ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ- MINDFULNESS ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

shutterstock_623631344Και ποιος δεν θέλει να μειώσει το στρες του, να μάθει να χαλαρώνει, να πάψει να στενοχωριέται για το παρελθόν και να πάψει να αγχώνεται για το μέλλον. Αρωγός μας στην προσπάθειά μας αυτή για ουσιαστική αλλαγή είναι η κ. Λαμπρινή- Λύντια Πετροπούλου, που μας διδάσκει… ενσυνειδητότητα! Με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και τα Εικαστικά και εν εξελίξει μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες Αγωγής-Τέχνες στην Εκπαίδευση, η κ. Πετροπούλου εργάζεται ως Art Educator, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά σε μουσεία, σχολεία, βιβλιοθήκες, ιδρύματα. Είναι επίσης θεραπεύτρια- Μaster Reiki και δασκάλα Ενσυνειδητότητας (Μindfulness) – Διαλογισμού.  

Τι ακριβώς είναι η Ενσυνειδητότητα/ Mindfulness  

Ενσυνειδητότητα – Μindfulness  είναι  να «μάθω» να είμαι εξ’ ολοκλήρου συνειδητά στο παρόν με αγάπη και χωρίς καμία κριτική. Πολλές φορές νομίζουμε ότι είμαστε παρόντες σε μία δεδομένη στιγμή που κάνουμε κάτι, ενώ δεν είμαστε. Το μυαλό μας χάνεται σε άλλες σκέψεις. Για παράδειγμα, συστηνόμαστε με κάποιον και το επόμενο δευτερόλεπτο δεν θυμόμαστε το όνομα του. Άραγε όταν τα παιδιά μας μας μιλάνε, ακούμε πραγματικά τι μας λένε; Η Ενσυνειδητότητα μάς βοηθά να καλλιεργήσουμε την ικανότητα μας να γνωρίζουμε πού είμαστε, τι κάνουμε, πώς αισθανόμαστε, δηλαδή να είμαστε με το μυαλό και το σώμα μας παρόντες εξολοκλήρου στο εδώ και τώρα χωρίς να αφαιρούμαστε από άλλες σκέψεις ή από ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτή η ενσυναίσθηση μπορεί να προκαλέσει μία αίσθηση απεριόριστης ευγνωμοσύνης και απόλαυσης για το γεγονός και μόνο ότι είμαστε ζωντανοί. 

Σε ποιους απευθύνεται;

Μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές, παιδιά και ενήλικες μπορούν να μάθουν  σταδιακά να  εξασκούνται στην Ενσυνειδητότητα-Μindfulness και να γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Η κ. Πετροπούλου μάλιστα χρησιμοποιεί ως διδακτικό εργαλείο και την τέχνη, που από την φύση της σε οδηγεί να είσαι συνειδητά παρών, καθώς απαιτεί μια ιδιαίτερη ποιότητα προσοχής είτε για να την περιεργαστείς και να την ανακαλύψεις είτε για να τη δημιουργήσεις. 

Η κ. Πετροπούλου, μέσα από το εργαστήριο Ενσυνειδητότητα– Mindfulness και Τέχνη, καθοδηγεί αργά τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και να βυθιστούν βαθιά μέσα στο έργο τέχνης  ανακαλύπτοντάς το με τις αισθήσεις τους και όχι με το μυαλό τους. Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της αισθητηριακής εμπειρίας, μπορεί οι άνθρωποι να βιώσουν συναισθήματα και να παρατηρήσουν πράγματα που δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ πριν, έστω και αν το έργο τούς είναι ήδη γνωστό. Αλλά και το να εκφραστούν τα παιδιά ή οι ενήλικες εικαστικά είναι επίσης μία τεχνική Ενσυνειδητότητας. Να καθίσουν με ηρεμία, να οραματιστούν το θέμα τους, να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα υλικά, να εξερευνήσουν τις διαφορετικές ποιότητες και τις χρήσεις τους.  

Τα οφέλη της ενσυνειδητότητας 

Η συχνή, αν όχι η καθημερινή, εξάσκηση στην Ενσυνειδητότητα – Μindfulness  βοηθάει εξίσου παιδιά και ενήλικες:

  • Να παρατηρούν και να επικεντρώνονται  και όχι να αποσπώνται εύκολα από τις σκέψεις τους και το περιβάλλον, καθώς αυξάνει την ικανότητα εστίασης και τονώνει τη μνήμη, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε παιδιά που δίνουν εξετάσεις ή με θέματα διάσπασης προσοχής.

  • Να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους, όπως τον φόβο, το θυμό, το άγχος, να τα δέχονται και να τα διαχειρίζονται καλύτερα.

  • Να είναι ήρεμοι, αλλά και σε εγρήγορση συγχρόνως κατά την διάρκεια της ημέρας.

  • Να  χαλαρώνουν και έχουν ποιοτικό ύπνο το βράδυ

  • Να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους.

Πώς ανταποκρίνονται οι συμμετέχοντες; 

Μέχρι στιγμής, η κ. Πετροπούλου έχει παρουσιάσει τη μέθοδο σε εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την έχει εφαρμόσει και σε παιδιά από 5 έως 12 χρονών. Οι ενήλικες τής ζήτούν να πηγαίνει καθημερινά στα σχολεία τους και να την εφαρμόζει. Τα παιδιά είναι σαν να έχουν αυτή τη δεξιότητα έμφυτη, αλλά σε καταστολή, και απλώς η κ. Πετροπούλου τους την ξυπνάει! Και όντως αυτό συμβαίνει: Όλοι την έχουμε έμφυτη, αλλά ως παιδιά κάνεις δεν μας μαθαίνει να την εξασκούμε. Έτσι μεγαλώνουμε και βάζουμε την ζωή μας στον αυτόματο πιλότο, χωρίς να καταφέρνουμε να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας-  με το όλον μας. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε;  

Μια οικογένεια με ενσυνειδητότητα 

Όσο κι αν φαίνεται πολύπλοκο, είναι πολύ εύκολο να μάθουν τις τεχνικές και να τις εξασκούν όλα τα μέλη μίας οικογένειας. Και μάλιστα αυτό είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό. Φανταστείτε μια στιγμή έντασης στην οικογένεια. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ξεπεραστεί πιο ανώδυνα; Όταν μόνο τα παιδιά γνωρίζουν τεχνικές ενσυνειδητότητας ή όταν γνωρίζουν και οι γονείς; Ευκαιρία να μάθουμε να κάνουμε κάτι μαζί με τα παιδιά μας, κάτι κοινό που ταυτόχρονα θα μας ηρεμεί και θα βελτιώσει άμεσα την ποιότητα ζωής μας.  

Ασκήσεις ενσυνειδητότητας:  

Οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της ημέρας και οπουδήποτε μπορείτε:

  • Με κλειστά ή ανοιχτά μάτια, να εισπνεύστε από την μύτη και να εκπνεύστε από το στόμα εστιάζοντας στον ήχο της αναπνοής σας.

  • Κλείστε τα μάτια σας και για 2’ παρατηρήστε τους ήχους μέσα και έξω από το χώρο που βρίσκεστε, στο σπίτι, στο γραφείο, στο μετρό, στο αυτοκίνητό σας…

Ακριβώς επειδή κάθε περίπτωση και κάθε κατάσταση είναι διαφορετική υπάρχει η ευελιξία να δημιουργηθούν διαφορετικά δυναμικά ομάδων π.χ παιδιά, ενήλικες, παιδιά και γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί, οικογένειες κλπ. ή και ατομικά. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Πετροπούλου στο lamprinip8@gmail.com.

Leave a Reply