ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

diavazoΤι διαβάζουμε λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές; Δείτε τις βιβλιοπροτάσεις μας όπως δημοσιεύτηκαν στο 68ο τεύχος του Τaλκ.

1-1

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν δυο βιβλία του αγαπημένου Άξελ Σέφλερ, του δημιουργού του Γκρούφαλο, σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά, με όμορφα στιχάκια φτιαγμένα αποκλειστικά για πολύ μικρούς αναγνώστες.

1-2Στο «Μουου, μπεε… στο αγρόκτημα» τα παιδιά θα λατρέψουν τα ζωάκια, θα ψάξουν να τα βρουν εκεί όπου είναι κρυμμένα και θα προσπαθήσουν να μιμηθούν τον ήχο που κάνει το καθένα τους. Στο «1, 2, 3… στη ζούγκλα», τα παιδιά θα αναζητήσουν και πάλι ζωάκια και θα μάθουν να τα μετράνε σελίδα τη σελίδα.

2Δυο βιβλία του Eric Carle επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. «10 κίτρινα παπάκια στη θάλασσα!» …φώναξε ο καπετάνιος, όταν ένα τεράστιο κύμα έριξε στο νερό ένα κιβώτιο με πλαστικά κίτρινα παπάκια. Με αφορμή μια πραγματική ιστορία, ο Carle δημιουργεί τα «10 κίτρινα παπάκια», ένα εικαστικό ταξίδι στα πέρατα της γης, που θα δώσει την ευκαιρία στους μικρούς του φίλους να γνωρίσουν νέα ζώα, να μετρήσουν έως το δέκα και να ανακαλύψουν πολλά μυστικά των ωκεανών. 3Στο «Κρυφό μήνυμα γενεθλίων», πρωταγωνιστεί ο Τιμ, που το βράδυ πριν από τα γενέθλιά του βρήκε έναν παράξενο φάκελο κάτω απ’ το μαξιλάρι του. Μισοσηκώθηκε στο κρεβάτι του κι άνοιξε το γράμμα. Ήταν ένα κρυφό μήνυμα! Οι μικροί αναγνώστες ακολουθούν τα ίχνη σελίδα-σελίδα, για να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα που θα τους οδηγήσει στο δώρο γενεθλίων. Θα καταφέρουν, άραγε, να το αποκρυπτογραφήσουν; Μια τρυφερή ιστορία που παίζει και με τα σχήματα, ιδανική για… δώρο γενεθλίων.

4-1Από τις εκδόσεις Διόπτρα, κυκλοφορούν τρία νέα βιβλία της Judith Koppens για μικρά παιδιά, που τους παρουσιάζουν ορισμένες από τις πρώτες εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Πρωταγωνιστούν η Κίτι η Γατούλα, η Μίνα το Ποντικάκι, η Νάταλι η Καμηλοπάρδαλη, ο Μίμο το Μαϊμουδάκι, η Λίνα το Κουνελάκι και ο Ρίκι το Σκυλάκι είναι έξι καλοί φίλοι που ζουν μαζί στην ίδια γειτονιά και πάντα βοηθούν ο ένας τον άλλο. Στο βιβλίο «Μια τούρτα για το κουνελάκι», η Λίνα το κουνελάκι πεινάει. Άραγε θα μοιραστεί κάποιο από τα ζωάκια το φαγητό του μαζί της;  Απολαύστε μια διασκεδαστική ιστορία για τα παιδιά που δεν μοιράζονται τα πράγματά τους.  4-2Στο βιβλίο «Αντίο ψαράκι», μια όμορφη ιστορία για την απώλεια, τον θυμό και την ελπίδα, η Κίτι η Γατούλα είναι ανήσυχη, γιατί ο Ψαρούλης δεν κολυμπά πια. 4-3Στο βιβλίο «Ένα γενναίο ποντικάκι», η Μίνα δεν κάνει κούνια γιατί φοβάται το ύψος. Φοβάται να σκαρφαλώσει στα δέντρα γιατί νομίζει ότι θα πέσει κάτω. Φοβάται τα πάντα! Όταν όμως αποκτήσει έναν… ατρόμητο φίλο, θα γίνει το πιο γενναίο ποντικάκι!

5-1Και πάλι από τις εκδόσεις Διόπτρα, μια τριάδα εκπαιδευτικών βιβλίων για τις πρώτες φορές που έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας, με πολύχρωμες εικόνες, παραθυράκια και χαρτονένιες σελίδες! Στο πρώτο βιβλίο, οι μικροί αναγνώστες επισκέπτονται το «Εμπορικό κέντρο» και εξερευνούν διάφορα μικρά μαγαζάκια. 5-2Στο δεύτερο βιβλίο τα παιδιά επισκέπτονται το «Νοσοκομείο», μαθαίνουν πώς λειτουργεί και γνωρίζουν τους γιατρούς. 5-3Στο τρίτο βιβλίο, τα παιδιά επισκέπτονται το «Σχολείο» και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη γνώση.

6-1Η νέα σειρά των εκδόσεων ΚΑΛΕΝΤΗ με τίτλο «Διπλό ποδήλατο – Δύο ιστορίες που ταξιδεύουν μαζί» συνοδεύει τα παιδιά στο όμορφο ταξίδι τους για την κατάκτηση της ανάγνωσης. Το κάθε βιβλίο περιέχει δύο ιστορίες, με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Η πρώτη είναι σύντομη και απλή για να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους και να αποκτήσουν σιγουριά στην ανάγνωση. Η δεύτερη, μεγαλύτερη σε έκταση, θα τους οδηγήσει στον προορισμό τους. 6-3Τα βιβλία της σειράς, όπως και η γραμματοσειρά τους, έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνουν τα παιδιά στα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση, προσθέτοντας παράλληλα αυτοπεποίθηση στην επαφή τους με τη γραφή. Οι ιστορίες και η εικονογράφησή τους είναι ευχάριστες και τα παιδιά ταυτίζονται άμεσα με τους ήρωές τους. 6-4Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται καλύτερα η κατανόηση του κειμένου, και η ανάγνωση μετατρέπεται σε μια χαρούμενη διαδικασία που θα κατακτήσουν και δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ. 6-2Στη σειρά κυκλοφορούν οι τίτλοι: «Ουφ, αυτοί οι μεγάλοι!», που περιλαμβάνει τις ιστορίες «Όταν μεγαλώσω» και «Η εισβολή των μεγάλων», «Ευγένιος η ιδιοφυία», που περιλαμβάνει τις ιστορίες «Ευγένιος ο εφευρέτης» και « Ο Ευγένιος και η τούρτα-ουρανοξύστης», «Ο γίγαντας κάτω από το κρεβάτι μου», που περιλαμβάνει τις ιστορίες «Ο γίγαντας και οι κιμωλίες της νύχτας» και  «Ένα ’’μήλι’’ για όνειρα γλυκά» και «Τα λάθη του κροκόδειλου», που περιλαμβάνει τις ιστορίες «Στον δρόμο για το σχολείο» και «Λάθος ή άθλος».

7-1Τρία ξεκαρδιστικά βιβλία της πρωτοεμφανιζόμενης ταλαντούχου συγγραφέα και εικονογράφου Ελίζ Πάρσλι παρουσιάζουν στα μικρά παιδιά οι Εκδόσεις Ψυχογιός. Στο “Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις έναν αλιγάτορα στο σχολείο, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!” γνωρίζουμε την Μερσίνα, ένα ιδιαίτερο κορίτσι που θέλει να μοιραστεί κάτι στην παρουσίαση στην τάξη της που θα την κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα παιδιά. Ναι, καλά καταλάβατε, θέλει να φέρει έναν αλιγάτορα στο σχολείο. Αλλά αν η δασκάλα της έχει δίκιο; Αν όντως οι αλιγάτορες είναι πρόβλημα; Θα καταφέρει η Μερσίνα να αποτρέψει μια πιθανή καταστροφή;

7-2

Αν τώρα η μαμά σου σου λέει να ετοιμαστείς να παίξεις στην παραλία, εννοεί μ’ ένα καραβάκι, ένα φρίσμπι ή ένα φτυαράκι. Δε μιλάει για το πιάνο. Όμως η Μερσίνα, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, είναι ένα κοριτσάκι με ιδέες. Ένα παιδί με όνειρα και αποφασιστικότητα και ένα πολύ βαρύ πιάνο. Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Δεν είναι ότι θα χάσει και το πιάνο. Σωστά; Ανακαλύψτε τι θα γίνει στο βιβλίο Στο “Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις ένα πιάνο στην παραλία, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!” , σε έναν ξεκαρδιστικό καλοκαιρινό οδηγό για το τι να μη σέρνεις μαζί σου στην άμμο!

7-3Τέλος, αν δεις μια αφίσα που λέει «Μπορείς να κάνεις τα πάντα στη βιβλιοθήκη», δε σημαίνει ότι σου δίνει την άδεια να στήσεις ένα τσίρκο. Αλλά η Μερσίνα, όπως φαντάζεστε, δε βλέπει πού είναι το πρόβλημα να οργανώσει το δικό της. Έχει γούστο και ταλέντο! Και μπορεί να γίνει ο πιο Φανταστικός Άνθρωπος Κανόνι. Τι κι αν η μεγαλύτερη παράσταση στον κόσμο δε χωράει ανάμεσα στα ράφια με τα βιβλία; Δε θα ’ρθει κι η καταστροφή. Σωστά; Ανακαλύψτε τι θα γίνει στον ξεκαρδιστικό και εγκεκριμένο από βιβλιοθηκονόμους οδηγό για το πώς μπορεί να επικρατήσει το χάος σε μια βιβλιοθήκη «Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις ένα τσίρκο στη βιβλιοθήκη, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!».

8Στο βιβλίο «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…», σε κείμενο και εικονογράφηση Τζαν Φέρνλι, οι μικροί αναγνώστες από 3 ετών θα απολαύσουν μια διασκεδαστική ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν δυο γάτες και ένας αρουραίος. Η Ίντιθ πεινάει κι έτσι ο αδερφός της ο Έντγκαρ πηγαίνει στην αγορά, για να της φέρει ένα πλουσιοπάροχο γεύµα. Όµως ο Επιθεωρητής έχει άλλα σχέδια… και είναι ένας αρουραίος που έχει συνηθίσει να παίρνει πάντα αυτό που θέλει… Όμως, ο Έντγκαρ δεν σκοπεύει να αντέξει για πολύ την αδικία… Με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

9Ο λαγός Πίτερ είναι ένα άτακτο, µικρό λαγουδάκι, που µπήκε κρυφά στον κήπο του κύριου ΜακΓκρέγκορ για να φάει µαρούλι. Όταν όµως εκείνος θα αρχίσει να τον κυνηγάει για να τον πιάσει, θα χάσει τα παπούτσια και το µπλε σακάκι του. Ποπό, τι θα πει η µαµά του! Τώρα µόνο ο ξάδερφός του, το τολµηρό λαγουδάκι Μπένζαµιν, µπορεί να τον βοηθήσει… «Ο λαγός Πίτερ και οι φίλοι του» είναι αγαπητοί στα παιδιά όλου του κόσµου για περισσότερο από εκατό χρόνια. Στο βιβλίο αυτό, που μόλις κυκλοφόρησε από την Brainfood, θα βρείτε τέσσερις από τις πιο συναρπαστικές και διάσηµες ιστορίες από τον µαγευτικό κόσµο της Μπέατριξ Πότερ.

10Την τρυφερή ιστορία της μικρής Μαντλίν αφηγείται το βιβλίο «Πώς έγινα αστέρι στην ανάγνωση», σε κείμενο και εικονογράφηση της Lisa Papp, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Στη Μαντλίν δεν αρέσει καθόλου να διαβάζει δυνατά. Είναι που δεν μπορεί να βρει τις λέξεις ή νιώθει πως οι προτάσεις κολλάνε μες στο στόμα της και δεν μπορούν να βγουν. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν αντιλαμβάνεται πως κάποιος συμμαθητής της χασκογελά όταν κάνει λάθος. Παρόλο που θέλει όσο τίποτα άλλο να λάβει ένα αστέρι από τη δασκάλα της, εξακολουθεί να παίρνει αυτοκόλλητες καρδιές με το μήνυμα «Προσπάθησε κι άλλο». Η Μαντλίν ξέρει πως τα αστέρια είναι για όσους διαβάζουν καλά. Ωστόσο, τα αστέρια είναι και για να κάνει ευχές – και η δική της είναι να πάρει ένα αστέρι όλο δικό της. Εκείνο που δεν περιμένει με τίποτα η Μαντλίν είναι πως η ευχή της μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν γνωρίσει τη σκυλίτσα Μπόνι και αρχίσει να της διαβάζει δυνατά! Πρόκειται για μια ευαίσθητη ιστορία για τη δύναμη της επιμονής και της υπομονής με πρωταγωνίστρια μια ηρωίδα με την οποία μπορούν εύκολα να ταυτιστούν οι μικροί αναγνώστες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα μαθήματα.

11-1Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν δυο βιβλία που υπόσχονται να απασχολήσουν δημιουργικά τους μικρούς μας φίλους, ώστε να μην βαριούνται τώρα που τα σχολεία κλείνουν. Τα «Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας για μικρά παιδιά», με αποσπώμενες σελίδες, είναι γεμάτα με παιχνίδια απλών λέξεων, αριθμών ή εικόνων, ειδικά σχεδιασμένα για τα μικρά παιδιά, που θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη γραφή, στην ανάγνωση, στην αριθμητική και στην παρατηρητικότητα, απλά διασκεδάζοντας! 11-2Τα «Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας με την προπαίδεια» βοηθούν τους μικρούς μαθητές να γίνουν άσοι στους πολλαπλασιασμούς. Να λένε την προπαίδεια απέξω κι ανακατωτά και να τη χρησιμοποιούν για να λύσουν γρήγορα προβλήματα πολλαπλασιασμού και διαίρεσης.

12Στο βιβλίο «Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Τρελαντώνης», η Τζέμη Τασάκου διασκευάζει το διαχρονικό αριστούργημα της Πηνελόπης Δέλτα, σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Ο Αντώνης, ο Τρελαντώνης, ο αγέραστος, πολυαγαπημένος ήρωας αποφασίζει να µοιραστεί µε τα παιδιά του 21ου αιώνα τις περιπέτειές του, τις σκανταλιές, τις αταξίες του. Αφηγείται όσα έζησε ένα καλοκαίρι στην Καστέλα µαζί µε την αδερφή του την Πουλουδιά: πώς κατέστρεψε τον κήπο του θείου του, πώς έσπασε όλα τα κανάτια του µπαρµπα-Γιάννη του κανατά, πώς βρέθηκε µονάχος του µε µια βάρκα στο πέλαγος… Ένα παραµύθι για τα παιδιά που λατρεύουν τις σκανταλιές. Ένα παραµύθι για τους µεγάλους που νοσταλγούν τις αταξίες. Η σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο «Η πρώτη μου λογοτεχνία» περιλαμβάνει λογοτεχνικά διαμάντια της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας, κλασικά, διαχρονικά και αξεπέραστα έργα, γραμμένα από την αρχή για μικρά παιδιά από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

13Πριν κάποια χρόνια και καιρούς, μικρό μου αγαπημένο,/ζούσαν λυράρηδες άξιοι, δεινοί και ξακουσμένοι, που λέγαν πως την τέχνη τους τόσο καλά τη μάθαν/ από νεράιδες όμορφες, νύχτα δίχως φεγγάρι. H Αγγελική Δαρλάση συνεχίζει να μας μαγεύει με τις αφηγήσεις της! Στο πλαίσιο της σειράς «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας» κυκλοφορεί «Ο λυράρης και οι νεράιδες», σε εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα (εκδόσεις Μεταίχμιο). Για μία ακόμα φορά η συγγραφέας μάς καλεί να θυμηθούμε και να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών, λόγια που παρηγορούσαν, συντρόφευαν, λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή μάγευαν κάποτε τους ανθρώπους. Αυτή τη φορά μάς αφηγείται μια ιστορία από την εποχή που ζούσαν ξακουστοί λυράρηδες οι οποίοι μάθαιναν την τέχνη τους από τις νεράιδες. Μια ιστορία βασισμένη στην παράδοσή μας, που πέρασε προφορικά από γενιά σε γενιά… για να τη διαβάσουμε μαζί με τα παιδιά μας σήμερα,  σήμερα που- δυστυχώς- δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε.

14«Τα όνειρα του γάτου», της Maumy González, είναι ένα μοναδικό βιβλίο για παιδιά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πάπυρος. Αργά το απόγευμα ο γάτος ξυπνά. Τεντώνει το σώμα του και περιεργάζεται το δωμάτιο. Αισθάνεται πολλά μικρά μάτια στραμμένα επάνω του. Να τα ονειρεύεται άραγε; Είναι μια μαγική ιστορία και ταυτόχρονα μία πρόσκληση για παιχνίδι. Είναι τρία βιβλία σε ένα. Το παιδί διαβάζει το παραμύθι… Ποια μπορεί να είναι τα όνειρα του γάτου, ένα ήρεμο απόγευμα, τριγυρίζοντας μέσα σ’ ένα σαλόνι; Η συνέχεια είναι δική του. Ζωγραφίζει τις εικόνες…Κι άλλα μαγικά πλάσματα κρύβονται στις ασπρόμαυρες σελίδες του βιβλίου και περιμένουν να τα χρωματίσει. Τέλος, φαντάζεται την ιστορία του… Οι λευκές σελίδες περιμένουν για να γράψει το παιδί το δικό του παραμύθι, γεμίζοντάς τις με τη φαντασία του και φτιάχνοντας έτσι τα δικά του όνειρα!

15Η (συνονόματη της κόρης μου) µικρή Ελεάννα, η ηρωίδα του νέου βιβλίου του Φίλιππου Φιλίππου «Η Ελεάννα στο νησί της Ευτυχίας» (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά), ζει µε τη µαµά και τον µπαµπά της άλλοτε σ’ ένα κόκκινο καράβι που το λένε Οδυσσέα, άλλοτε σ’ ένα πράσινο που το λένε Αλέξανδρο κι άλλοτε σ’ ένα άσπρο που το λένε Περικλή. Ταξιδεύει στη Βραζιλία και στον Αµαζόνιο, σε ζούγκλες και νησιά, εξερευνώντας γύρω της τον κόσµο, παρασύροντας κι εµάς στις φανταστικές της περιπέτειες. Μαζί της, ανακαλύπτουμε τη διαφορετικότητα του κόσµου που µας περιβάλλει, σ’ ένα θαυµάσιο όσο και απολαυστικό ταξίδι σε µακρινές θάλασσες.

16Το βιβλίο «Άρμστρονγκ. Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι», του Τόρμπεν Κούλμαν (εκδόσεις Ψυχογιός, μετάφραση Μαρία Αγγελίδου- Άγγελος Αγγελίδης), είναι ένα υπέροχο παραμύθι που θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στο φεγγάρι, μια εικονογραφημένη ιστορία υψηλής αισθητικής, που αποδεικνύει ότι τα όνειρα καθορίζονται από τη φαντασία και οι μεγαλύτεροι πρωτοπόροι είναι τελικά οι… μικρότεροι από όλους. Μέσα από την περιπέτεια ενός πολυμήχανου ποντικού, γεμάτου περιέργεια, μαθαίνουμε για τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο Διάστημα και τη δύναμη της επιμονής. Μια φανταστική διασκευή της ιστορίας του πρώτου ταξιδιού στη Σελήνη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της αληθινή. Οι προκλήσεις και η επίλυση των προβλημάτων∙ η εφευρετικότητα και η αφοσίωση∙οι δοκιμές και οι αποτυχίες και, ναι, η τραγωδία και, τελικά, οι επιτυχίες: όλα αυτά συνέβησαν κατά μεγάλο βαθμό όπως περιγράφει το βιβλίο. Ακόμα περισσότερο και από τις λέξεις, οι πλούσιες σε λεπτομέρεια εικόνες αποκαλύπτουν πώς οι πρώτοι ταξιδιώτες του Διαστήματος έλυσαν έναν έναν χιλιάδες γρίφους σχετικά με την κατασκευή διαστημόπλοιων και τον σχεδιασμό διαστημικών στολών,και κατάφεραν να προσσεληνωθούν. Ακροβατώντας μεταξύ λογοτεχνίας και βιβλίου γνώσεων, το παραμύθι αυτό είναι ιδανικό για παιδιά από 7 ετών και άνω και θα ενθουσιάσει όσους γοητεύονται από το Διάστημα, κάνουν μεγάλα όνειρα και δεσμεύονται να τα υλοποιήσουν, όπως όλοι όσοι βρήκαν τον τρόπο να πάνε στο φεγγάρι και να γυρίσουν πίσω.

17«Πώς έμαθαν οι άνθρωποι να περπατάνε όρθιοι;» ρωτάει η Μυρτώ. Ο Νίκος Ποταμιάνος, για να της απαντήσει, έγραψε το βιβλίο «Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα και άλλες ιστορίες από την Προϊστορία όπως τις είπα στην κόρη μου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, σε εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια. Από το τι ανάγκασε τον άνθρωπο να σταθεί στα δυο του πόδια, μέχρι τις πρώτες του ανακαλύψεις, και από εκεί στις σπουδαίες εφευρέσεις, στην τεράστια αλλαγή που έφερε στη ζωή του η γεωργία και η εξημέρωση των ζώων, μέχρι τη δημιουργία των πρώτων κοινωνιών, τα ερωτήματα, το ένα μετά το άλλο, μαζί με τις απαντήσεις συγκροτούν μια αφήγηση απολαυστική, ένα ταξίδι στην Προϊστορία με ξεναγό… τον ιστορικό μπαμπά της μικρής Μυρτώς, με τις εύλογες απορίες.

18Για παιδιά από 7 χρόνων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η ιστορία της Ιωάννας Μπαμπέτα «Το όνειρο της Μανταλένας», σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος. Η Μανταλένα όλη μέρα κι όλη νύχτα ονειρευόταν. Κοιτούσε τη θάλασσα από την αυλή του καπετάν Νικόλα κι αναστέναζε. Τι κι αν ήταν ολόκληρη γαϊδούρα. Ήθελε να γίνει καπετάνισσα και να ταξιδέψει με το καράβι της στο απέραντο γαλάζιο. Δεν ήξερε πώς θα το καταφέρει, ώσπου ένα βράδυ ο καπετάν Νικόλας έδειξε ένα πεφταστέρι στον εγγονό του. «Τα αστέρια πέφτουν για έναν και μόνο λόγο. Για να πραγματοποιούν ευχές» του είπε. Αυτό ήταν. Η Μανταλένα κάθε βράδυ κοιτούσε ψηλά στον ουρανό και περίμενε. Κι όταν τελικά κάτι έπεσε στο καπέλο της, ένιωσε πως είχε έρθει η ώρα να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Και να ταξιδέψει στη θάλασσα.

19Το επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη επιστρέφουν στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με το εικονογραφημένο βιβλίο «Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων», που αποτελεί τον πρώτο τίτλο της νέας σειράς βιβλίων «Οι περιπέτειες του μικρού Κοπέρνικου». Κεντρικός ήρωας της σειράς είναι ο μικρός Κοπέρνικος ο οποίος έχει τρεις πολύ καλούς φίλους: τον Φοίβο, τη Δάφνη και τον Μιχαήλ. Η παρέα του Κοπέρνικου έρχεται συχνά αντιμέτωπη με τους Πιλάφηδες, μια συμμορία που απαρτίζεται από τους Πελοπία, Πουλχερία, Πίπη και Προκόπη. Το πρωινό της ιστορίας μας, ο πρωταγωνιστής μας και η παρέα του πηγαίνουν στο σπίτι του θείου του Κοπέρνικου, του Παντελή, με σκοπό να αναλάβουν το βάψιμο του σπιτιού του. Και γιατί πρέπει να βάψουν οι τέσσερις μικροί φίλοι το σπίτι του θείου Παντελή; Μα γιατί εκείνος δεν μπορεί να αποφασίσει με τίποτα τι χρώμα να επιλέξει! Ο μικρός Κοπέρνικος και οι φίλοι του όμως έχουν ένα σωρό ιδέες για πολύχρωμους συνδυασμούς και, μόλις διώξουν τον αναποφάσιστο θείο Παντελή από το σπίτι, ρίχνονται αμέσως δουλειά. Ωστόσο, δεν έχουν υπολογίσει πως οι Πιλάφηδες καραδοκούν και είναι έτοιμοι για επίθεση. Παρά το αρχικό ξάφνιασμα, ο Κοπέρνικος και οι φίλοι του αποδεικνύονται έτοιμοι για μάχη και κάπως έτσι ξεκινά αυτό που θα μείνει στην ιστορία ως… Ο Πόλεμος των Άσπρων! Η αλήθεια είναι πως το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο είναι υπέροχα χρώματα, αρκεί να μη βρίσκονται πασαλειμμένα πάνω σε μαλλιά, ρούχα και παπούτσια, όπως ακριβώς συνέβη στον μικρό Κοπέρνικο και την παρέα του! Ο Πόλεμος των Άσπρων κάποια στιγμή τελειώνει και η έκβασή του θα είναι πραγματικά απρόσμενη! Με «όπλα» τους το χιούμορ και τη δράση, ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη γράφουν μια ιστορία που διαβάζεται απνευστί. Σύμμαχός τους η εικονογράφος Λίλα Καλογερή, η οποία «επιστρατεύει» τα πιο έντονα χρώματα για να «δώσει ζωή» στην περιπέτεια του μικρού Κοπέρνικου και της παρέας του.

20Ο δωδεκάχρονος Θωμάς γεννήθηκε με πνευματική υστέρηση. Οι γονείς του τον αγάπησαν πολύ, έγινε η χαρά της ζωής τους. Καθώς μεγάλωνε, τον βοηθούσαν να ανταποκρίνεται μόνος του τις καθημερινές του ανάγκες. Στο Ειδικό Σχολείο που πήγε έκανε πολλούς φίλους και έμαθε πολλά: να γράφει, να διαβάζει και να φτιάχνει όμορφα πήλινα αντικείμενα. Το ταλέντο του στο τρέξιμο τον οδήγησε στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αμερική. Κι εκεί έγινε φίλος με τα παιδιά από όλες τις χώρες που συμμετείχαν και την ώρα που αγωνιζόταν ανέδειξε τις αξίες της ευγένειας και του «Ευ Αγωνίζεσθαι» των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αγαπημένη συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, φέρνει μια πολύ προσωπική και αγαπημένη ιστορία της στις Εκδόσεις Ψυχογιός. «Ο Θωμάς» μιλάει στα παιδιά 7-8 ετών για τη δύναμη της ανθρωπιάς, τα άτομα με νοητική υστέρηση, αλλά και τους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνει αφορμή για πολλές συζητήσεις και προβάλλει τη μάχη που δίνουν οι οικογένειες για να διεκδικήσουν για τα παιδιά τους με ειδικές ανάγκες τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

21Όποτε εμφανίζεται κάποιος κίνδυνος, η Πριγκίπισσα Μανόλια, ακόμα κι αν πίνει τη ζεστή σοκολάτα της, ακόμα κι αν έχει πάρτι γενεθλίων, ακόμα κι αν τρέχει στα λιβάδια με το πόνι της, αφήνει στην άκρη το ροζ φόρεμα και τα γυάλινα γοβάκια της, φοράει τη μαύρη στολή της και μεταμορφώνεται. Γιατί στην πραγματικότητα είναι «Η πριγκίπισσα με τη μαύρη μάσκα», η ηρωίδα των Dean και Shannon Hale, που αποδεικνύει ότι οι πριγκίπισσες δεν χρειάζεται να φοράνε πάντοτε ροζ. Στη νέα περιπέτειά της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Τατιάνας Γαλάτουλα, “Η πριγκίπισσα με τη μαύρη μάσκα πάει διακοπές”. Φτάνει στην παραλία με το ποδήλατό της. Ξαπλώνει σε μια αιώρα και κλείνει τα μάτια της. Τι φανταστικές διακοπές! Ξαφνικά ακούγεται ένα δυνατό μούγκρισμα… κι ένα θαλάσσιο τέρας ξεπροβάλλει από το νερό. Η Μανόλια χρειάζεται τώρα αμέσως τη στολή και τη μαύρη μάσκα της, προτού προλάβει το τέρας να καταστρέψει τις διακοπές που ονειρευόταν τόσο καιρό…

22Με τη Σόφη ήμαστε φίλες από πάντα. Κολλητές. Κάθε φορά που έπαιρνε ένα καινούργιο παιχνίδι, αμέσως μου τηλεφωνούσε. Μεμιάς έτρεχα στο σπίτι της για να το δω. Η Σόφη έπαιζε και εγώ κοίταζα. Όταν εκείνη κουραζόταν, έπαιζα και εγώ. Ωραία ήταν! Ποτέ δεν μαλώναμε. Κάναμε αυτό που ήθελε, τρώγαμε αυτό που της άρεσε και βλέπαμε πάντα τις ταινίες που αγαπούσε. Περνούσαμε τέλεια! Τη μέρα όμως που η δασκάλα μας, η κυρία Όλγα, μας ζήτησε να κάνουμε μια εργασία, όλα άλλαξαν… Τι είναι αυτό που οδήγησε δυο κολλητές φίλες να… πάψουν να είναι κολλητές; Οι απαντήσεις στο νέο βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου «Μια ομάδα για τη ΣΟΦΗ», που μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική, σε εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά και θα δείξει στα πιτσιρίκια μας πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεσαι και να αγαπάς.

23Η Μάρω Θεοδωράκη γνωρίζει στα μικρά παιδιά, από 8 ετών, τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από το βιβλίο της «Βάρκα στον γιαλό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε εικονογράφηση του Λαυρέντη Χωραΐτη. Ξεκινώντας από τη Σμύρνη της μαμάς και την Κρήτη του μπαμπά, ταξιδεύουμε στη Σύρο, την Τζια, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα, την Κεφαλονιά όπου ο Μίκης πήγε πρώτη φορά σχολείο, την Πάτρα, τον Πύργο, την Τρίπολη. Έτσι μαθαίνουμε για το μικρό αγόρι που ήθελε να φτάσει πάνω στα ψηλά κατάρτια, να γνωρίσει τον κόσμο, να παλέψει για τον Άνθρωπο, το Δίκιο και την Ελευθερία και να χαρίσει παντού απλόχερα τη μουσική του. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του αιώνα που έχει επηρεάσει με τη μουσική του και το μοναδικό του έργο γενιές και γενιές, ανοίγει πανιά και με τη βάρκα του ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες σε στιγμές, εικόνες και σταθμούς που συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

24Άραγε, έχουν συνειδητοποιήσει τα παιδιά μας ότι πριν γίνει «Μέγας», ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί σαν αυτά και τους φίλους τους; Ότι πριν γίνει πρώτος των Αθηναίων, ο Περικλής ήταν ένα παιδί που έπαιζε στις αυλές της πόλης. Το ίδιο κι ο Θεµιστοκλής, ο Δηµοσθένης, ο Αλκιβιάδης… Η Νένα Κοκκινάκη, στα «Παραμύθια από την ιστορία μας», παρουσιάζει στους μικρούς αναγνώστς δέκα ιστορίες µε πρωταγωνιστές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας στην καθηµερινή ζωή τους, πριν αποκτήσουν τη φήµη που τους ακολουθεί ως σήµερα. Δέκα ιστορίες που µας ταξιδεύουν στον αρχαίο ελληνικό κόσµο, ανοίγοντας νέους δρόµους στην ιστορία µας.

25Έχετε κορίτσι ηλικίας 8-12 χρόνων, που ίσως έχει αρχίσει να… φρικάρει βλέποντας αλλαγές στο σώμα της και στη συμπεριφορά της; Μην ανησυχείτε! Το βιβλίο της Καζ Κουκ και των εκδόσεων Ψυχογιός «Μόνο για κορίτσια ηλικίας 8-12» είναι ένας οδηγός για κουλ προεφηβικά χρόνια που έχει γραφτεί ειδικά για εκείνη, για να τη βοηθήσει και να της δώσει λύσεις στα προβλήματά της. Είναι γεμάτο πρακτικές συμβουλές από ειδικούς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με όλα όσα την απασχολούν: από τις σχέσεις με τους κολλητούς, τους συμμαθητές και την οικογένειά της, τη χρήση κινητών και κοινωνικών δικτύων, μέχρι την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, τις… τρίχες και τα σπυράκια. Θα αποκτήσει τη δική του μόνιμη θέση στο κομοδίνο της και θα τη βοηθήσει να γίνει η νεαρή γεμάτη αυτοπεποίθηση κοπέλα που ονειρεύεται.

26Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο της σειράς του Έντουαρντ Μπέρι «Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ», για παιδιά από 9 ετών, με τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα της Βαρεμάρας», σε εικονογράφηση Στέφανο Τουρκόνι και μετάφραση Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη. Το άσπρο κουνέλι ήταν πολύ βιαστικό, μέχρι που το απήγαγε μια τρομακτική μούμια… Ένας μοχθηρός κακός προσπαθεί να καταστρέψει τις κλασικές ιστορίες και να εξαφανίσει τη λογοτεχνία. Έτσι, στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς, ένα πιστόλι λέιζερ βρέθηκε στα χέρια του Κάπτεν Χουκ, ένας γκρινιάρης νάνος έγινε σωματοφύλακας και ένας δράκος επιτέθηκε στον Δον Κιχώτη. Και τώρα ήρθε η σειρά της καημένης της Αλίκης! Η Άλμπα και ο Ντιέγκο πρέπει να βρουν έναν τρόπο να σώσουν το Άσπρο Κουνέλι και να μην επιτρέψουν η Χώρα των Θαυμάτων να μετατραπεί σε Χώρα της Βαρεμάρας! Τα παιδιά θα τους ακολουθήσουν πίσω από τον καθρέφτη και θα απολαύσουν το πιο… επικό τσάι με κουλουράκια στην ιστορία της λογοτεχνίας!

27Ο Φελίξ έχει μαύρα μάτια, αλλά στη χώρα του όλοι έχουν γαλάζια. Έτσι πηγαίνει στον μάγο Τατά, που ζει μόνος του σε μια καλύβα και κάποιοι λένε ότι είναι αυτός που έδωσε σε όλα τα πράγματα το χρώμα και το σχήμα που έχουν. Κι επίσης ότι μπορεί να βρει για κάθε πρόβλημα τη λύση του. Αλλά γιατί το μαύρο να είναι πρόβλημα και το γαλάζιο η λύση; Μια αγελάδα, ένα αγόρι, ένας μάγος μια νύχτα, το πρώτο αστέρι του κόσμου. Αυτό δεν είναι απλώς ένα παραμύθι, αλλά η ίδια η ιστορία του κόσμου. Το βιβλίο του Σταμάτη Κεσόγλου «Φέλιξ. Ένα παραμύθι και η ιστορία του κόσμου» (εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Κατερίνα Σισκοπούλου) είναι ένα βιβλίο που θέτει πολλές ερωτήσεις, αλλά σίγουρα δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Αν τις είχε, το βιβλίο αυτό θα ήταν ένα άλλο βιβλίο: ο Φελίξ όμως το πήρε από νωρίς απόφαση ότι δεν ήθελε να είναι ένα άλλο βιβλίο κι ότι το πιο σωστό είναι να είσαι πάντα αυτό που είσαι. Και τι είναι λοιπόν ο Φελίξ; Ένα βιβλίο για μεγάλους ή ένα βιβλίο για μικρούς; Ένα αστείο παραμύθι ή μια συνοφρυωμένη ιστορία του κόσμου; Ένα αγόρι που ζει στην Πολιτεία των Ανθρώπων με τα γαλάζια μάτια ή ένα αγόρι που ζει σήμερα στη δική μας Πολιτεία; Το Φελίξ, ένα παραμύθι και η ιστορία του κόσμου είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα, την κοσμογονία, για ένα ταξίδι αυτογνωσίας και γνώσης του κόσμου που μας περιβάλλει.

αρτηθρΜια κλασική σειρά βιβλίων, που με μύησε προ πολλών ετών στην αστυνομική λογοτεχνία, επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μιλάμε, βέβαια, για τους θρυλικούς «Τρεις Ντετέκτιβ», του Ρόμπερτ Άρθουρ, τους οποίους θα μπορείτε να γνωρίσετε και εσείς μέσα από τους πέντε πρώτους απολαυστικούς τίτλους «Ο πύργος της φρίκης», «Ο τραυλός παπαγάλος», «Η μούμια που ψιθύριζε», «Το νησί των σκελετών» και «Ο χαμένος θησαυρός», σε μεταφράσεις της Αθηνάς Κακούρη και της Κίρας Σίνου. Σας εγγυώμαι ότι ο Τζούπιτερ Τζονς, ο Πιτ Κρένσοου και ο Μπομπ Άντριους θα κλέψουν την καρδιά μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

download (2)

Κι άλλα καλά νέα για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, καθώς κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Διόπτρα δυο νέοι τίτλοι της Ομάδας Δράσης Κλου, του Jorn Lier Horst. Στο «Μυστήριο του Ιστιοφόρου», τα παιδιά βρίσκουν μια εφημερίδα από την οποία κάποιος έχει κόψει επιλεγμένες λέξεις. Διαπιστώνουν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για ένα εκβιαστικό γράμμα και ψάχνουν τα ίχνη του αποστολέα, ενώ την ίδια ώρα στη βραχονησίδα είναι αγκυροβολημένο ένα μυστηριώδες ιστιοφόρο και σε ένα ξέφωτο του δάσους βρίσκεται παρκαρισμένο ένα ύποπτο αυτοκίνητο σκεπασμένο με ξερά φύλλα. Η Ομάδα Δράσης ανακαλύπτει τον συνδετικό κρίκο των δύο υποθέσεων, αλλά ο κίνδυνος πλησιάζει…

b227327-300x400

Στο «Μυστήριο του Ορυχείου», η Κιάρα, ο Λίο, η Οκτάβια και ο Ύγκον εξερευνούν το παλιό ορυχείο Εσμεράλντα, που βρίσκεται στην πλαγιά πίσω από το πανδοχείο Μαργαριτάρι. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ίχνη από μπαρούτι και παλιά κασόνια με δυναμίτη κι υποπτεύονται ότι σχετίζονται με το μεγάλο δυστύχημα που συνέβη πριν από χρόνια στο ορυχείο. Την ίδια στιγμή, κάποιοι δύτες ερευνούν ένα ναυάγιο του προηγούμενου αιώνα και ανελκύουν ένα παλιό σεντούκι που περιέχει ρούχα, φλιτζάνια, πιάτα, μερικά μπουκάλια κι ένα δερματόδετο ημερολόγιο πλοίου. Οι τέσσερις φίλοι υποψιάζονται ότι το σκάφος των δυτών στον κόλπο σχετίζεται με το ορυχείο Εσμεράλντα και αποφασίζουν να το εξερευνήσουν…

16641Γιατί μια αινιγματική λέσχη περιλαμβάνει μόνο κοκκινομάλληδες; Ποια είναι η πραγματική ταυτότητα ενός παράξενου ζητιάνου; Kαμιά υπόθεση δε μένει ανεξιχνίαστη από τον διασημότερο ντετέκτιβ όλων των εποχών. Για τα παιδιά που θέλουν να μυηθούν στην κλασική αστυνομική λογοτεχνία, οι εκδόσεις Μίνωας, εκδίδουν στη σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς», έξι μυστηριώδεις αστυνομικές ιστορίες του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, με ήρωα τον πιο έξυπνο ντετέκτιβ του κόσμου. Ο Σέρλοκ Χολμς, με την εκπληκτική του ικανότητα να συλλέγει στοιχεία, να συνδυάζει γεγονότα και να παρατηρεί λεπτομέρειες που οι υπόλοιποι αγνοούν, καταφέρνει να φτάσει στα σωστά συμπεράσματα και να λύσει ακόμα και τις πιο δύσκολες υποθέσεις.. Μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη, δόκτορα Γουάτσον, καλούνται να ξεδιαλύνουν υποθέσεις που κρύβουν πολλά παράξενα γεγονότα, απρόοπτα και ανατροπές.

PARAMYTHIA-IMVROU-cover-500x630Το νησί της Ίμβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, κοντά στα Δαρδανέλλια και τον Ελλήσποντο ενώ αναφέρεται και στην Ιλιάδα του Ομήρου, στη ραψωδία Ν. Στο βιβλίο «Παραμύθια της Ίμβρου», σε λογοτεχνική απόδοση και επιμέλεια της Εύης Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη, θα διαβάσετε 15 υπέροχα λαϊκά παραμύθια, μύθους, θρύλους και παραδόσεις της Ίμβρου, που προέρχονται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς η Ίμβρος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Περιέχει επίσης, παράρτημα με ιστορική αναδρομή πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γλωσσάρι και βιβλιογραφία – πηγές. Ένα βιβλίο–κόσμημα που έχει εικονογραφήσει υπέροχα ο πολυβραβευμένος Νικόλας Ανδρικόπουλος. Μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της. Ένας φόρος τιμής στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης. Το βιβλίο συνοδεύεται από μουσικό δίσκο (CD) με το τραγούδι «Ίμβρος» σε μουσική Δημήτρη Κάσσαρη, στίχους Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου και ενορχήστρωση-ερμηνεία από τον Γιώργο Νταλάρα. Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατίθεται στο Σύλλογο, για την ενίσχυση των σκοπών του.

9786180125177Αν έχετε διαβάσει τα δυο πρώτα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Ιούλιο Ζέβρα, τότε πιθανόν νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για αυτόν. Όπως, για παράδειγμα, ότι είναι μονομάχος πρωταθλητής. Απελευθερωτής σκλαβωμένων θηρίων! Ένας επαναστάτης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας! Α και ότι έχει και μεγάλο κεφάλι… Στο τρίτο βιβλίο της ιδιαίτερα επιτυχημένης σειράς graphic novel του Γκάρι Νόρθφιλντ και των εκδόσεων Ψυχογιός «Ιούλιος Ζέβρα. Μπερδέματα με τους Αιγυπτίους», ο Ιούλιος ναυαγεί στις ακτές της αρχαίας Αιγύπτου, όπου τον νομίζουν για ΘΕΟ ΑΛΟΓΟ. Τότε, όπως καταλαβαίνετε, η τύχη του αλλάζει και σύντομα βρίσκεται να κάνει μπάνιο σε γάλα γαϊδάρας και να στέφεται… φαραώ. Αλλά πόσο, άραγε, θα κρατήσει αυτή η τύχη;

download (3)Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο. Τι κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο; Οι απαντήσεις στο νέο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες του κόσμου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες και τα απίστευτα κατορθώματά τους. Στην αληθινή ζωή -σίγουρα πάντως στη δική του ζωή- οι κακοί και οι νταήδες είναι εκείνοι που πάντοτε νικούν. Όταν όμως έξω από το παράθυρό του ανακαλύπτει έναν άκρως απόρρητο φάκελο με αινιγματικά στοιχεία για ένα επικίνδυνο αέριο που απειλεί τον πλανήτη, θα κληθεί ο ίδιος να σώσει τον κόσμο. Με τη βοήθεια του κολλητού του Πραβ, της αντιδραστικής Ζόι και της δημοφιλούς μπλόγκερ του σχολείου Λάνα, ο Τζάστιν ρίχνεται στο κυνήγι των στοιχείων που θα αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Αμερικής να πάρει μέτρα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα μπορέσουν τέσσερα συνηθισμένα παιδιά να καταφέρουν το αδύνατο, την ίδια ώρα που ένας απειλητικός άντρας τα καταδιώκει στα πέρατα της Γης;

9786180123524Όταν η Φρού Λαφάν μπλέκει άθελά της σε μια ληστεία στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, χάρη στα μαθήματα Τae Κwon Do στα οποία την έχει γράψει η μαμά της, θα μεταμορφωθεί σε ηρωίδα της ημέρας και θα κερδίσει μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές σ’ένα υπερπολυτελές θέρετρο. Πώς, λοιπόν, θα βρεθεί η Φρού ξαφνικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Τι ζητάει ένα κορίτσι σαν και αυτή παρέα με τον γοητευτικό Ίαν Μακλάουντ και την εκνευριστικά τέλεια Γιουβένα Κράουν, δυο νεαρούς μυστικούς πράκτορες; Και ποιος την προσέλαβε για να προστατεύσει το πολυτιμότερο αντικείμενο της Βασίλισσας της Αγγλίας; Στο νέο βιβλίο της Φανής Τερζόγλου «Η Φρού Λαφάν στην Υπηρεσία του Στέμματος» (εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Λέλα Στρούτση) μια νέα υπερκατάσκοπος γεννιέται! Η δυναμική Φρου Λαφάν υπόσχεται ατελείωτη περιπέτεια και δράση ενώ παράλληλα διδάσκει στα παιδιά από 9 ετών τις αξίες της ζωής, την αγάπη, αλλά και την επιμονή για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

7a3ac0d9-c2cc-4afe-8d33-14cd6e50cdc7_1Από τα Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορούν δυο ξεχωριστά βιβλία του Giuseppe Zanetto, που θα φέρουν τους νεαρούς αναγνώστες σε επαφή με την Αρχαία Ελλάδα. «Η Οδύσσεια του Ομήρου» παρουσιάζει το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη, στο οποίο αντιμετωπίζει τέρατα, τρικυμίες, μάγισσες και σειρήνες, και χάνει όλους του τους συντρόφους. Σε αυτή την ευρηματική Οδύσσεια, πιστή στο ομηρικό έπος, την αφήγηση των γεγονότων την κάνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές και αυτόπτες μάρτυρες, με γλώσσα συναρπαστική και απλή: ο Τηλέμαχος, ο γιος του Οδυσσέα, η Αρήτη, η βασίλισσα των Φαιάκων, ο Εύμαιος, ο πιστός δούλος, η Πηνελόπη, η γυναίκα του βασιλιά της Ιθάκης, και ο ίδιος ο Οδυσσέας.

9509ca46-d834-4a3d-9be9-ee3d975ce418_4

Στο βιβλίο «Ταξίδι στην Ελλάδα», ένας Ιταλός παππούς, καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας, ταξιδεύει με τα τέσσερα εγγονάκια του στη χώρα μας. Έτσι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, ακολουθώντας τις διαδρομές τους, να γνωρίσουμε κι εμείς τις ρίζες του πολιτισμού μας. Αθήνα, Δελφοί, Ολυμπία, Ιθάκη και Μυκήνες είναι οι σταθμοί της περιήγησής τους. Υπέροχα τοπία που διατηρούν ακόμα και σήμερα πανάρχαια ίχνη, άλλα φανερά κι άλλα κρυμμένα, όλα άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη. Ο παππούς εξηγεί στον Τζιόρτζιο, τη Λουτσιάνα, τον Αντρέα και τη Σάρα –ή αλλιώς στον Γιωργάκη, τη Φωτεινούλα, τον Αντρίκο και τη Σαρούλα, όπως του αρέσει να τους φωνάζει– όλα όσα συναντούν. Η αφήγησή του μας ταξιδεύει στην ιστορία και στα έπη που γεννήθηκαν στα μέρη αυτά. Ένα συναρπαστικό ταξίδι που μπορούμε όλοι να κάνουμε από το σπίτι μας διαβάζοντας το βιβλίο, και κάποια μέρα να το πραγματοποιήσουμε στ’ αλήθεια.

akrovates-tou-xronouΟ Πολυχρόνης Κουτσάκης γράφει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για εφήβους, που θα γοητεύσει και τους ενήλικες. Στους «Ακροβάτες του χρόνου» (εκδόσεις Πατάκη) η ιστορία ξεκινάει το 1933. Ο Λεώ και η Ειρήνη είναι δύο έφηβοι που κουβαλούν από ένα φοβερό μυστικό ο καθένας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δημιουργήσουν μαζί ένα πολύ μεγαλύτερο μυστικό: πίσω από τις πιο ερωτικές, τις πιο τρομακτικές, τις πιο αστείες, τις πιο περιπετειώδεις και τις πιο θλιβερές στιγμές που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα, βρίσκονταν όλοι κι όλοι δύο άνθρωποι. Αυτή είναι η ιστορία τους. Η ιστορία του πιο μεγάλου έρωτα που γεννήθηκε ποτέ και των ανθρώπων που συνάντησαν τους δύο ερωτευμένους και άλλαξαν πορεία ζωής. Μερικοί απ’ αυτούς ήταν: Οι ιδρυτές του μαγικού τσίρκου Σκοτ. Οι δημιουργοί του Σούπερμαν, Τζο Σούστερ και Τζέρι Σίγκελ. Ένας γέρος που δεν έτρωγε τα μπισκότα του. Μια πονόψυχη νεαρή μαγείρισσα. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Πάμπλο Πικάσσο και ο Ανρί Ματίς, ο Μάρκος Βαμβακάρης, η Άγκαθα Κρίστι, ο «άγγελος του θανάτου» Τζόζεφ Μένγκελε, ο παρ’ ολίγον δολοφόνος του Χίτλερ, Γκέοργκ Έσλερ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο διάσημος ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ. Έτσι, φτάνουμε στο 2018. Ο Λεωνίδας και η Αφροδίτη είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι εφήβων που δεν μπορούν με τίποτα να τα βρουν με τους γονείς τους και δυσκολεύονται να τα βρουν μεταξύ τους. Οι απαντήσεις που ψάχνουν ίσως βρίσκονται μέσα στην απίθανη ιστορία του παππού και της γιαγιάς του Λεωνίδα.

Leave a Reply