ΕΧΩ ΜΙΑ ΦΑΓΟΥΡΑ

“Μαμά, με τσίμπησε ένα κουνουπάκι! Πού σε τσίμπησε, μικρό μου; Αχ, αυτά τα κουνουπάκια…”. Ο τρυφερός διάλογος της Μυρτώς με τη μαμά της στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά ίσως σήμερα να μην είναι τόσο αντιπροσωπευτικός για τη στάση των μαμάδων απέναντι σε κουνουπάκια, μελισσούλες ή ψειρούλες που απειλούν τα απαλά παιδικά σωματάκια, όμως είναι βέβαιον ότι το ενδιαφέρον για τα έντομα το καλοκαίρι μεγαλώνει… αναγκαστικά.

Φτερωτοί εισβολείς
Τα τσιμπήματα από κουνούπια είναι συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται ήδη από τους εαρινούς μήνες λόγω της αλλαγής του κλίματος. «Τα κουνούπια πληθύνονται ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, υγρασία και πολλά δέντρα. Ευθύνονται συνήθως για απλά δερματικά εξανθήματα με φαγούρα έως και για εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας σπανιότερα, όπως στην περίπτωση των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου» εξηγεί ο κ.Αλέξης Αλεξόπουλος, παιδίατρος με εξειδίκευση στη Δερματολογία Παίδων και επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αγία Σοφία. Σήτες για πόρτες και παράθυρα, εντομοαπωθητικά χώρου και δέρματος, σκουρόχρωμα μακρυμάνικα ρούχα και κουνουπιέρες αποτελούν μερικά από τα «μέσα» που πρέπει να επιστρατεύσετε για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια, δεδομένου ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Τα τσιμπήματά τους προκαλούν τοπικό ερεθισμό, ενώ κάποιες φορές επιμολύνονται και από μικρόβια, αλλά, συνήθως, είναι ήπια και δεν χρειάζεται θεραπεία. «Αν όμως το παιδί έχει έντονη φαγούρα, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσετε τοπικά κρύες κομπρέσες ή/και τοπικά αντικνησμώδη σκευάσματα. Αν η φαγούρα είναι γενικευμένη, επικοινωνήστε με τον γιατρό μήπως το παιδί χρειαστεί αντιισταμινικό. Σε περίπτωση μόλυνσης (ερυθρότητα/πύον/πόνος), είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού, ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται αντιβιοτικό» διευκρινίζει ο ειδικός παιδοδερματολόγος.

Κίτρινοι επιδρομείς
Τα τσιμπήματα από μέλισσα προκαλούν έντονο πόνο και πρήξιμο. Συνεπώς δεν είναι εύκολο να πειστεί το παιδί να μείνει ήσυχο για να αφαιρέσετε το κεντρί – κάτι που πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί το κεντρί περιέχει υπόλειμμα του δηλητηρίου. Ενδείκνυνται μια καρφίτσα ή μια τσιμπίδα και όχι τα χέρια. Μετά τοποθετήστε στο επίμαχο σημείο κρύες κομπρέσες ή τα ειδικά στικ με αμμωνία ή μια ήπια κορτιζονούχα κρέμα. Τα τσιμπήματα μπορούν να είναι επικίνδυνα όταν είναι πολλά, πράγμα που σημαίνει βεβαίως ότι το παιδί δεν έγινε στόχος μιας περαστικής μέλισσας, αλλά βρέθηκε μέσα σε φωλιά. Στην περίπτωση αυτήν ενδείκνυται η χρήση αντιισταμινικού από το στόμα για αρχή και κατόπιν η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Το τσίμπημα από σφήκα είναι πολύ πιο επώδυνο από αυτό της μέλισσας. Οι κομπρέσες με δροσερό νερό καταπραΰνουν τα συμπτώματα, όπως και μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή. Αν το φούσκωμα δεν υποχωρεί ή παρουσιάσει το παιδί επιπλέον αλλαγή στη φωνή, βήχα, φαγούρα στον λαιμό, πρήξιμο στο πρόσωπο ή δύσπνοια, τότε αμέσως πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ύπουλοι επισκέπτες
Τα τσιμπούρια δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά γιατί κρύβονται στα μαλλιά ή στο δέρμα σε σημεία όπου τα ρούχα εφαρμόζουν σφιχτά όπως π.χ. μέση, γλουτοί. Εάν τα εντοπίσετε, επιχειρήστε να τα απομακρύνετε με ένα τσιμπιδάκι. Τραβήξτε μαλακά το έντομο, προσέχοντας ώστε να μην αφήσετε τμήμα του μέσα στο δέρμα, ειδάλλως μπορεί να αναπτυχθούν κοκκιώματα, που θα χρειαστούν χειρουργική αφαίρεση. Οι κοριοί εντοπίζονται σε άνοιγμα ή ρωγμή του τοίχου ή του πατώματος, καθώς και σε σχισμές στα έπιπλα και η δραστηριότητά τους κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα τσιμπήματά τους προκαλούν κόκκινες διογκώσεις στο δέρμα, οι οποίες προκαλούν φαγούρα, ενώ συχνά εξελίσσονται και σε φυσαλίδες. Συστήνεται ο ψεκασμός με εντομοκτόνα στον χώρο που υπάρχουν και η χρήση αντιισταμινικών ή ήπιων κορτιζονούχων σκευασμάτων τοπικά.

Θαλάσσια “τέρατα”
Εκτός από τα προβλήματα που προκαλούν οι φτερωτοί επισκέπτες, το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους τσούχτρες, μέδουσες, αχινοί, δράκαινες και φύκια. Το τσίμπημα της τσούχτρας ή της μέδουσας σπάνια έχει σοβαρές παρενέργειες, και μόνο σε ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Το πρώτο, πάντως, βήμα μετά το τσίμπημα είναι να απομακρύνετε τα κολλημένα πλοκάμια, αλλά μην το κάνετε με γυμνά χέρια, διότι έτσι θα κολλήσουν και στα χέρια σας. Ένας εύκολος και σχετικά ασφαλής τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε στεγνή άμμο για να σκουπίσετε τα υπολείμματα της τσούχτρας από το δέρμα. Μετά τοποθετήστε πάγο ή κρύες κομπρέσες και κάνετε επάλειψη με κορτιζονούχο κρέμα. Σε περίπτωση που το τσίμπημα έχει γίνει σε ευαίσθητη περιοχή, όπως το πρόσωπο, αναζητήστε τη συμβουλή ιατρού. Οι αχινοί χρειάζονται προσεκτική αφαίρεση με τσιμπιδάκι για την αποφυγή τοπικής φλεγμονής, ενώ το τσίμπημα από δράκαινες απαιτεί παυσίπονα από το στόμα και τοπικά τη χρήση αμμωνίας. Τέλος, ορισμένα θαλάσσια φύκια δύνανται να προκαλέσουν τοπική δερματική αντίδραση, η οποία αντιμετωπίζεται με τοπικά στικ αμμωνίας ή ήπιες τοπικές κορτιζονούχες κρέμες.

Εχθροί επί κεφαλής
Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το καλοκαίρι (όπως και το φθινόπωρο): να και οι ψείρες! Μη σας πιάνει πανικός. Αρκεί ένα τηλεφώνημα στον γιατρό ή μια επίσκεψη στο φαρμακείο για να σας συστήσουν μια από τις αρκετές φθειροκτόνες λύσεις. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και θα τις εξαφανίσετε από το άτυχο κεφαλάκι. Μην παραλείψετε όμως να ελέγξετε και τα υπόλοιπα κεφάλια της οικογένειας. Επίσης πλύντε, σε πάνω από 60 βαθμούς, σεντόνια, μαξιλάρια, ρουχαλάκια, καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα καθίσματα και καθισματάκια και βουτήξτε σε ζεστό νερό ενισχυμένο με το ειδικό αντιφθειρικό χτένες και βούρτσες.

SOS

Πηγαίνετε επειγόντως στον γιατρό εάν το παιδί μετά από τσίμπημα εκδηλώσει:

  • Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, φαγούρα στον λαιμό.
  • Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησης.
  • Κνιδωτικό εξάνθημα, ή φαγούρα σε όλο το σώμα, ή έντονο πόνο που επιμένει.
  • Υπερβολικό πρήξιμο κοντά στα μάτια, τα χείλη ή το πέος που δυσκολεύει το παιδί να βλέπει, να τρώει ή να ουρεί.

Leave a Reply