ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

καλοκαιρινές διακοπέςΕίναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν στις καλοκαιρινές διακοπές. Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει  περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή εκδρομών στην εξοχή, στο βουνό ή στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, χωρίς, όμως, να τα υπερπροστατεύουμε, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς.

Ό,τι διαβάσετε παρακάτω, ίσως σας φανεί αυτονόητο. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος, όλα όσα μας αναφέρουν είναι τόσο απλά που… παραβλέπονται. Όλοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά δυσάρεστα κατά την διάρκεια των διακοπών. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξουμε όταν πάμε καλοκαιρινές διακοπές με μικρά παιδιά.

Radianr120_3Across_SliderImage

Στο αυτοκίνητο ή στο καράβι:

Ασχέτως προορισμού, οι καλοκαιρινές διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια. Όσον αφορά στη μετακίνηση παιδιών με καράβι, αυτά πρέπει να είναι διαρκώς μαζί με κάποιον ενήλικα, να μη σκύβουν να δουν τη θάλασσα, να τα κρατάει κάποιος στο κατάστρωμα σε περίπτωση που φυσάει πολύ, να φορούν καπέλο αν είναι σε εξωτερικό χώρο στο πλοίο και βέβαια να είναι (και μαζί τους να είστε κι εσείς) προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τη ναυτία.

3771787_wide

Στη θάλασσα 

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν κολυμπούν σωστά από μικρή ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν τα αφήνουμε κοντά ή μέσα στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα κι αν φορούν φουσκωτά σωσίβια. Θυμηθείτε ακόμα ότι απαγορεύεται το κολύμπι με γεμάτο στομάχι και ότι αν επιμένουν να φάνε θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να ξαναμπούν στο νερό. Χρειάζεται, επίσης, μεγαλύτερη εγρήγορση από τους ενήλικες αν τα νερά σάς είναι άγνωστα και αν η θάλασσα έχει κύματα ή ρεύματα, καθώς τα παιδιά μπορεί να παρασυρθούν μέσα σε δευτερόλεπτα. Αν τα παιδιά θέλουν να κάνουν βουτιές, πρέπει πρώτα να τους διδάξετε τον τρόπο και έπειτα να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια και ότι τα νερά δεν είναι πολύ ρηχά (για κάθετες βουτιές) ή ότι τα παιδιά δεν κρατούν για πολλή ώρα την αναπνοή τους (για μακροβούτια και καταδύσεις). Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, πρέπει να φορούν πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξετε την ηλιοπροστασία τους. Γνωρίζετε, βέβαια, ότι ο ήλιος, όσο ζωογόνος κι αν είναι, είναι ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνος αν δεν αντιμετωπιστεί με σεβασμό. Τα παιδιά πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντιηλιακό και να βρίσκονται στη σκιά τις μεσημεριανές ώρες. 

wandern-kinder-01

Στο βουνό/ στην εξοχή 

Φροντίστε καταρχάς για το κατάλληλο ντύσιμο:

α) στην πεζοπορία ειδικά υποδήματα και καπέλο

β) στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια

γ) στο rafting εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος.

Γενικά, όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κ.λπ. καλό είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός. Ακόμα, τα παιδιά καλό θα ήταν να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής, ώστε να αποφύγουν τσιμπήματα. Καλό είναι, επίσης, να μην περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα ή τουλάχιστον να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που  μπορεί να κρύβονται σε αυτά. Μάθετέ τους ότι δεν πρέπει να χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα, όπως σκορπιοί. Προσοχή και στα αλλεργιογόνα ή δηλητηριώδη φυτά που βρίσκονται στην περιοχή π.χ. τσουκνίδες, πικροδάφνες, μανιτάρια. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα. Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.ά. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.

Προσοχή σε ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά την επικινδυνότητά τους και να μην τους επιτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα.

Τα παιδιά πρέπει ακόμα να παραμένουν μακριά από σπίρτα, αναπτήρες, γκαζάκια και φωτιές εν γένει. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, οφείλουμε να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά..

Τέλος, προσοχή στις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι  δεν πρέπει να στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

organic_kid

Τροφικές δηλητηριάσεις

Όπου και αν παραθερίζουμε, πρέπει να αποφεύγουμε τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα, που μπορεί να βρίσκονται σε ράφια επαρχιακών μπακάλικων εδώ και χρόνια. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει ακόμα μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης, γι’ αυτό και μόλις κρυώσει το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό το βάζουμε στο ψυγείο. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί και φυσικά πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό φρούτα και λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε. Ακόμα, φροντίζουμε να μάθουμε αν το νερό στην περιοχή όπου παραθερίζουμε είναι πόσιμο και σε περίπτωση που δεν είναι καταναλώνουμε εμφιαλωμένο.

Σημείωση: Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει την καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. www.pedtrauma.gr

Leave a Reply