ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ ΛΑΜΑΝΤΑΡΑ

ΛαμαντάραΓνωρίστε “Το παλάτι της πριγκίπισσας Λαμαντάρα”, μέσα από το ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Διόπτρα. Η Πριγκίπισσα Λαμαντάρα δεν μοιάζει με τις άλλες πριγκίπισσες! Στο υπνοδωμάτιό της τα παιχνίδια βρίσκονται διασκορπισμένα παντού, στο μπάνιο ένας χείμαρρος από σαπουνάδες έχει παρασύρει τα πάντα, για να μη μιλήσω για την κουζίνα και τα άλλα δωμάτια… Στο πέρασμά της επικρατεί ένας χαμός!

Τα παιδιά που θα θελήσουν να βοηθήσουν την Πριγκίπισσα Λαμαντάρα να βάλει λίγη τάξη θα πρέπει να εντοπίσουν τα αντικείμενα που τους ζητούνται μέσα στο κάθε ακατάστατο δωμάτιο. Παρατηρητικότητα, οπτική διάκριση, συγκέντρωση είναι κάποιες από τις δεξιότητες που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή της τακτοποίησης των δωματίων του παλατιού.

Η ικανότητα για ταύτιση ή διαφοροποίηση στοιχείων ως προς το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και τον προσανατολισμό είναι αυτά που θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει βασικές ακαδημαϊκές δεξιότητες, όπως είναι η ανάγνωση και η γραφή. Δηλαδή, προκειμένου ένα παιδί να μπορεί να χρησιμοποιήσει λειτουργικά τα σύμβολα του γραπτού λόγου, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μπορεί να τα διακρίνει μεταξύ τους.

Για να μπορέσει ένα παιδί να βρει ομοιότητες και διαφορές, για να μπορεί να εντοπίσει τη θέση των αντικειμένων στον χώρο και να αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες, στοιχεία που θα βοηθήσουν μετέπειτα στη γραφή και στην ανάγνωση, θα πρέπει να μπορεί να εντοπίσει ένα στοιχείο ανάμεσα σε πολλά άλλα ή μέσα σε ένα φόντο. Και εδώ έρχεται η ακατάστατη Πριγκίπισσα Λαμαντάρα να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να εξασκήσουν τις δεξιότητες αυτές.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί εκτός από ευχάριστη δραστηριότητα για όλα τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ειδικούς εκπαιδευτικούς, τους λογοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές που θέλουν να ενισχύσουν στα παιδιά την οπτική αντίληψη και πιο συγκεκριμένα τη διάκριση εικόνας/φόντου.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τα παιδιά θα διασκεδάσουν ψάχνοντας να βρουν τα χαμένα αντικείμενα που κρύβονται στα ακατάστατα δωμάτια, ενώ οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι ειδικοί θεραπευτές θα βρουν σε αυτές τις σελίδες ένα θελκτικό για το παιδί και χρήσιμο εργαλείο.

Η Ελένη Ψαθά είναι Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός MEd ειδικευμένη στις μαθησιακές δυσκολίες. Θα τη βρείτε στο κέντρο «Επικοινωνούμε» (Ολύμπου 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6853951) όπου παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και ειδικής διαπαιδαγώγησης.

Leave a Reply