Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ! 100+ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ο απόλυτος οδηγός διασκέδασης στο σπίτιΤον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η διασκέδαση στο σπίτι έχει την τιμητική της. Οι καταστάσεις που ζήσαμε –και ακόμα ζούμε εν πολλοίς– έχουν οδηγήσει αρκετούς από εμάς να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και αυτή των παιδιών μας. Ναι μεν από το καλοκαίρι και μετά οι έξοδοι και η μαζική παιδική διασκέδαση έχουν ξεκινήσει και πάλι, όμως καθώς ο καιρός χειμωνιάζει, καθώς βρέχει πιο συχνά, καθώς η ώρα άλλαξε και καθώς οι ιώσεις (με πρώτη και καλύτερη ξέρετε ποια) παρελαύνουν στους κλειστούς χώρους, αναγκαστικά το σπίτι αρχίζει να μας βλέπει και πάλι κάμποσες ώρες. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Και το σπίτι έχει τις χάρες του και ένα σωρό δημιουργικές ιδέες για να περάσουμε ευχάριστες οικογενειακές ώρες εντός οικίας υπάρχουν. Νομίζω ότι οι περισσότεροι/ες αυτοσχεδιάσαμε μια χαρά από τον Μάρτιο του 2020 και κάπως τα καταφέραμε. Και αγαπήσαμε τις ώρες αυτές με τα παιδιά μας και διασκεδάσαμε, παρά τις εγγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε. Τέλος πάντων. Με την ελπίδα ότι η διασκέδαση στο σπίτι θα είναι ευχάριστη για όλους, με την ελπίδα να μην είναι υποχρεωτική, αλλά επιλογή μας και με την ελπίδα ότι “οι τέσσερις τοίχοι” δεν θα καταπιέζουν, αλλά θα απελευθερώνουν, σας παρουσιάζω το νέο βιβλίο των Εκδόσεων Μεταίχμιο “Ο απόλυτος οδηγός διασκέδασης στο σπίτι”, που περιέχει 100+ δραστηριότητες για παιδιά από 4 ετών, αλλά και για πολύ μεγαλύτερα, πιστέψτε με! Γιατί όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, η οικιακή διασκέδαση τείνει να περιορίζεται στην οθόνη και η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει ο γονιός για να τους κινήσει το ενδιαφέρον και να τα ξεκολλήσει είναι τιτάνια.

Δυστυχώς, η καραντίνα “νομιμοποίησε” κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές από το προνήπιο κιόλας και κυρίως άλλαξε ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας των παιδιών, ακόμα και στο δημοτικό. Οπότε, η φαντασία είναι πλέον ένα από ελάχιστα όπλα των γονιών για να μην έχουν να αντιμετωπίσουν την γκρίνια των ορίων στις οθόνες και τη βαρεμάρα απέναντι σε κάθε τι αναλογικό. Άλλωστε και ο δημιουργός του βιβλίου, ο καταξιωμένος εικονογράφος και συγγραφέας Mike Lowewry, στην καραντίνα φαντάστηκε και έγραψε, για το… καλό της οικογένειάς του! Θέλοντας να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα μας, ο  Lowewry προτείνει σπιρτόζικους τρόπους για να κινηθούμε, να συνδεθούμε με τη φύση, να εξερευνήσουμε τη δημιουργική μας πλευρά και κυρίως να παίξουμε! Έχει ιδέες που εφαρμόζονται άπαξ και άλλες που μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες. Τα υλικά που απαιτούνται, σε γενικές γραμμές, υπάρχουν σε κάθε σπίτι, ίσως, όμως χρειαστεί να πεταχτείτε μέχρι το βιβλιοχαρτοπωλείο της γειτονιάς για ελάχιστες προμήθειες! Δίνω ορισμένα παραδείγματα! Ο  Lowewry μάς εξηγεί πώς:

  • να φτιάξουμε ένα βιβλίο-ταινία (και, αν θέλουμε, να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξουμε κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή μας)
  • να φτιάξουμε φωσφοριζέ κιμωλίες για ζωγραφική αριστουργημάτων που αναδεικνύονται στο σκοτάδι
  • να βάψουμε μπλουζάκια (αχ, ήρθε και με βρήκε ξανά η εφηβεία μου, τότε που ζωγράφιζα τα λευκά και ξέβαφα τα σκούρα με χλωρίνη)
  • να φτιάξουμε σαπουνένια σύννεφα –τρελάθηκα λέμε!
  • να μάθουμε κρυπτογραφία και να φτιάξουμε κατασκοπευτικά εργαλεία (και τα δύο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και για γονείς μόνο…)
  • να καταβροχθίσουμε ένα ταχύτατα φτιαγμένο κουπάτο κέικ (Done! yummy) και να κάνουμε γευσιγνωσία τσιπς (γενικά η γευσιγνωσία ως μάντεμα του τι τρώμε και πίνουμε είναι φανταστική ιδέα)
  • να ζωγραφίσουμε με κλειστά μάτια (για να σας… δω)
  • να παίξουμε μπόουλινγκ δωματίου, αλλά και να τρέξουμε κούρσες σαχλαμάρας (δεν σας λέω τι είναι, πάντως έχει πολλή πλάκα)
  • να κάνουμε μια διαδικτυακή εκδρομή (πάω για online τρέλες στις Σεϊχέλες, το βράδυ), αλλά και ένα online πάρτι-συγκέντρωση με φίλους
  • να κάνουμε spa (spa day next saturday, έχει αποφασιστεί και οργανωθεί ήδη)
  • να φτιάξουμε (μπλιαχ εγώ, η χαρά της κόρης μου) σλάιμ. Ξέρατε ότι θέλει και υγρό φακών επαφής για να τελειοποιηθεί;
  • να μάθουμε κάτι καινούργιο, όπως οριγκάμι ή κιθάρα ή νοηματική ή… μαγικά!

Αυτές και δεκάδες άλλες ιδέες, πρωτότυπες, διασκεδαστικές και εύκολα εφαρμόσιμες, θα βρείτε στις σελίδες του απόλυτου οδηγού διασκέδασης στο σπίτι! Κάποιες από αυτές απαιτούν επίβλεψη από ενήλικο, κάποιες μπορούν να τις κάνουν και τα παιδιά μόνα τους. Κάποιες ίσως και να λερώνουν λιγάκι, κάποιες απαιτούν (λελογισμένη) χρήση του διαδικτύου. Η καθεμιά, πάντως, έχει σήμανση, ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει. Φυσικά, μπορείτε να τις τροποποιήσετε λιγάκι για να σας ταιριάξουν καλύτερα ή ακόμα και να προσθέσετε, εμπνευσμένοι από όσα διαβάσατε, τις δικές σας! Καλά να περάσετε και au revoir! Προς το παρόν πάω να γίνω… υπερήρωας και να τραγουδήσω καραόκε, κάνοντας ζογκλερικά κάτω από μια γιρλάντα με σημαιάκια.

Το βιβλίο του Mike Lowewry “Ο απόλυτος οδηγός διασκέδασης στο σπίτι: 100+ δραστηριότητες για δημιουργικές μέρες” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Σοφίας Γρηγορίου.

Leave a Reply