ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020: ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

αρχείο λήψηςΚαι αυτό το {παράξενο} καλοκαίρι κάνουμε βουτιά στα 70 πιο φρέσκα και δροσερά και φανταστικά και πανέμορφα βιβλία για παιδιά κάθε ηλικίας που είναι, χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη συντροφιά στις διακοπές μας, είτε στην πόλη είτε στην εξοχή.

1«Ο Πολυπόδαρος έχασε τα παπούτσια του!» Θα τον βοηθήσετε να τα βρει; H κλινική ψυχολόγος Σουζάνα Παπαφάγου και οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους πολύ πολύ μικρούς αναγνώστες ένα βιβλίο-παιχνίδι γεμάτο περίεργα πλασματάκια, αριθμούς, κρυψώνες και χρώματα, που τους εισάγει στις έννοιες της αίσθησης του εαυτού στον χώρο ενισχύοντας παράλληλα την πίστη τους στη φιλία και στη συνεργασία. Διαβάστε και έπειτα παίξτε μαζί με το παιδί σας, περνώντας μαζί χρόνο ποιοτικό, δημιουργικό και κυρίως διασκεδαστικό! Η πολύχρωμη, πρωτότυπη εικονογράφηση είναι του Μενέλαου Κουρούδη.

9789605723347Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί ένας ακόμη τίτλος στην επιτυχημένη σειρά για πολύ μικρούς αναγνώστες του βραβευμένου εικονογράφου Axel Scheffler: «Τικ και Τέλα: Το ήσυχο σαλιγκάρι», σε απόδοση Φίλιππου Μανδηλαρά. Όταν τα φασαριόζικα παιχνίδια της Τέλα τρόμαξαν το σαλιγκάρι του Τικ, αυτός θύμωσε μαζί της. Μετά, όμως, ένα λαίμαργο πουλί προσπάθησε να κλέψει το σαλιγκάρι και σύντομα οι δύο φίλοι κατάλαβαν πως μερικές φορές είναι καλό να κάνεις φασαρία! Η νέα τρυφερή ιστορία των Τικ και Τέλα θα βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να μάθουν πώς θα δίνουν λύση στις διαφορές που πάντε προκύπτουν ανάμεσα σε φίλους.

 2

«Η μέρα που τα κραγιόνια γύρισαν σπίτι» (Εκδόσεις Ίκαρος, απόδοση Φίλιππος Μανδηλαράς) είναι το δεύτερο βιβλίο, μετά τη «Μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν», από το ευφάνταστο σύμπαν των κραγιονιών με την υπογραφή των Drew Daywalt και Oliver Jeffers. Ο Ντάνκαν έχει μια απίθανη χρωματιστή παρέα: τα κραγιόνια του! Έχει ήδη περάσει μια περιπέτεια μαζί τους, όταν αυτά απειλούσαν ότι θα παραιτηθούν. Σε αυτή τη νέα ιστορία, ο Ντάνκαν λαμβάνει ένα καινούργιο πακέτο από καρτ ποστάλ, από τα κραγιόνια που έχει παρατήσει σε διάφορα σημεία και του ζητούν να τα σώσει: το Βυσσινί Κραγιόνι χάθηκε κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ κι έσπασε στα δύο όταν κάθισε πάνω του ο μπαμπάς· το Τυρκουάζ, κόλλησε σε μια άπλυτη κάλτσα μέσα στο στεγνωτήριο. Κάθε κραγιόνι έχει τη δική του λυπητερή ιστορία να αφηγηθεί, ζητώντας από τον Ντάνκαν να το βοηθήσει να γυρίσει σπίτι, στο κουτί με τα κραγιόνια. Το έξυπνο χιούμορ και οι ανατρεπτικές ιστορίες των πολύχρωμων ηρώων θα αλλάξουν για μια ακόμη φορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα κραγιόνια αλλά και κάθε προσωπικό μας αντικείμενο από εδώ και στο εξής!

3Ένα λυπημένο αντίο κρύβει ένα χαρούμενο γεια. Κι όταν λέμε αντίο στις μεγάλες βόλτες, στις πεταλούδες και στον ήλιο… λέμε γεια στη νύχτα, στις πυγολαμπίδες και στα αστέρια! Γιατί κάθε αντίο… πάντα φέρνει ένα γεια. Το νέο βιβλίο της Corrie Doerrfeld «Σου λέω αντίο! Σου λέω γεια!» (εκδόσεις Διόπτρα) μιλάει με ενσυναίσθηση στα παιδάκια από 3 ετών για τις αλλαγές στη ζωή τους, την προσαρμογή και πόσο όμορφα πράγματα μπορεί να φέρει μια νέα αρχή.

978-960-03-6705-8b
Ένα παιδί. Τρία γεράκια. Ένα δίλημμα. Τα γεράκια έφτιαξαν φωλιά στην καμινάδα. Τα δύο είναι μικρά, δεν μπορούν να πετάξουν. Ακόμα. Έρχεται παγωνιά και ο μπαμπάς θέλει να ανάψει το τζάκι. Θα καταφέρει το κορίτσι να βοηθήσει τους νέους της φίλους; «Το γεράκι στην καμινάδα» της Ειρήνης Αγγέλη (εκδόσεις Καστανιώτη, εικονογράφηση Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά) είναι μια ιστορία για παιδιά από τριών ετών για εκείνες τις στιγμές στη ζωή που οι αποφάσεις μάς δυσκολεύουν αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε.

4Ο «Βάτραχος Τρίκλωπας», ο νέος ήρωας της Olga de Dios, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, μετά τη «Ρόζα το Τερατάκι» και «Το κίτρινο πουλάκι», είναι ένα ιδιαίτερο πλάσμα με τρία μάτια και ολόσωμο ριγέ μαγιό που μεγαλώνει σε ένα μολυσμένο περιβάλλον. Η καλή του όραση θα τον βοηθήσει μια μέρα να ανακαλύψει την αιτία που ο ουρανός είναι μόνιμα γκρίζος. Αλλά τι μπορεί να κάνει ένας μικρός και μόνος βάτραχος μπροστά σε ένα θηριώδες εργοστάσιο που λειτουργεί νυχθημερόν; Μα τι άλλο από το να ζητήσει τη βοήθεια των φίλων του και να δράσουν όλοι μαζί ομαδικά! Και τότε ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, ακόμα και το γκρίζο εργοστάσιο. Ένα φανταστικό εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά από 3 ετών αφιερωμένο στην περιβαλλοντική ευαισθησία, στη δύναμη της ομάδας, στην αξία της φιλίας και της συνύπαρξης.

5

Η Μία είναι ένα κοριτσάκι σαν όλα τα άλλα. Τις νύχτες, είτε με ανοιχτά μάτια είτε με κλειστά, ονειρεύεται αληθινές περιπέτειες με δράκους και πριγκίπισσες, ιππότες και πειρατές. Και φυσικά ότι τρώει παγωτά. Έρχεται όμως μια νύχτα ξεχωριστή, γιατί οι ευχές βγαίνουν αληθινές! Η Μία, λοιπόν, ζητάει μια φίλη κολλητή. Γιατί τι αξία έχουν οι περιπέτειες αν δεν τις μοιράζεσαι. Τη φίλη της τη λένε Πες-πες. Και τρώει ιστορίες! Η Μαρία Παπαγιάννη και η Ίριδα Σαμαρτζή ένωσαν τις δυνάμεις τους σ’ ένα βιβλίο που έχει μεγάλη ιστορία και λέγεται «Πες-πες. Μία ιστορία» (Εκδόσεις Πατάκη). Χρόνια τώρα η Μαρία αφηγείται την ιστορία της Πες-πες, της πασχαλίτσας που όλο πεινάει και μόνο ιστορίες τρώει. Κι έτσι όλα τα παιδιά που μαθαίνουν το μυστικό της την κερνάνε κι από μια ιστορία. Όταν τα παιδιά στα σχολεία ρωτούσαν τη Μαρία αν υπάρχει βιβλίο της Πες-πες, εκείνη απαντούσε πως ακόμα δεν είναι έτοιμη. Και να τώρα, χρόνια μετά, αφηγήθηκε στην Ίριδα Σαμαρτζή την ιστορία της πασχαλίτσας και ξαφνικά η Πες-πες τρύπωσε σ’ ένα βιβλίο και μάλιστα ολοδικό της.

6

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης (δημιουργός της επιτυχημένης σειράς “Ψαρόσουπα”) υπογράφει ένα φρέσκο και γεμάτο χρώμα εικονογραφημένο βιβλίο για μια δυναμική παρέα σούπερ ελεφάντων. Σε εικονογράφηση του Mike Hall, το βιβλίο των Εκδόσεων Ψυχογιός θα ξετρελάνει τους μικρούς αναγνώστες, που θα λατρέψουν τις περιπέτειες των νέων αυτών ηρώων. Στους πρόποδες του όρους Πινέλο, στο μακρινό Χρωματιστάν, απλώνεται σαν πολύχρωμη θάλασσα η πεδιάδα των χρωμάτων! Εκεί ζουν οι μοναδικοί στον κόσμο «Ελέφαντες με τιράντες», οι ηρωικοί προστάτες των χρωμάτων ολόκληρου του πλανήτη. Ο Μπάμπου με τη δύναμη του μπλε, η Μούμου με την ταχύτητα του κόκκινου και ο Κίνγκο με τα φτερά του κίτρινου είναι πάντα έτοιμοι να σώσουν τα χρώματα από κάθε απειλή και να τα διατηρήσουν όμορφα και λαμπερά. Η περιπέτειά τους ξεκινά όταν οι ταχυδρομικές μέλισσες ενημερώνουν τους τρεις ελέφαντες με ένα μήνυμα γραμμένο σε μπανανόφλουδα πως τα χρώματα από τους κήπους του Μπογιάτι έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται. Εκείνοι, χωρίς να χάσουν ούτε λεπτό, αναλαμβάνουν δράση. Έτοιμοι για ακόμα μία φορά να υπερασπιστούν και να σώσουν τα χρώματα από τον κακό χρωματοκλέφτη, εκτοξεύονται προς τους κήπους, χρησιμοποιώντας τις μαγικές τους τιράντες.

7Η σειρά βιβλίων της Ελληνοεκδοτικής «Τα ζωάκια των συναισθημάτων» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών. Μέσα από σύντομες ιστορίες τα παιδιά έρχονται σε πρώτη επαφή με τα βασικά συναισθήματα, τα κατανοούν, τα αποδέχονται και τα αγκαλιάζουν. Η σειρά έχει στόχο να καλλιεργήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη τους, βοηθώντας τα να εκφράζουν όλα τα συναισθήματά τους: ευχάριστα και δυσάρεστα. Στο βιβλίο του Γιώργου Μπουμπούση Η σφιχτή αγκαλιά της αγάπης (εικονογράφηση Μαρία Μανουρά) θα διαβάσετε την ιστορία της Αγάπης,της ελεφαντίνας με τη μεγάλη προβοσκίδα, που τρελαίνεται να κάνει σφιχτές αγκαλιές στα ζωάκια των συναισθημάτων. Γιατί όμως εκείνα κάθε φορά που τη βλέπουν τρέχουν μακριά της; Τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά της για να μην τα διώχνει;

8

Οι μικροί φαν του λύκου Ζαχαρία έχουν την τιμητική τους αυτόν το μήνα, μια και κυκλοφόρησαν δυο νέοι τίτλοι της πολυαγαπημένης σειράς της Orianne Lallemand. «Ο λύκος Ζαχαρίας γιορτάζει τα γενέθλιά του» είναι ένα βιβλίο για τις παρεξηγήσεις και τις ευχάριστες εκπλήξεις. Τα γενέθλια του λύκου Ζαχαρία πλησιάζουν και, χαρούμενος, αποφασίζει να οργανώσει μια γιορτή. Οι φίλοι του, όμως, δε δείχνουν πολύ ενθουσιασμένοι με την ιδέα του. Οργισμένος, ο πρωταγωνιστής μας φεύγει για το δάσος με τη μουσούδα του κατεβασμένη και τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται…

9«Ο λύκος Ζαχαρίας παίρνει τα βουνά» είναι ένα βιβλίο για την περιπέτεια και την οικογένεια. Η Δεσποινίς Τιτί είναι πολύ ανήσυχη: εδώ και εβδομάδες δεν έχει νέα από τον μπαμπά της. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει ο λύκος Ζαχαρίας, έτοιμος πάντα να ριχτεί σε μια τρελή περιπέτεια, που θα τον οδηγήσει στα πιο όμορφα βουνά του κόσμου, στο κυνήγι του πιο μυστηριώδους Γέτι!

10Στη μυθολογία μας υπήρχαν ήρωες αλλά και θεοί που είχαν ανθρώπινη μορφή. Υπήρχαν όμως και πλάσματα διαφορετικά, τέρατα πολύ τρομακτικά, όπως η Λερναία Ύδρα, η Σκύλα, οι Σειρήνες ή ο Κέρβερος. Που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, αλλά νικήθηκαν τις περισσότερες φορές… Οι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν μέσα από το νέο βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα «Τα τέρατα της Μυθολογίας», που ανήκει στη σειρά «Γνωρίζω τη μυθολογία» των Εκδόσεων Μίνωας. Η εικονογράφηση είναι του Θάνου Τσίλη.

11Τι είναι άραγε το «Μαμούν»; Μήπως είναι μαμούθ; Ή  μαμούνι; Και γιατί όταν του φωνάζεις «ξου, ξου, ξου», αυτό έρχεται κατά πάνω σου, αντί να φύγει; Ο Ξου είναι ο ήρωας της ιστορίας των Αλίκης Γιαννάκη και Ματθαίου Αμανατιάδη (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, εικονογράφηση Στέλλα Δημητρακοπούλου). Ένα πλάσμα καλόκαρδο, που προέκυψε από τη διασταύρωση μαμουνιού και μαμούθ! Τι μπορεί, όμως, να πάει στραβά όταν ο Ξου ξεκινά γεμάτος χαρά να πάει στην παιδική χαρά, για να βρει καινούριους φίλους; Μήπως η προβοσκιδομύτη του θα σταθεί εμπόδιο στη συλλογή νέκταρ; Μήπως το καβούκι του δεν ενδείκνυται για τσουλήθρα; Μήπως το βάρος του τον εμποδίζει από το να γίνει πιλότος; Κι όμως! Ο Ξου, αυτό το αλλόκοτο πλάσμα, με την περίεργη όψη και το απωθητικό όνομα, θα καταφέρει να φωτίσει τον δρόμο για την αληθινή φιλία. Στο τέλος, η υπομονή, το πείσμα και η αγάπη για τους άλλους θα νικήσουν την απάθεια, τον φόβο και τα στερεότυπα.

12Η πόλη είναι ένα μέρος πολυσύχναστο, η πόλη είναι ένα μέρος πολύβουο, η πόλη είναι ένα μέρος τεράστιο, όταν είσαι τόσο μικρός. Ο «Περντού» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) είναι μια τρυφερή ιστορία για έναν μικρό φοβισμένο σκύλο που έχει χαθεί και την αναζήτηση ενός μέρους το οποίο θα μπορεί να αποκαλεί «σπίτι». Από τον Ρίτσαρντ Τζόουνς, δημιουργό των βιβλίων Το λευκό λιοντάρι και Χάρτινα αεροπλανάκια έρχεται ένα παραμύθι-διαμάντι για παιδιά από 4 ετών, που θα τα συγκινήσει, αλλά και θα τα γεμίσει με χαρά, καλλιεργώντας τους ταυτόχρονα την αγάπη για τα ζώα.

13Το «Σκουλήκι αγαπάει Σκουλήκι» των J. J. Austrian και Mike Curato (Εκδόσεις Κλειδάριθμος) είναι μια γλυκιά, εικονογραφημένη ιστορία αγάπης που ανατρέπει κάθε έμφυλο στερεότυπο και υμνεί την αγάπη σε όλες τις υπέροχες μορφές της. Όταν ένα σκουλήκι συναντάει ένα ξεχωριστό σκουλήκι και ερωτεύονται, αποφασίζουν να παντρευτούν. Αφού βρίσκουν παπά, κουμπάρο και παρανυφάκια, αφού βρίσκουν τρόπο να φορέσουν τις βέρες, αφού κανονίζουν τα του στολισμού, τα της μουσικής και τα του φαγητού, οι φίλοι τους θέλουν να μάθουν: Ποιος θα φορέσει το νυφικό; Και ποιος θα φορέσει το κοστούμι; Η απάντηση είναι μία: Δεν έχει σημασία, γιατί… αγαπιούνται. Το βιβλίο τιμήθηκε με τα βραβεία Minnesota Book Award for Children’s Literature και Charlotte Huck Award Honoree.

14Όλα τα ζώα ξέρουν καλά ότι δεν πρέπει να πλησιάζουν το γέρικο Σκιάχτρο. Όταν όμως ένα μικρό, τρομαγμένο κοράκι πέφτει από τον ουρανό, το Σκιάχτρο κάνει κάτι αναπάντεχο… Το σώζει! Σύντομα ένας στενός δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο αταίριαστους φίλους. Είναι όμως αρκετά δυνατός για να αντέξει στον χρόνο; «Το σκιάχτρο» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι μια υπέροχη, τρυφερή ιστορία από τους μοναδικούς Αδερφούς Φαν και τη δημοφιλή συγγραφέα Μπεθ Φέρι, που μιλά στα παιδιά από 5 ετών για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης.

12607Είστε σίγουροι ότι ξέρετε «Πώς διαβάζεται ένα βιβλίο;» Ο Daniel Fehr (εκδόσεις Πατάκη) έρχεται να ανατρέψει τη βασική πεποίθηση ότι τα βιβλία διαβάζονται κρατώντας τα σταθερά, ίσια, γυρίζοντας τις σελίδες και διαβάζοντας την ιστορία από την αρχή ως το τέλος. Στις γεμάτες τούμπες, ακροβατικά και πιρουέτες σελίδες του τίποτα δε μένει στη θέση του. Ούτε οι εικόνες ούτε οι λέξεις. Οι χαρακτήρες δεν πατούν στη γη, η θάλασσα του Μόμπι Ντικ κινδυνεύει να γλιστρήσει προς τα έξω και όλα μοιάζει να συνομιλούν με τον αναγνώστη, δίνοντας οδηγίες για το πώς θα κρατήσει το βιβλίο ή θα γυρίσει τις σελίδες του. Κανένας δεν μπορεί να ακολουθήσει την εξέλιξη της ιστορίας, αν δεν το στριφογυρίζει συνεχώς στα χέρια του! «Συνεπιβάτες» αυτού του βιβλίου είναι μερικοί από τους πλέον διάσημους κλασικούς χαρακτήρες, όπως οι Χάνσελ και Γκρέτελ των αδελφών Γκριμ και ο καπετάνιος Αχαάβ από τον Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ, όμως τελικά ο αναγνώστης έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

16Άλλους δυο… απρόσμενους φίλους μάς συστήνει με όχημα την πένα του ο Βασίλης Παπαθεοδώρου. Νέα Υόρκη, 1996: Σε μια αποθήκη στο Μπρούκλιν ξεσπά πυρκαγιά. Μια γάτα, που έχει βρει εκεί καταφύγιο με τα πέντε μικρά της, δίνει μάχη με τις φλόγες για να τα σώσει. Βαριά τραυματισμένη και σε άθλια κατάσταση, η Σκάρλετ ηρεμεί μόνο όταν σιγουρεύεται πως είναι όλα ζωντανά. Μια συγκινητική ιστορία που αποδεικνύει ότι η αγάπη της μητέρας δεν γνωρίζει όρια. Μιγιάκο, Ιαπωνία, 2011: Λίγη ώρα πριν η πόλη χτυπηθεί από μεγάλο τσουνάμι, μια σκυλίτσα τραβά επίμονα την ηλικιωμένη κυρία της έξω από το σπίτι. Η ιδιοκτήτρια νομίζει ότι θέλει να πάνε βόλτα, αλλά η Μπάμπου την οδηγεί προς τον κοντινό λόφο. Όταν τελικά φτάσουν στην κορυφή και δει πίσω της την πλημμυρισμένη περιοχή, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι η πιστή της φίλη τής έσωσε τη ζωή. 18H «Σκάρλετ, η γάτα της φωτιάς» και η «Μπάμπου, το σκυλάκι του τσουνάμι», εικονογραφημένα πανέμορφα από τη Λίλα Καλογερή, παρουσιάζουν στα παιδιά με ζωντάνια και χιούμορ άλλα δυο πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων. Η σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη, που έφτασε αισίως τα οχτώ βιβλία, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αλλά φυσικά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και για ενήλικους. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.

19Στη σειρά της Ελένης Κατσαμά και των Εκδόσεων Πατάκη «Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί» συναντάμε τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όταν ήταν παιδιά, σε μια αφήγηση σαν παραμύθι, για παιδιά από 5 ετών. Στο βιβλίο «Οι απίστευτες περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες», και με αφορμή τον Δον Κιχώτη, παρακολουθούμε το συναρπαστικό ταξίδι του Μιγκέλ ντε Θερβάντες από τη μικρή και πολύβουη πλατεία του Πότρο, στην Κόρδοβα της Ισπανίας, ως τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, τα πειρατικά ρεσάλτα και τα σκλαβοπάζαρα του Αλγερίου! Μαζί του, σ’ ένα απελπισμένο ταξίδι επιβίωσης, ο ιππότης της ελεεινής μορφής, ο περιπλανώμενος ιππότης, ο Δον Κιχώτης, να τον συντροφεύει στις απίστευτες περιπέτειές του. Η εικονογράφηση είναι του Βασίλη Σελιμά.

20Την πρώτη ημέρα του σχολείου, ο Ντενίζ αιφνιδιάζεται από τις συνήθειες της νέας του συμμαθήτριας: αυτό το κορίτσι, η Νιλ, μεταφέρει τα μπισκότα της σε βάζο, σκεπάζει τα φρούτα της με ύφασμα και γεμίζει κάθε σελίδα του τετραδίου της χωρίς να αφήνει καθόλου κενά σημεία! Η Νιλ θα μάθει στους συμμαθητές της πώς μπορούν να ζουν «Χωρίς σκουπίδια» και θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται. Το βιβλίο του Σιμά Οζκάν (Εκδόσεις Ψυχογιός) είναι μια όμορφη ιστορία για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν ένα μεγάλο δώρο στη φύση, είναι εξαιρετικά επίκαιρο και απευθύνεται σε κάθε παιδί στο οποίο θέλουμε να εμφυσήσουμε οικολογική συνείδηση.

21Η Μπάνι έχει χάσει το παιχνίδι της! Το παπάκι με την κόκκινη κορδέλα παρασύρεται από τα νερά του ποταμού και ξεκινά το μεγάλο ταξίδι του. Τα τρία κουνελάκια παίρνουν τη βαρκούλα τους και το αναζητούν. Σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι στο ποτάμι, θα περάσουν μέσα από καταρράκτες, δάση, πολύβουα λιμάνια και θα καταλήξουν στην ανοιχτή θάλασσα. «Το μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι» του Magnus Weightman (Εκδόσεις Διόπτρα) είναι ένα υπέροχο βιβλίο για το ταξίδι του νερού στη φύση και για τον ρόλο που παίζει στη ζωή μας!

22Από τον ίδιο συγγραφέα και τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί άλλο ένα μαγευτικό ανάγνωσμα που μιλά στα παιδιά για τις διαφορετικές φωλιές των ζώων και τα ταξιδεύει στην όμορφη φύση, «Ο μικρός κάστορας και η χαμένη φωλιά». Ο κάστορας, αφού χαιρέτησε τους φίλους του, έφυγε για να εξερευνήσει τον κόσμο! Στο ταξίδι του γνώρισε τόσο όμορφα μέρη και έκανε νέους φίλους. Όμως κάποια στιγμή κουράστηκε και θέλησε να επιστρέψει. Πού βρισκόταν άραγε η φωλιά του; Μήπως είναι εκείνη που κρέμεται από ένα δέντρο; Μήπως είναι η φωλιά που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας; Το σκυλάκι με το αερόστατο θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει…

23

«Φόβοι: Φίλοι ή εχθροί;», «Αυτοπεποίθηση», «Φιλία: Οι φίλοι μου κι εγώ». Τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς «Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων», που μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση δική μου (και φυσικά τα αγαπώ πάρα πολύ) θα βοηθήσουν τα παιδιά από 5 έως 12 ετών να αναζητήσουν, να αμφισβητήσουν αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ιδέες και αντιλήψεις που τα αφορούν. 24Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά και η ομάδα της έχουν τελειοποιήσει τον τρόπο: Μέσα από πολύπτυχες και πρωτότυπες δραστηριότητες και εκπλήξεις, συμβουλές και παραινέσεις, προσφέρουν το ιδανικό πλαίσιο ώστε το παιδί να ανακαλύψει και να μάθει παίζοντας. Φυσικά ούτε οι γονείς μένουν παραπονεμένοι. 25Ένα ξεχωριστό βιβλιαράκι στο τέλος κάθε τίτλου απευθύνεται στους ενήλικους. Εκεί θα βρουν πολύτιμες συμβουλές αλλά και απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις, που απασχολούν κάθε μπαμπά και μαμά.

26Νέο βιβλίο στην αγαπημένη σειρά των Εκδόσεων Παπαδόπουλος Μικρά Μεγάλα Κλασικά, σε κείμενο Αντώνη Παπαθεοδούλου και εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή. Ο «Δρ. Ντούλιτλ ή Ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων» αφηγείται εκ νέου στους μικρούς αναγνώστες την σπουδαία ιστορία του Χιου Λόφτινγκ και τους συστήνει έναν φιλομαθή γιατρό με μια εκπληκτική ιδιότητα, που τον καθιστά αυτόματα των καλύτερο από όλους τους κτηνιάτρους. Ένα βιβλίο για τη φιλία, την αυτοθυσία, και για την αγάπη για τα ζώα που ξεπερνάει κάθε φαντασία!

5efa020dc79c7_xlΟ μικρός Αντώνης αποφασίζει να χαρίσει όλα τα χνουδωτά ζωάκια του, ακόμα και τον αγαπημένο του γατούλη, για να μαζέψει χρήματα για τα αδέσποτα ζώα. Η μαμά του είναι πολύ περήφανη για κείνον. Όμως ο Αντώνης νιώθει ότι του λείπουν τα παιχνίδια του. Τότε εκείνη του χαρίζει τον δικό της παλιό χνουδωτό γατούλη, τον Μόντυ. Ο Αντώνης τον φροντίζει με μεγάλη αφοσίωση και η μαμά του του κάνει ένα δώρο που δε φανταζόταν ποτέ… «Ο μικρός νυχτόγατος» της Σόνια Ντανόφσκι (Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, μετάφραση Εύη Γεροκώστα) είναι μια βαθιά τρυφερή ιστορία, που θα συγκινήσει ιδιαίτερα τους λάτρεις των ζώων. Μια ιστορία για την ανιδιοτελή προσφορά, για την χαρά της αλληλεγγύης, για την αγάπη μας προς τα ζώα,  που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

27«Ο παππούς που δε γνώρισα» (Εκδόσεις Πατάκη) είναι ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Αντώνη Πετράκη, πιλότου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πετράκης, όπως και όλη η τάξη του, επιστρατεύθηκε προτού ακόμα τελειώσει την εκπαίδευσή του στη Σχολή Αεροπορίας (σημερινή Σχολή Ικάρων) και βρέθηκε είκοσι ετών στη Μέση Ανατολή, να πολεμά με τα φτερά της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της RAF. Σε κάποια από τις πτήσεις του έπεσε με το αεροπλάνο του στην έρημο, σε ναρκοπέδιο, ως εκ θαύματος όμως κατάφερε να σωθεί και να συνεχίσει να πολεμά. Με πυρήνα τα πραγματικά γεγονότα, την πτήση και την πτώση στην έρημο, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη πλάθει ένα ποιητικό αφήγημα που μιλά για τις μάχες, εσωτερικές και εξωτερικές, το θάρρος, τον αλτρουισμό, την ανάγκη να τα βάλεις με το κακό, την υπεράνθρωπη δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του και τον βοηθά να ξεπεράσει ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες, την ακλόνητη πίστη πως θα βρεις νερό, ακόμα και όταν γύρω σου βλέπεις μόνο άμμο… Μιλά ακόμα για την οικογενειακή μνήμη και περηφάνια, τους αόρατους δεσμούς με τους προγόνους και τα επιτεύγματά τους, που μας διαμορφώνουν και δίνουν τον τόνο και στη δική μας ζωή. Η εικονογράφηση είναι του ζωγράφου, εικονογράφου και γραφίστα Χρήστου Γουσίδη, ο οποίος ερεύνησε σε βάθος την εποχή, για να αποδώσει με ακρίβεια τα αεροπλάνα, τα ρούχα, την ατμόσφαιρα. Βέβαια, οι εικόνες του δεν παύουν να είναι ζωγραφιές. Τις δημιούργησε με την τεχνική της ακουαρέλας συμπληρώνοντας και αναδεικνύοντας έξοχα το κείμενο, γραμμένο με ειδικά σχεδιασμένη, χειρόγραφη γραμματοσειρά.

28Ο «Πλανήτης SOS (22 σύγχρονα τέρατα που απειλούν το περιβάλλον μας και τι μπορείτε να κάνετε για να τα νικήσετε!)», της Marie G. Rohde (Εκδόσεις Κλειδάριθμος) είναι ένας από τους πλέον πρωτότυπους παιδικούς τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει πάνω στη θεματική της προστασίας του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ένα απαραίτητο βιβλίο για κάθε σύγχρονη σχολική και παιδική βιβλιοθήκη. Το ευφάνταστο αυτό, εντυπωσιακά εικονογραφημένο, βιβλίο παρουσιάζει τις περιβαλλοντικές απειλές ως μυθικά τέρατα, μας εξηγεί γιατί και με ποιους τρόπους μας απειλούν και μας προτείνει τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Από τον Ατμοσφαιροδράκο που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι τον Νεφόσαυρο που ρυπαίνει τον αέρα, οι μικροί αναγνώστες που θέλουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος μαθαίνουν πως τα αληθινά τέρατα του περιβάλλοντος είναι παντού, ανακαλύπτουν πώς επιβιώνουν, μαθαίνουν τις αδυναμίες τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να δράσουν για τη διάσωση του πλανήτη. Περιέχει γλωσσάρι, πηγές και ευρετήριο.

29Στο νοσοκομείο του δάσους φτάνει αιμόφυρτη η αλεπού. Το τραύμα στη φουντωτή ουρά της ήταν πολύ βαθύ και χρειαζόταν μετάγγιση το συντομότερο. Τότε, όλα τα ζώα πήραν τη σωστή απόφαση. Τι θα κάνουν ο γοργοπόδαρος λαγός, ο σκίουρος, η κουκουβάγια, η πρασινοκέφαλη πάπια, ο μπούφος ο γιατρός κι η καρακάξα η νοσοκόμα; Θα καταφέρουν να σώσουν τη ζωή της φίλης τους; Το βιβλίο «Τι ζητούσε μια φορά η αλεπού στη ρεματιά;» του Κώστα Μάγου (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, εικονογράφηση Μιχάλης Καζάζης) είναι ένα παραμύθι και μια σειρά παιχνίδια-δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών, που αφορά μια απ’ τις ευγενέστερες πράξεις του ανθρώπου: την εθελοντική αιμοδοσία που, χωρίς κόπο, χαρίζει τη ζωή σε κάποιον που κινδυνεύει. Ένα βιβλίο που καλλιεργεί την κοινωνική ευαισθησία των μικρών αναγνωστών, ενώ ταυτόχρονα τους βοηθάει να μην φοβούνται την όλη διαδικασία, με το τσίμπημα, τη σύριγγα, τη βελόνα και το αίμα, ώστε μόλις μεγαλώσουν λίγο να γίνουν εύκολα αιμοδότες.

12599

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται µια γάτα. Μια χαρισµατική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Με αφορμή τις έξυπνες, χαδιάρες, με έντονο ταμπεραμέντο γατούλες και τη λατρεία για τους αγαπημένους τους, η σειρά «Μικρά Γατικά» της Αργυρώς Πιπίνη, από τις Εκδόσεις Πατάκη, μας ταξιδεύει στην ιστορία και μας γνωρίζει την εποχή, τις συνήθειες και τα σημαντικότερα έργα των μεγάλων αυτών ανδρών, με αστείρευτο χιούμορ, παιχνιδιάρικη διάθεση και δυνατό γουργούρισμα. Στο τρίτο βιβλίο της σειράς “Μικρά γατικά: Ναπολέων και Ιωσηφίνα”, γνωρίζουμε τον Ναπολέοντα τον Μικρό, τον αγαπηµένο γάτο της Ιωσηφίνας και του Μεγάλου Ναπολέοντα, τον γάτο της Αυτού Μεγαλειότητος. Μετά την ιστορία, δηλαδή στο Β΄ μέρος, ακολουθεί η ενότητα Αυτό το ήξερες; Εκεί περιέχονται πληροφορίες για τα πρόσωπα: για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, την Ιωσηφίνα ή Ζοζεφίν ντε Μπουαρναί αλλά και για τους Ναπολεόντιους Πολέμους, τη μάχη του Βατερλό και τη μάχη του Αούστερλιτς.

30Ο Σίμωνας θέλει πολύ έναν φύλακα άγγελο να τον προσέχει. Το να είσαι παιδί είναι δύσκολο κάποιες φορές! Όμως, ποιος θα του το ’λεγε ότι ο δικός του φύλακας άγγελος θα ήταν ένα… κορίτσι! Πού ακούστηκε φύλακας άγγελος με τσιμπιδάκια, φρου φρου κι αρώματα; Τα κορίτσια είναι φοβητσιάρες, κλαψιάρες και πολυλογούδες! Τέτοιος φύλακας άγγελος… να του λείπει! Ή μήπως βιάζεται πολύ να βγάλει συμπεράσματα; Πώς θα του φανεί η Αγγέλα, αφού τη συναναστραφεί; Και ποια είναι η Simona Barberi, που θα φέρει τα πάνω κάτω στην ευτυχία του Σίμωνα; Η Σταυρούλα Παγώνα γράφει τον «Φύλακα Άγγελο» (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Ράνια Ηλιάδου), μια ιστορία για αγόρια και κορίτσια, για κορίτσια και αγόρια από 6 ετών, που σπάει τα διαιωνιζόμενα έμφυλα στερεότυπα και μιλάει για όλα εκείνα που μας κάνουν να μοιάζουμε αλλά και να διαφέρουμε, και που κάνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων τόσο όμορφες και ξεχωριστές!

31

Μπορεί τα σχολεία να έκλεισαν για καλοκαίρι, αλλά το δημοτικό σχολείο της Φτερνιζούπολης και η πιο θεότρελη τάξη όλων των εποχών, το Β’2, είναι δηλώνει το «παρών» κάθε εποχή και συντροφεύει τους μικρούς αναγνώστες από 7 ετών. «Τα συμμαθητάκια» (εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Δήμητρα Δότση) επιστρέφουν με το βιβλίο της Sarah Rossi «Γλυκερία Μόγλη-Επιστροφή στη φύση!», στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα κορίτσι που μεγάλωσε ανάμεσα στις αρκούδες και στους λύκους. Όταν εμφανίζεται στο σχολείο της Φτερνιζούπολης, παράξενοι εισβολείς αρχίζουν να τριγυρίζουν στις αίθουσες. Είναι μεγάλοι (αλλά και μικροί), τριχωτοί (αλλά και φτερωτοί) και κυρίως… άγριοι! Μέσα σε λίγα λεπτά, επικρατεί το χάος. Το σχολείο δεν είναι φτιαγμένο για άγριους! Ή μήπως είναι;

32Μετά τη Γλυκερία Μόγλη, άλλο ένα συμμαθητάκι θα μας κάνει παρέα στις διακοπές μας, ο «Φάνης Τσουλούφης-Μυστήριο στο προαύλιο», της Jasmine Mottola. Ο διευθυντής του Δημοτικού, ο φοβερός και τρομερός Φοίβος Φοβέρας, δεν πιστεύει στα μάτια του! Κάποιος γέμισε μπογιές τον Αχιλλέα τον πλάτανο. Είναι σίγουρος ότι φταίει αυτός ο καινούργιος μαθητής με το μπλε τσουλούφι και το δερμάτινο μπουφάν, που έχει ύφος νταή. Οι μαθητές του Β’2, όμως, δεν είναι και τόσο σίγουροι και για να λύσουν το μυστήριο, αποφασίζουν να ερευνήσουν μόνοι τους το θέμα.

33Τι συμβαίνει στις κάλτσες που εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Τις τρώει το πλυντήριο; Το μαγευτικό βιβλίο της Γιουστύνα Μπεντνάρεκ «Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες» (εκδόσεις Πατάκη) δίνει κάποιες απαντήσεις. Πράγματι, υπάρχουν δέκα μονές κάλτσες -τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές- οι οποίες για διάφορους λόγους, με θάρρος και επινοητικότητα, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το καλάθι των απλύτων με ψηλά το κεφάλι! Και καθόλου δεν εκπλησσόμαστε αν στην πορεία κάποια από αυτές γίνει διάσημος πολιτικός, σταρ στην τηλεόραση, αν πιάσει έναν κλέφτη μπισκότων ή κάνει ένα άρρωστο παιδάκι να χαμογελάσει στο νοσοκομείο, αλλά πάνω απ’ όλα κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα τους. Ένα πολύχρωμο, διασκεδαστικό βιβλίο, γεμάτο ανατροπές, που με γλώσσα φυσική, λόγια απλά και χωρίς κανένα διδακτισμό μιλάει για την τόλμη και το θάρρος να είμαστε ο εαυτός μας και την ευθύνη που έχουμε για τη δική μας μοίρα. Η αστεία και εκλεπτυσμένη εικονογράφηση του Ντάνιελ ντε Λατούρ είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το πνεύμα του κειμένου.

34Από τις Εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο «Ωκεανοί». Πάρτε μια βαθιά ανάσα και βουτήξτε στο άπειρο γαλάζιο του ωκεανού. Εξερευνήστε τον πραγματικό πνεύμονα του πλανήτη μας και τους κατοίκους του από τις παραλίες έως τα βάθη της αβύσσου και κατανοήστε τους κινδύνους που απειλούν τον θαλάσσιο κόσμο μας μέσα από την εικονογράφηση της βραβευμένης Hélène Druvert και τα εντυπωσιακά, κομμένα με λέιζερ αναπτύγματα, που συνοδεύουν τα περιεκτικά κείμενα της βιολόγου Emmanuelle Grundman. Κατανοήστε πώς γεννιέται ένα κύμα και τον μηχανισμό της παλίρροιας, ανακαλύψτε τα εξωτικά, διάφανα πλάσματα στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού και το θρυλικό γιγάντιο καλαμάρι. Θαυμάστε το ποικιλόχρωμο θέατρο των κοραλλιών και κολυμπήστε κάτω από τα παγόβουνα των πολικών ωκεανών. Επιπλέον, αυτή η θεαματική θαλασσινή οδύσσεια έρχεται να μας θυμίσει πόσο ουσιώδες είναι σήμερα να προστατέψουμε τους ωκεανούς, την πηγή της ανθρωπότητας, από τους κινδύνους που τους απειλούν. Μια αξέχαστη θαλασσινή οδύσσεια που θα συναρπάσει τα γεμάτα περιέργεια παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

35Οι ντετέκτιβ της Λέσχης Μυστηρίου έχουν μια καινούρια υπόθεση: Οι ψείρες εξαπλώνονται στην πόλη σαν επιδημία. Πού μπορεί να βρέθηκαν τόσα ζωύφια; Όλος ο κόσμος έχει φαγούρα στο κεφάλι, στα φρύδια, παντού… Ακόμα και στις μασχάλες! Tο ΙΤΝΟΜ, η μοναδική αντιφθειρική λοσιόν που έχει αποτέλεσμα, κρύβει ένα μυστικό… Άλλη μια υπόθεση, η ενδέκατη κατά σειρά, για τους μικρούς ντετέκτιβ της «Λέσχης Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς» στο βιβλίο των Isaac Palmiola και Nuria Aparicio «Επίθεση από ψείρες» (εκδόσεις Διόπτρα), μυρίζει μυστήριο. 36Όπως μυστήριο μυρίζει και η δωδέκατη περιπέτεια της Τζούλια, του Ντιέγκο, του Σέργουφ και του Γάτσον με τίτλο «Το μυστηριώδες παιχνίδι». Ένα επιτραπέζιο έχει γοητεύσει τους πάντες. Κανείς δεν παίζει πια Fortnite και ακόμα και οι παππούδες έχουν ξεχάσει το τάβλι! Είναι τόσο εθιστικό, που ακόμα κι η Τζούλια και ο Ντιέγκο δεν μπορούν να ξεκολλήσουν! Και τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι σε ένα πρωτάθλημα παγκόσμιου επιπέδου. Για να ολοκληρώσουν την τελική παρτίδα, θα πρέπει να μπουν μέσα στο ταμπλό.

37Πέπλο μυστηρίου περιβάλλει τον Λυκαβηττό. Ποιοι ή μάλλον ποιες κρύβονται πίσω από τη «Σούπερ Γκρανόλα»; Μια εκκεντρική συμμορία ζει στην καρδιά της Αθήνας. Τέσσερις ξεχωριστές γιαγιάδες με δροσιά Λυκαβηττού, ταμπεραμέντο Κολωνακίου, εξαρχειώτικη καρδιά και τηνιακό αέρα, αποφασίζουν να πάνε κόντρα σε αυτούς που τις αδικούν στην καθημερινότητά τους. Οι γιαγιάδες φέρνουν τα πάνω κάτω, όταν ανακαλύπτουν μια μαγική συνταγή από την Κόστα Ρίκα που τις μεταμορφώνει σε υπερηρωίδες. Η Ελισσώ, η Πέρσα, η Αλκυόνη και η Ουρανία ανοίγουν πόλεμο με τους «κακούς» της πόλης με όπλο τους μια όχι και τόσο αθώα συνταγή δημητριακών. Το έργο τους, όμως, δεν θα περιοριστεί στις ατομικές τους υποθέσεις. Όταν συγκεντρώνεις  τόση δύναμη στα χέρια σου, ξέρεις αλήθεια τι να την κάνεις; Η Νάντια Δρακούλα γράφει μια υπερφυσική περιπέτεια αθηναϊκής πραγματικότητας με στοιχεία μαύρης κωμωδίας που θα μας πάει βόλτα, μικρούς και μεγάλους, στις πιο μαγικές γειτονιές της πόλης που αγαπάμε. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποταμός, απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με τα κλασικά παιδικά ελληνικά βιβλία στα οποία είμαστε συνηθισμένοι. Κι αυτό το κάνει μοναδικό! Η εικονογράφηση είναι της Ντανιέλας Σταματιάδη.

38Δύο βιβλία των Carlo Carzan και Sonia Scalco, γεμάτα με αφηγήσεις, δραστηριότητες και παιχνίδια για να ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες από 9 ετών πώς μπορούν να ακονίσουν το μυαλό τους και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητές τους προτείνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο. 39Το «Σκέψου όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν» εκπαιδεύει τον παιδικό εγκέφαλο στην έρευνα, στη λογική, στην επιστημονική μέθοδο, στο πάθος και στην αποφασιστικότητα, στα ίχνη του πιο έξυπνου επιστήμονα όλων των εποχών. Το «Σκέψου όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι» εξασκεί τα παιδιά στην περιέργεια, στη δημιουργικότητα, στην τεχνική και στην τελειότητα, στα ίχνη του πιο περίπλοκου και πολυεπίπεδου μυαλού όλων των εποχών.

40Κάποιες στιγμές τα αγάλματα ζωντανεύουν, κυρίως αν έχουν θαλερή καρδιά. Στην πλατεία της πολύβουης Κυψέλης, όπου ήταν το σπίτι του, ο Κωνσταντίνος Κανάρης στέκει μαρμαρωμένος στους αιώνες. Μα έχει πολλά να πει και η φωνή του μας ταξιδεύει στα χρόνια της φωτιάς, στην Επανάσταση του 1821, πριν και μετά. Διηγείται την ιστορία του σαν παραμύθι, με την πνοή της ελευθερίας και της ηθικής δύναμης που χαρακτήριζε αυτή την ευγενική μορφή του Αγώνα, τον άνδρα που διακρίθηκε για τον ηρωισμό του όσο και για την καταδεκτικότητά του, τον Έλληνα που μεγαλούργησε ταπεινά… Η Μαρία Ανδρικοπούλου γράφει το «Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου» (Εκδόσεις Καλέντης), ένα νεανικό ανάγνωσμα για παιδιά από εννέα ετών που συνδυάζει αρμονικά λογοτεχνία και γνώση, ένα βιβλίο που που προσφέρει πλούσιο υλικό προς αξιοποίηση στη σχολική τάξη και που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την παρουσίαση και άλλων προσωπικοτήτων που πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων ή καθόρισαν με το έργο τους την Ιστορία.

12188Ποιες είναι οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και που συχνά η Ιστορία ξεχνάει να μας τις γνωρίσει; Πώς έζησαν και τι δημιούργησαν οι καλλιτέχνιδες, οι πολιτικοί, οι συγγραφείς, οι επιστήμονες, οι αθλήτριες και οι ακτιβίστριες που άνοιξαν τον δρόμο για όλες όσες ακολούθησαν; Πώς θα μας συστήνονταν οι ίδιες, αν μπορούσαν να μας διηγηθούν, σε πρώτο πρόσωπο, την πραγματική τους ιστορία; Και, τελικά, τι έμπνευση μπορούμε να πάρουμε από εκείνες, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή, δίκαιο και προοδευτικό κόσμο; Το βιβλίο «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ», της Στέλλας Κάσδαγλη (Εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Φωτεινή Τίκκου) περιέχει 30 ιστορίες γυναικών που έκαναν σπουδαία πράγματα, σε εποχές που οι περισσότερες γυναίκες δεν έκαναν και πολλά πράγματα γενικώς. Όχι επειδή δεν μπορούσαν, προφανώς, αλλά επειδή δεν είχαν τις κατάλληλες ευκαιρίες και επειδή και οι ίδιες είχαν μάθει να πιστεύουν ότι δεν ήταν αυτός ο ρόλος τους στη ζωή, οπότε δεν τολμούσαν να φανταστούν και τίποτα σπουδαίο για τον εαυτό τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κρυφές και φανερές διακρίσεις στη δουλειά, αλλά και στο σπίτι, να μεγαλώνουν πιστεύοντας (έστω και χωρίς να το λένε) ότι δεν είναι εξίσου καλές όσο τα αδέρφια ή τα αγόρια φίλοι τους, να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες από όσες τους αναλογούν, να υφίστανται βία λόγω του φύλου τους και να μην καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης που αντιστοιχούν στο ποσοστό που κατέχουν στον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

41

Η συγγραφέας Ειρήνη Μητροπούλου, ο εικονογράφος Πέτρος Χριστούλιας και οι Εκδόσεις Ίκαρος μάς συστήνουν τη σειρά βιβλίων «Νιαρ Νουάρ», με πρωταγωνιστή τον γοητευτικό γάτο ντετέκτιβ Ματθαίο Γατιάδη, που απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και υπόσχεται να τους κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχει σκοτεινά σημεία, ανατροπές, και βέβαια, επιτυχή λύση σε κάθε μυστήριο! Στο «Μυστήριο στο Γατονήσι», ο ντετέκτιβ Γατιάδης, ένας πανέξυπνος γάτος με πυκνή ασπρόμαυρη γούνα, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από τη γοητευτική Βεατρίκη Γκουρμέ, κόρη πάμπλουτου βιομηχάνου, που τον εκλιπαρεί για βοήθεια: η αδελφή της, η Ιουλία, έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς από τη βίλα του πατέρα τους, στο Γατονήσι. Πρόκειται για απαγωγή, ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Ποιος είναι ο ύπουλος γάτος του Σιάμ που παρακολουθεί την Βεατρίκη; Όταν φτάνουν στο Γατονήσι, ο Ματθαίος γνωρίζει και τους άλλους γάτους που μένουν στη βίλα Γκουρμέ. Ο Ματθαίος τους ανακρίνει, και δεν αργεί να ανακαλύψει ότι όλοι είχαν κίνητρο να βγάλουν από τη μέση την Ιουλία. Ποιος από όλους είναι ο ένοχος;

42

Στην «Παράξενη διαθήκη του Ιερόθεου Νιαρ», ο Γατιάδης και η Βεατρίκη ρίχνονται σε μια νέα περιπέτεια, στην Τήνο. Αυτή τη φορά, ψάχνουν να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό του μακαρίτη Ιερόθεου Νιαρ, ενός εκκεντρικού γάτου που άφησε πίσω του μια περίεργη διαθήκη, γραμμένη με στίχους κι αινίγματα. Τα ανίψια του, η Κλαίρη και ο Κλέαρχος Νιαρ, ακούν τον δικηγόρο Θέμη Γατοδίκη να τους την διαβάζει, και μένουν με το στόμα ανοιχτό. Τις χρυσές λίρες του Ιερόθεου θα τις κληρονομήσει όποιος λύσει τον γρίφο της διαθήκης! Ο Κλέαρχος γίνεται έξαλλος, αλλά η Κλαίρη αναθέτει την υπόθεση στον Ματθαίο και τη Βεατρίκη. Οι δύο φίλοι δεν αργούν να λύσουν το πρώτο μέρος του γρίφου, που τους οδηγεί στον Φαλατάδο, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Τήνου. Γρήγορα, όμως, ανακαλύπτουν ότι δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν τον κρυμμένο θησαυρό.

978-618-03-2224-8_3Για να ξεκινήσεις μια ιστορία πρέπει να πάρεις τα πράγματα από την αρχή. Όμως η Ειρήνη δεν ξέρει πότε ακριβώς ξεκίνησε η ιστορία με την κολλητή της τη Ναταλία. Ίσως από τότε που άρχισε να φτιάχνει λίστες, ίσως από τη μέρα που γεννήθηκαν και οι δυο. Ίσως όμως και από εκείνη τη μέρα που η Ναταλία έσπασε το χέρι της. Κι ο Νικόλας τι ρόλο έπαιξε στη φιλία των δύο κοριτσιών; Μια μαργαρίτα ήταν η αρχή του τέλους ή το τέλος μιας αρχής; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που σίγουρα κατάλαβε η Ειρήνη είναι πως η αρχή είναι πάντα σήμερα. Κι όσο για το τέλος… είναι στο χέρι μας. «Φίλες χωρίς αρχή και τέλος», της Ιωάννας Μπαμπέτα που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη.

43Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Υπατία, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μαντώ Μαυρογένους, Καλλιρρόη Παρρέν, Σπύρος Λούης, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Νίκος Καζαντζάκης, Γεώργιος Παπανικολάου, Η Κυρά της Ρω, Λέλα Καραγιάννη, Έλλη Σουγιουλτζόγλου, Κατίνα Παξινού, Σοφία Βέμπο, Μαρία Κάλλας, Νίκος Γκάλης. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σπουδαίοι φιλόσοφοι και ξακουστοί στρατηλάτες, πρωτοπόροι επιστήμονες, αγωνιστές της Ελευθερίας, καλλιτέχνες και αθλητές άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας, κάνοντας πράξη το όραμά τους με πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες, με ισχυρή θέληση και γενναιότητα. Γνωρίζοντας τη ζωή και το έργο τους, μέσα από το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρόπουλου «Φάρος» (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Μαρία Μανουρά), τα παιδιά από 9 ετών γνωρίζουν την πατρίδα μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα επιτεύγματά τους μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά, μα και για τους μεγάλους, για όλους όσοι αναζητούν έναν Φάρο να φωτίζει την πορεία της ζωής τους.

44Στο σπίτι της Λίντα και της Έμιλι Ράιτ, μαμά και κόρη βοηθάνε η μία την άλλη, γελάνε πολύ, κλαίνε λίγο, τρώνε λαχανικά (αλλά και μάφιν), λένε «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «λυπάμαι». Και λύνουν μυστηριώδεις υποθέσεις. Μαζί. Στην ένατη περιπέτεια της  Lucia Vaccarino «Εγώ, η μαμά και τα μυστήρια: Διπλό μυστήριο για την Έμιλι» (Εκδόσεις Μεταίχμιο), όταν η αστυνομία ανακαλύπτει τον κύριο Πάρσον στα δάση του Μπλόσομ Κρικ, δεν έχει καμία αμφιβολία: ο άτυχος άντρας σκοτώθηκε σε κυνηγετικό ατύχημα! Η Έμιλι βέβαια δεν είναι και τόσο σίγουρη, αλλά ο επιθεωρητής Μέλμπερι είναι αποφασισμένος να κρατήσει το Γραφείο Ερευνών Ράιτ μακριά από τις έρευνές του. Όπως και να ’χει πάντως, το μυστήριο χτυπά και πάλι την πόρτα της Έμιλι και της Λίντα. Αυτή τη φορά, σειρά έχει ένας άγνωστος άντρας που τους ζητάει κάτι απίστευτο: να ερευνήσουν… τον ίδιο, γιατί από τότε που έχασε τη μνήμη του, δε θυμάται τίποτα. Παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρος πως κάτι πολύ σοβαρό του έχει συμβεί. Όμως το μοναδικό στοιχείο που έχει στη διάθεσή του είναι μια χαμένη βαλίτσα…

45Όταν ο μπαμπάς του Λούι απολύεται, περνάει πλέον όλη του την ημέρα στο σπίτι, μαγειρεύει φαγητά που δεν τρώγονται, μπερδεύει τα άπλυτα ρούχα και έχει την απαίτηση από τον γιο του να καθαρίζει το δωμάτιό του μόνος του. Και το χειρότερο απ’ όλα; Αποφάσισε ότι ο Λούι είναι ο καινούργιος του κολλητός και του μιλάει ακατάπαυστα. Ο ήρωάς μας πρέπει να τον σταματήσει, αλλά πώς; Ο Πιτ Τζόνσον, ο αγαπημένος συγγραφέας των «Πώς να εκπαιδεύσεις τους γονείς σου» και «Γονείς εκτός ελέγχου» επιστρέφει στις Εκδόσεις Ψυχογιός με τις νέες περιπέτειες του Λούι και των γονιών του και τις τραγελαφικές καταστάσεις που ζουν. Το «Αυτοί οι γονείς μου θα με τρελάνουν» είναι ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ που έχει αγαπηθεί από παιδιά σε όλον τον κόσμο και έρχεται να κατακτήσει και τους δικούς μας προέφηβους.

46Η Λούτσι Άλβενσταϊν γνωρίζει καλά πως κάποια από τα αρώματα του Μαγικού Αρωματοπωλείου κρύβουν μέσα τους επικίνδυνες δυνάμεις, που δεν πρέπει επ’ ουδενί να πέσουν σε λάθος χέρια. Όταν η πόλη γεμίζει με ένα νέο αποσμητικό, τα ίχνη του οποίου οδηγούν στον αρχηγό των Αιωνίων, τον Σιρέλ ντε Ριτσμόντ, η Λούτσι αποφασίζει να δράσει προτού να είναι αργά. Μαζί με τον φίλο της, Ματς, θα ταξιδέψουν ως το Παρίσι σε αναζήτηση απαντήσεων. Η Πόλη του Φωτός, όμως, κρύβει κινδύνους και ένα καλά θαμμένο μυστικό, που απειλεί να χωρίσει για πάντα τον Ματς από τη Λούτσι… «Το σατανικό σχέδιο των Αιωνίων», της Άννα Ρούε, είναι το τρίτο βιβλίο της πολυαγαπημένης σειράς «Το μαγικό αρωματοπωλείο», για παιδιά από 9 ετών, και μόλις κυκλοφόρησε…μοσχομυριστό από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

47Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που τον έλεγαν GDPR. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν τόσο ισχυρός που θα μπορούσε να σώσει τη γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας από τα δόντια του κακού λύκου ή ακόμη και να αποστομώσει τις γριούλες στα χωριά που ρωτάνε αδιακρίτως τους περαστικούς «Και ποιανού ‘σαι συ;» Δυστυχώς όμως, οι άνθρωποι δεν τον πολυκαταλάβαιναν, κι έτσι κανείς δεν τον χρησιμοποιούσε. Μια μέρα όμως… Στο κόμικ «Ο GDPR και οι 40 κλέφτες», των Δημήτρη Γραμμένου, Ανθής Στρατάκη και Νικόλα Στεφαδούρου (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), ο Κοντορεβυθούλης και η Χιονάτη συναντούν τον Οδυσσέα και τη μάνα του Κίτσου προκειμένου να μιλήσουν για την ιδιωτικότητα και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ψηφιακή εποχή. Το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και συνδυάζει τα παραμύθια και τους μύθους με το χιούμορ και τη φαντασία για να παρουσιάσει με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο θέματα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που αυτός διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος δεν είναι να διδάξει –τουλάχιστον όχι με τον παραδοσιακό τρόπο– αλλά να αποτελέσει τροφή για (δημιουργική) σκέψη καθώς και μια όμορφη ψυχαγωγική εμπειρία.

48Το ξέρατε ότι σε μία Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε αγώνας υποβρύχιας κολύμβησης; Ότι ο Μέσι έχει κατακτήσει 32 τίτλους (όλα τα τρόπαια εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο); Ότι ο Φελπς είναι ο πιο πολυβραβευμένος αθλητής όλων των εποχών; Ο αθλητισμός είναι διασκέδαση, άσκηση, ενέργεια, ενώ προσφέρει χαρά και συγκίνηση στους θεατές. Είναι όμως και γεμάτος ιστορίες. Από τη γέννηση ενός αθλήματος έως τη στιγμή που γίνεται δημοφιλές παγκοσμίως, από τους πρωτοπόρους έως τους αγαπημένους πρωταθλητές, από τους κανόνες έως τους λόγους για τους οποίους αυτοί καθορίστηκαν… Όλες αυτές και πολλές άλλες ιστορίες θα ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες στην αθλητική εγκυκλοπαίδεια των Εκδόσεων Μίνωας «Το μεγάλο βιβλίο των σπορ».

978-960-03-6711-9bΤο βιβλίο «Καλοκαίρι στην πισίνα», του Βιλ Γκμέλινγκ (Εκδόσεις Καστανιώτη, Μετάφραση: Πελαγία Τσινάρη) μιλά για μια παρέα παιδιών, για την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της. Για παιδιά από 10 ετών.

49Το βιβλίο «Ζαχαροπλαστική και πόλεμος-Το ημερολόγιο μιας youtuber» περιλαμβάνει στιγμές από το ημερολόγιο της Νίκι, μαθήτριας γυμνασίου, youtuber, ανερχόμενης σεφ ζαχαροπλαστικής και πολύ ερωτευμένης με τον Λίαμ. Ποιος θα κερδίσει στον διαγωνισμό για το δημοφιλέστερο κανάλι στο youtube και ποιος προσπαθεί να σαμποτάρει τη Νίκι και την ομάδα της; Και πάνω απ’ όλα: θα βρει η ντροπαλή Νίκι το θάρρος να εξομολογηθεί στον Λίαμ τον έρωτά της; Το καινούργιο βιβλίο της Ουλρίκε Ράιλανς, συγγραφέα της επιτυχημένης σειράς «Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ» (εκδόσεις Μεταίχμιο) συντίθεται από νεανικούς προβληματισμούς, σύγχρονη γλώσσα που θυμίζει internet chat, εφηβικές ανησυχίες και καταστάσεις χαβαλέ, μπόλικο χιούμορ και πολλές συνταγές.

50Η Μέρι Λένοξ πηγαίνει να ζήσει με τον θείο της, Άρτσιμπαλντ Κρέιβεν, και την οικονόμο του, κυρία Μέντλοκ, στην έπαυλή του στο Γιόρκσαϊρ. Εκεί συναντά τον ξάδελφό της, Κόλιν, και μαζί ανακαλύπτουν έναν θαυμαστό μυστικό κήπο, ένα μαγικό μέρος που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους. Το κλασικό μυθιστόρημα της Φράνσις Χόντγκσον Μπερνέτ «Ο μυστικός κήπος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε διασκευή της Λίντα Τσάπμαν, με αφορμή τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τους παραγωγούς του Χάρι Πότερ και του Πάντινγκτον, για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Μια ιστορία που θα αγαπηθεί, ανεξάρτητα από την κινηματογραφική ταινία, και θα μάθει στα παιδιά από 9 ετών τη μαγεία της φύσης και της φιλίας.

12909

Ο κόσμος της Λέσχης των Αλλόκοτων Πλασμάτων βρίσκεται δίπλα μας. Κατοικείται από συνηθισμένα παιδιά με ασυνήθιστες ιδιότητες. Παιδιά που θα κάνουν φίλους, θα ζήσουν επικίνδυνες και αστείες περιπέτειες, θα γνωρίσουν αλλόκοτους καθηγητές, θα αποδεχτούν τη μοναδικότητά τους. Περίπου ό,τι θα συνέβαινε και σε ένα συνηθισμένο σχολείο, δηλαδή! «Το νέο αίμα (Σειρά: Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 4)» του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη. Περιπέτεια, χιούμορ, συγκίνηση, εφηβικοί έρωτες, κι ένας κόσμος αλλόκοτος και μαζί συνηθισμένος, που μας καλεί για άλλη μια φορά να τον εξερευνήσουμε. Αυτή είναι η ιστορία της Έμιλι, που δεν το βάζει ποτέ κάτω, και του Ιλάι, που δεν ξέρει τι θα πει πόνος. Είναι ακόμη η ιστορία της σιωπηλής Λιγείας, αλλά και μερικών ακόμη παιδιών, το καθένα με τα δικά του όνειρα, τις δικές του δυνάμεις και αδυναμίες. Είναι οι καινούριοι μαθητές και μαθήτριες. Το νέο αίμα ενός παράξενου οργανισμού που, όπως λέει ο μυστηριώδης διευθυντής του, «έχει φτιαχτεί για τα παιδιά που κάποτε θα κυβερνούν τον κόσμο». Όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Και μέχρι πού πρέπει κανείς να φτάσει για να το πετύχει; Και αλήθεια… Τι είναι αυτό το πλάσμα που βρίσκεται κρυμμένο στα υπόγεια του σχολείου; Παλιά και νέα πρόσωπα, καινούριες φιλίες και έχθρες, πράξεις που ακροβατούν ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Και μια μεγάλη περιπέτεια, από εκείνες που αλλάζουν για πάντα τη ζωή όσων τολμούν να τη ζήσουν.51Το βιβλίο δραστηριοτήτων «Παίζοντας με το Μέλλον», των Katie King και Julia Rose West (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε συνεργασία με την «Έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση» στην Ελλάδα) έχει σχεδιαστεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να βοηθήσει τις νεότερες γενιές να στοχαστούν και να επηρεάσουν το μέλλον. Αποτελεί ένα διαδραστικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό εργαλείο, το οποίο θα ταξιδέψει το μυαλό σε πολλές πιθανές και απρόσμενες εκδοχές του μέλλοντος. Η έκδοση καλλιεργεί τις ικανότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης των νέων και τους καθοδηγεί στην εξερεύνηση του μέλλοντος μέσα από τέσσερις προκλήσεις και δεκαέξι παιχνίδια. Το βιβλίο συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό και οδηγίες για εκπαιδευτικούς, τα οποία διατίθενται δωρεάν στο https://www.futures.gr/ftplaybook/. Ο «Αλφαβητισμός για το Μέλλον» στηρίζεται στη μοναδική ανθρώπινη πνευματική ικανότητα της φαντασίας. Μαθαίνοντας κανείς να φαντάζεται διαφορετικά μέλλοντα, μπορεί να κατανοήσει τη δυνατότητα να επινοεί νέες υποθέσεις για το μέλλον, και τελικά να το επηρεάσει. Όταν η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται συνειδητά, τότε κάποιος αρχίζει να κατακτά τη δεξιότητα του Αλφαβητισμού για το Μέλλον. Σήμερα η UNESCO συνεργάζεται με φορείς σε 20 χώρες (Global Futures Literacy Network), όπως την Έδρα «UNESCO on Futures Research» στην Ελλάδα, σχεδιάζοντας προγράμματα που αναπτύσσουν αυτήν τη δεξιότητα.

52Ποιες είναι οι σημαίες της υφηλίου; Πόσα νησιά της Ελλάδας κατοικούνται; Ποια είναι η πρωτεύουσα της Κούβας; Ποιες γλώσσες μιλούν στο Βέλγιο; Τι πληθυσμό έχει η Αίγυπτος; Πού βρίσκεται η Δυτική Σαμόα; Ποιο είναι το νόμισμα της Λιβερίας; Ποια είναι τα μικρότερα κράτη στον κόσμο; Κάθε χώρα έχει μια σημαία, αλλά κάθε σημαία μπορεί να κρύβει έναν πακτωλό γνώσεων. Το συναρπαστικό, εγκυκλοπαιδικό βιβλίο-θησαυρός του Γιώργου Αλ. Κίκιζα «250 σημαίες και η γεωγραφία τους» (Εκδόσεις Καστανιώτη) αποκαλύπτει την τοιχογραφία του πλανήτη, σαν ένα ψηφιδωτό εικόνων και χρήσιμων πληροφοριών. Κάθε σελίδα αυτού του μαγευτικού πανοράματος του σύγχρονου κόσμου μάς ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Γης, σε κάθε γνωστό ή άγνωστο τόπο. Με οδηγό τη σημαία, το ιστορικό έμβλημα κάθε χώρας, οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες αποκτούν βασικές γνώσεις για τα σύγχρονα κράτη, τα έθνη και τους λαούς. Μαθαίνουν να συνδέουν σύμβολα και στοιχεία και να εμπεδώνουν έτσι την παγκόσμια γεωγραφία μέσα από ένα παιχνίδι σκέψης και ψυχαγωγίας.

53Έχοντας περάσει είκοσι επτά χρόνια πίσω απ’ τους γυάλινους τοίχους του κλουβιού του σ’ ένα εμπορικό κέντρο, ο Ιβάν έχει συνηθίσει να τον παρακολουθεί ο κόσμος. Σχεδόν ποτέ δε σκέφτεται τη ζωή του στη ζούγκλα. Αντιθέτως, ο Ιβάν ασχολείται με την τηλεόραση, τους φίλους του, τη Στέλα και τον Μπομπ, και με τη ζωγραφική. Ωστόσο, όταν συναντά τη Ρούμπι, ένα ελεφαντάκι που μόλις αιχμαλωτίστηκε, αναγκάζεται να δει το σπίτι τους και την τέχνη του με νέο βλέμμα. To μυθιστόρημα της Κάθριν Άπλγκεϊτ «Ο ένας και μοναδικός Ιβάν» (Εκδόσεις Ψυχογιός), με την υπέροχη εικονογράφηση, εξυμνεί τη δύναμη της φιλίας που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο. Εμπνευσμένο απ’ την αληθινή ιστορία ενός γορίλλα, γνωστού ως Ιβάν, αφηγείται τη ζωή του στην αιχμαλωσία και τις περιπέτειές του.

54Στις «Γυναίκες της επιστήμης», της Rachel Ignotofsky, ένα βιβλίο γνώσεων με υπέροχη εικονογράφηση, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, παρουσιάζονται τα πορτρέτα πενήντα σημαντικών γυναικών που προσέφεραν πολλά στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή. Γεμάτη από όμορφες και πρωτότυπες εικόνες, αυτή η συναρπαστική συλλογή περιέχει επίσης πληροφορίες γύρω από συναφή θέματα, όπως τα όργανα ενός εργαστηρίου και τα ποσοστά των γυναικών που εργάζονται στις μέρες μας στους κλάδους STEM, ενώ συμπληρώνεται με ένα εικονογραφημένο γλωσσάρι επιστημονικών όρων. Τα θαυμαστά επιτεύγματα όλων αυτών των θαρραλέων γυναικών, που ξεπέρασαν με αξιοθαύμαστη επιμονή και αφοσίωση όλα τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισαν από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αποτελούν μια πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές γυναικών μηχανικών, βιολόγων, μαθηματικών, γιατρών, αστροναυτών και φυσικών.

55Αν είσαι από αυτούς που απλά γουστάρουν να χαλάνε τη χαρά των άλλων, αλλά και τη δική τους, με τη μίρλα τους, αυτό είναι το βιβλίο σου. Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας)» η συνέχεια του…γκρινιάρη Βασίλη Παπαθεοδώρου είναι εδώ και πάλι από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, σε εικονογράφηση TASMAR. Το «Όλο κάτι μου τη σπάει! (Το βιβλίο της γκρίνιας 2)» μπορεί να έγινε τόσο μίζερα όπως και το πρώτο της σειράς, και ενδεχομένως να σου εξαφανίσει κάθε ίχνος ενθουσιασμού που διαθέτεις, αλλά σίγουρα στο τέλος θα σου αφήσει ένα ίχνος χαμόγελου.

978-960-03-6707-2bΑπό την πρώτη στιγμή που πάτησε ο Γιούστους το πόδι του στο καινούργιο σχολείο, κατάλαβε αμέσως ποιον θα έχει να αντιμετωπίζει εκεί κάθε μέρα. Ο Αμπντί χασκογέλαγε σαν δεινόσαυρος T-Rex πριν απ’ το πρόγευμα και οδηγούσε τη συμμορία του κατευθείαν προς το μέρος του. Ο Γιούστους ήταν σίγουρος πως σύντομα θα τον μετέτρεπαν σε τροφή για τα ψάρια. Όταν, όμως, ο Αμπντί ανακοίνωσε πως είναι ο KING OF SCHOOL, ο Γιούστους άρχισε να γελάει δυνατά και τρανταχτά! Στο σχολείο θα υπήρχε μόνο ένας KING, εκείνος. Κάπως έτσι αρχίζει ο καθημερινός πόλεμος ανάμεσα στα δυο παιδιά. Ποιος θα πάρει με το μέρος του τους περισσότερους μαθητές; Ποιος θα σκαρώσει τις πιο χοντρές πλάκες στους καθηγητές; Ποιος θα σκαρφιστεί το πιο απίθανο πράγμα για να κατατροπώσει τον εχθρό και να τον ρεζιλέψει στα μάτια όλων; Το έπαθλο είναι μεγάλο, ο νικητής μόνο ένας: ο μοναδικός, ο αναμφισβήτητος, ο ανυπέρβλητος KING OF SCHOOL, ο Βασιλιάς της Βαβούρας. Λάβετε θέσεις λοιπόν, η μάχη ξεκινά. Ένας πόλεμος μέχρι τελικής πτώσης… από τα γέλια στο βιβλίο «Βασιλιάδες της βαβούρας 1 – Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα», του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Δέσποινας Κλεομβρότου, για παιδιά από 12 ετών.

56Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 1966-1986-σήμερα. Σ’ αυτούς τους τόπους και σ’ αυτές τις χρονικές στιγμές διαδραματίζεται το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Έτοιμος από καιρό» (Εκδόσεις Πατάκη), με κεντρικούς ήρωες έναν νεαρό φοιτητή αλλά και τους παππούδες που ποτέ δε γνώρισε. Ο Αναστάσης είναι φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών και με έναν ερασιτεχνικό φοιτητικό θίασο θα επισκεφθεί τη χώρα όπου έζησε ο Καβάφης κι όπου μεγάλωσαν οι γονείς του. Για το ταξίδι αυτό τον πείθει η Ελένη, που διακριτικά τον στηρίζει και του συμπαραστέκεται. Το ταξίδι που για τα άλλα μέλη του θιάσου είναι ταξίδι αναψυχής για τον Αναστάση είναι οδοιπορικό στις πόλεις που τον ακολουθούσαν σε όλη του τη ζωή, στα χνάρια των παππούδων. Εκεί τον περιμένουν καθοριστικές συναντήσεις, συγκλονιστικές αποκαλύψεις καλά κρυμμένων οικογενειακών μυστικών και απαντήσεις σε ερωτήματα που για χρόνια έμεναν αναπάντητα. Ο Αναστάσης, ανακαλύπτοντας και συνειδητοποιώντας τις ρίζες του, θα γίνει δυνατός για την πορεία του στο μέλλον. Με γνώση από το παρελθόν, ο ήρωας είναι έτοιμος να συγχωρέσει, να προσφέρει εξιλέωση και να χτίσει το δικό του μέλλον. Κι όλα αυτά από ένα ταξίδι για το οποίο ήταν έτοιμος από καιρό.

57Τα «Ελληνικά Γράμματα» συνεχίζουν την έκδοση της δημοφιλούς σειράς παιδικών και εφηβικών βιβλίων «Μια σειρά από ατυχή γεγονότα» του Λέμονι Σνίκετ, με την κυκλοφορία του δέκατου τόμου, με τίτλο «Η Ολισθηρή Οροσειρά», και του ενδέκατου τόμου με τίτλο «Το σαρκοβόρο τσίρκο», σε νέα μετάφραση της Εύης Γεροκώστα. Στο δέκατο βιβλίο, τα τρία ορφανά, η Βάιολετ, ο Κλάους και η Σάνι Μποντλέρ πέφτουν σε κάτι πολύ πιο ολισθηρό απ’ ό,τι τους άξιζε στη διάρκεια της τροµακτικής ανάβασης –και κατάβασης– ενός παράξενου και επικίνδυνου βουνού. 58Στο δε ενδέκατο, τα ορφανά Μποντλέρ συναντούν µια ιδιαίτερα δυσάρεστη ποσότητα υγρασίας το διάστηµα που βρίσκονται κάτω από το νερό και στα βάθη της απελπισίας. Ο Λέμονι Σνίκετ μάς προειδοποιεί ότι δε χρειάζεται να καταπιανόμαστε με τη θλιβερή ζωή των τριών παιδιών, αλλά εμείς δεν τον ακούμε! Η σειρά θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, με το 12ο και το 13ο βιβλίο.

5ef9fe5541fe0_lΤο «ΠΑ – ΡΕ – Α – ΚΙ», της Ιωάννας Κυρίτση – Τζιώτη (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη). Τι σημαίνει άραγε; Είναι κινέζικο ή ελληνικό; Θα το μάθεις αν ακολουθήσεις τη ζωή της δεκατετράχρονης ηρωίδας του, που αναγκάζεται να φύγει από την Αθήνα για να εγκατασταθεί στο μακρινό Πεκίνο. Του κοριτσιού που φοβάται τους δράκους και που η άρνησή της να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή την κάνει να τους βλέπει παντού γύρω της, έτοιμους να την καταπιούν. Της Άννιας που, παρασυρμένη από μια ψεύτικη, επιπόλαιη σχέση, θα μπλεχτεί σε μια επικίνδυνη, απίστευτη περιπέτεια. Θα κινδυνέψει, θα προδοθεί, μα θα ξυπνήσει. Θα κάνει έναν πολύτιμο φίλο και ένα καινούριο ξεκίνημα. Εκεί στη μυστηριώδη, αχανή Κίνα, που την προκαλεί να τη γνωρίσει, να την καταλάβει και γιατί όχι να την αγαπήσει σαν δεύτερη πατρίδα της.  Κι αυτό συμβαίνει στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της, στην ανατολή της εφηβείας της.  Μια ιστορία για την δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αναδυθεί και να μας γεμίσει αισιοδοξία. 

59Η Σουζάν Κόλινς επιστρέφει δυναμικά στις Εκδόσεις Ψυχογιός με ένα νέο βιβλίο στη σειρά «Αγώνες Πείνας», που θα συγκλονίσει τα εκατομμύρια φαν της. «Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών», για παιδιά από 14 ετών, μας γυρνάει στο παρελθόν. Είναι το πρωινό του θερισμού, κατά το οποίο γίνεται η επιλογή των φόρων και ουσιαστικά ξεκινούν οι δέκατοι Αγώνες Πείνας. Στην Κάπιτολ, ο δεκαοχτάχρονος Κοριολανός Σνόου προετοιμάζεται για τη μία και μοναδική του ευκαιρία να εξασφαλίσει δόξα ως μέντορας στους Αγώνες. Ο άλλοτε πανίσχυρος οίκος των Σνόου έχει ξεπέσει και η μοίρα του κρέμεται από τη μικρή πιθανότητα να καταφέρει ο Κοριολανός να αποδειχτεί πιο γοητευτικός, πιο έξυπνος και πιο πανούργος από τους συμμαθητές του ώστε να νικήσει ο δικός του φόρος. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, καθώς του αναθέτουν το κορίτσι φόρο από την Περιοχή 12, την πιο ασήμαντη από όλες. Οι μοίρες τους τώρα διαπλέκονται – κάθε επιλογή που θα κάνει ο Κοριολανός θα μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη ή την αποτυχία, στον θρίαμβο ή στην καταστροφή. Μέσα στην αρένα, θα είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτου. Έξω από την αρένα, ο Κοριολανός αρχίζει να τρέφει συναισθήματα για τον καταδικασμένο του φόρο… και πρέπει να ζυγίσει την ανάγκη του να ακολουθήσει τους κανόνες ενάντια στην επιθυμία του να επιβιώσει με κάθε τρόπο.

978-960-03-6706-5bΟ δεκαεξάχρονος Ντίνος, μαθηματικό κεφάλι, κατεβάζει διαρκώς την κουκούλα. Για να μη βλέπει και να μην τον βλέπουν. Οι συνθήκες της ζωής του δεν τον ευνοούν. Τρέχει σαν δαρμένο σκυλί. Και πεινασμένο. Η οικογένεια έχει πάψει να αποτελεί γι’ αυτόν ασφαλές καταφύγιο κι εκεί έξω ο κόσμος μοιάζει εχθρικός. Όμως βγαίνει να τον αντιμετωπίσει. Μέσα στα ερείπια, ένα όνειρο φυτρώνει. Το ακολουθεί. Στην αβέβαιη πορεία του συναντά ανθρώπους σαν και αυτόν. Ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν τα υποστυλώματα, όχι απλά της επιβίωσης, αλλά της ζωής. Το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου «Φως σε μαύρο ουρανό» (Εκδόσεις Καστανιώτη) μιλάει στα ποαιδιά από 15 ετών για την καταστολή του μίσους, την πίστη σε έναν σκοπό και την καλλιέργεια της αγάπης σαν μόνο προορισμό, μέσα σε έναν εχθρικό κόσμο που αλλάζει δραματικά.

60Πώς είναι να διασχίζεις τον αλλόκοτο, αχαρτογράφητο κόσμο του λυκείου; Τότε που δίνεις το πρώτο σου φιλί και βγαίνεις το πρώτο σου ραντεβού; Που τη μια στιγμή αισθάνεσαι ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο και την άλλη δεν έχεις όρεξη για κανέναν; Το μυθιστόρημα «Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο», του Στίβεν Τσμπόσκι παρακολουθεί τη ζωή του Τσάρλι, ενός ντροπαλού έφηβου, που ξεκινάει τα λύκειο στα προάστια του Πίτσμπουργκ. Η αποξένωση, η φιλία, η εικόνα του σώματος, η ψυχική υγεία, τα ναρκωτικά, η σεξουαλική ταυτότητα, η σεξουαλική παρενόχληση και πολλά ακόμη ζητήματα απασχολούν τον Τσάρλι και την παρέα του σε ένα καλτ πλέον βιβλίο για τις άγριες, αδυσώπητες μέρες που οδηγούν στην πολυπόθητη «ενηλικίωση». Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 30 και πλέον γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 7.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Όταν εκδόθηκε το 1999 παρέμεινε για 71 συνεχείς εβδομάδες στο Τοπ 10 της λίστας ευπώλητων των The New York Times. Το 2012 κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία που σημείωσε επίσης, μεγάλη επιτυχία, ενώ το βιβλίο εντάχθηκε στην ύλη της λογοτεχνίας του δημόσιου λυκείου στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα μεταφράστηκε από την Ελένη Δριμή όταν ήταν 15 ετών και κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Τόπος.

61Και κλείνουμε με ένα βιβλίο για γονείς. Σήμερα κανείς πια δεν μιλάει για τον «μπαμπούλα που έρχεται μέσα στη νύχτα για να αρπάξει τα μικρά άτακτα παιδιά». Ακόμα και η κακιά μάγισσα των παραμυθιών έχει χάσει την αξιοπιστία της. Όμως τα καινούργια φαντάσματα δεν είναι λιγότερο τρομακτικά: πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, αρρώστιες, σεισμοί, τσουνάμι, λιμοί, ερημοποίηση… Ο σημερινός κόσμος μεταδίδει στα παιδιά τις αγωνίες του και τα τρομάζει προβάλλοντας καταστροφικές σκηνές. Πώς, λοιπόν, να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας σε έναν αβέβαιο και ανασφαλή κόσμο; Μαθαίνοντάς τους να είναι αισιόδοξα, να βλέπουν δηλαδή μια λύση σε κάθε πρόβλημα, χωρίς να αποθαρρύνονται ή να παραιτούνται. Το βιβλίο της Nessia Laniado «Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση» (Εκδόσεις Πεδίο), γραμμένο με τα λόγια των παιδιών και εμπλουτισμένο με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, θα σας δώσει τη δύναμη, παρά τις δυσκολίες, να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αισιοδοξία, την ελπίδα, την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και τη θέληση να στοιχηματίσουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Leave a Reply