Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΟΞΑΡΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΑΓΑΛΜΑΤΑΚΙΑ ΑΚΟΥΝΗΤΑ…ΜΕΡΑ Ή ΝΥΧΤΑ;”

Κυριακή ΔοξαράTo Taλκ μίλησε με την πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα Κυριακή Δοξαρά, με αφορμή τη νέα παραγωγή του θεάτρου Σκάλα “Αγαλματάκια ακούνητα…μέρα ή νύχτα;”, που παίζεται κάθε Σάββατο στο θέατρο Radar και την οποία έχει γράψει, σκηνοθετεί, έχει τη μουσική επιμέλεια και έχει φτιάξει τις κούκλες.

Καλησπέρα κ. Δοξαρά, καταρχάς, πείτε μας λίγα λόγια για σας, ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Είστε  σκηνοθέτις, συγγραφέας, ηθοποιός…

Όλες αυτές οι ιδιότητες που περιγράφετε, καθώς και της γλύπτριας και της κουκλοπαιχτριας, αναδείχθηκαν και καλλιεργήθηκαν αρχικά στην εξαίρετη σχολή που είχα την τύχη να σπουδάσω: την Κεντρική Βασιλική Σχολή Λόγου και Δράματος στο Λονδίνο. Αυτή μου “γαργάλησε” την περιέργεια σε παιδεία πολυσύνθετων γνώσεων που μελέτησα, δούλεψα και εφάρμοσα μετέπειτα τόσο στις συνεργασίες μου στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα.

Τι μάθατε μέρα από τη διαδρομή των σπουδών σας; 

Στην διαδρομή αυτή επιβεβαίωσα ότι ένα πρώτο “ταλέντο”, ένα “χάρισμα”, δεν σημαίνει από μονο του κάτι αν δεν συνοδεύεται από εργατικότητα, πίστη σε αυτό που κάνεις και διάθεση να αφήσεις την επιφάνεια, να “σκάψεις” βαθύτερα και να βρεις τον δικό σου προσωπικό τρόπο να αφηγηθείς μια ιστορία. Και μια ιστορία μπορεί καμία φορά να ζητάει από εσένα όχι μόνο να την γράψεις και να την σκηνοθετήσεις μα και να την σκαλίσεις στο ξύλο με τα ίδια σου τα χέρια.

Είστε, μαζί με τον Βασίλη Ροδίτη, ιδρύτρια του Θεάτρου Σκάλα. Θέλετε να μας μιλήσετε για τη δουλειά σας αυτά τα 13 χρόνια. 

Για εμάς τα 13 αυτά χρόνια ήταν μια μεγάλη γιορτή. Μια πλούσια γιορτή, γεμάτη εμπειρίες, λάθη και σωστά, επιτυχίες και δυσκολίες. Μα κυρίως ήταν μια προίκα από ανθρώπους, φίλους της καρδιάς και παραστάσεις από τον κόσμο όλο: από το Λονδίνο ως τη Βιέννη και την Πράγα, καθρεφτισμένη στα λαμπερά μάτια ταλαντούχων συνεργατών και συναδέλφων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αργεντινή ως το Ιράν και την μαντιλοφορεμένη συνάδελφο και φίλη που φορούσε το πρώτο της “νόμιμο” μπλουτζίν στο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου που συμμετείχαμε.

ΑΓΑΛΜΑΤΑΚΙΑ-ΑΚΟΥΝΗΤΑ-3-1024x693

Φέτος, παρουσιάζετε στο θέατρο Radar την παράσταση «Αγαλματάκια ακούνητα… μέρα ή νύχτα;». Ποια είναι, με λίγα λόγια, η υπόθεση;

Η παράσταση μας είναι μια αστυνομική ιστορία αγάπης που συμβαίνει μέσα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο που τη νύχτα μπορεί να… ζωντανέψει  τον διαχρονικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας ο οποίος κρύβει μέσα του ένα τρυφερό μήνυμα για τον έρωτα και την δημιουργία της τέχνης. Είναι ο μύθος για έναν ταλαντούχο γλύπτη που, αναζητώντας την ιδανική κοπέλα για να ερωτευτεί, καταλήγει να την σμιλέψει με τα ίδια του τα χέρια, όπως ακριβώς την επιθυμεί και να φτιάξει από το κρύο μάρμαρο το τέλειο για αυτόν κορίτσι: την όμορφη Γαλάτεια! Αυτή όμως η μυθολογική ιστορία που μας γοήτευσε μπλέχτηκε τελικά με τα όνειρα μας κι αυτά θέλησαν τη Γαλάτεια, χρόνια μετά, να κινδυνεύει να μείνει για πάντα μόνη και ακίνητη, στην προθήκη ενός αρχαιολογικού μουσείου και να ζητά τη βοήθεια των ξεναγών του μουσείου για να λύσει το παράξενο αίνιγμα της εξαφάνισης του αγαπημένου της.

Πώς καταφέρατε να παντρέψετε μια αστυνομική ιστορία, μια ιστορία αγάπης και τη μυθολογία; Τελικά, σε ποιο genre ανήκουν τα αγαλματάκια σας;

Κοινός παρονομαστής στο μυστήριο, την αγάπη και τη μυθολογία είναι ο τόπος που συμβαίνουν. Κι ο τόπος είναι ένα μουσείο. Όχι ένα οποιοδήποτε μουσείο αλλά ένα αρχαιολογικό μουσείο γεμάτο μνήμες που αν ξετύλιγαν το κουβάρι τους η καθεμία θα έπλεκαν έναν ιστό από εμπειρίες κι αρώματα που θα περιγράφονταν από μια και μόνη λέξη: Ελλάδα.

Συνδυάζετε κούκλες, θέατρο και σκιές. Ποιες δυσκολίες εμπεριέχει αυτό το εγχείρημά σας; 

Στα “Αγαλματακια” μας το Κουκλοθέατρο, το Θέατρο και οι Σκιές συναντιούνται επί σκηνής σε μια ουσιαστική και οργανική σύνθεση. Στην ψυχή της παράστασης καθένα έχει τον ρόλο του να υπηρετήσει και να ενισχύσει το συνολικό όραμα του έργου. Οι κούκλες, σαν πλάσματα του ονείρου και της φαντασίας που είναι, δεν μιλούν τόσο με τις λέξεις όσο με τις εικόνες που δημιουργούν και ζωντανεύουν. Τις πιο “κινηματογραφικές” εικόνες από αυτές έρχονται να συμπληρώσουν κι οι σκιές σε ένα παιχνίδι μνήμης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Ενώ οι ηθοποιοί είναι οι παραμυθάδες της ιστορίας που επικοινωνούν με την ερμηνεία τους την αλήθεια των νοημάτων του κειμένου, κάνοντας το προσιτό στους μικρούς μας θεατές. Δεν θα χαρακτήριζα δύσκολο λοιπόν το εγχείρημα μας μιας και συμβαίνει τόσο φυσικά όσο οι λειτουργίες του εγκεφάλου που συνθέτουν τα συστατικά των ονείρων μας.

Πώς επενδύεται μουσικά η παράσταση;

Η παράσταση επενδύεται μουσικά τόσο από μοτίβα αρχαίων μουσικών οργάνων όσο κι από αφαιρετικες συνθέσεις που αναδεικνύουν την μαγεία συγκεκριμένων σκηνών του εργου.

Γιατί θα προτείνατε σε ένα γονιό να επιλέξει τη δική σας παράσταση, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες που παίζονται αυτή τη στιγμή στην πόλη;

Γιατί είναι μια παράσταση που έχει “πριν” και “μετά” εκτός από το “κατά τη διάρκεια” της.  Είναι μια παράσταση ειλικρινής απέναντι στα παιδιά και πλούσια σε ψυχικά και νοητικά ερεθίσματα. Αφορά τον ενήλικα και το παιδί ξεχωριστά μα και σαν ενωμένη δυάδα που μπορεί να αντικρίσει “με αλλά μάτια” τα “ολοζώντανα” εκθέματα ενός μουσείου που μπορεί και οφείλει να είναι ενδιαφέρον!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Το μόνο όνειρο μας για το μέλλον είναι να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε…

Αγαλματάκια ακούνητα… μέρα ή νύχτα;

Αγαλματάκια ακούνητα… μέρα ή νύχτα;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Κούκλες, Μουσική Επιμέλεια: Κυριακή Δοξαρά

Σκηνογραφία, Σκηνικά, Γλωσσική Επιμέλεια, Φωτισμοί: Βασίλης Ροδίτης

Ραπτική, Υφασμάτινες κατασκευές: Ελένη Δοξαρά

Τεχνικός Σύμβουλος: Γιώργος Τερζόγλου

Εικαστική επιμέλεια εικόνας: Άννα Αυλωνίτου

Παίζουν: Δήμητρα Καράμπελα, Ευανθία Στεφανοπούλου, Κυριακή Δοξαρά

*Μουσική επένδυση βασισμένη σε ήχους αρχαίων μουσικών οργάνων από συνθέσεις των: Π. Ταμπούρη, G.Pianagua

Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου 2017

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 5 μ.μ. (για 8 μόνο παραστάσεις)

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ

Θέατρο RADAR

Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93 – Αθήνα Τ.Κ. 11744

Απέναντι από τον Σταθμό Μετρό «Άγιος Ιωάννης»

Τηλέφωνο: 210 9769294

Καθημερινά Οργανωμένες Παραστάσεις σε σχολεία, θέατρα και πολιτιστικούς φορείς.

(Πληροφορίες: 210 4322615, 6978692757, 6974469411, theatroskala@hotmail.com)

12642934_1769146723313523_4220496237255133993_n

Λίγα λόγια για το Θέατρο Σκάλα: Το Θέατρο Σκάλα ιδρύθηκε το 2004 από την Κυριακή Δοξαρά και τον Βασίλη Ροδίτη παντρεύοντας το κουκλοθέατρο με τη μιμική τέχνη, το physical theatre και τις εικαστικές τέχνες. Έχει συμμετάσχει με παραστάσεις του σε θέατρα, παγκόσμια φεστιβάλ και διεθνείς θεσμούς στην Αγγλία, την Αυστρία και την Τσεχία. Στην Ελλάδα παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε κεντρικά αθηναϊκά θέατρα, όπως το Θέατρο Πολιτεία, το BIOS, το Θέατρο Φούρνος, το Από Μηχανής Θέατρο, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και το Θέατρο OLVIO. Ανάμεσα τους, το «Ονειρόδραμα» του Α. Στρίντμπεργκ, η «Πριγκίπισσα των Σελίδων και ο Πρίγκιπας των Χρωμάτων», το «Μαγεμένο πράσινο» και το «Πού γεννιούνται τα παιχνίδια;» Παράλληλα με τις παραστάσεις η Κυριακή Δοξαρά και ο Βασίλης Ροδίτης έχουν γράψει και εικονογραφήσει παραμύθια και παιδικά βιβλία για τις εκδόσεις Πατάκη, Σμυρνιωτάκη, Δαμιανού και για το Θέατρο Σκάλα, έχουν διδάξει «Εικαστικό θέατρο και Μαριονέτα» στην Δραματική Σχολή «Θέατρο των Αλλαγών» ,στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στη ΧΕΝ, στην UNIMA και στο Διεθνές Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και έχουν εργαστεί ως γλύπτες στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004.

Leave a Reply