ΤΡΙΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΥΠΕΡΒΑΡΑ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ

Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες αποσκοπούν στην προσφορά γνώσεων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και τη δημιουργία υπηρεσιών για το παιδί, το σχολείο αλλά και την οικογένεια, με άξονα τη διαμόρφωση μιας υγιεινής στάσης ζωής. Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας και – κάθε έτος – καταγράφει και αξιολογεί το ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Ταυτόχρονα, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν., μέσα από παράλληλες ενέργειες, παρέχει διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέλος, με συγκεκριμένες δράσεις, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας.Το σχολικό έτος 2012-13, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. πραγματοποιήθηκε στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ για το σχολικό έτος 2013-14 θα διενεργηθεί και στα Λύκεια. Συνολικά, κατά το α΄ έτος εφαρμογής του συμμετείχαν συνολικά 359.262 μαθητές από 4.451 σχολεία της χώρας. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν προέκυψαν δείκτες αξιολόγησης της σωματικής τους διάπλασης, της ποιότητας της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας, των καθιστικών συνηθειών και της φυσικής κατάστασης των παιδιών της χώρας. Ατομικές αναφορές για κάθε παιδί προέκυψαν αυτόματα με τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και δόθηκαν στους γονείς των παιδιών από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς.

Διατροφικές συνήθειες

Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται ότι:

  • Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια είχαν παρόμοια αξιολόγηση ως προς το διατροφικό δείκτη και φάνηκε ότι απέχουν αρκετά από το ιδανικό μοτίβο της υγιεινής Μεσογειακής Δίαιτας.
  • Ωστόσο, τα κορίτσια είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες (40,3%), σε σύγκριση με τα αγόρια (37,9%).
  • Αν και δεν υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών της χώρας, φαίνεται ότι στις περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τα παιδιά παρουσίαζαν ελαφρώς καλύτερες διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας.

Σωματική Δραστηριότητα-Καθιστικές συνήθειες

  • Το 72% των αγοριών είχαν ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια ήταν (60,7%).
  • Ποσοστό 26% και 31% των αγοριών και των κοριτσιών, αντιστοίχως, δεν συμμετείχαν σε άλλη αθλητική δραστηριότητα εκτός του σχολείου.
  • Το υψηλότερο ποσοστό ικανοποιητικών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας εμφάνισαν οι μαθητές της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά.
  • Τα αγόρια σε μεγαλύτερο ποσοστό (27,4%) υπερέβαιναν τον επιτρεπτό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών (2 ώρες), σε σύγκριση με τα κορίτσια (21,6%).  

Ανθρωπομετρικές μετρήσεις (κατηγορίες βάρους)

  • Συνολικά, το 23,2% των αγοριών και το 23,8% των κοριτσιών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαρα.
  • Επιπλέον, το 11% και το 9,8% των αγοριών και κοριτσιών, αντιστοίχως, αξιολογήθηκαν ως παχύσαρκα.
  • Στα υπέρβαρα παιδιά τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα Νησιά του Βόρειου Αιγαίου (25%) και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (22%).
  • Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφηκαν στα Νησιά του Βόρειου (13%) και Νότιου (12,8%) Αιγαίου και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (9,2%).

Φυσική κατάσταση

Τέλος, από τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης που μετρήθηκαν φάνηκε ότι:

  • Τα αγόρια υπερτερούσαν σε σύγκριση με τα κορίτσια ως προς την αντοχή, την ταχύτητα και τη δύναμη,
  • Τα κορίτσια υπερτερούσαν ως προς την ευλυγισία.

Συμπερασματικά, μέσα από τα αποτελέσματα του ΕΥ ΖΗΝ, αποδεικνύεται ότι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι τουλάχιστον τρία στα δέκα παιδιά, το 23,2% των αγοριών και το 23,8% των κοριτσιών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαρα, ενώ το 11% και το 9,8% των αγοριών και κοριτσιών, αντιστοίχως, ως παχύσαρκα. Στα υπέρβαρα παιδιά τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (25%) και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (22%). Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου (13%) και Νότιου (12,8%) Αιγαίου και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (9,2%). Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, φαίνεται ότι απέχουν αρκετά από το ιδανικό μοτίβο της υγιεινής Μεσογειακής Δίαιτας. Ωστόσο, τα κορίτσια έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες (40,3%) σε σύγκριση με τα αγόρια (37,9%). Παράλληλα, τα αγόρια σε μεγαλύτερο ποσοστό (27,4%) υπερβαίνουν τον επιτρεπτό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών (2 ώρες) σε σύγκριση με τα κορίτσια (21,6%). Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή χρονιά το Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. θα εφαρμοστεί στα σχολεία όλης της χώρας, από τις 27 Ιανουαρίου ως τις 10 Απριλίου. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ποικίλες δράσεις, στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, μέσα από την αξιολόγηση της ανάπτυξής τους και των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, καθώς και μέσα από την υποστήριξη για ένα υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικότερα τα στοιχεία αξιολόγησης των μαθητών ανά νομό.

Για πληροφορίες:
http://eyzin.minedu.gov.gr/
info@eyzhn.edu.gr
Facebook 

Leave a Reply