ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΑΒΓΑ

605645Η Κατρίνα Τσάνταλη επιστρέφει στις εκδόσεις Διόπτρα με ένα νέο ευρηματικό παραμύθι, “Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά”, μια υπέροχη ιστορία για τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό, εικονογραφημένη από τον Κώστα Θεοχάρη. Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 4 ετών, αν και κατά τη γνώμη μας μπορεί να διαβαστεί και από μικρότερα, πάντα με την καθοδήγηση και τις εξηγήσεις του γονέα.

Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό και φιλομαθές αγόρι, γεμάτο περιέργεια για τη ζωή, που αγαπάει το διάβασμα, έχει πολλές απορίες και επιδιώκει την καλλιέργεια του μυαλού του. Όταν συναντάει μια παράξενη χελώνα, αλλιώτικη από αυτές που γνωρίζει ότι υπάρχουν, και τη φροντίζει, εκείνη του μιλάει με ανθρώπινη λαλιά και του υπόσχεται να του αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει το παιδί να εκπληρώσει μια ιδιαίτερη αποστολή: Να φέρει στη χελώνα τέσσερα διαφορετικά αυγά. Και η περιπέτεια αρχίζει… Στο τέλος της, ο πρωταγωνιστής μας είναι πλέον πολύ, μα πολύ πιο σοφός.

image1

Τι θα μάθουν τα παιδιά μέσα από το παραμύθι” Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά”; Πολύ απλά, πως παρά τα διαφορετικά μας εξωτερικά χαρακτηριστικά, παρά τις όποιες διαφορές μας σε εθνικότητα, φύλο, φυλή, θρησκεία, ιδεολογία, σεξουαλικό προσανατολισμό, κοινωνική και επαγγελματική τάξη, όλοι οι άνθρωποι είμαστε κατά βάθος ίδιοι, είμαστε ίσοι, είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Μοναδικοί. Κι αυτό είναι που κάνει τη πολυπολιτισμική ζωή μας πιο όμορφη και λιγότερο βαρετή.

Αν μας ρωτήσετε γιατί είναι απαραίτητο ανάγνωσμα ακόμα μια διδακτική (με την καλή έννοια) ιστορία για την αποδοχή και ισχυριστείτε πως τα δικά σας παιδιά δεν είναι ρατσιστές, θα σας απαντήσουμε πως δυστυχώς και τη χρειαζόμαστε και πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο ρατσιστές και φοβόμαστε το διαφορετικό. Ο ρατσισμός παλαιότερα ήταν μια έννοια ταυτισμένη με τη ράτσα, με τη φυλή, σήμερα, όμως, αν και οι φυλετικές διακρίσεις σταδιακά μειώνονται και -τουλάχιστον θεωρητικά- όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα, ο ρατσισμός έχει επεκταθεί σε πολλά άλλα πεδία. Τις περισσότερες φορές χωρίς να τον αντιλαμβανόμαστε. Η βασική αιτία; Τη γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Ο φόβος του ξένου, του ανοίκειου.

image2

Ο ρατσισμός, το bullying και η απόρριψη του διαφορετικού, τα οποία σπέρνουμε στα παιδιά μας, κάποια μέρα, αρκετά σύντομα θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ. Τα θύματα θα γίνουν θύτες και οι θύτες θύματα. Και ξέρετε, δεν είναι πάντοτε διακριτά αυτά τα δυο μεταξύ τους.  Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαβάζουμε ξανά και ξανά και ξανά όμορφες ιστορίες που θα μας υπενθυμίζουν να φροντίζουμε να τηρούμε στην καθημερινότητά μας όλα όσα πρεσβεύουμε στα λόγια και να σεβόμαστε τον πλησίον μας. Έτσι, θα μυήσουμε τα παιδιά μας -και φυσικά τους εαυτούς μας αν κάπου έχουμε χάσει την μπάλα- στην αγάπη και στην ελευθερία. Και ίσως κάποια μέρα θα καταφέρουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο με λιγότερο μίσος, με λιγότερο φόβο, με λιγότερη μισαλλοδοξία, με λιγότερη βία. Σε ένα κόσμο γεμάτο με παιδιά με μεγάλη ψυχή, που θα μοιάζουν σ’ αυτό το μικρό αγόρι με τα 4 αβγά, που μας σύστησε η Κατρίνα Τσάνταλη…

Το νέο βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη θα αγαπηθεί όσο και το πρώτο της βιβλίο Το Σοφάκι και ο Ντο, όπου πρωταγωνιστής είναι και πάλι ένα ζωάκι. 

Leave a Reply