ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί η όσφρησή σας έχει μειωθεί, γιατί αρρωσταίνετε πιο εύκολα, γιατί το παιδί σας έχει αλλεργίες ή άσθμα. Όλα αυτά είναι ίσως μερικά από τα πολλά βραχυπρόθεσμα συμπτώματα που δημιουργούν τα χημικά. Αρκούν μόνο 26 δευτερόλεπτα έκθεσης στα χημικά για να περάσουν σε κάθε όργανο του σώματός μας. ‘Όταν εισχωρήσουν, βραχυπρόθεσμα, μειώνουν σημαντικά τον πληθυσμό των αντισωμάτων, προσβάλουν και τελικά εξασθενούν τον οργανισμό. Μακροπρόθεσμα δε μπορεί να δημιουργήσουν και σοβαρότερα προβλήματα στην υγεία μας. Είναι γεγονός ότι τα χημικά έχουν διαμορφώσει την ποιότητα της ζωής μας. Ό,τι κατασκευάζεται πλέον βασίζεται στη χημεία. Πόσο «αθώα» όμως είναι και πόσοι από εμάς το γνωρίζουμε αυτό; Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η ενημέρωση για τα χημικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας και για τις συνέπειες που μπορούν να επιφέρουν στον οργανισμό μας, έτσι ώστε να τα αποφύγουμε για να μπορέσουμε να έχουμε μία πιο υγιεινή/ποιοτική ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι μας.

1. ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥ

Τα αποσμητικά χώρου, προσφέρουν μία ευχάριστη και δροσερή ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε κλειστούς χώρους οι οποίοι δεν μπορούν να αεριστούν καλά. Πόσες φορές έχετε μπει σε κάποιο μαγαζί ή σε κάποιο σπίτι και έχετε σκεφτεί «Αχ τι ωραία που μυρίζει…». Γνωρίζετε όμως ότι τα αποσμητικά χώρου, απελευθερώνοντας ένα μέσο το οποίο νεκρώνει τα νεύρα, μειώνουν την ικανότητά σας να μυρίζετε; Γνωστά τοξικά χημικά τα οποία μπορούμε να βρούμε στα αποσμητικά χώρου είναι τα παρακάτω:
Φορμαλδεΰδη: Υψηλά τοξική, γνωστό καρκινογόνο.
Φαινόλη: Όταν η φαινόλη έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας μπορεί να δημιουργήσει πρήξιμο, κάψιμο ακόμα και σκάσιμο. Ακόμα και μία μικρή ποσότητα αυτού του γνωστού μέσου καθαρισμού μπορεί να προκαλέσει κρύο ιδρώτα, κώμα, κυκλοφοριακά προβλήματα, ακόμα και το θάνατο! Κρατήστε αυτό το χημικό μακριά από εσάς και αυτούς που αγαπάτε.

2. ΑΜΜΩΝΙΑ 

Η αμμωνία συνήθως αναγράφεται στα συστατικά των καθαριστικών για τα τζάμια.  Είναι ένα χημικό το οποίο εξατμίζεται αμέσως και είναι πολύ εύφλεκτο.  Προκαλεί μεγάλη ζημιά στα μάτια, το αναπνευστικό και το δέρμα.

3. ΧΛΩΡΙΝΗ 

Ένα από τα πιο επικίνδυνα χημικά που παρασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος είναι το χλώριο. Μένει αμετάβλητο στον οργανισμό μας, διασπάται μετά από 500 χρόνια από το περιβάλλον. Το χλώριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως βακτηριοκτόνο το 1846 στη Βιέννη. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και τους συμμάχους ως χημικό όπλο με τρομακτικά αποτελέσματα στους ανθρώπους και στη γύρω πανίδα και χλωρίδα. Η χλωρίνη είναι πολύ διαβρωτική, ερεθίζει το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό. Οι αναθυμιάσεις μπορούν να δημιουργήσουν πνευμονικό οίδημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει κώμα ή θάνατο! Επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις και πολλές άλλες σύγχρονες ασθένειες.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ποτέ μην αναμιγνύετε τη χλωρίνη με αμμωνία ή άλλα οξέα, ακόμα και ξύδι. Το μίγμα προκαλεί θανατηφόρες αναθυμιάσεις.

4. ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΧΑΛΙΑ 

Είναι σχεδιασμένα για να καθαρίζουν λεκέδες. Αυτό το καταφέρνουν χρησιμοποιώντας ουσίες πολύ τοξικές. Περιλαμβάνουν ουσίες άκρως διαβρωτικές, ερεθιστικές για τα μάτια, οι οποίες είναι καρκινογόνες, καταστρέφουν το συκώτι, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα και την αναπνευστική οδό.

5. ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ 

Τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν χλωρίνη σε ξηρή μορφή η οποία είναι πολύ συμπυκνωμένη και είναι η πρώτη αιτία για τις παιδικές δηλητηριάσεις.

6. ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ  

Τα περισσότερα καθαριστικά αποχετεύσεων περιλαμβάνουν αλυσίβα, υδροχλωρικό οξύ ή τριχλωροεθάνη.
Αλυσίβα: Προκαλεί καυστικά εγκαύματα στο δέρμα και στα μάτια. Εάν γίνει κατάποση καταστρέφει τον οισοφάγο και το στομάχι
Υδρολωρικό οξύ: Διαβρωτικό και ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα, καταστρέφει τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα.
Τριχλωροεθάνη: Ερεθιστική για τα μάτια και το δέρμα, κατευνάζει το νευρικό σύστημα, καταστρέφει το συκώτι και τα νεφρά.

7. ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΛΩΝ 

Περιέχουν αποστάγματα πετρελαίου τα οποία είναι πολύ εύφλεκτα και προκαλούν καρκίνο του δέρματος και των πνευμόνων. Επίσης περιέχουν:
Φαινόλη: Όταν η φαινόλη έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας μπορεί να δημιουργήσει πρήξιμο, κάψιμο ακόμα και σκάσιμο. Ακόμα και μία μικρή ποσότητα αυτού του γνωστού μέσου καθαρισμού μπορεί να προκαλέσει κρύο ιδρώτα, κώμα, κυκλοφοριακά προβλήματα, ακόμα και το θάνατο! Κρατήστε αυτό το χημικό μακριά από εσάς και αυτούς που αγαπάτε.
Νιτροβενζόλιο: Αυτό το χημικό μπορεί εύκολα να απορροφηθεί από το δέρμα. Είναι εξαιρετικά τοξικό. Σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό του δέρματος, βαριά αναπνοή, εμετό και θάνατο. Επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές, γενετικά ελαττώματα και καρκίνο. Επίσης καταστρέφει το συκώτι, τα νεφρά, την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Θυμηθείτε  ότι μόλις ψεκάσετε τα έπιπλά σας με αυτό το υλικό θα συνεχίσει να βγάζει αναθυμιάσεις.

8. ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΥΧΛΑΣ 

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι συσκευασμένα είτε σε μορφή αεροζόλ είτε σε φιάλη άντλησης. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ψεκάσετε το προϊόν στην περιοχή που  θέλετε. Καθώς αρχίζετε  να εισπνέετε τα χημικά εισχωρούν στα πνευμόνια σας. Κάποια από τα χημικά που περιλαμβάνονται σε αυτά τα προϊόντα είναι τα παρακάτω:
Φορμαλδεΰδη: Πολύ τοξική και καρκινογόνα. Ερεθιστική για τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και το δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο, ρινορραγία, ζαλάδα, απώλεια μνήμης και πρόβλημα στην αναπνοή.
Υπερχλωρικό οξύ: Διαβρωτικό ερεθίζει ή προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα και στα μάτια. Δημιουργεί πνευμονικό οίδημα και στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει κώμα ή θάνατο.

9. ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ 

Μαζί με τα καθαριστικά μούχλας τα καθαριστικά φούρνου είναι από τα πιο τοξικά χημικά στην κουζίνα σας. Εάν διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα μάλλον θα φοβηθείτε ακόμα και να αγγίξετε τη συσκευασία πόσο μάλλον να τη χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να το μυρίσετε μέρες ακόμα και εβδομάδες μετά τη χρήση του. Ας μην ξεχάσουμε και το «άρωμα» που αφήνει στο φαγητό σας το οποίο έχετε ψήσει στον φούρνο, που μόλις έχετε καθαρίσει!
Υδροξείδιο του νατρίου: Καυστικό, πολύ ερεθιστικό. Προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια. Μειώνει τα αντανακλαστικά και προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς στον ιστό, εάν γίνει κατάποση. Αυτά τα προϊόντα πωλούνται σε συσκευασία αεροζόλ. Όταν ψεκάζετε το προϊόν αιωρούνται στον αέρα σωματίδια από το υδροξείδιο του νατρίου και την αμμωνία. Αυτά στη συνέχεια είτε τα καταπίνετε, είτε καταλήγουν στα μάτια και το δέρμα σας. Επίσης εάν τα χέρια σας δεν είναι 2 μέτρα, πώς θα καθαρίσετε το φούρνο σας χωρίς να βάλετε το κεφάλι σας μέσα σε αυτόν και άρα και στις τοξικές ουσίες.

10. ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ 

Τα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά αναφέρουν ότι σκοτώνουν τη σαλμονέλα, όμως τελικά δημιουργούν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Περιέχουν τρικλοζάν. Το τρικλοζάν δημιουργεί πρόβλημα σε ορμόνες που είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή όπως τον θυρεοειδή, την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.  Επίσης βοηθά στη διασπορά μεταλαγμένων βακτηρίων και μικροβίων τα οποία μπορούν να επιβιώσουν των αντιβιοτικών
Τρικλοζάν: Η απορρόφησή του μέσω το δέρματος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συκώτι σας, καθώς και στις ορμόνες σας.

11. ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ 

Tα καθαριστικά τουαλέτας περιλαμβάνουν τα παρακάτω πολύ επικίνδυνα τοξικά χημικά
Υδροχλωρικό οξύ: Εξαιρετικά διαβρωτικό και ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια. Καταστρέφει τα νεφρά και το συκώτι.
Υδροχλωρική χλωρίνη: Αντιδιαβρωτικό, ερεθίζει ή καίει τα μάτια το δέρμα και την αναπνευστική οδό. Μπορεί να δημιουργήσει πνευμονικό οίδημα και στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει κόμμα ή θάνατο. Η ανάμιξή τους με οξέα μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες αναθυμιάσεις.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις καθαρισμού πολύ πιο αποτελεσματικές και πιο υγιεινές.

Πηγή: Enjo Hellas