ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥΣ LAROUSSE ΓΙΑ… ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΞ ΑΠΑΛΩΝ ΟΝΥΧΩΝ

larousseH γενιά μας μεγάλωσε με εγκυκλοπαίδειες. Η σημερινή γενιά παιδιών έχει την πολυτέλεια του διαδικτύου και δεν έχει μάθει να αναζητά τη γνώση σε βιβλία, να ξεφυλλίζει, να βουτάει στις σελίδες, να οδηγείται από το ένα χάρτινο λήμμα στο άλλο, να συνθέτει τις πληροφορίες με τον τρόπο που το κάναμε εμείς. Και αυτό οδηγεί συχνά, όπως μου έχει διδάξει η εμπειρία μου ως μαμάς, σε επιφανειακή αντιμετώπιση της μάθησης. Η Βικιπέδια είναι μεν χρήσιμη, αλλά ταυτόχρονα είναι και παγίδα, γιατί μπορεί να είναι κακογραμμένη, να εμπεριέχει λάθη και αβλεψίες και να έχει σοβαρές παραλήψεις. Το γκουγκλάρισμα είναι μεν εύκολο, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο. Η αναζήτηση της σωστής πληροφορίας στο internet θέλει τέχνη, κόπο και εμπειρία. Και τα παιδιά δεν την έχουν*.  Γι’ αυτό και χάρηκα πολύ όταν είδα ότι από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν, κόντρα στους καιρούς, δυο τόμοι παιδικής εγκυκλοπαίδειας! Και τι εγκυκλοπαίδειας; Μα, φυσικά, Larousse!

Πού βρίσκονται τα μωρά πριν γεννηθούν; Τι είναι τα αγάλματα; Πώς πληρώνουμε; Ποιους περιλαμβάνει μια οικογένεια; Γιατί οι ρόδες έχουν λάστιχα; Ποιος είναι ο στόχος των μουσείων; Ποια είναι τα αιώνια χιόνια; Τι θα πει δεινόσαυρος; Σε τι διαφέρει ο λαγός από το κουνέλι; Υπάρχει νύχτα που κρατάει έξι μήνες;  “Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια Larousse”, της Λορ Καμπουρνάκ, σε μετάφραση Νίκου Κουλούρη, είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο που κάνει την εξερεύνηση του κόσμου το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι! Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά µε τον κόσμο που τα περιβάλλει, µε κείμενα απλά και εύληπτα και εικόνες αστείες, πρωτότυπες κι ευχάριστες. Στις σελίδες του, οι μικροί μαθητές θα μάθουν για το σώμα και την υγεία, για την πόλη, τις κατοικίες, τα μαγαζιά και τα άλλα σημεία-κλειδιά των αστικών περιοχών, για την τέχνη και τα θεάματα, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την εξοχή, τη φύση, το περιβάλλον, τις εποχές, τον καιρό, τον χρόνο, τα ζώα- προϊστορικά, κατοικίδια, του αγροκτήματος, του αγρού, ήμερα και άγρια, στεριανά και θαλάσσια, έντομα, πουλιά, παράξενα και υπό εξαφάνιση-, για τα δέντρα, τα φυτά και τα λουλούδια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, μα και για τις ηπείρους, το κλίμα, τη Γη και το διάστημα. Στο τέλος του θα βρείτε λεξικό με “δύσκολες” λέξεις, που αμέσως γίνονται εύκολες και κατανοητές.

Γιατί μυρίζουν τα πόδια μας;  Γιατί τα σαλέ έχουν μεγάλες στέγες; Γιατί τα τσιμπήματα προκαλούν φαγούρα; Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; Γιατί δεν υπάρχουν παντού παραλίες με άμμο; Γιατί δεν είναι όλα τα λαχανικά πράσινα; Γιατί δεν μας αρέσουν οι κατσαρίδες; Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος; Γιατί κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν τη νύχτα; Γιατί τρέχει η μύτη μας όταν είμαστε κρυωμένοι; Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε; Η “Larousse: Τα πρώτα μου γιατί” των Φρανσουάζ ντε Γκιμπέρ και Λορ Καμπουρνάκ, σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα, δίνει απαντήσεις σε ένα σωρό μικρά και μεγαλύτερα ερωτήματα, µε τα οποία µας βομβαρδίζουν τα παιδιά στην ηλικία που έχουν περιέργεια για τα πάντα, που κάθε μέρα ανακαλύπτουν κάτι καινούργιο, που θέλουν να τα ξέρουν όλα, για να καταλάβουν όσα συμβαίνουν γύρω τους… αλλά και για να καθησυχαστούν! Θα τα ταπώσετε, λοιπόν, απαντώντας σε αναμενόμενες και μη ερωτήσεις, με τις γνώσεις σας για την αρχή του κόσμου, για τη ζωή στη Γη και για την ανάγκη προστασίας της, για την ανθρώπινη βιολογία, για τα συναισθήματα, για την οικογένεια, για τον πλανήτη μας και όσα αυτός περιέχει, για τις συνήθειες του κάθε ζώου, για το σύμπαν ολάκερο. Στο τέλος του θα βρείτε ευρετήριο, που θα σας καθοδηγεί στις σελίδες του βιβλίου.

Οι δυο συναρπαστικοί και πολύτιμοι τόμοι της Larousse περιλαμβάνουν μια εικόνα-σύµβολο για κάθε κεφάλαιο, διασκεδαστικά σκίτσα και απαντήσεις σε ένα σωρό ερωτήματα: για το σώμα, τη φύση, τα ζώα, τον πλανήτη µας, τη ζωή µε τους άλλους. Απευθύνονται σε παιδιά από 6 ετών και είναι απαραίτητα εργαλεία για κάθε νεαρό/ή μαθητή/τρια, συνοδεύοντάς τον/τη στην εξερεύνηση του κόσμου και στην κατάκτηση της ουσιαστικής γνώσης.

*Να σημειώσω εδώ ότι το αυτό ισχύει και για τα λεξικά, των οποίων η χρήση τείνει να εξαφανιστεί και να αντικατασταθεί από το γκουκλάρισμα. Θέλουμε, λοιπόν, και καλά και θελκτικά λεξικά και κυρίως αγάπη για τη βαθιά μάθηση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Leave a Reply