ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ”

Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μουΟ Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος επέφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων και μία από αυτές ήταν η πρακτική που εφαρμόστηκε στη Μ.Βρετανία όπου οργανώθηκαν μετακινήσεις παιδιών από τα αστικά κέντρα στην επαρχία, σε ανάδοχες οικογένειες, προκειμένου να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών. Αυτό είναι και το ιστορικό πλαίσιο του νεανικού μυθιστορήματος «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» το οποίο παρουσιάζει και μια πτυχή που ίσχυε στην πραγματικότητα, τότε: πολλά από τα παιδιά των πόλεων ανακάλυψαν εκτός από το φυσικό περιβάλλον της βρετανικής επαρχίας, την αγάπη και τη ζεστασιά στα πρόσωπα των νέων κηδεμόνων τους.

Το βιβλίο αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού, της δεκάχρονης Έιντα, γεννημένης με στρεβλοποδία που, ξεπερνώντας τις κακουχίες της καθημερινότητας και την άρνηση της μάνας της, το σκάει μαζί με τον εξάχρονο αδερφό της στη βρετανική επαρχία, από το μικρό τους διαμέρισμα στο Λονδίνο, όπου ζούσε κλειδωμένη, μια και η γυναίκα που την έφερε στον κόσμο ντρεπόταν για την αναπηρία της κόρης της. Ουσιαστικά, λοιπόν, η Έιντα δεν δραπετεύει μακριά από το σπίτι της για να γλιτώσει από τους Ναζί, αλλά για να γλιτώσει από τη σκληρή μητέρα της και τη ζωή που δεν θα της επέτρεπε να ζήσει. Και επιβιώνει χάρη στην ελπίδα της και στον δυναμισμό της, που παραμένουν ζωντανές ακόμη και στις τραγικές συνθήκες ενός πολέμου.

Στην επαρχία, λοιπόν, το κορίτσι ξεκινάει μια νέα ζωή μαθαίνοντας το αυτονόητο: πως έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Παράλληλα, η Έιντα και ο αδελφός της, ο Τζίμι, αναπτύσσουν μια δυνατή σχέση με τη Σούζαν Σμιθ, την ιδιόρρυθμη και μοναχική γυναίκα που τα παίρνει υπό την προστασία της. Θα αποδειχτεί άραγε ο δεσμός τους αρκετά ισχυρός ώστε να τους κρατήσει ενωμένους, παρά τον πόλεμο και τις συνθήκες που απειλούν να τους χωρίσουν;

«Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που εμπεριέχει πολλά θέματα: την αναπηρία, την παιδική κακοποίηση και παραμέληση, τη σημασία της γενναιότητας, της θέλησης για ζωή και της αγάπης, την οικογένεια, την ελευθερία, και βέβαια τον {κάθε είδους} πόλεμο.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση της Στέλλας Κάσδαγλη, έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal. Είναι εξαιρετικό ανάγνωσμα για παιδιά άνω των 10 ετών, αλλά και για ενήλικες.

Leave a Reply