NEW YEAR, NEW BOOKS, NEW KIDS (ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ…ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ!)

Όχι, όχι, δεν σας προτείνουμε να αλλάξετε παιδιά! Σας προτείνουμε, όμως, μια σειρά από εξαιρετικά βιβλία των Εκδόσεων Κλειδάριθμος που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης των παιδιών σας -όποια κι αν είναι η ηλικία τους- τη νέα χρονιά που μόλις υποδεχτήκαμε! Το 2022, λοιπόν:

-Μαθαίνουμε να αφηγούμαστε ιστορίες με το βιβλίο Κρακτης Seou Lee

Ο μικρός πιγκουίνος κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στις θάλασσες του κόσμου, φτάνοντας μέχρι και στην Ελλάδα. Καθώς ψάχνει την οικογένειά του, το κομμάτι πάγου του μικραίνει. Μια διασκεδαστική ιστορία για την κλιματική αλλαγή, χωρίς λόγια, για πολύ μικρά παιδιά, από τρών ετών.Ένα πρωτότυπο εικονοβιβλίο κορεάτικης προέλευσης χωρίς λέξεις, που μας περιγράφει την περιπέτεια της ζωής μέσα από την ιστορία ενός μικρού πιγκουίνου. Το βιβλίο προσφέρεται για διαδραστική ανάγνωση, όξυνση της φαντασίας και ευαισθητοποίηση σε ποικίλα θέματα, ενώ μπορεί να το διαβάσει οποιοδήποτε παιδί ανεξάρτητα από τη μητρική του γλώσσα.

– Εκφραζόμαστε διαβάζοντας το βιβλίο Ένα κουτί με πεταλούδεςτης Jo Rooks

Με πολύχρωμες μεταφορές και ζωηρή εικονογράφηση, το Ένα κουτί με πεταλούδες είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Οι μικροί αναγνώστες από 3 ετών μαθαίνουν μαζί με τους πρωταγωνιστές του, τη Ρούμπι και το Ρομπότ, να διακρίνουν τα συναισθήματα –την αγάπη αλλά και τη ζήλια, τον θυμό, την ανησυχία και ένα σωρό άλλα. Το βιβλίο, που διακρίθηκε με το Teacher’s Choice Award Winner for Children’s Books (2019), περιλαμβάνει σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς από την Elizabeth McCallum, PhD, που αναλύει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συναισθήματά μας. Η μετάφραση είναι της Ηλιάνας Αγγελή.

-Αποδεχόμαστε καθετί διαφορετικό διαβάζοντας το βιβλίο “Η Σκοτεινούπολη”, της Kelly Canby

Τα τούβλα από τα τείχη της Σκοτεινούπολης αρχίζουν να εξαφανίζονται και ο δήμαρχος θυμώνει. Οι κάτοικοι καταφέρνουν να βρουν τον κλέφτη, ανακαλύπτουν όμως ότι πίσω από τα γκρίζα τείχη της πόλης τους βρίσκεται ένας κόσμος γεμάτος χρώμα και ανθρώπους με διαφορετικά έθιμα και συνήθειες που ως τότε αγνοούσαν. Η μονότονη γκρίζα ζωή τους αρχίζει να αποκτά χρώμα. H ασπρόμαυρη, ζωντανή εικονογράφηση, με τις νέον δυναμικές λεπτομέρειες, αναδεικνύει αυτή τη γεμάτη συμβολισμούς ιστορία που προκαλεί σκέψεις και συζητήσεις με τα παιδιά από 3 ετών σχετικά με την ανοχή, την αποδοχή και τη διαφορετικότητα.

– Αντλούμε έμπνευση διαβάζοντας το βιβλίο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Από τις γειτονιές της Αθήνας στο NBAτου A.D. Largie

Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αγοριού που κατάφερε να πετύχει έναν τεράστιο στόχο και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ένα επίκαιρο βιβλίο πρώτης ανάγνωσης, σε μετάφραση Ηλιάνας Αγγελή, που αφηγείται την ιστορία του πρωταθλητή NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά από 6 ετών, καθώς τους μαθαίνει:

  • Τη σημασία της αποφασιστικότητας και της επιμονής όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι σημαντικό
  • Την αξία της καθημερινής εξάσκησης και πειθαρχίας
  • Την αυτοεκτίμηση και το ρόλο της στην επίτευξη των στόχων μας
  • Το να μην τους πτοεί το γεγονός ότι είναι διαφορετικοί, αντίθετα να τους δίνει δύναμη
  • Τη σημασία του να μη σταματάς να νοιάζεσαι

– Βοηθάμε όσους μας χρειάζονται διαβάζοντας το βιβλίο Κουρέψου Μαξ!, της Μαρίας Ρουσάκη

Μα, γιατί να κουρευτεί; Όλοι είχαν φαγωθεί με το δικό του το μαλλί! Όμως ο Μαξ έβλεπε όσα ήθελε. Επιλεκτικά. Έβλεπε τη Λούλα στο μπροστινό θρανίο. Έβλεπε την μπάλα όταν έφτανε στα πόδια του. Έβλεπε το φαγητό στο πιάτο του. Το νερό στην μπανιέρα. Το μαξιλάρι πριν κοιμηθεί. Δεν χρειαζόταν να κουρευτεί. Ώσπου είδε κάτι που τον συγκίνησε πολύ. Από την καταξιωμένη συγγραφέα Μαρία Ρουσάκη έρχεται μια νέα σειρά βιβλίων για παιδιά από 3 ετών με πρωταγωνιστή τον Μαξ, ένα νεαρό μαύρο πρόβατο που αρνείται να κάνει ό,τι του λένε, σε εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση. Γραμμένοι με πρωτότυπο τρόπο, με χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση οι τίτλοι της σειράς εστιάζουν στις απαιτήσεις που έχουν οι μεγάλοι από τα παιδιά όπως η απαίτηση να κουρευτούν, να συμμετέχουν σε κοινωνικές/σχολικές εκδηλώσεις, η απαίτηση να παίζουν και να αθλούνται. Επίσης, οι περιπέτειες του Μαξ μιλάνε για την προσφορά και τη δωρεά, τη φιλία, την κοινωνική αποδοχή και για το πώς ξεπερνιούνται οι φόβοι.

– Γεμίζουμε βάζα καλοσύνης διαβάζοντας το βιβλίο Η δύναμη του ενόςτων Trudy Ludwig και Mike Curato

Μια τρυφερή ιστορία φιλίας και καλοσύνης που θα εμπνεύσει μικρούς από 3 ετών, αλλά και μεγάλους από την Trudi Ludwig, σε εικονογράφηση του γνωστού μας (από τον Μικρό Έλιοτ και το Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι) Mike Curato και μετάφραση Ηλιάνας Αγγελή. Το βιβλίο περιγράφει πώς μια μοναδική πράξη μπορεί να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και προτείνει στέρεα βήματα στους μικρούς αναγνώστες για να κάνουν τη διαφορά στο δικό τους περιβάλλον. Όταν ένα παιδί προσεγγίζει φιλικά μια συμμαθήτρια που φαίνεται μόνη, ξεκινά μια αλυσίδα καλοσύνης που κυματίζει σε όλο το σχολείο και την κοινότητά της. Ένα είδος πράξης γεννά ένα άλλο, μικρές καλές πράξεις κάνουν δρόμο για μεγαλύτερες, και τελικά όλη η γειτονιά έρχεται μαζί για να χτίσει κάτι πολύ μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της. Το ένα είναι η αρχή για κάθε αλλαγή. Η αλλαγή ξεκινά με ένα άτομο που υπερασπίζεται το δίκαιο. Και μια καλή πράξη μπορεί να είναι η αρχή για να ακολουθήσουν πολλές ακόμα, ώστε να δημιουργηθούν νέες φιλίες, να ακουστούν σιγανές φωνούλες και να έρθουμε όλοι πιο κοντά.

– Μαθαίνουμε διασκεδάζοντας διαβάζοντας το βιβλίο Η δική μου ανατομία, του Adam Kay

Ένα από τα πιο ξεκαρδιστικά και ταυτόχρονα εκπαιδευτικά βιβλία που διαβάσαμε πρόσφατα, από τον από τον best selling συγγραφέα Adam Kay! Το ανθρώπινο σώμα είναι εκπληκτικό, συναρπαστικό και… καλά, εντάξει, λίγο περίεργο. Και το δικό μου είναι περίεργο. Και το δικό σου είναι περίεργο. Και του μαθηματικού σου είναι ακόμα πιο περίεργο. Αυτό το βιβλίο δίνει στα παιδιά από 9 ετών απαντήσεις σε όλες τις… σημαντικές ερωτήσεις, όπως:

  • Είναι ασφαλές να τρώμε τα κακαδάκια της μύτης μας;
  • Πόσες φορές τη μέρα ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας;
  • Πόσο χρόνο από τη ζωή μας θα περάσουμε καθισμένοι στη λεκάνη της τουαλέτας;
  • Γιατί έχουμε φρικτά πλάσματα να ζουν στις βλεφαρίδες μας; (Ναι, λυπάμαι, αλλά ισχύει.)

Καλά, και σε πολλές άλλες, για τις οποίες δεν είστε με τίποτα προετοιμασμένοι. Οπότε… καθίστε, χαλαρώστε, φορέστε χειρουργικά γάντια και ελάτε για μια ωραία ξενάγηση στον εσωτερικό σας κόσμο, που είναι ίσως λίγο πιο αηδιαστικός απ’ ό,τι φανταζόσαστε! Καλώς ήρθατε στη Δική μου Ανατομία, δηλαδή στα μαθήματα Ανατομίας από τον Adam Kay. Η εικονογράφηση είναι του Henry Paker και η μετάφραση της Πετρούλας Γαβριηλίδου.

– Φροντίζουμε τον πλανήτη μας διαβάζοντας το βιβλίο Πώς να αλλάξουμε τα πάντα, της Naomi Klein σε συνεργασία με τη Rebecca Stefoff

Η θερµοκρασία ανεβαίνει σε όλο τον πλανήτη και προκαλεί πυρκαγιές, ξηρασίες, εξαφάνιση ζώων και σφοδρές καταιγίδες –η κλιµατική αλλαγή είναι πραγµατικότητα. Πώς φτάσαµε όµως σε αυτή την κατάσταση και τι µπορούµε να κάνουµε από εδώ και πέρα; Μπορούµε να βρούµε τρόπους να προστατεύσουμε τον πλανήτη µας και ταυτόχρονα να κάνουµε πιο δίκαιη και ισότιµη τη ζωή όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν; Μπορούµε –αρκεί να έχουµε την αποφασιστικότητα να τα αλλάξουµε όλα. Στο πρώτο της βιβλίο για νέους, από 12 ετών, η Ναόµι Κλάιν, σε συνεργασία µε τη Ρεµπέκα Στέφοφ, προσφέρει έµπνευση, ιδέες και εργαλεία δράσης χρήσιµα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη της κλιµατικής δικαιοσύνης. Οι νέοι άνθρωποι δεν αποτελούν απλώς µέρος του κινήµατος κατά της κλιµατικής αλλαγής· είναι πρωτοπόροι του. Το βιβλίο, σε μετάφραση της Πετρούλας Γαβριηλίδου, µας συστήνει νεαρούς ακτιβιστές από όλο τον κόσµο και αντιπαραθέτει δύο φωτιές: αυτή της κλιµατικής αλλαγής και αυτή που φέρει η νέα γενιά. Όσο πιο πολλές σπίθες έχει η δεύτερη, τόσο πιο έντονα θα λάµπει, λέει η Κλάιν, καλώντας τους αναγνώστες να προσθέσουν τη δική τους.

Καλές αναγνώσεις σε μικρούς και μεγάλους!

Leave a Reply