία εκφράζοντας με τον καλύτερο και πλέον άμεσο τρόπο όλα όσα απασχολούν τα παιδιά από 3 ετών. Όπως συνηθίζει να τους λέει: «Όσο περισσότερα καταλαβαίνουμε τόσο καλύτερα μεγαλώνουμε». Για άλλη μια φορά, εμφανίζεται στο τέλος του βιβλίου ως Δρ. Κατ και απευθύνεται στα ίδια τα παιδιά σαν να τα έχει μπροστά της, στο γραφείο της. Θα το βρείτε από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα.

Οι μικρές αλεπουδίτσες είναι γκρίζες. Γίνονται κοκκινωπές όταν μεγαλώσουν. Η αλεπού, ηρωίδα στο βιβλίο της σπουδαίας παραμυθούς Λίλης Λαμπρέλη «Η μέρα που η αλεπού έγινε κόκκινη» (Εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Κέλλυ Ματαθία-Κόβο), έγινε κόκκινη τη μέρα της μεγάλης χλεύης, τότε που γέλασαν όλοι μαζί της – ακόμα και η Αγέλαστη Μοίρα των παραμυθιών. Γιατί κάποτε, μέσα στο μεγάλο δάσος των πρώτων καιρών του κόσμου, οι αλεπούδες μύριζαν πιο παράξενα απ’ όλα τ’ άλλα ζώα και κανείς δεν τις ήθελε παρέα. Όμως όταν γελάσει μαζί σου η Αγέλαστη Μοίρα, οι τρεις Μοίρες –η ζωή η ίδια– σε ξαναμοιραίνουν. Παίρνεις θέση κι όλα μπαίνουνε στη θέση τους. Εσύ προχωράς και μεγαλώνεις, ενώ όσοι σε πλήγωσαν μένουν πίσω μικροί. Για παιδιά από 3 ετών. Και για όλους μας.

Αν είσαι µάγισσα κακιά µε επιτυχίες τροµερές στις συµφορές και στις κακίες, ο φόβος και ο τρόμος του χωριού, δεν θέλεις καλοσύνες µες στο σπίτι σου ούτε τραγούδια χαρωπά στο σκοτεινό σου εργαστήρι. Και φυσικά δεν θέλεις ούτε να σκεφτείς ότι εκείνα που µε φοβερό κόπο έχτισες µπορεί να τα γκρεµίσει η ίδια σου η κόρη. «Η κόρη της μάγισσας», όμως, η ηρωίδα στη νέα «Μικρή Καληνύχτα» της Κατερίνας Ζωντανού (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης), δεν έμοιαζε καθόλου με τη μητέρα της και ήθελε να ζει όμορφα και αληθινά, δίχως μαγικά και μαντζούνια… Αφήστε που το τραγούδι της και το γέλιο της, έμοιαζε να χαλάει τα φίλτρα της μαμάς της. Τελικά, ποια θα φέρει ποια στον… σωστό δρόμο;

Αιώνες πριν, στη μακρινή Ιαπωνία, οι Σαμουράι μίλησαν για τις αρετές που πρέπει να έχει ένας γνήσιος πολεμιστής στη μάχη. Αρετές όπως η ειλικρίνεια, το θάρρος, ο σεβασμός, η γενναιοδωρία… Αιώνες μετά, ο μικρός Σαμόρο, ο ήρωας της Μαριάννας Κουμαριανού, ξεκινάει το δικό του ταξίδι που τον κάνει να καταλάβει την αξία τους στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Στην τρίτη του περιπέτεια «Τα παιχνίδια είναι δικά μου. Ο Σαμόρο και ο Σάγκι μαθαίνουν τον σεβασμό» (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Γιώτα Κοκκόση), ο πιτσιρικάς σύγχρονος σαμουράι, αυτή τη φορά μαζί με τον φίλο του τον Σάγκι, θα καταλάβει ότι σεβασμός δεν σημαίνει να υποχωρείς σε κάθε επιθυμία ή απαίτηση των άλλων, αλλά να τους ακούς και να δείχνεις με ευγένεια αυτό που χρειάζεσαι για να είσαι χαρούμενος! Για παιδιά από 4 ετών!

Η σειρά των Εκδόσεων Παπαδόπουλος «Η πρώτη μου μυθολογία» εμπλουτίζεται με μια νέα θεματική, τα … μυθολογικά ζωάκια. Διότι στην ελληνική μυθολογία δεν υπήρχαν μόνο θεοί και ήρωες, αλλά και ζώα με πρωταγωνιστικό ρόλο! Δύο αγαπημένα θέματα των παιδιών, λοιπόν, η μυθολογία και τα ζώα ενώνονται σε μια σειρά βιβλίων που θα λατρέψουν, χάρη στα στιχάκια του Φίλιππου Μανδηλαρά και στις ζωγραφιές της Ναταλίας Καπατσούλια. Ο αετός είναι το μεγαλύτερο, το πιο τρανό και φοβερό πουλί, αυτό που μπορεί να κοιτάξει τον ήλιο κατάματα δίχως να δειλιάσει, να πετάξει στο κέντρο του δίχως να καψαλίσει τις φτερούγες του, αλλά και να δει τα μελλούμενα πίσω απ’ αυτόν! Με ποιον άλλον θα μπορούσε, λοιπόν, να ταιριάξει εκτός από τον Δία, τον βασιλιά των θεών; Στο βιβλίο «Ο αετός του Δία», τα παιδιά από 4 ετών θα ανακαλύψουν τις περιπέτειες που πέρασαν οι δυο τους!

Επόμενο ζωάκι που συναντάμε είναι «Ο Άργος, ο πιστός σκύλος του Οδυσσέα», που, σύμφωνα με τον Όμηρο, τον περίμενε να επιστρέψει στην Ιθάκη για να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι στον Κάτω Κόσμο. Στο τρυφερό αυτό βιβλίο, οι μικροί αναγνώστες θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες που πέρασαν οι δυο τους μαζί, αλλά και όσες πέρασαν χώρια ως τη στιγμή που ξαναβρεθήκαν.

Πάμε τώρα να γνωρίσουμε τον Γουέλιγκτον, το ελεφαντάκι που βιάζεται να μεγαλώσει! Ένα υπέροχο Σάββατο, όταν ο Γουέλιγκτον, που είχε μεγαλώσει έναν χρόνο, άνοιξε το δώρο των γενεθλίων του, ενθουσιάστηκε. Πολύ γρήγορα, όμως, διαπίστωσε ότι ήταν ακόμη πολύ μικρός για τέτοιο δώρο! Ευτυχώς, ο μπαμπάς είχε μια καταπληκτική ιδέα… «Η μέρα που μεγάλωσε ο Γουέλιγκτον» (Εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς) είναι μια ιστορία που μιλάει για τις οικογενειακές σχέσεις και την επιθυμία των παιδιών να μεγαλώσουν πριν από την ώρα τους, από τον ανερχόμενο συγγραφέα και εικονογράφο Στιβ Σμολ. Για αναγνώστες από 4 ετών!

Μια νέα περιπέτεια ξεκινά για τα μικρά Μαρσουπιλαμί. Ένας μεσημεριανός ύπνος σε μια βαλίτσα θα είναι αρκετός για να ξεκινήσει ένα ταξίδι σε μια πολύ περίεργη ζούγκλα: με δέντρα από σίδερο και τζάμια που θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό και μια αγέλη όπου όλοι περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλον, χωρίς να ανταλλάσσουν ούτε μια ματιά. Τα μικρά Μαρσουπιλαμί έχουν προσγειωθεί στη μεγάλη πόλη και ο μόνος τρόπος για να γυρίσουν πίσω είναι να βοηθήσουν ένα μικρό αγόρι-εφευρέτη που συλλέγει σκουπίδια και φτιάχνει μηχανές. Άραγε θα τα καταφέρουν; Το βιβλίο «Μαρσουπιλαμί. Το ταξίδι στη μεγάλη πόλη» (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου) είναι μια ιστορία για την παιδική περιέργεια, τη διαφορετικότητα, την ευφευρετικότητα και τη φιλία. O Benjamin Chaud δανείζεται τους ήρωες του Βέλγου εικονογράφου André Franquin, τους ξαναζωγραφίζει και διηγείται νέες ιστορίες. Με έντονα χρώματα και όμορφες εικόνες, προσπαθεί να μιλήσει στα μικρά παιδιά για θέματα που δεν είναι και τόσο ρόδινα. Μετανάστευση, αποδοχή, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη είναι λίγα από τα κρυμμένα μηνύματα αυτής της απολαυστικής ιστορίας.

Ο Πάρης λατρεύει τη μαγειρική! Του αρέσει να τρυπώνει στην κουζίνα και να δημιουργεί νόστιμα φαγητά και σνακ. Βέβαια, δεν τα κάνει όλα μόνος του, είναι πάντα κοντά του ένας μεγάλος, ο μπαμπάς, η μαμά, ο παππούς, η δασκάλα, που του δείχνουν πώς να τρέφεται υγιεινά και να μαγειρεύει με ασφάλεια. Τις συνταγές δεν τις ξέρει απέξω: συμβουλεύεται το αγαπημένο του βιβλίο! Οι «Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη. Συνταγές για μικρά χεράκια», της food blogger Ελένης Κατσούλη (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου) είναι ένα πρωτότυπο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με εύκολες, νόστιμες και υγιεινές (παραμυθο)συνταγές. Μέσα από οκτώ ευχάριστες ιστορίες, παρακολουθούμε τον μικρό ήρωα να εκτελεί τις απολαυστικές συνταγές, δείχνοντάς μας πώς η μαγειρική μπορεί να γίνει η αγαπημένη απασχόληση κάθε παιδιού, με πολλαπλά οφέλη για το ίδιο και την οικογένειά του. Προσοχή, μην ξεχάσετε να κόψετε τις κάρτες με τις συνταγές για να τις έχετε μαζί σας και να μαγειρεύετε πάντα και παντού!

Στο «Ταξίδι της Σταγόνας», της Nίκης Ευελπίδου (εικονογράφηση Zafοuko Yamamoto), παρακολουθούμε την πορεία που ακολουθεί η σταγόνα της βροχής σε περίπτωση αιφνίδιας πλημμύρας. Παρουσιάζονται οι πραγματικές διεργασίες που συμβαίνουν από τη στιγμή που η βροχή αρχίζει το ταξίδι της στην επιφάνεια της γης, μέχρι να επιστρέψει –μέσω της εξάτμισης– στην ατμόσφαιρα. Η έκδοση πλαισιώνεται από αφηγηματικούς χάρτες της Μαρίας Ντουξανιώτη (η πρόσβαση είναι δωρεάν, σαρώνοντας τον σχετικό QR-CODE) που συνδυάζουν κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο και με τρόπο παραστατικό «ξεναγούν» τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στις περιοχές, στα γεγονότα και στις καταστάσεις. Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς γνώσεων της Ελληνοεκδοτικής «Περιβαλλοντικές Ιστορίες», που έχει στόχο έχει αφενός να εξοικειωθούν τα παιδιά με θέματα φυσικής γεωγραφίας, περιβάλλοντος και γεωλογίας μέσα από ιστορίες εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα και αφετέρου να κατανοήσουν πως στη φύση, όπως και στη ζωή γενικότερα, κάθε δράση οδηγεί σε μια αντίδραση, ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν σκεπτόμενοι και ευαισθητοποιημένοι ενήλικοι.

«Το φεγγάρι του Κιέβου» είναι το ίδιο φεγγάρι που βλέπουν όλοι, παιδιά και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο. Το ποίημα για την αγάπη και την αδελφοσύνη του σπουδαίου Gianni Rodari, που δημοσιεύτηκε πριν από 70 χρόνια στη συλλογή «Filastrocche in cielo e in terra», γίνεται σήμερα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Η εικονογράφος Beatrice Alemagna –που θεωρεί τον Rodari πνευματικό της πατέρα– το εικονογράφησε σε χρόνο-ρεκόρ, δημιουργώντας ένα συγκινητικό βιβλίο, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Την απόδοση έκανε αφιλοκερδώς ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στους Γιατρούς του Κόσμου, στηρίζοντας το έργο τους στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Ήταν άνοιξη του 1919 όταν ο μπαμπάς υποσχέθηκε στον Λευτέρη ένα ποδήλατο. Εκείνες τις μέρες ελληνικές σημαίες γέμιζαν τον χάρτη και στόλιζαν τα μπαλκόνια. «Ήρθαν οι Έλληνες!» Ο καιρός περνούσε και ο Λευτέρης παρέα με τον φίλο του τον Ασλάν σεργιάνιζαν στην Προκυμαία του Και. Σχεδίαζαν ταξίδια κι έκαναν όνειρα για το μέλλον. Ήταν Σεπτέμβριος του 1922 όταν οι ελληνικές σημαίες κατέβηκαν, τα όνειρα έγιναν εφιάλτες και τα ταξίδια ήταν πλέον χωρίς επιστροφή. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, η Ιωάννα Μπαμπέτα μάς ταξιδεύει στην κοσμοπολίτικη πόλη. Μια ιστορία δύο φίλων ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου «Αντίο, Σμύρνη» (Εκδόσεις Μίνωας), με μια ποδηλατάδα που ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν, αφού ο ένας εκ των δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη βιαστικά. Συγκινητικό, προσιτό στα παιδιά από 4 ετών, με προσεγμένη και μοντέρνα εικονογράφηση από την Άρτεμη Πρόβου, θα αποτελέσει αφορμή για πολλές συζητήσεις σχετικά με την Καταστροφή της Σμύρνης. Ο τίτλος είναι η τελευταία φράση του αγοριού ενώ βρίσκεται στο πλοίο που μεταφέρει εκείνον και την οικογένειά του στην Ελλάδα και σε μια νέα ζωή.

Τα δύο παιδιά ήταν σίγουρα ότι η επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς θα ήταν βαρετή όπως πάντα… Η γιαγιά δεν είχε καθόλου πλάκα! Το μόνο που έκανε ήταν να ψωνίζει, να πλέκει και να γεμίζει γυάλινα βαζάκια. Εκείνο το βράδυ, όμως, η γιαγιά εξαφανίστηκε από το σπίτι… Πού πήγε άραγε; Και ποιο μυστικό κρύβεται πίσω από την παράξενη πόρτα του υπογείου; Στο βιβλίο του Martin Stanev «Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι» (Εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση: Ευγενία Κολυδά), η καθιερωμένη επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς παίρνει μια αναπάντεχη τροπή… Ένα εκπληκτικό βιβλίο που μιλάει στα παιδιά από 4 ετών για τον θαυμαστό κόσμο όπου ζούμε και τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη μας.

Ο Αρθούρος είναι ένας ιππότης που ξέρει πάντα τι δεν θέλει. Δεν θέλει να πιει γάλα, δεν θέλει να πάει στο σούπερ μάρκετ, δεν θέλει να διαβάσει βιβλίο. Μα τι πείσμα αυτό το παιδί! Μια μέρα όμως ο Αρθούρος πηγαίνει εκδρομή. Εκεί, σε ένα ολάνθιστο λιβάδι, βόσκει ένας γάιδαρος. Ένας πεισματάρης γάιδαρος που δεν θέλει να κάνει αυτό που επίμονα του ζητά ο Αρθούρος: να πάνε βόλτα. Τι θα συμβεί άραγε; Η Ιωάννα Μπαμπέτα παρουσιάζει στα παιδιά από 4 ετών «Το πείσμα ενός ιππότη», το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Ιστορίες του Αρθούρου και της Ερμιόνης», που περιλαμβάνει και οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς, από την ψυχολόγο Κατερίνα Καλλιακούδη, προς αντιμετώπιση του πείσματος των παιδιών με οριοθέτηση, συνεργασία και ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών.

Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για τα μεγέθη τα στοιχεία, τα θεμέλια του κόσμου; Πώς εξηγείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις; Όλα αυτά που μας ξεπερνούν και που τα ξεπερνάμε; Το σημαντικό και το ασήμαντο; O Κυριάκος Χαρίτος έγραψε ένα ποίημα και η Ίρις Σαμαρτζή το εικονογράφησε μαγευτικά. Έτσι προέκυψε «Το Όλο και το λίγο» (Εκδόσεις Καστανιώτη), ένα τραγούδι για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής. Μια τρυφερή ιστορία για εμάς και για ό,τι μας ορίζει. Ένα βιβλίο για Όλο αυτό. Και το λίγο ακόμα. Επιτέλους, ένα βιβλίο ποίησης για παιδιά –και για όλους μας.

Βασισμένη σε ένα πραγματικό επιστημονικό γεγονός και εμπνευσμένη από ένα αγαπημένο πρόσωπο της συγγραφέως, «Το σαλιγκάρι με την καρδιά στα δεξιά», της Maria Popova (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση: Ping Zhu, μετάφραση: Μάνος Μπονάνος) είναι μια ιστορία με θέμα την επιστήμη και την ποιητικότητα της ύπαρξης· τον χρόνο και τις πιθανότητες, τη γενετική και το φύλο, την αγάπη και τον θάνατο, την εξέλιξη και το άπειρο – έννοιες συχνά πολύ αφηρημένες για να τις συλλάβει ο ανθρώπινος νους, συχνά πιο προσιτές στη νεανική φαντασία· έννοιες που πραγματώνονται στη συγκεκριμένη, πεπερασμένη ζωή ενός μικροσκοπικού, ασυνήθιστου πλάσματος που βρέθηκε σε έναν σωρό από κομπόστ, στη μέση ενός κήπου κάπου στην Αγγλία. Από αυτή τη μοναδική ζωή αναδύεται μια λυρική, πανανθρώπινη πρόσκληση να μην παρανοούμε τη διαφορετικότητα ως ελάττωμα και να καλωσορίζουμε, σε αυτό το ακορντεόν του χρόνου και του χώρου, την ποικιλομορφία ως την πηγή της ομορφιάς και της προσαρμοστικότητας του σύμπαντος. Μια πολυτελής έκδοση που απευθύνεται σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Δυο γειτονικές πολιτείες, η Αλατία και η Ζαχαρία, προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο που κήρυξαν ανάμεσά τους στο παρελθόν και να υπογράψουν μια Συμφωνία Φιλίας. Όμως, αυτό δεν είναι απλό, αφού πολλά περίεργα γεγονότα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Συμφωνίας. Τι ρόλο παίζουν οι βασιλιάδες Αλάτιος και Ζαχάριος, που διοικούν καθεμιά από τις δυο πολιτείες; Θα καταφέρουν, τελικά, οι δυο χώρες να υπογράψουν τη Συμφωνία; «Ο γλυκανάλατος πόλεμος», του Κώστα Μάγου (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά) είναι ένα βιβλίο για την υπέρβαση των στερεοτύπων και των εθνικιστικών αντιλήψεων και την προώθηση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, της ενσυναίσθησης και της ειρήνης.

Οι εκδόσεις Μίνωας προτείνουν στα παιδιά από 5 ετών μια ξεκαρδιστική σειρά βιβλίων των Κολά Γκουτμάν και Μαρκ Μπουταβάν, με ήρωα τον Μούργο, έναν καλοκάγαθο αδέσποτο σκύλο, που αποδεικνύεται χίλιες φορές καλύτερος από τους ανθρώπους που συναντά στον δρόμο του. Στο τέταρτο βιβλίο, με τίτλο «Ο Μούργος και η παρέα του», τίποτα δεν πάει καλά ανάμεσα στον Μούργο και στον γάτο Χαλκομανία! Ο Μούργος ονειρεύεται να γίνει μέλος της παρέας με τις φράντζες και να έχει αρχηγό το κανίς με τη φράντζα, ενώ ο Χαλκομανίας θέλει να μπει στην παρέα με τα μουστάκια. Ο πόλεμος ανάμεσα σε σκύλους και σε γάτες είναι γεγονός και σ’ αυτό τον πόλεμο επιτρέπονται όλα τα… μούργικα κόλπα! Θα αντέξει άραγε η φιλία του Μούργου και του Χαλκομανία;

Στο πέμπτο βιβλίο, «Ο Μούργος στην παραλία», είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη. Πόσο μάλλον όταν κάποιος ζει σ’ έναν σκουπιδοτενεκέ… Ο Μούργος και ο Χαλκομανίας ονειρεύονται ταξίδια στην Κυανή Ακτή. Ως εκ θαύματος, υπάρχει μια διπλή θέση για διακοπές με την Ομάδα των Ξεχασμένων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μάζεμα σκουπιδιών, Κλαμπ Κατσίκι και παγωτά με γεύση… άμμο. Οι καλύτερες μούργικες διακοπές! Η μετάφραση είναι της Εύης Γεροκώστα.

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν, κόντρα στους καιρούς, δυο τόμοι εγκυκλοπαίδειας για παιδιά από 6 ετών! «Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια Larousse», της Λορ Καμπουρνάκ, σε μετάφραση Νίκου Κουλούρη, είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο που κάνει την εξερεύνηση του κόσμου και την κατάκτηση της ουσιαστικής γνώσης το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι! Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά µε τον κόσμο που τα περιβάλλει, µε κείμενα απλά και εύληπτα και εικόνες αστείες, πρωτότυπες κι ευχάριστες.

Η «Larousse: Τα πρώτα μου γιατί», των Φρανσουάζ ντε Γκιμπέρ και Λορ Καμπουρνάκ, σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα, δίνει απαντήσεις σε ένα σωρό μικρά και μεγαλύτερα ερωτήματα, µε τα οποία µας βομβαρδίζουν τα παιδιά στην ηλικία που έχουν περιέργεια για τα πάντα, που κάθε μέρα ανακαλύπτουν κάτι καινούργιο, που θέλουν να τα ξέρουν όλα, για να καταλάβουν όσα συμβαίνουν γύρω τους… αλλά και για να καθησυχαστούν! Οι δυο συναρπαστικοί και πολύτιμοι τόμοι περιλαμβάνουν μια εικόνα-σύµβολο για κάθε κεφάλαιο, διασκεδαστικά σκίτσα και απαντήσεις σε ένα σωρό ερωτήματα: για το σώμα, τη φύση, τα ζώα, τον πλανήτη µας, τη ζωή µε τους άλλους.

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε μεσάνυχτα ακριβώς, μια νύχτα με καταιγίδα, και έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς εφευρέτες ηλεκτρισμού στον κόσμο. Πριν όμως φτάσει να εργάζεται για τον ηλεκτρισμό, ήταν απλώς ένα παιδί που του άρεσε να παίζει με τα ζώα στην οικογενειακή του φάρμα. Εφευρέτης από την παιδική του ηλικία, οι ευρεσιτεχνίες του περιλάμβαναν τα πάντα, από ραντάρ και τεχνολογία απομακρυσμένου ελέγχου μέχρι ασύρματες επικοινωνίες. Η μεγαλύτερή του εφεύρεση, όμως, ήταν το εναλλασσόμενο ρεύμα, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, η αγάπη του Τέσλα για τα ζώα παρέμεινε σταθερή σε όλη του τη ζωή και του έδωσε το προσωνύμιο «γητευτής των περιστεριών», για την αφοσίωση που επέδειξε στους πρώτους μεταφορείς και αγγελιοφόρους της φύσης. Ο συγγραφέας Azadeh Westergaard και η εικονογράφος Júlia Sardà μάς χαρίζουν το συναρπαστικό βιβλίο «Ζωή με φως» (Εκδόσεις Kaktos), που θα ενθουσιάσει κάθε επίδοξο μικρό εφευρέτη από 5 ετών!

«Τα πειράματα του Mr Chem», των Δημήτρη Κουλουμάση και Χριστίνας Σαρηγιάννη (Εκδόσεις Κλειδάριθμος, εικονογράφηση: Ελένη Αχιλλεοπούλου), είναι ένα βιβλίο που έρχεται να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών από 6 ετών, να τα ενθαρρύνει να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Η διαδικασία της μάθησης μετατρέπεται σε παιχνίδι, με το οποίο μπορεί όλη η οικογένεια να περάσει δημιουργικές ώρες. Ο Mr Chem (Μίστερ Κεμ) μπαίνει στο εργαστήριό του και ετοιμάζει τα πιο εντυπωσιακά πειράματα με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Δημιουργεί χρωματιστά αστέρια, φτιάχνει τα δικά του ηφαίστεια και διαβάζει κρυφά μηνύματα. Μαζί του οι αγαπημένες του φιαλίτσες κι ένας ανήσυχος φίλος που δεν βλέπει την ώρα να ξεδιπλώσει τον σπινθηροβόλο χαρακτήρα του. Μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης, ο Mr Chem μαθαίνει στα παιδιά φυσική και χημεία, ακολουθώντας τη μαγεία ενός παραμυθιού που τα ταξιδεύει σε μια συναρπαστική ιστορία! Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους να φορέσουν τις λευκές ποδιές τους ως επιστήμονες και να διασκεδάσουν μαθαίνοντας!

Η σειρά της Meredith Costain και των Εκδόσεων Διόπτρα «Ολίβια – Μυστικό τετράδιο» συνεχίζεται με τον δωδέκατο τίτλο της! Τα «Παιχνίδια στο νερό!» είναι μια άκρως καλοκαιρινή περιπέτεια, για παιδιά από 6 ετών, στην οποία η Ολίβια ετοιμάζεται να απολαύσει τις διακοπές της στο Κλαμπ Τροπικάνα, παρέα με την οικογένειά της και την κολλητή της, τη Ματίλντα! Το καινούργιο μαγιό της είναι φανταστικό! Μόνο που, τελικά, η μεγάλη πισίνα έχει άπειρο κόσμο που καταβρέχει τα πάντα και το νερό δείχνει τόσο βαθύ, που φοβάται να κάνει βουτιά. Εντωμεταξύ, η Ματίλντα κάνει νέες φίλες που λατρεύουν τη μεγάλη πισίνα και η Ολίβια πρέπει να φανεί γενναία και να περάσει τις καλυτερότερες διακοπές της ζωής της. Λέτε να τα καταφέρει;

Η Βιόλα Αγριώτη είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Σε γενικές γραμμές. Της αρέσουν τα ντόνατς, ο μικρός της αδερφός, ο Φρίξος, και το σπίτι της στην οδό Τσουκνίδας. Η ζωή, όμως, στο σπίτι της Βιόλας είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένη… Γιατί εκεί φιλοξενούνται κρυφά ένα σωρό μαγικά πλάσματα που οι γονείς της έχουν μαζέψει από διάφορες εξερευνητικές αποστολές ανά τον κόσμο. Τι θα γίνει όταν καταφθάσει ένα πακέτο που περιέχει έναν καινούργιο, ζωηρούλη ένοικο; Θα κατορθώσουν τα δυο αδέρφια να σώσουν την κατάσταση προτού αποκαλυφθεί το μυστικό τους; «Το μαγικό θηριοτροφείο. Τα πλάσματα της οδού Τσουκνίδας», της Pippa Curnick (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση: Μάρω Ταυρή) είναι το πρώτο βιβλίο μιας νέας σειράς. Με πολύχρωμες και εντυπωσιακές ολοσέλιδες εικόνες, είναι ιδανικό για παιδιά 6-7 ετών που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους.

Η οικογένεια της Δάφνης και των δίδυμων αδελφών της, Κλεάνθη και Βαλέριου, μετακομίζει σε ένα παλιό αρχοντικό της Κηφισιάς. Ο κήπος του σπιτιού, γεμάτος από πανύψηλα φυτά και πολύχρωμα αγριολούλουδα, μοιάζει με πανέμορφη ζωγραφιά. Στα μάτια των παιδιών, όμως, είναι η «ζούγκλα» που τους περιμένει για εξερεύνηση. Σύντομα οι τρεις εξερευνητές ανακαλύπτουν ένα υπόγειο μονοπάτι που τους οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια. Συνοδός τους στο ταξίδι στο βασίλειο της φύσης με τα δώδεκα μυστικά είναι η μικρή Νεράιδα της άνοιξης. Το μακρινό ταξίδι της με οδηγό το ουράνιο τόξο έχει έναν στόχο: να καλέσει όλα τα πλάσματα της Γης σ’ ένα πανηγύρι αισθήσεων, σε μια γιορτή αναγέννησης της ίδιας της ζωής. Τα παιδιά θα πετάξουν μαζί της, νιώθοντας και μαθαίνοντας πολλά, αποκτώντας πολύτιμα κομμάτια της ζωής και της συνέχειας του τόπου μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. «Ο Κήπος του Ασκληπιού», σε κείμενο και εικονογράφηση της εκπαιδευτικού και εικαστικού Ελένης Τσαλδίρη (Εκδόσεις Καλέντη), συνδυάζει τον πλούτο της φυσικής ιστορίας με τη μυθολογία, την οικολογία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και το ευ ζην. Μικροί και μεγάλοι αναγνώστες περιηγούνται σε έναν κήπο γνώσης που αφορά τη χλωρίδα της Ελλάδας, τη βιοποικιλότητα και την ανάγκη προστασίας του πλανήτη. Συντροφιά με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτουμε και το κλειδί που ξεκλειδώνει «τον βαθύ Κήπο του Ασκληπιού με την ανθισμένη υγεία της φύσης και του ανθρώπου». Μέσα στο εντυπωσιακό περιβάλλον της φύσης και την πανδαισία των χρωμάτων, γνωρίζουμε πανέμορφα αγριολούλουδα και συναντάμε σημαντικές προσωπικότητες της αρχαιότητας. Παράλληλα, ερχόμαστε σε επαφή με έναν σπουδαίο Έλληνα βοτανολόγο, τον Κωνσταντίνο Γουλιμή (1886-1963), ο οποίος μελέτησε με επιμονή και αγάπη την ελληνική χλωρίδα και ανακάλυψε άγνωστα είδη της, κάνοντας τη χώρα μας γνωστή παγκοσμίως για τον μεγάλο πλούτο των αγριολούλουδων.

H Ήβη είναι ένα κορίτσι που αγαπά να κάνει παρέα με άλλα κορίτσια της ηλικίας της, αλλά κάτι την εμποδίζει να αισθανθεί άνετα μαζί τους. Νιώθει πολύ «μικρή» ανάμεσά τους και βρίσκει καταφύγιο στο παιχνίδι της με τα ζώα. Μέχρι την ημέρα που επισκέπτεται ένα κατάστημα παιχνιδιών μαζί με τη νονά της και μπαίνει στη ζωή της ένα μικρό χνουδωτό γατάκι, η Zoe, που της κλέβει την καρδιά. Μέσα από τη σχέση της με τη Zoe, αρχίζουν να συμβαίνουν αλλαγές μέσα της. Και, αγαπώντας τη Zoe, μαθαίνει να αγαπά και τον εαυτό της, και νιώθει άξια να αγαπηθεί και από τους άλλους. Το παραμύθι της Μαριαλένας Σπυροπούλου «Μια μικρή σ’ έναν κόσμο πολύ μεγάλο!» (Εκδόσεις Σοκόλη, εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου» μιλάει στα παιδιά από 7 ετών για τη δύναμη της αγάπης και τη διαφορετικότητα που μας συνδέει όλους, γιατί μας κάνει τόσο μοναδικούς!

«Μηη! Μη βγεις έξω! Μπορεί να σου συμβούν ένα σωρό κακά πράγματα!» τσίριξε το μπαμπούρι μόλις το αρκούδι πήγε να βγει από τη σπηλιά του. Μα όσο κι αν το αρκούδι προσπαθούσε να του αλλάξει γνώμη, τόσο το μπαμπούρι παρέμενε ανυποχώρητο. Το βιβλίο της Βέρας Πρατικάκη «Τι δουλειά έχει ένα μπαμπούρι πάνω στη μύτη μου;» (Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού) είναι μια διασκεδαστική ιστορία για την ενσυνειδητότητα, που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά από 7 ετών να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, αλλά και τους γονείς να κατανοήσουν πώς μπορούν να τα διευκολύνουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ο μπαμπάς διάσημος γιατρός, η μαμά διάσημη ακτιβίστρια, η αδερφή απουσιολόγος και γενικά πρώτη παντού, ο μικρός αδερφός άσος στη ρομποτική κι ο Αιμίλιος-Παναγιωτάκης απλώς ένα τρελόπαιδο. Ένας μέτριος μαθητής, χωρίς κανένα ταλέντο. Δεν είναι πουθενά πρώτος ή τουλάχιστον όχι εκεί που τον θέλουν πρώτο. Όπως και ο κολλητός του, ο Διονύσης. Μέχρι που μια κιθάρα, μια μυστηριώδης εξαφάνιση κι ένας ταχυδακτυλουργός παππούς θα τους κάνουν όλους να λατρέψουν «Τα τρελόπαιδα». Το νέο βιβλίο της Μαριλίτας Χατζημποντόζη (εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας) ανήκει στη σειρά των Εκδόσεων Μεταίχμιο «Διαβάζω Ιστορίες» και μιλάει στα παιδιά από 8 ετών για συνομήλικούς τους που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου μοιάζουν αταίριαστοι. Μέχρι να τους δοθεί ο χώρος να ανθήσουν εκεί όπου επιθυμούν οι ίδιοι και όχι το περιβάλλον τους.

Όταν η Ζωή μετακομίζει με την οικογένειά της στη Νάξο, τόπο καταγωγής της μητέρας της, ανακαλύπτει ένα νησί που θα λατρέψει. Η Ζωή γεννήθηκε με ημιτελές το ένα της χέρι. Τα μισοτελειωμένα αγάλματα και κτίσματα που συναντά στις εξερευνήσεις της την κάνουν να νιώθει μέρος του τόπου. Το καλοκαίρι των παιδιών αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν βρίσκουν ένα μπαούλο στην αποθήκη τους με πράγματα των προ-προγιαγιάδων τους από τον τόπο καταγωγής τους, τη Σμύρνη. Στην παρέα έχει προστεθεί και ο γείτονάς τους, ο Νικόδημος. Η γιαγιά Κυριακή αναλαμβάνει την ξενάγησή τους στην ιστορία της Σμύρνης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, λέγοντάς τους έτσι όσα οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ανθρωπότητας. Πώς συνδέεται η βελανιδιά της αυλής τους με όλα αυτά; Τι ανοίγουν όλα εκείνα τα κλειδιά που ανακάλυψαν τα παιδιά μέσα στο μπαούλο; Θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν και τούτη τη μυστική αποστολή; Οι απαντήσεις στο νέο βιβλίο της Μαρίας Δασκαλάκη «Η πίσω αυλή», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας και απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών.

Ο Ντετέκτιβ Κλουζ μάς χτυπάει για 30η φορά την πόρτα! Και μπορούμε πια να πούμε ότι είναι ένας έμπειρος ντετέκτιβ. Αλλά τούτη τη φορά έχει στο πλευρό και μια άξια συμπρωταγωνίστρια, τη Μαρί, που ο Γίργκεν Μπανσέρους μάς σύστησε πριν από 3 βιβλία και πλέον τη φέρνει σε πρώτο πλάνο! Ο Κλουζ αναλαμβάνει μια υπόθεση που δεν την περίμενε: η σούπερ έξυπνη Μαρί χρειάζεται τη βοήθειά του! Εδώ και εβδομάδες έχει αντιληφθεί ότι την ακολουθεί παντού ένα μυστηριώδες βανάκι. Ο Κλουζ δυσκολεύεται να πιστέψει ότι η Μαρί δεν έχει ιδέα τι θέλουν απ’ αυτήν οι περίεργοι τύποι που την παρακολουθούν. Παρ’ όλα αυτά δεν διστάζει στιγμή· αρχίζει αμέσως την έρευνα. Κι όταν ξαφνικά μια απαγωγή συμβαίνει μπροστά στα μάτια του και η Μαρί μένει μ’ ένα εκβιαστικό γράμμα στα χέρια της, η υπόθεση αποκτά αναπάντεχο ενδιαφέρον. Μήπως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πατέρας της Μαρί, που γιορτάζει τα πεντηκοστά του γενέθλια, εδώ και λίγους μήνες χάνει τα μαλλιά του και η Μαρί φτιάχνει ένα φάρμακο κατά της τριχόπτωσης ειδικά για εκείνον; Μήπως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το φάρμακο αυτό; Ποιος ζητάει από τη Μαρί ένα μπουκαλάκι και της δίνει μεταμεσονύχτιο ραντεβού σε μια γέφυρα; Πόσους κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα δώρο γενεθλίων; Το βιβλίο «Οι απαγωγείς στέλνουν χαιρετίσματα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου και φυσικά έχει έντονη δράση κι ένα αναπάντεχο τέλος.

Υπάρχουν στον κόσμο ροζ λίμνες και κύματα που φωσφορίζουν; Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα νησί φτιαγμένο από σκουπίδια, τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Γαλλία; Τι σχέση έχει η Μακαρονησία με τα μακαρόνια; Σε ποιο μέρος πέφτουν οι περισσότεροι κεραυνοί στον πλανήτη; Μικρά Γεωγραφόπουλα, από 8 ετών, έχουμε νέα! Το δεύτερο βιβλίο δραστηριοτήτων γεωγραφίας από την online κοινότητα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», που αγαπηθεί από χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς και έχει σκοπό να κάνει ανθρώπους κάθε ηλικίας να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική αντίληψη για τον μαγικό μας πλανήτη, μόλις κατέφθασε! Το «Ακτίβιτι Μπουκ για παιδιά Νο. 2» (Εκδόσεις Διόπτρα, εικονογράφηση: Ναταλία Μαυρωτά) θα σας λύσει ένα σωρό απορίες, μέσα από ιστορίες, κουίζ, ζωγραφιές και κρυπτόλεξα! Παρεμπιπτόντως, μόλις κυκλοφόρησε και για τα Μεγάλα Γεωγραφόπουλα το «Ακτίβιτι Μπουκ για μεγάλους Νο. 2».

Τι υπάρχει στο σύμπαν; Πού βρίσκεται το όρος Όλυμπος στον Άρη; Πόσες μέρες θέλουμε για να φτάσουμε στη Σελήνη; Πόσο κοντά στον πλανήτη μας βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός; Το βιβλίο της Lara Albanese  «Χάρτες του διαστήματος» (Εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου) ξεναγεί τα παιδιά από 8 ετών στους δρόμους ων αστερισμών, των πλανητών και των νεφελωμάτων, ξεκινώντας από τα ουράνια σώματα που φαίνονται με γυμνό μάτι και φτάνοντας μέχρι τα άδυτα του σύμπαντος, που μόνο τα σύγχρονα τηλεσκόπια έχουν καταφέρει να φωτογραφίσουν. Ήρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε τα μυστικά των πλανητών, των αστεριών, των γαλαξιών και των σουπερνόβα, μέσα από φανταστικούς χάρτες που μας κατατοπίζουν στην απεραντοσύνη του διαστήματος. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε…

Ο Ευτύχης είναι δώδεκα χρόνων, μπασκετμπολίστας και μεγάλος μακαρονάς. Είναι, όμως, και κάτι άλλο: ρεπόρτερ για την εφημερίδα του σχολείου του με ειδίκευση στις συνεντεύξεις… αγαλμάτων και άλλων εκθεμάτων μουσείων. Γιατί και τα αγάλματα έχουν φωνή, όπως λέει η μαμά του. Αρκεί να ξέρεις να τα ακούς. Στην πρώτη του συνέντευξη συναντά τον πελώριο Κούρο της Σάμου και τον ρωτά όλα όσα θέλει να μάθει! Το βιβλίο «Ευτύχης, ο ρεπόρτερ των μουσείων – Συνέντευξη με έναν Κούρο», της Μαίρης Βογιατζή (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου) απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και τα ξεναγεί στο παρελθόν, μέσα από πρωτότυπες συνεντεύξεις.

Ο εννιάχρονος Άλφρεντ ζει στην ουσία μόνος του· έχει να δει τη μητέρα του από τότε που γεννήθηκε, ενώ ο πατέρας του, που ταξιδεύει συνεχώς για δουλειές, του συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει. Μια νύχτα, ο Άλφρεντ αποφασίζει ν’ ακολουθήσει μια μυστηριώδη περαστική, που εκτός από την εφημερίδα τού πετάει από την ταχυδρομική θυρίδα μήλα, μάλλινες κάλτσες και σάντουιτς. Έτσι, αρχίζει μια αξέχαστη περιπέτεια που θ’ αλλάξει τη ζωή του, αλλά και τη ζωή πολλών άλλων παιδιών. Πρόκειται για την ταχυδρόμο Αμάντα Περιβολάρη, η οποία ανήκει σε μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων, τους Αφουγκραστές. Στο σπίτι της, ο Άλφρεντ βρίσκει έναν παλιό ραδιοπομπό, που τον είχε σχεδιάσει ο Ρώσος μηχανικός Α. Σ. Ποπόφ, και αρχίζει να κάνει μια μυστική νυχτερινή εκπομπή για τα Λησμονημένα Παιδιά. Το «Ράδιο Ποπόφ», της Άνια Πορτίν (Εκδόσεις Ψυχογιός), είναι μια μαγευτική και αξέχαστη ιστορία γεμάτη χιούμορ, εφάμιλλη των δημοφιλών ιστοριών της Άστριντ Λίντγκρεν και του Ρόαλντ Νταλ. Για παιδιά από 9 ετών.

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετά την επιτυχημένη πορεία της «Σιλουανής», επιστρέφει στη μεγάλη φόρμα με ένα μυθιστόρημα για παιδιά από 9 ετών σε εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μιας τάξης μαθητών σε ένα μουσείο γλυπτών, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα έργο τέχνης με τον αινιγματικό τίτλο «Ο Πελεκάνος». Με αφορμή αυτό το έργο, ο συγγραφέας δημιουργεί έναν αφηγητή, τον γλύπτη Αστέριο, ο οποίος μιλώντας τους για το έργο τα ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, κι έτσι γεννάται μια ιστορία μέσα στην ιστορία. Γιατί ονομάστηκε έτσι το έργο; Τι συμβολίζει άραγε; Μήπως κρύβει κάποιο μυστικό; Οι μαθητές, με οδηγό τον Αστέριο, έρχονται σε επαφή με μια άλλη εποχή, καθώς τους μιλά για την περιπέτεια της μόρφωσης, το κυνήγι των ονείρων και τη μαγεία της τέχνης. Θα τους αποκαλύψει άραγε ποιος είναι ο πραγματικός πελεκάνος; Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Στο νέο βιβλίο της Σταυρούλας Παγώνα «Πολύχρωμο» (Εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση: Κατερίνα Σισκοπούλου) γνωρίζουμε την Ισμήνη που πάσχει από έλλειψη… ονείρου. Όταν οι μεγάλοι τη ρωτούν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνη τους κοιτάζει σαν εξωγήινος. Πάσχει και από έλλειψη σιδήρου, αλλά αυτό διορθώνεται, όπως είπε και ο γιατρός – αρκεί να παίρνει ένα ροζ χαπάκι κάθε πρωί. Η έλλειψη ονείρου, όμως, πώς διορθώνεται; Σε έναν κόσμο όπου όλοι έχουν το δικό τους όνειρο, εκείνη θέλει να είναι απλώς ευτυχισμένη. Μέχρι που μια συνηθισμένη βόλτα στη γειτονιά με τον σκύλο της θα ανατρέψει τα πάντα! Για παιδιά από 9 ετών.

Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου, η Ζωή είδε από την τζαμαρία του σπιτιού της στην Κω, μέσα στην απέραντη γαλάζια θάλασσα, μια βάρκα με δύο παιδάκια μέσα να πλησιάζει την ακτή. Ο ήλιος δεν την άφηνε να τα δει ξεκάθαρα. Η Ζωή είχε ακούσει ότι εκείνο το διάστημα έφταναν πρόσφυγες από μακρινούς τόπους και είχε φοβηθεί λιγάκι. Η βάρκα πλησίασε την ακτή… Τι θα κάνει η Ζωή; Τι θα κάνει ο κάθε άνθρωπος που θα βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση; Το βιβλίο της Πέγκης Ιωάννου «Παιδικές ψυχές στο Αιγαίο» (Εκδόσεις Kaktos -και ως audio book σε USB stick) θέλει να δώσει ελπίδα, ιδιαίτερα σε αυτούς που πέρασαν ή ακόμα περνούν κακουχίες στη δίνη του πολέμου. Είναι γραμμένο με αγάπη, με δύναμη καρδιάς, ελπίδας και με πολύ κουράγιο για τον συνάνθρωπό μας, έτσι ώστε ο κόσμος μας να γίνεται πιο όμορφος μέρα με τη μέρα…

Η «Σχολή Κατασκόπων. Καλοκαιρινή αποστολή» είναι το έκτο βιβλίο της best seller σειράς του Στιούαρτ Γκιμπs «Μυστική Ακαδημία Κατασκόπων» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου), για παιδιά από 9 ετών. Ο δεκατριάχρονος Μπεν Ρίπλεϊ ξέρει καλά ότι πρέπει να είναι επιφυλακτικός απέναντι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μυστική οργάνωση SPYDER. Η αποστολή του είναι να ακολουθήσει τον άσπονδο εχθρό του Μάρεϊ Χιλ σε μια μυστική τοποθεσία για να του υποδείξει τους αρχηγούς της SPYDER. Μόλις τους βρει, πρέπει να επικοινωνήσει με τη CIA για να τελειώσει τη δουλειά. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας με τη SPYDER. Ωστόσο, τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο. Ο Μπεν και η Έρικα έχουν να αντιμετωπίσουν από εκπαιδευμένους δολοφόνους μέχρι και πολύ πεινασμένους κροκόδειλους, σε έναν αγώνα δρόμου για να ανακαλύψουν εγκαίρως τι ετοιμάζει αυτή τη φορά η SPYDER – και για να ανατρέψουν τα σατανικά της σχέδια.

Καλώς ήρθατε στην Παπουτσόπολη. Γνωρίστε τη Ρούμπι και τον Μπέαρ. Κάνουν αγώνα δρόμου και ο χρόνος τρέχει, καθώς τα δύο παιδιά προσπαθούν να σώσουν τον μπαμπά τους από τη Γουέντι Πλατφόρμα, τη φριχτή αφεντικίνα του. Εκείνη είναι ικανή να κάνει τα πάντα για να κερδίσει το αστραφτερό Βραβείο Χρυσού Παπουτσιού και ξέρει πως, αν συμμετάσχει στον διαγωνισμό παρουσιάζοντας τα ιπτάμενα παπούτσια, το βραβείο θα είναι δικό της. Τέτοια ιπτάμενα παπούτσια είναι κρυμμένα στο σπίτι της Ρούμπι και του Μπέαρ. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα… Πόλεμο! Το ξεκαρδιστικό βιβλίο της Λιζ Πίτσον «Shoe Wars. Ιπτάμενα παπούτσια vs Βαριές Πλατφόρμες», γεμάτο χιούμορ, περιπέτεια και συναρπαστικές καταστάσεις, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών!

Ο δωδεκάχρονος Σίλας ξυπνά μες στα μαύρα μεσάνυχτα όταν τρεις καβαλάρηδες έρχονται αναπάντεχα και παίρνουν μαζί τους τον πατέρα του. Ο Σίλας μένει πίσω αναστατωμένος, τρομαγμένος και μόνος, με εξαίρεση την παρουσία της μόνιμης συντροφιάς του, του Μίτενγουλ… που τυχαίνει να είναι φάντασμα. Αλλά όταν εμφανίζεται ένα πόνι στην πόρτα του, ο Σίλας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα ξεκινήσει ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στα αχανή τοπία της αμερικανικής Δύσης σε μια προσπάθεια να βρει τον πατέρα του – ένα ταξίδι που τελικά θα τον συνδέσει με το παρελθόν και το μέλλον του, καθώς και με τα απροσμέτρητα μυστήρια του κόσμου γύρω του. Η R. J. Palacio υφαίνει το «Πόνι» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου), μια όμορφη ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και τους δεσμούς που μας ενώνουν, τόσο μέσα στον χώρο όσο και στον χρόνο. H συγγραφέας των βιβλίων «Θαύμα», «Είσαι ένα θαύμα», «Ο Όγκι κι εγώ» και «Λευκό πουλί» επανέρχεται με ένα από εκείνα τα σπάνια βιβλία που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και έχουν τη στόφα του σύγχρονου κλασικού. Για παιδιά από 10 ετών.

Στο βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου «Ένα παιχνίδι με Κανόνες» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου) είναι μαζεμένες ιστορίες ανθρώπων άγνωστων, που δεν τις πρόσεξε, δεν τις άκουσε, δεν τις αφηγήθηκε ποτέ η μεγάλη Ιστορία. Οι άνθρωποι αυτοί, άντρες και γυναίκες, νέοι, γέροι και παιδιά, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ρωμιοί και Φράγκοι, καλοί και κακοί, γραμματισμένοι κι αγράμματοι, που έζησαν και αγάπησαν και φοβήθηκαν, όπου Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κραταιής ακόμη, άλλοι εύκολα, άλλοι δύσκολα, άλλοι κυνηγημένοι κι άλλοι κυνηγοί… όλοι τους, ο καθένας με τον δικό του μικρό τρόπο, στο δικό του μικρό μέτρο, δείχνουν πώς ήταν οι καιροί και η ζωή των ανθρώπων τότε, δείχνουν τους κανόνες που όριζαν τις κινήσεις και τις σκέψεις, τους φόβους και τις ελπίδες τους. Και όλοι μαζί δείχνουν πώς οι κανόνες, μικροί και μεγάλοι, άλλαζαν. Σαν κινούμενη άμμος κάτω από τα πόδια μας αλλάζουν τα δεδομένα και οι καταστάσεις και η ερμηνεία των γεγονότων. Ιδίως σ’ αυτήν την εποχή των επαναστάσεων και των μεγάλων αλλαγών. Των κοσμογονικών. Όπου άλλαξαν νόημα ακόμα κι έννοιες θεμελιώδεις για την ανθρώπινη ύπαρξη, για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Άλλαξαν νόημα λέξεις όπως η ελευθερία, η σκλαβιά, ο χάρτης του κόσμου, η δουλειά και η αγορά, το ταξίδι και ο πόλεμος, ο εχθρός και ο φίλος. Λέξεις τρομερές, όπως η ώρα και η στιγμή! Για παιδιά από 10 ετών.

Τι μπορεί να κρύβει ένα παλιό σπίτι δίπλα στη θάλασσα; Ο Νικόλας μετακομίζει με την οικογένειά του σε ένα καινούργιο μέρος. Κι ενώ δεν έχει καμία διάθεση ούτε νέους φίλους να κάνει ούτε τη ζωή του να συνεχίσει όπως παλιά, ανακαλύπτει πως στο καινούριο τους σπίτι υπάρχει κι άλλος ένας ένοικος. Ένας ένοικος που ξεπηδά από το παρελθόν και, μαζί με την απερίγραπτη θεία Αλίκη, θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Θα μπορέσουν οι νέοι του φίλοι, η λιγομίλητη Μήτση και ο εφευρετικός Άγγελος, να τον βοηθήσουν να ανακαλύψει τι συμβαίνει; Θα καταφέρουν οι τρεις τους να βρουν την αλήθεια και να λύσουν το μυστήριο ή το σπίτι θα παραμείνει στοιχειωμένο από το παρελθόν; Η απάντηση στο νέο μυθιστόρημα για παιδιά από 11 ετών «Ο άλλος Νικόλας», της Θεοδώρας Γεωργακούδη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Άννα Κουπάνου επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο της σειράς για εφήβους «Το κλαμπ των χαμένων» (Εκδόσεις Πατάκη). «Στο σκοτάδι των σκοταδιών κι ακόμα παραπέρα», η Λίζι, το κορίτσι από το Σικάγο με τις υπερφυσικές ιδιότητες που μας εντυπωσίασε στο πρώτο βιβλίο, περιστοιχισμένη πάντα από την παρέα της βρίσκεται σε νέες περιπέτειες. Καλλιεργεί όλο και περισσότερο την ικανότητά της να νιώθει τα αντικείμενα και να διαβάζει την ιστορία τους. Έτσι, αντιλαμβάνεται ότι κάποια πολύ παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στην Αθήνα, όπως ένας απότομος χιονιάς και η εξίσου απότομη εξαφάνιση του χιονιού την επόμενη μέρα, η εξαφάνιση και επανεμφάνιση κτιρίων και η ρωγμή στην Ακρόπολη, οφείλονται σε μια σκοτεινή δύναμη που ρουφάει το παρελθόν και αποστραγγίζει την ιστορία. Στο τέλος, όλη παρέα θα βρεθεί στα έγκατα της Ακρόπολης σε μια μάχη με το Κακό.

Ιπποτικές ιστορίες για υπεράνθρωπα κατορθώματα, μεγάλοι έρωτες, όρκοι που αθετούνται, κατάρες, μαγικά πλάσματα, φιλίες, προδοσίες και μυστικά συνθέτουν τη «Μελουζίνα», της Δέσποινας Ηρακλέους (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικονογράφηση: Χρύσω Χαραλάμπους), ένα γοητευτικό σαν παραμύθι μυθιστόρημα για παιδιά από 11 ετών, που πατάει σε μύθους και αλήθειες. Η Μελουζίνα, κόρη του βασιλιά της Σκωτίας και μιας νεράιδας, νεράιδα κι αυτή, μεταμορφώνεται κρυφά κάθε Σάββατο σ’ ένα είδος ερπετού. Κανείς δεν πρέπει να τη δει. Μ’ αυτό τον όρο και όρκο παντρεύεται στη Γαλλία τον Ρεϊμόντ και γίνεται γενάρχης της δυναστείας των Λουζινιανών. Με την καθοδήγησή της χτίζονται πόλεις, κάστρα και πύργοι σε μαγικά σύντομο χρόνο. Αποκτούν δέκα παιδιά, όλα με πολύ παράξενα χαρακτηριστικά στη μορφή αλλά κι αξεπέραστες ιπποτικές αρετές, που με το σπαθί τους εξαπλώνονται σ’ όλο τον κόσμο. Ένα Σάββατο, όμως, ο Ρεϊμόντ καταπατά τον όρκο του και βλέπει με φρίκη τη μεταμόρφωση της Μελουζίνας. Είναι το τέλος, αν και οι απόγονοι των Λουζινιανών ζουν και βασιλεύουν για πολλά χρόνια ακόμη. Η ιστορία του βιβλίου ολοκληρώνεται στη «γλυκεία χώρα Κύπρο», ένα μεγάλο σταυροδρόμι των πολιτισμών. Την αληθινή ιστορία των Λουζινιανών την αφηγείται στο Επίμετρο του βιβλίου, εξίσου γοητευτικά με τη συγγραφέα, η καθηγήτρια Ιστορίας Άγγελ Νικολάου-Κονναρή.

Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922. Ο δωδεκάχρονος Παναγιώτης εργάζεται σ’ ένα παραλιακό καφενείο. Εκεί συναντάει έναν πελάτη, που του συστήνεται ως «κύριος Χ» και του αναθέτει μιαν αποστολή: Να παραδώσει έναν φάκελο στον στρατηγό Ίππαρχο, που βρίσκεται στο ελληνικό Διοικητήριο της Σμύρνης. Μια ζεστή βραδιά, ο Παναγιώτης με τον φίλο του, τον Νικόλαο, κάνουν βόλτα στο λιμάνι, όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα απροσδόκητο θέαμα. Μια συμμορία έχει δολοφονήσει τον κύριο Χ και τον άντρα που τον συνόδευε. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται ο στρατηγός Ίππαρχος και δίνει στη συμμορία μια αμοιβή, με αντάλλαγμα δυο βαρυφορτωμένες βαλίτσες. Τότε οι δυο φίλοι αποφασίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο. Στο μεταξύ, ο ελληνικός στρατός αποχωρεί από τη Σμύρνη, ενώ οι έρευνες των παιδιών τους οδηγούν στον ίδιο τον στρατηγό. Τότε όμως καταφθάνει ο τουρκικός στρατός και όλα ανατρέπονται. «Τα μυστήρια της Σμύρνης», του Θάνου Κονδύνλη (Εκδόσεις Ψυχογιός, Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση) είναι μια καταπληκτική ιστορία μυστηρίου και δράσης με φόντο την ελληνική Σμύρνη του 1922, λίγο πριν από την Καταστροφή.

Από την Κάπα Εκδοτική κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Σχολική σκηνή», με θεατρικά έργα που μπορούν να ανέβουν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ικανοποιώντας τη θεματολογία των σταθερών εκδηλώσεων κάθε έτους. Το «Από το πριν στο μετά», της Ίλιας Λακίδου, απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ δημοτικού, ώστε να είναι κάτι που θα θυμούνται για πάντα και τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους και ολόκληρη η σχολική κοινότητα, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε σχολείο χωριστά, με άξονα τις μουσικές προτιμήσεις των παιδιών, την παράδοση του κάθε τόπου κ.λπ. Το δημοτικό τελειώνει. Τι μένει; Είναι οι γνώσεις που πήραμε; Είναι οι φιλίες που κάναμε; Είναι τα ενδιαφέροντα που αναπτύξαμε; Είναι μήπως οι συνήθειες, τα θέλω και τα πρέπει που αντιμάχονται το ένα το άλλο, στο πλαίσιο ενός επαναλαμβανόμενου καθημερινού προγράμματος; Και τι θα γίνει μετά; Μετά είναι το γυμνάσιο και το λύκειο. Και μετά; Μετά είναι το μέλλον, το άγνωστο. Και μέσα σε όλα αυτά, τα όνειρα. Έτσι, κομμάτι κομμάτι στήνεται μία σπονδυλωτή παράσταση που προσπαθεί να συμπυκνώσει όσα έζησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες στα έξι χρόνια του δημοτικού και όσα προσδοκούν από το άμεσο ή το μακρινό μέλλον.

Όταν το μωρό έρχεται στον κόσμο, το καλωσορίζουμε, το προστατεύουμε και το φροντίζουμε. Μπορούμε επίσης, μέσα σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, να ενθαρρύνουμε την επιθυμία του να ανακαλύπτει πράγματα, να ενισχύουμε την προσοχή του και να το βοηθάμε να συγκεντρώνεται. Το βιβλίο «60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι για το μωρό μου», της Marie-Helene Place (Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ), ακολουθώντας την παιδαγωγική της Μαρία Μοντεσσόρι για τα πολύ μικρά παιδιά, από τη γέννηση έως την ηλικία των 15 μηνών, δίνει ιδέες και προτείνει δραστηριότητες για να προετοιμάσουμε το δωμάτιο του νεογέννητου, να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά για κάθε φάση της εξέλιξης των αισθήσεών του, να το συντροφεύσουμε κατά την ανάπτυξη των ικανοτήτων του, να ενθαρρύνουμε την αυτονομία του, να το βοηθάμε να κάνει μόνο του πολλά πράγματα και να διατηρούμε στο σπίτι ήρεμο και θετικό κλίμα.

Τα παιδιά είναι ικανά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους από την ώρα που γεννιούνται, και είναι πρόθυμα να συνεργαστούν. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να ακούσουν και να μάθουν από τα παιδιά. Όταν η συμπεριφορά τους μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο άξιοι, τότε σχεδόν πάντα σημαίνει ότι είμαστε. Δηλαδή, πριν από μια σύγκρουση, αδυνατούμε να μετατρέψουμε τα αισθήματα αγάπης μας σε τρυφερές συμπεριφορές και τις καλές προθέσεις μας σε εποικοδομητική αλληλεπίδραση. Στο βιβλίο «Το ικανό σου παιδί» (Εκδόσεις Πουά), ο Jesper Juul, καταξιωμένος ειδικός στην οικογένεια, αναλύει το συναρπαστικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται οι σημερινές οικογένειες. Οι καταστροφικές αρχές –υπακοή, σωματική και συναισθηματική βία, και κομφορμισμός– που κυριαρχούσαν στις ιεραρχικές οικογένειες, αλλάζουν. Αντ’ αυτών, μπορούμε να επιλέξουμε μια νέα σειρά αρχών, που βασίζονται στην υπόθεση ότι οι οικογένειες πρέπει να χτίζονται πάνω στην αξιοπρέπεια και την αμοιβαιότητα μεταξύ γονιών και παιδιών και όχι πάνω στην απολυταρχική εξουσία ή στη δημοκρατική τυραννία.

Leave a Reply