“ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ” ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Το Θαυμαστό Σώμα μας

Το Θαυμαστό Σώμα μας

Αγαπητοί γονείς/εκπαιδευτικοί,

Τα παιδιά, έχοντας έμφυτη την ανάγκη για εξερεύνηση, από αρκετά νωρίς ανακαλύπτουν το σώμα τους και βρίσκονται σε μια διαδικασία διαρκούς αναζήτησης και ραγδαίας ανάπτυξης τόσο σε βιολογικό και γνωστικό επίπεδο όσο και σε συναισθηματικό και κοινωνικό. Μέσα σε αυτή την εξελικτική διαδικασία λαμβάνει χώρα και η ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, όπου «χτίζονται» οι βάσεις μιας υγιούς προσωπικότητας.

Μπορεί να αναρωτιέστε ποια είναι η κατάλληλη ηλικία ώστε να μιλήσετε στα παιδιά για το σώμα, τα όριά του και το σεξ, ποιες είναι οι σωστές λέξεις, ενώ συχνά μπορεί να νιώθετε ντροπή ή αμηχανία να συζητάτε για σχετικά θέματα.

Έρευνες δείχνουν ότι η έγκαιρη ενημέρωση και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πολλαπλά οφέλη, καθώς αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων· συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικής σχέσης με την εικόνα εαυτού και σώματος, καθώς και της υγιούς σεξουαλικότητας, ενώ ενισχύει την αποδοχή της διαφορετικότητας. Επίσης, μέσω της σωστής ενημέρωσης τα παιδιά γίνονται πιο ανοιχτά, μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση ώστε να εκφράζουν τις σκέψεις τους, να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να διεκδικούν τα θέλω τους πάντα με σεβασμό στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους. Μάλιστα, όσο πιο ανοιχτοί και διαθέσιμοι είστε με το παιδί σε συζητήσεις για το σώμα και τις σχέσεις, τόσο πιο πιθανό είναι εκείνο να στρέφεται σ’ εσάς κάθε φορά που χρειάζεται συμβουλή και συνεπώς να είναι πιο ασφαλές και προστατευμένο.

Η σειρά βιβλίων της Παουλίνε Άουντ Το θαυμαστό σώμα μας ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά, έρχεται να δώσει σαφείς απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις, με παραδείγματα, πλούσια και χαριτωμένη εικονογράφηση που βοηθά στην κατανόηση, και γλώσσα κατάλληλη για παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και πάνω.

Στο βιβλίο Το θαυμαστό σώμα μας: Από την κορυφή ως τα νύχια, το παιδί μαθαίνει τα μέρη του σώματος, την ονομασία τους, τη λειτουργία τους καθώς και τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι η εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων ποικίλλει, ότι το σώμα είναι ένας οργανισμός που εξελίσσεται και αλλάζει, καθώς και ότι το σώμα μας αποτελεί μέσο έκφρασης συναισθημάτων και επικοινωνίας με τον κόσμο γύρω μας. Επίσης, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία της προσωπικής υγιεινής, της σωστής διατροφής, της αυτοφροντίδας και πρόληψης της υγείας.

Στο βιβλίο Το θαυμαστό σώμα μας: Πώς γίνονται τα μωρά, το παιδί μαθαίνει τη διαδικασία σύλληψης, την κυοφορία και τη γέννηση. Επίσης, καλύπτονται θέματα όπως ο ερχομός ενός αδελφούλη ή μιας αδελφούλας και παρουσιάζονται οι διαφορές μεταξύ της φυσικής σύλληψης, της τεχνητής και της υιοθεσίας, ενώ γίνεται αναφορά και στην προωρότητα. Τα παιδιά είναι σκόπιμο να μαθαίνουν την αλήθεια με απλά και κατανοητά λόγια, προσαρμοσμένα στο ηλικιακό και γνωστικό τους επίπεδο, με τη χρήση των επιστημονικών όρων της ανθρώπινης ανατομίας ώστε να αποφευχθεί σύγχυση ή ασάφεια. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να καλύψουν από λάθος πηγές τα κενά και να διαμορφώσουν εσφαλμένες ή μη υγιείς αντιλήψεις.

Στο βιβλίο Το θαυμαστό σώμα μας: Τα Ναι και τα Όχι, το παιδί προσεγγίζει τις έννοιες της φιλίας, του σεβασμού των ορίων, της αγάπης και άλλων συναισθημάτων που διακρίνουν τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ ενημερώνεται για ανεπιθύμητες συμπεριφορές που σχετίζονται με το σώμα και για τη θωράκισή του απέναντί τους. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή του, καθώς και η ικανότητά του να εκφράζει τα συναισθήματά του και να εκφράζει τις σκέψεις του ώστε να μπορεί να προστατεύει τη σεξουαλικότητά του και το σώμα του και να μην αφήνει κανέναν να την παραβιάσει με βίαιο ή απειλητικό τρόπο, έχοντας ως σημαντικό εργαλείο τη γνώση των δικαιωμάτων του και των ορίων που μπορεί να θέσει μέσω της συναίνεσης ή άρνησης με σεβασμό προς τον εαυτό του αλλά και τους άλλους.

Τα παιδιά, από τη φύση τους γεμάτα απορίες, απίστευτη περιέργεια και θέληση για μάθηση, είναι έτοιμα από πολύ νωρίς να «ρουφήξουν» τη γνώση που τους προσφέρεται. Μέσω της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του ανοιχτού διαλόγου μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών με τα παιδιά, καλλιεργείται ένα πρόσφορο έδαφος για την υγιή κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Το θαυμαστό σώμα μας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Στέλλας Πεκιαρίδη.

H Βίκυ Κατσαβριά είναι διαγνωστική ψυχολόγος και είναι υπεύθυνη για την επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης της σειράς. 

Leave a Reply