ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΔΙΩΚΤΕΣ

Καλικαντζαρολογία-ΚαλικαντζαροδιωκτικήΑπό παιδί λάτρευα τους καλικαντζάρους και την όλη μυθολογία που τους περιέβαλλε! Την αγάπη αυτή την έχω κληροδοτήσει και στα παιδιά μου, καθώς κάθε Δωδεκαήμερο αφηγούμαστε καλικαντζαροϊστορίες και ακούμε καλικαντζαροτραγούδια και φανταζόμαστε πως ό,τι μικρό και μεγάλο στραβό μάς συμβαίνει οφείλεται σε αυτούς. Ιδιαίτερα φέτος, η λαχτάρα μας συνδυάζεται με αγωνία, γιατί δεν ξέρουμε αν και πώς τους έχει επηρεάσει ο κορονοϊός… Λέτε να είναι σε καραντίνα και να μην έρθουν; Κι αν είναι κρούσματα και μας κολλήσουν; Μήπως το ότι θα είμαστε διαρκώς στο σπίτι θα τους επηρεάσει και θα τους αγριέψει; Όλα αυτά τριγύριζαν στο μυαλό μου μέχρι που βρέθηκε στα χέρια μου ένα σύγγραμμα ονόματι Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική. Εννοείται πως το ξεκοκάλισα αυθημερόν. Αμέσως μετά, όμως, μια και μου είχαν μείνει απορίες, επικοινώνησα με τον δρα Στέλιο Πελασγό, συγγραφέα του πονήματος, ο οποίος μου ξεκαθάρισε τα πάντα. Αποφάσισα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας τη νέα γνώση, γιατί, αγαπημένοι αναγνώστες του Τaλκ, σε λίγες ημέρες, οι Καλικάντζαροι ΕΡΧΟΝΤΑΙ και πάλι!

Καλησπέρα, κ. Πελασγέ! Είναι μεγάλη μας τιμή να σας φιλοξενούμε στις σελίδες μας. Καταρχάς, πριν μιλήσουμε για την Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική, συστηθείτε στο κοινό του Τaλκ.

Ονομάζομαι Στέλιος Πελασγός και είμαι επαγγελματίας παραμυθάς, γνωστός ως καλικαντζαροδιώκτης νούμερο 033 του Κ.Κ.Κ.Κ. (Κέντρου Κατεπείγουσας Καταπολέμησης Καλικαντζάρων). Σπούδασα καλικαντζαρολογία στο σπήλαιο που γεννήθηκε ο Μέγας Κατεργάρης Ερμής, ο θεός που δίδαξε τα κόλπα της καλικαντζαροδιωκτικής κοντά στο χωριό του πατέρα μου στο Μάτι Φενεού, μέσα στα έλατα. Βασική παραμυθοκομική με δίδαξε στην Ελευσίνα η γιαγιά μου η Δήμητρα και τα ειδικά φυλακτά της στολής μου τα έφερε ο παππούς μου ο Γιαννάκης από την Σμύρνη. Το σχολείο μου ήταν ένας πέτρινος πύργος και υπάρχει ακόμα, μέσα σε ένα δάσος, στα Ανάβρυτα. Συνέχισα να μαθαίνω σε πανεπιστήμια, καφενεία, αποσπερίδες, πανηγύρια, αγρυπνίες, ρακοκάζανα, δάση και ρεματιές σε όλο τον κόσμο. Η διδακτορική μου έρευνα, στο πεδίο της Καλικαντζαροδιωκτικής, ερευνά τις σύγχρονες μεθόδους προστασίας κουραμπιέδων. Παρακολουθούμαι, όμως, στενά από καλικαντζάρους, λάμιες και τρολ και ζω πάντα κοντά σε δέντρα για να μπορώ να σκαρφαλώνω και να τους ξεφεύγω αφού είμαι H.S.P. (Highly Sensitive Person), αλαφροΐσκιωτος, κι όταν βρεθώ πάνω σε δέντρο παίρνω το χρώμα της φυλλωσιάς και δεν με ξεχωρίζεις. Κάνω παρέα κυρίως με παιδιά και λέω παραμύθια σε όσους τα έχουν ανάγκη (καλικαντζαρόπληκτους, ανθρώπους με αναπηρίες, φυλακισμένους, γέροντες, τσιγγάνους, πρόσφυγες κ.ά.) Εμφανίζομαι το σούρουπο ως κουτσή αλεπού και τις νύχτες μπορεί να με πετύχετε να κολυμπώ στα νερά του ονείρου σας.

Ειλικρινά, σας θαυμάζω. Και μακάρι να είχαμε χώρο να συζητήσουμε για τα πάντα. Σήμερα, όμως, θα περιοριστούμε στην Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική. Είμαι ενθουσιασμένη που συναντώ επιτέλους έναν καλικαντζαρολόγο και καλικαντζαροδιώκτη. Γιατί νιώσατε την ανάγκη να γράψετε αυτό το βιβλίο τη δεδομένη στιγμή; Μήπως εμπλέκονται τα καλκατζόνια με τον κορονοϊό;

Αγαπητή Πελιώ, είμαι στην ευχάριστη θέση να σου αποκαλύψω από πού ξεκίνησε η επιδημία του Κορονοϊού. Το Κ.Κ.Κ. (Κέντρο Κατανόησης Καλικαντζάρων), έπειτα από πολύμηνες έρευνες, αποκάλυψε ότι ο κορονοϊός μεταφέρθηκε στον άνθρωπο όταν ένας φιλοκαλικάντζαρος ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού κατάπιε επίτηδες μελομακάρονο που είχε κατουρήσει καλικάντζαρος με σκοπό να ξεκινήσει μια πανδημία, να κλείσουν τα σχολεία και να βρίσκονται τα παιδιά περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση και στον υπολογιστή. Η μόνη αντίδραση μας σε αυτό είναι να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία, κόμικς, να λέμε παραμύθια και να μαθαίνουμε στο γατάκι μας να κάνει τούμπες αντί να χαζεύουμε εμπρός στην οθόνη.

Άρα είχα δίκιο που είχα προαισθανθεί την εμπλοκή τους. Και ευτυχώς που βρεθήκατε εσείς να προσφέρετε τον οδηγό σας στην επιστήμη. Πόσο χρειάστηκε να μελετήσετε για να οδηγηθείτε στη συγγραφή του και ποιες ήταν οι πηγές σας; Αισθανθήκατε ποτέ απειλούμενος από τα παγανά την ώρα που γράφατε την Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική; Είστε απολύτως βέβαιος ότι ο Μαντρακούκος και η παρέα του δεν θα καταλάβουν τις Εκδόσεις Πατάκη ή/και τα βιβλιοπωλεία προσπαθώντας να αποτρέψουν την πώλησή του; Μήπως κινδυνεύουν οι μελετητές του; Κι εγώ μαζί τους;

Για να τον γράψω και να τον τεκμηριώσω επιστημονικά διάβασα: 842 κιλά ολόκληρων βιβλίων, 253 κιλά μασουλημένων βιβλίων (οι βερβελούδες μασάνε τις σελίδες που αποκαλύπτουν τα πιο επικίνδυνα μυστικά τους) και 452 κιλά μυστικών αναφορών under cover καλικαντζαρολόγων γραμμένων με καλικαντζαροαπωθητική μελάνη (ζουμί από σκόρδα). Για την αποκρυπτογράφηση τους, αναγκάστηκα να φορώ πάνω από την κορονοϊοϊκή μάσκα μια ειδική μάσκα για την βρώμα με τριπλά φίλτρα σκορδοαπορρόφησης. Φυσικά, έγραφα κρυμμένος στο δεντρόσπιτο δίπλα στον καταρράκτη στη μυστική ρεματιά μου στο Πήλιο. Τα παγανά είχαν μάθει για την προσπάθεια μου και με αναζητούσαν, αλλά με γλίτωσαν οι φίλες μου οι αλεπούδες. Όμως, αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα αποκαλύψω στο επόμενο βιβλίο μου και δεν μπορώ να σου πω περισσότερα προς το παρόν.

Οι γενναίες εκδόσεις Πατάκη ήταν ο μόνος εκδοτικός οίκος που δέχτηκε να δημοσιεύσει αυτό το επικίνδυνο βιβλίο. Το έστειλα σε πολλούς, αλλά αμέσως μετά λάμβαναν με το ταχυδρομείο κουτιά με καραφλούς κουραμπιέδες και κατουρημένα μελομακάρονα και φοβόντουσαν να το εκδώσουν. Τώρα, άκου τι συμβαίνει. Οι καλικάντζαροι έχουν κάνει μεγάλες παραγγελίες για να εξαντληθεί η Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική και να μην μπορούν να το βρουν τα παιδιά. Αυτό το καταλαβαίνουμε από τις διευθύνσεις όπου παραδίδονται π.χ. 10 κούτες βιβλία στην σπηλιά του Νταβέλη, 40 στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, 25 στο πηγάδι του Ανέστη στο Βελεστίνο, 242 κούτες στα κατεχόμενα της Κύπρου. Τα παίρνουν οι καλικάντζαροι μεταμφιεσμένοι σε μελετηρά παιδάκια και τα μασουλάνε στον Κάτω Κόσμο. Πρέπει, λοιπόν, αμέσως τα παιδιά να παραγγείλουν βιβλία πριν να τα πάρουν όλα οι σκαλαπούνταροι και κάθε βράδυ, αφού τα διαβάσουν, να τα κρύβουν σε διαφορετική κρυψώνα π.χ. στο μπαλκόνι κάτω από την γλάστρα που κουτσουλάν οι δεκαοχτούρες, μέσα στο τσουβαλάκι με τις σκυλοκροκέτες, στο κοτέτσι, στο πίσω μέρος της ντουλάπας που έχει πολλές αράχνες κ.λ.π.

Πολύπλοκο, αλλά θα γίνει. Ευτυχώς που ενημερώνουμε το αναγνωστικό κοινό, γιατί εγώ διάβασα την Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική χωρίς προφυλάξεις και ομολογώ ότι φοβάμαι λίγο… Μιλήστε μας τώρα για τους καλικαντζάρους. Επιγραμματικά, γιατί τις λεπτομέρειες θα πρέπει να τις αναζητήσουμε στο βιβλίο… Ποιοι είναι; Από πού προέρχονται; Πόσα χρόνια τους βρίσκουμε στην Ελλάδα; Πώς τους αναγνωρίζουμε; Τι ακριβώς κάνουν; Ποια είναι τα όπλα τους; Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι και γιατί έχει αυξηθεί η ανάγκη για καλικαντζαρολόγους τα τελευταία χρόνια;

Ανήκουν στο είδος των «Παγανών» ή «Μιαρών», των «εξαποδών» και των «κακών συναπαντημάτων». Δεν έχουν καμιά σχέση με νεραϊδίτσες που κάθονταν στα λουλουδάκια προσεκτικά για να μην τσαλακωθεί η φουστίτσα τους ούτε με εξυπηρετικά ξωτικάκια που σου δένουν τα κορδόνια των παπουτσιών για να μην περδικλωθείς. Βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα από τότε που έπηξε ο φλοιός της γης και φύτρωσε στον Κάτω Κόσμο το δέντρο που τον κρατάει. Έρχονται τα Χριστούγεννα και φεύγουν τα Φώτα μόλις αρχίσουν τα σχολεία. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για καλικαντζαρολόγους έχει αυξηθεί. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πιστέψει ότι οι καλικάντζαροι είναι καλοί. Ότι φοράνε πράσινες φορμίτσες και σκουφάκια και είναι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη. Αν είναι δυνατόν ένας Άγιος να χρειάζεται βοηθούς! Αν είναι δυνατόν ο καλός Αϊ-Βασίλης να ζούσε μαζί με αυτά τα βρωμερά κακανθρωπίσματα!  Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες διότι θα κινδυνεύσει το περιοδικό σας και οι αναγνώστες του. Δεν θα θέλατε ασφαλώς το χριστουγεννιάτικο τεύχος του Ταλκ να μυρίζει τσίσα καλικάντζαρου ή να κρύβονται μέσα στις σελίδες του τα αγαπημένα ζωάκια των καλικαντζάρων (ψείρες, κοριοί, κατσαρίδες κ.λ.π)

Με τίποτα! Με τίποτα! Σταματήστε εδώ! Αναφερθήκατε πριν στο Κ.Κ.Κ.Κ. Τι είναι και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε εμείς ως πολίτες-αναγνώστες; Και μια και μιλάμε με αρτικόλεξα, τι είναι η Π.Π.Π.Π.Π και η Π.Π.Π.Π;

Το Κ.Κ.Κ.Κ. είναι το διάσημο Κέντρο Κατεπείγουσας Καταπολέμησης Καλικαντζάρων το οποίο μπορεί να καλεί σε βοήθεια κάθε καλικαντζαρόπληκτος. Δυστυχώς υπάρχει και η Π.Π.Π.Π.Π.,η Πρωτοβουλία Προστασίας και Περίθαλψης Παραδοσιακών Πλανήταρων, η οποία δίνει πρώτες βοήθειες σε όποιον καλικάντζαρο ραντίσουμε με αγιασμό και η Π.Π.Π.Π, η Παγκόσμια Προσπάθεια Προστασίας Παγανών που εκδίδει φιλοκαλικαντζαρικά βιβλία και αφίσες, κάνει εκπομπές και γυρίζει ταινίες όπου οι πλανήταροι εμφανίζονται ως καλοσυνάτοι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη.

Θα είμαστε προετοιμασμένοι και δεν θα υποκύψουμε σε καμία Π.Π.Π.Προπαγάνδα. Πάμε τώρα σε κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό. Δεν γίνεται να μην έχετε έρθει ποτέ ενώπιος ενωπίω με ένα τέτοιο πλάσμα. Μοιραστείτε μαζί μας μια ή περισσότερες αξιοσημείωτες εμπειρίες σας. Μια τρομακτική και μια αστεία, ίσως…

Θα ξεκινήσω με την πιο αστεία για να μην σας τρομάξω. Πρόπερσι, μια καλικαντζαρίνα είχε κρυφτεί στο καλάθι με τα άπλυτα ρούχα. Έβαλα το πρόγραμμα για σκούρα και γέμισα τον κάδο με μαύρα βρακιά, σκούρα παντελόνια, μπλε πουλόβερ και… μια μαύρη καλικαντζαρίνα που κοιμόταν. Όταν τελείωσε το πλύσιμο, κρέμασα στα μανταλάκια και μια βερβελούδα που έβγαζε μπουρμπουλήθρες… Η πιο τρομακτική συνδέεται με το μαύρο γατάκι μου, τον Πορφύριο. Το κουτσό της Καλής, το πιο μικρό καλικαντζαράκι, έμαθε να γουργουρίζει και μια νύχτα που έγραφα καλικαντζαροδιωκτικές συμβουλές κουλουριάστηκε στην αγκαλιά μου κι εγώ το χάιδευα νομίζοντας ότι είναι ο Πορφύριος. Απορροφημένος από την έμπνευση μου, δεν είχα αισθανθεί την βρώμα. Όταν κοίταξα και είδα στην αγκαλιά μου καλικάντζαρο, ούρλιαξα και μπήκα στο μπάνιο. Τρεις μέρες πλενόμουνα…

Μετά των Φώτων θα είμαστε σίγουρα ασφαλείς; Ποιος ή τι μας εγγυάται ότι απαλλασσόμαστε από τους καλικαντζάρους για τις επόμενες 353 ημέρες του χρόνου;

Με τους καλικαντζάρους ποτέ δεν είστε ασφαλείς. Όπως υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο για τον κορονοϊό έτσι υπάρχουν κι αυτοί που δεν ραντίζουν τα σπίτια τους με αγιασμό δημιουργώντας εστίες καλικαντζαρικής μετάδοσης. Ο μόνος τρόπος για να σωθείτε είναι να διαβάσετε το κεφάλαιο «Τα όπλα του καλικαντζαροδιώκτη» στην Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική και να τα έχετε πάντοτε στο σπίτι σας (σκόρδα, κόσκινο, μαυρομάνικο μαχαίρι, λιβανιστήρι, οδοντόβουρτσα κ.λπ)

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Θα μας φανούν σίγουρα χρήσιμες… Τέλος, πού μπορούν να σας αποστέλλουν οι αναγνώστες του εγχειριδίου σας το ερωτηματολόγιο, ώστε να γίνουν δεκτοί ως δόκιμοι καλικαντζαροδιώκτες και να σας θέσουν επιπλέον ερωτήματα, αν χρειαστεί;

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση kkkk@patakis.gr  ή ταχυδρομικά Εκδόσεις Πατάκη, Π.Τσαλδάρη 38, 104 37. Πάνω στο φάκελο να κάνουν μια ωραία ζωγραφιά –λουλουδάκια, συννεφάκια, καρδούλες κ.λ.π- για να τον σιχαθούν οι καλικάτζαροι και να μην τον ανοίξουν.

Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική

Το βιβλίο του Στέλιου Πελασγού Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Καλικαντζαρογράφοι είναι οι Σπύρος Γούσης και Μαίρη Καρπέτα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα στο www.storytelling.gr

Leave a Reply