ΩΡΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Έρχονται αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο επέκτασης της παραμονής των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά μέχρι τις 17:30. Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο «Δημογραφικό 2022. Η μεγάλη πρόκληση», σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, η επέκταση για παράδειγμα του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις 17:30 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών (η οποία θεωρητικά τουλάχιστον γίνεται στο ολοήμερο σχολείο ως τις 16:00) ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι. Αναμένεται να δούμε πώς θα καλυφθεί το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες και όσα δήλωσε η Νίκη Κεραμέως στο ίδιο συνέδριο, το πλάνο του υπουργείου Παιδείας για τα ωράρια λειτουργίας των σχολείων περιλαμβάνει τα εξής:
-Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας θα λειτουργούν έως τις 17:30
-Η πρόσβαση των μαθητών θα είναι ελεύθερη, χωρίς κριτήρια
-Θα γίνει πρόσληψη 3.000 νηπιαγωγών και δασκάλων
-Η επέκταση θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2022
-Θα εφαρμοστεί στο 50% των ολοήμερων τμημάτων, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα
-Η επέκταση του ωραρίου θα περιλαμβάνει την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος με δραστηριότητες όπως τέχνη και μουσική.
-Η στόχευση της επέκτασης είναι διπλή: Εμπλουτισμός του προγράμματος διδασκαλίας και διευκόλυνση των γονέων των μικρών παιδιών.
Το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του “εθνικού και υπαρξιακού” -όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός- δημογραφικού ζητήματος.

Leave a Reply