ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ: ΑΛΕΞΙΑ ΓΚΙΚΑ

20200326_132018Το Τaλκ παρουσιάζει μια σειρά από μαρτυρίες για τη ζωή των Ελλήνων γονέων στο εξωτερικό, την εποχή του Κορονοϊού. Φιλοξενούμενή μας είναι η Αλεξία Γκίκα που πριν από ενάμιση χρόνο μετακόμισε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με τον άντρα της και τα δύο τους παιδιά, 9 και 6 χρονών, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα  ζωής.

  • Εδώ τα σχολεία έκλεισαν στις 13 Μαρτίου. Στις τσάντες τους τα παιδιά είχαν ύλη για 2  εβδομάδες την οποία τελειώσαμε σχετικά νωρίς με λίγο μελέτη κάθε μέρα. Δεν ήταν πάρα πολλά. Μετά από τις πρώτες 2 εβδομάδες μας έστειλαν online την συνέχεια των μαθημάτων για της επόμενες 2 εβδομάδες. Πέρα από τα μαθήματα, όμως, μας έχουν στείλει πολλά δωρεάν προγράμματα για τα παιδιά με διάφορες  δραστηριότητες, ζωγραφικής  και μουσικής, προγράμματα για να μπορείς να διαβάζεις δωρεάν βιβλία και προγράμματα για  να δεις δωρεάν ταινίες.
  • Αφού έκλεισαν τα σχολεία, στις 16 Μαρτίου, έκλεισαν και οι παμπ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και επειδή κι εγώ δουλεύω σε εστιατόριο από τότε είμαι στο σπίτι με τα παιδάκια μου. Ο άντρας μου συνεχίζει δουλειά. Είναι οδηγός λεωφορείου. Τα λεωφορεία δουλεύουν, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που μετακινούνται ακόμα αλλά είναι πολύ λίγοι. Βέβαια έχουν βάλει σημάνσεις σε ποιες θέσεις πρέπει να κάθονται οι επιβάτες.
  • Μέτρα στα σούπερ μάρκετ: Πριν μπεις πρέπει να βάλεις γάντια και να απολυμάνεις το καρότσι σου. Γάντια και απολυμαντικό διατίθενται δωρεάν έξω απο το σούπερ μάρκετ, όπου μετριούνται και τα άτομα που μπαίνουν. Πριν από μια εβδομάδα πάρθηκαν νέα μέτρα: Μπορούμε να βγούμε έξω μόνο για σούπερ μάρκετ, για φαρμακείο και για ασκήσεις μόνο έως 2 χλμ μακριά από το σπίτι μας. Το καλό εδώ στην Ιρλανδία είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλα πάρκα πολύ κοντά στο σπίτι μας και μπορείς να πας μια βόλτα για να πάρεις καθαρό αέρα. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος εδώ γενικά είναι υπάκουος και κάνει ό, τι μας λένε.

    Αλεξία Γκίκα
  • Όσο για την πληρωμή, απλά κάναμε μια αίτηση, είτε online, είτε μέσω ταχυδρομείου, για να πάρουμε την εβδομαδιαία αποζημίωση. Στην αρχή είπαν ότι θα μας βάζουν 203€ την εβδομάδα αλλά επειδή ο λαός απαίτησε μεγαλύτερο ποσό, γιατί δεν αυτό δεν έφτανε, το ανέβασαν στις 350€ την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Μετά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μπει πάλι στην καθημερινότητα μας. Και εδώ λένε ότι οι επόμενες δυο  εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες.
  • Στο Δουβλίνο έχουμε και ελληνικό σχολείο και η κόρη μου είναι στην τρίτη δημοτικού οπότε έχει μια φορά την εβδομάδα μάθημα. Τα μαθήματα δεν χάθηκαν. Ο Σύλλογος και η δασκάλα ανταποκρίθηκαν τόσο γρήγορα, έφτιαξαν online μάθημα και ήταν πολύ επιτυχημένο.
  • Γενικά εγώ σαν μαμά ομολογώ ότι το απολαμβάνω τώρα που είμαι με τα παιδάκια μου όλη μέρα μαζί και παίζουμε και δημιουργούμε πράγματα.  Η αλήθεια είναι ότι μου είχε λείψει αυτό γιατί είμαι εργαζόμενη μητέρα και -όσες δουλεύουν στο εξωτερικό το ξέρουν καλύτερα- είναι πολύ δύσκολο χωρίς καμία βοήθεια.
  • Αλλά το θέμα είναι να βγούμε γρήγορα από αυτόν το Γολγοθά, γιατί δεν πρόκειται για απλώς έναν ιό, πρόκειται για μια παγκόσμια οικονομική κρίση και μετά το τέλος της πολλές χώρες θα έχουν καταστραφεί οικονομικά, ενώ πολλοί άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλεία. Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας! Ανυπομονούμε να έρθουμε διακοπές στην Ελλάδα μας.

Αν είστε Έλληνας γονιός που ζει στο εξωτερικό και θέλει να μοιραστεί μαζί μας τη νέα του καθημερινότητα, στείλτε email στο ppapadia@talcmag.gr και θα σας καθοδηγήσουμε!

Leave a Reply