ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΟΣΟ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕΣΑ; ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΑΜΕΡΙΣΣΑ ΜΠΑΣΤΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

Αμέρισσα ΜπάσταΤο βιβλίο αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους συντρόφους μικρών και μεγάλων τις ημέρες που μείναμε μέσα. Μέσα στη δυσάρεστη κατάσταση που βιώναμε, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο ότι σημαντικό ποσοστό των «εγκλεισμένων» παράγγειλε για παρέα του βιβλία. Μάλιστα, τα βιβλιοπωλεία, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένα, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό παραγγελιών. Κι ο κόσμος, ίσως για πρώτη φορά, γκρίνιαζε διότι δεν είχε βιβλία να διαβάσει! Με την ελπίδα η τέχνη της ανάγνωσης να γίνει συνήθεια και της μετά-COVID ρουτίνας μας, θέσαμε σε αγαπημένους ανθρώπους αγαπημένων εκδοτικών οίκων τρεις ερωτήσεις για τις αναγνωστικές προτιμήσεις των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ας δούμε τι μας είπε η Αμέρισσα Μπάστα, Head of Communications and Events στις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ποιο ήταν το βιβλίο ενηλίκων των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown;

H βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτςτου Antonio Iturbe, η ιστορία της μικρότερης και πιο επικίνδυνης βιβλιοθήκης στον κόσμο, ειπωμένη από μια κρατούμενη του Άουσβιτς που κατόρθωσε να επιβιώσει, ήταν ένα από τα βιβλία μας που κινήθηκε πολύ καλά, παρότι όταν προέκυψε το lockdown μετρούσε μόλις δύο ημέρες κυκλοφορίας. Επίσης, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης όλο αυτό το διάστημα,  μεταξύ των οποίων και για το κλασικό Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς του Robert T. Kiyosaki.

Ποιο ήταν το παιδικό βιβλίο των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown;

Το βιβλίο που αγαπήθηκε περισσότερο από τους μικρούς αναγνώστες είναι Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών, ένα διασκεδαστικό εικονογραφημένο που εγκαινίασε τη σειρά του Yuval Zommer και μιλά για τα είδη και τη ζωή των ζουζουνιών. Η έκδοση ακολουθείται από ξεχωριστό βιβλίο με αυτοκόλλητα και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες, ενώ ετοιμάζεται ήδη και Το μεγάλο βιβλίο των τεράτων, από την ίδια σειρά, που ευχόμαστε να το χαρούν εξίσου τα παιδιά, εκτός καραντίνας αυτή τη φορά!

Εσύ ποια βιβλία, παιδικά ή ενηλίκων, των εκδόσεών σας και όχι μόνο, είχες για συντροφιά στην καραντίνα;

Η αλήθεια είναι ότι η στοίβα των αδιάβαστων στο κομοδίνο χαμήλωσε λίγο αυτό το διάστημα, καθώς η ανάγνωση ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο από την αγχωτική πληροφόρηση που μας πρόσφερε κάθε είδους οθόνη. Απόλαυσα ιδιαίτερα τους Αλτρουιστές του πρωτοεμφανιζόμενου Andrew Ridker, ένα ευφυές μυθιστόρημα  που ξεσκεπάζει τα ένοχα μυστικά της αγιοποιημένης αστικής αμερικάνικης οικογένειας και κλονίζει με πικρό χιούμορ το μύθο του Αμερικάνικου Ονείρου. Η Απόσταση Ασφαλείας (εκδ. Πατάκη) της Σαμάντα Σβέμπλιν ήταν ένα μυθιστόρημα που μου άρεσε πολύ, τόσο τρομακτικό και συναρπαστικό που διαβάζεται με μια –κομμένη–ανάσα. Επίσης, διάβασα πολλά επεισόδια What the fact?! του Mikeius με τον γιο μου, με μεγαλύτερο χιτ «το φυτό που τρώει μικρά ζώα», και απολαύσαμε –σε πολλές επαναλήψεις ως συνήθως– την περιπέτεια του μικρού ιππότη στο βιβλίο Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου, του Jon Agee.

Leave a Reply