ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΠΙΠΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΡΙΔΑ ΣΑΜΑΡΤΖΗ

14956059_10154259081107955_4968145883769091308_nΗ κριτική επιτροπή του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν της ΙΒΒΥ διάλεξε ορισμένα βιβλία από τις υποψηφιότητες του 2018 και του 2020 τα οποία θεώρησε εξαιρετικά σημαντικά ώστε να τα προτείνει για να μεταφραστούν και να διαβαστούν από τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και το βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη «Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…»  σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι

Για τη σημαντική αυτή διάκριση οι δημιουργοί του βιβλίου δήλωσαν:

«Σε μια εποχή που η ελληνική γλώσσα γνωρίζει εμπόδια για το ταξίδι ενός βιβλίου σε άλλες χώρες είναι μεγάλη χαρά που το οικουμενικό μήνυμα του κειμένου και των εικόνων μας μπορεί να βρει σπίτι στις καρδιές των παιδιών όλου του κόσμου».

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα σπίτι…. Εκεί κρύβονται τα καλοκαίρια κι όλες οι εποχές, εκεί περιμένουν παιχνίδια, φιλιά, φιλίες, ζωή, εκεί το κλάμα, το γέλιο, οι ευχές, οι αποχαιρετισμοί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ν’ ανοίξεις την πόρτα, ν’ ακούσουν ξανά οι τοίχοι ανθρώπινα βήματα και φωνές, να κατοικηθούν ξανά τα δωμάτια. Και τότε όσα κρύβει μέσα του το σπίτι θα ζωντανέψουν, για να βρει στέγη και η δική σου ζωή… Το «Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…» είναι μια ιστορία για τη συνέχεια της ζωής, των πραγμάτων και των ανθρώπων, όπως αλλάζουν οι εποχές, μια ιστορία για τη βοήθεια της μιας γενιάς προς την επόμενη και για τις δεύτερες ευκαιρίες.

Το βιβλίο “Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…” τιμήθηκε με το Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ ενώ έλαβε και έπαινο Εικονογράφησης ΕΒΓΕ. Το 2019 εκδόθηκε στην Κορέα από τον εκδοτικό οίκο Yellowstone Publishing.

Δείτε τη συνέντευξη που είχε δώσει η Αργυρώ Πιπίνη στο Τaλκ με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου εδώ.

Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι

Leave a Reply