Η ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΝΑΡΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ “ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ”

Σοφία ΤσινάρηΜε αφορμή την παράσταση “Η Φάρμα του διαδικτύου”, που παίζεται κάθε Κυριακή στον Ελληνικό Κόσμο, το Τaλκ μίλησε με τη σκηνοθέτιδα κ. Σοφία Τσινάρη.

Καλησπέρα κ. Τσινάρη. Καταρχάς, συστηθείτε στο κοινό του Τaλκ. Και μιλήστε μας και για την ομάδα “Χιλιοδέντρι”.

Γεννήθηκα στη Νότια Αφρική και είμαι απόφοιτος της δραματικής σχολής Κώστα Καζάκου καθώς και του μεταπτυχιακού εργαστηρίου σκηνοθεσίας και υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου με το Στάθη Λιβαθινό. Συμμετείχα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθέτη το Στάθη Λιβαθινό σε έργα των Μπουλγκάκωφ, Στρίνμπεργκ, Ντοστογιέφσκι, Σινγκ, Λέρμοντωφ, Αλ. Παπαδιαμάντη, κ.ά.

Συνεργάστηκα επίσης με τους Κώστα Καζάκο, Νίκο Χατζόπουλο, Μίρκα Γεμετζάκη, Λίλη Μελεμέ,  Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη,  Βασίλη Ανδρέου, Μαρία Αιγινίτου, Γ. Καλαντζόπουλο. Σκηνοθέτησα τη «Φάρμα του διαδικτύου», βραβευμένη στην Ευρώπη, «Το βέλος που δεν πληγώνει» του Βασίλη Μαυρογεωργίου και έργα των Όσκαρ Ουάιλντ, Εξυπερύ, Πιραντέλλο, Τσέχωφ, Ροΐδη κ.ά, για παιδιά και εφήβους.  Έχω διδάξει θέατρο σε Δήμους και ιδιωτικά σχολεία  και από το 2012 μαζί με την Άννα Πορφύρη ιδρύσαμε την ομάδα «Χιλιοδέντρι». 

Η θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι» ξεκίνησε τη δράση της το 2012 με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων που να απευθύνονται και να μιλούν στο παιδί του  σήμερα. Όπως προανέφερα, ιδρυτικά μέλη της είμαστε εγώ και η Άννα Πορφύρη, ηθοποιός και υπεύθυνη παραγωγής. Η πολύχρονη εμπειρία μας στο χώρο του θεάτρου -με συμμετοχές σε βραβευμένες παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου- καθώς και η αγάπη μας για τα παιδιά, μας ώθησαν να στραφούμε στο παιδικό θέατρο. Απαραίτητα υλικά για τις παραστάσεις μας είναι ο πειραματισμός, οι πρωτότυποι θεατρικοί κώδικες, η λεπτομερής δουλειά, η ευαισθησία ,το χιούμορ μα πάνω απ’ όλα ο σεβασμός στο μικρό θεατή. 

Φέτος, στον Ελληνικό Κόσμο, φιλοξενείται η παράσταση “Η φάρμα του διαδικτύου”, την οποία σκηνοθετείτε. Πρόκειται για μια παράσταση που σχετίζεται με το διαδίκτυο. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτή;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια παράσταση-εργαλείο για την εκπαίδευση μαθαίνει στα παιδιά από 4 έως 12 ετών, με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό, να αναγνωρίζουν και να θωρακίζονται απέναντι σε κινδύνους όπως: λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, αποκάλυψη στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός.

Η “Φάρμα” ταξίδεψε σε πάνω από 60 πόλεις και νησιά της Ελλάδος αποσπώντας το Πανευρωπαϊκό  βραβείο του Ιδρύματος Evens foundation, ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Σε μία φάρμα ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με το σκύλο τους τον Ηρακλή. Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες. Ο νέος διαδικτυακός φίλος της Τούλας της κοτούλας είναι όντως αυτός που λέει; Ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια στάθηκαν τόσο τυχερά και κέρδισαν δώρα; Τελικά, οι άσπρες ή οι μαύρες χήνες είναι καλύτερες; Τα παιδιά της φάρμας με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ζώα από τους λύκους του διαδικτύου; 

Πώς συνεργάζεστε με το Ελληνικό Κέντρο  Ασφαλούς Διαδικτύου- Saferinternet.gr;

H Φάρμα του Διαδικτύου σε συνεργασία με το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-Saferinternet.gr αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και θρησκευμάτων με τη στήριξη της Google Ελλάδος. Παρουσιάστηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδος όπου βρήκε θερμή υποδοχή απ’ το κοινό, δίνοντας αφορμή για  συζητήσεις και δράσεις για το ασφαλές διαδίκτυο. 

Πώς μπορεί μια παράσταση να προστατεύσει τα παιδιά; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σας;

Το θέατρο εμπεριέχει πολλές τέχνες μαζί, όπως μουσική εικαστικά, χορό, λόγο που καλλιεργούν την αισθητική του θεατή, καθώς και την σκέψη του. Μια παράσταση για παιδιά πρέπει να μιλάει στη γλώσσα τους. Να τα διασκεδάζει με τα σκηνικά ευρήματα, το χιούμορ, τα τραγούδια. Ταυτίζονται με τους ήρωες του έργου, γελάνε με τα παθήματά τους, τους συμπονούν, φωνάζουν και αντιδρούν όταν οι ήρωες κινδυνεύουν και προσπαθούν να τους σώσουν. Πολύ συχνά, συσχετίζουν αυτά που έχουν δει στη παράσταση με περιστατικά που έχουν συμβεί στα ίδια ή σε φίλους τους. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο παίρνουν θάρρος κι αρχίζουν να μιλούν στους γονείς , στους δασκάλους και πολύ συχνά σε μας .Μετά την παράσταση ακολουθεί πάντα συζήτηση με τα παιδιά. Απώτερος στόχος να μπορούμε να βοηθάμε με τον τρόπο μας το παιδί να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και τους άλλους, να εκφράζει ότι τον πληγώνει, ν’ αγαπήσει το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.   

Τι σας λένε μετά το τέλος της οι μικροί θεατές, αλλά και οι γονείς τους;

Τα σχόλια των θεατών από όλη την Ελλάδα, που κρατάμε σ ένα βιβλίο εντυπώσεων, είναι  πραγματικά πολύ θερμά και μας δίνουν κουράγιο. Οι μικροί μας αγκαλιάζουν και μας δείχνουν την αγάπη τους.  Οι γονείς και οι δάσκαλοι μας λένε ότι η παράσταση πετυχαίνει  το στόχο της, να ενημερώνει τα παιδιά με τρόπο τρυφερό και ευχάριστο. 

Η παράσταση παίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Πού νομίζετε ότι οφείλεται η επιτυχία της;

Η παράσταση είναι επίκαιρη και δουλεμένη στη λεπτομέρεια. Κάναμε πολλούς μήνες πρόβας αναζητώντας πρωτότυπους κώδικες και φόρμες για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα.  Παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια με την Άννα να κρατάμε σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο την παράσταση, όπου κι αν παίζουμε, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες. Στο ταξίδι μας συναντήσαμε υπέροχους ανθρώπους που μας πίστεψαν και μας στήριξαν.  

Γιατί θα προτείνατε σε έναν γονιό να επιλέξει τη “Φάρμα του διαδικτύου” ανάμεσα στις δεκάδες παραστάσεις που παίζονται αυτή τη στιγμή;

Η παράσταση ενισχύει την προσπάθεια των γονιών και των δασκάλων να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους  «λύκους» του Διαδικτύου. Κυρίως όμως, θα μοιραστούν με τα παιδιά τους μια ευχάριστη και ωφέλιμη εμπειρία.

03 FARMA 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 Κείμενο: Βερόνικα Σαμαρά, Γιώργος Κορμάς

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Σοφία Τσινάρη

Μουσική – Στίχοι: Δημήτρης Παπαγεωργίου

Κίνηση-Χορογραφίες: Δάφνη Πανταζοπούλου, Μόνικα Κολοκοτρώνη

Σκηνικά – Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Δήμητρα Ταρούση

Υπεύθυνη Παραγωγής: Άννα Πορφύρη 

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κάθε Κυριακή στις 12:00  

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 8€

 05 FARMA 4

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος

  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tickets.theatron254.gr/

  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr

  • Τηλεφωνικά, στο T. 212 254 0300

  

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

www.theatron254.gr

Leave a Reply