ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΜΑ;

παιχνίδια με λέξειςΈνας γονιός που το παιδί του έχει μαθησιακές δυσκολίες, πριν από το Δημοτικό και στην αρχή της Πρώτης, έρχεται αντιμέτωπος με τη δυσκολία τού να το εισάγει στην ανάγνωση. Νιώθει ανήμπορος, μια και ο παραδοσιακός τρόπος, ακριβώς αυτός με τον οποίο διδάχτηκε και ο ίδιος, αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Εφόσον το παιδί παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα παρέμβασης, εύλογο είναι ο γονιός να ακολουθεί τις οδηγίες και τις συμβουλές του ειδικού παιδαγωγού. Πέρα όμως από αυτό, τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να ενισχύσει την αναγνωστική ικανότητα και ευχέρεια του παιδιού του;

Μα φυσικά, να παίξει!

Παρακάτω σας δίνω 5 παιχνίδια ανάγνωσης που μπορείτε να παίζετε στον ελεύθερο χρόνο σας καλλιεργώντας ταυτόχρονα την ικανότητα ανάγνωσης του παιδιού σας.

  • Μηνύματα στο ψυγείο

Τι χρειαζόμαστε: μαγνητικά γράμματα και ένα ψυγείο!

Πώς παίζεται: Συμφωνείτε με το παιδί ότι κάθε πρωί θα του αφήνετε ένα μήνυμα με μαγνητικά γράμματα επάνω στην πόρτα του ψυγείου. Το μήνυμα μπορεί να είναι μια είδηση («Το Σάββατο έρχεται η γιαγιά»), μια παραγγελία («Το απόγευμα θα βγάλεις τον σκύλο βόλτα μαζί με τον μπαμπά») ή οτιδήποτε άλλο σας έρχεται στο μυαλό. Τα μηνύματα μπορεί να ξεκινήσουν από απλές λέξεις και να γίνουν μεγάλες προτάσεις με δύσκολες λέξεις. Το παιδί θα έχει κάθε μέρα περιέργεια να δει ποιο είναι το μήνυμα της ημέρας και θα νιώθει ικανοποίηση κάθε φορά που καταφέρνει να το διαβάσει.

  • Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού

Τι χρειαζόμαστε: κάρτες με λέξεις

Πώς παίζεται: Δίνετε στοιχεία στο παιδί για το πού υπάρχουν κρυμμένες καρτέλες με λέξεις. Μόλις τις βρίσκει, τις διαβάζει και κερδίζει πόντους. Εδώ μπορείτε να παίξετε με τους κανόνες: μπορεί να κερδίζει πόντους όταν βρίσκει λέξεις συγκεκριμένης κατηγορίας (π.χ. ζώα, φαγητά), μπορείτε να παίζετε εναλλάξ και με την πρόφαση ότι δυσκολεύεστε να βάζετε το παιδί να σας βοηθήσει να διαβάσετε τις λέξεις κ.λπ.

  • Τα κόμικς έχασαν τα λόγια τους

Τι χρειαζόμαστε: Σελίδες από απλές ιστορίες κόμικς, από τις οποίες όμως έχουμε κόψει τα συννεφάκια κειμένου, και κόλλα.

Πώς παίζεται: Φτιάχνουμε δικά μας συννεφάκια με τα λόγια των ηρώων του κόμικς, από τα οποία άλλα ταιριάζουν στην ιστορία και άλλα όχι. Το παιδί καλείται να τα διαβάσει όλα και να κολλήσει στο κόμικς αυτά που ταιριάζουν με τις εικόνες και την πλοκή. Μετά, διαβάζετε μαζί την ιστορία.

  • Ιστορίες με ξυλάκια

Τι χρειαζόμαστε: Γλωσσοπίεστρα πάνω στα οποία έχουμε γράψει λέξεις και ένα βάζο/μολυβοθήκη για να τα τοποθετήσουμε.

Πώς παίζεται: Επάνω σε κάθε γλωσσοπίεστρο (χρησιμοποιούμε όσα θέλουμε) γράφουμε μια λέξη. Μπορεί να είναι λέξεις με συμπλέγματα στα οποία δυσκολεύεται το παιδί, λέξεις με δίψηφα φωνήεντα, πολυσύλλαβες, λέξεις που θέλουμε να μάθει τη σημασία τους, λέξεις από το μάθημα του σχολείου κ.λπ. Τοποθετούμε τα ξυλάκια μέσα στο βάζο έτσι ώστε να μη βλέπουμε τι είναι γραμμένο. Κάθε παίκτης με τη σειρά του τραβάει ένα ξυλάκι, διαβάζει δυνατά τη λέξη και λέει μια ιστοριούλα με αυτήν.

  • Χειροτεχνίες με λέξεις

Τι χρειαζόμαστε: ό,τι υλικό βάλει ο νους μας

Πώς παίζεται: Σε χαρτιά σχεδιάζουμε με παχιά γράμματα λέξεις ή φράσεις (Καλό Καλοκαίρι, Χρόνια Πολλά, ουράνιο τόξο) και, αφού το παιδί διαβάσει τη λέξη / τις λέξεις, ζωγραφίζει τα γράμματα με ό,τι μπογιά θέλει, βάζει κόλλα και γεμίζει τα γράμματα με γκλίτερ, ρύζι, φασόλια, σπόρους, χαρτάκια, ψιλά ζυμαρικά, ό,τι θέλει. Επίσης μπορεί να το σχηματίσει με πλαστελίνη ή πηλό, που όταν στεγνώσει μπορεί να τον χρωματίσει. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να δημιουργήσει το παιδί μια κάρτα γενεθλίων, ένα πόστερ για το δωμάτιό του κ.λπ. Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σημαντικές λέξεις που το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να αυτοματοποιήσει («και», «είναι», «αυτός», «για»), λέξεις σημαντικές για την καθημερινότητά του («προσοχή», «απαγορεύεται») ή λέξεις που το δυσκολεύουν.

Υπόψη! Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι μόνο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες! Είναι κατάλληλα για όλα τα παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν. Καλή διασκέδαση!

Η Ελένη Ψαθά είναι Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός MEd ειδικευμένη στις μαθησιακές δυσκολίες. Θα τη βρείτε στο κέντρο «Επικοινωνούμε» (Ολύμπου 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6853951) όπου παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και ειδικής διαπαιδαγώγησης.

No Responses

Leave a Reply