ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ Ή ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ;

Natural-construction-METROΖούμε σε μία εποχή που υπάρχουν πολλοί χώροι (κλειστοί) για παιδιά, για την απασχόληση τους και την «ηρεμία» των γονιών για λίγες ώρες. Φυσικά στην κορυφή των χώρων αυτών είναι οι παιδότοποι. Ένας παιδότοπος αποτελεί συχνή επιλογή των γονιών για πάρτι αλλά και για βόλτα με τα παιδιά τους το ΣΚ, όταν τα παιδιά θα τρέξουν, θα παίξουν και θα ξεδώσουν από την καθημερινότητα τους. Είναι όμως σίγουρα ο παιδότοπος η πιο κατάλληλη επιλογή για την διασκέδαση των παιδιών; Και ειδικότερα στις μικρές ηλικίες;

Αδιαμφισβήτητα, ένας παιδότοπος είναι πολύ βολικός π.χ. για ένα πάρτι, καθώς όλα θα είναι τακτοποιημένα από τους υπεύθυνους του χώρου κι έτσι οι γονείς και τα παιδιά μπορούν ελεύθερα να απολαύσουν τα γενέθλια ή τη γιορτή χωρίς άγχος και τρέξιμο. Τα παιδιά παίζουν μεταξύ τους και χαίρονται και οι γονείς είναι πιο ήσυχοι και για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και για το φαγητό και τα ποτά. Επίσης όταν ένα Σάββατο 2-3 οικογένειες θελήσουν να πάνε κάπου αλλά να περάσουν καλά και τα παιδιά και αυτοί, χωρίς άγχος για το αν θα χτυπήσουν, που θα πάνε, μην ξεφύγουν από τον χώρο της εκάστοτε καφετέριας προτιμούν τον παιδότοπο.

παιδότοπος

Όμως, πέραν από την ασφάλεια των παιδιών και την ηρεμία των γονιών, πόσο δημιουργικοί και πόσα πράγματα προφέρει ένας παιδότοπος;

Σίγουρα ο παιδότοπος δεν προσφέρει φαντασία. Πόση φαντασία να αναπτύξει το παιδί σε ένα χώρο με φουσκωτά που χοροπηδά και σε μπαλάκια που κάνει βουτιές; Επίσης να αναλογιστούμε πόσα μικρόβια και ιώσεις καραδοκούν σε τέτοιους χώρους με παιχνίδια που είναι δύσκολο να καθαρίζονται συχνά και με πολλών ηλικιών παιδιά άρρωστα και μη. Και φυσικά αν το παιδί έχει περάσει μία ίωση είναι σχεδόν απαγορευμένο να πάει σε τέτοιο κλειστό χώρο διότι, εκτός του ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό υπάρχει και περίπτωση να ξανά «κυλίσει».

παιχνίδι στη φύση

Αν όμως προτιμήσετε την φύση για παιχνίδι;

Για τους τολμηρούς γονείς υπάρχουν πολλά πάρκα και δάση εντός Αττικής και καθαρά, όπως στην Πάρνηθα, στα οποία μπορείτε να πάτε με τα παιδιά σας, οργανωμένοι με λίγο φαγητό, μια πετσέτα για να καθίσετε κάτω, τα κουβαδάκια και ό,τι άλλο φυσικά επιθυμούν τα παιδιά. Το νερό θα ήταν καλό να το έχετε μαζί σε ποσότητα, όχι μόνο για να το πιουν αλλά και για να το αναμείξουν με το χώμα, δημιουργώντας περίεργες ιστορίες με σχέδια αλλά και γράμματα από τα πιο μεγάλα παιδιά.

Η ανακάλυψη ότι μπορούν με ένα ξύλο να σχεδιάσουν στο χώμα και ιδιαίτερα στο βρεγμένο χώμα μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα για αρκετή ώρα. (trust me).

Τα παιδιά θα εξερευνήσουν την φύση, κάτι που δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν στην καθημερινότητα τους (λόγω σχολείου), να αναπτύξουν την φαντασία τους με το υλικό που τους παρέχεται από την φύση. Ειδικά αν πάτε με παρέα και υπάρχουν παιδιά διαφόρων ηλικιών, το λιθαράκι που βάζει το καθένα για να φτιαχτεί ένα παιχνίδι είναι το κάτι άλλο.

Και τα βρέφη όμως το χαίρονται ιδιαιτέρως. Οι ανακαλύψεις που κάνουν, πιάνοντας τα χορταράκια, το χώμα, τις πέτρες σε συνδυασμό την παρότρυνση μας και τις εξηγήσεις μας, έρχονται σε επαφή με κάτι τελείως διαφορετικό.

Επίσης είμαστε σε μία χώρα που τις περισσότερες μέρες τον χρόνο έχει ήλιο. Ο ήλιος είναι πάντα ευεργετικός για όλους μας, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Πάντα βέβαια με κάποια προστασία όταν καλοκαιριάζει ο καιρός. Γιατί να μην το εκμεταλλευτείτε; Επίσης γιατί να μην εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δεθείτε περισσότερο με τα παιδιά σας, να παίξετε μαζί σε κάτι πολύ διαφορετικό απ ότι το παιχνίδι στο σπίτι ή σε έναν κλειστό χώρο.

Τώρα, για τους γονείς που δεν έχουν τον χρόνο για μία προετοιμασία πριν την εξόρμηση στη φύση ή «φοβούνται» το ελεύθερο και πιθανώς το μη προσεγμένο υπάρχουν πολλοί φυσικοί οργανωμένοι χώροι με δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως το «Περιβόλι στη Βάρη» που έχει δραστηριότητες όλο το χρόνο για όλη την οικογένεια αλλά και για τα παιδιά ξεχωριστά στο φυσικό περιβάλλον.

Έτσι τα παιδιά είναι ασφαλή και ήρεμα και όλοι είναι ευχαριστημένοι και γυρνάνε σπίτι με καινούργιες εμπειρίες, γεμάτοι ενέργεια και λιγότερες πιθανότητες για αρρώστιες. Ακόμα και στο πέρας μίας ίωσης, η φύση θα κάνει καλό στο παιδί και θα το βοηθήσει να επανέλθει ακόμα πιο γρήγορα.

Σε μία εποχή που ο χρόνος τρέχει, που όλοι μας τρέχουμε ας αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά όταν έχουμε την ευκαιρία. Να τους δώσουμε εμπειρίες ζωής που θα τα βοηθήσουν να κάνουν σημαντικά βήματα στη ζωή και που αργότερα, με τον τρόπο τους θα μας πουν ευχαριστώ.

Η Νεκταρία Πέγκα είναι παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης.

Leave a Reply